Dodaj do ulubionych

zrosty po CC - ból

21.04.23, 21:42
mój wątek medyczny na dziś - zrosty po cc;
poród 14 lat temu (nadmienię, że z konieczności);
od ok 10 lat (?) ból po jednej stronie brzucha mało dokuczliwy; w badaniu ginekologicznym mięśniaki, ale lekarz mówił, że bez związku z bólem; w usg ogólnym jamy brzusznej wszystko do tej pory ok;
od paru miesięcy ból narastał, od lutego coraz bardziej utrudnia mi coraz więcej czynnosci;
pognałam do gina, mówi, że wszystko w porządku, mięśniaki nie rosną, jajniki czyste; stwierdził, że to objawy od zrostów i zapisal kurację czopkami p/zapalnymi
dr google pisze o operacjach i nawrotach....
i tak chyba oto weszłam w fazę życia, kiedy jeśli czujesz ból oznacza, że żyjesz....

podzielcie się doświadczeniami

usg brzucha tez zrobię
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: zrosty po CC - ból 21.04.23, 23:49
      Poszukaj dobrego fuzjoterapeuty, ktory pracuje na bliznach i tej osoby pytaj, czy da sie cos zrobic nieinwazyjnie.
      Mi pomoglo, ale moje blizny byky znacznie mlodsze.
      • b.bujak Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:28
        princy-mincy napisała:

> Mi pomoglo, ale moje blizny byky znacznie mlodsze.

zewnętrzne, czy wewnętrzne ?
    • babcia47 Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 00:25
      Nie wiem czy pomogę. CC 41 lat temu. Przy wypisów na pytanie hak mam pielęgnować Blizne, czy mogę się kąpać w wannie itd dostałam odpowiedź, ze kąpiel owszem ale nie za gorącą i nie za długa a bliznę cytuję " wzorować dość sztywna szczotką" np taką do pleców najlepiej używając szarego mydła. W tym szaleństwie była metodą bo poprawialo krążenie krwi, usuwalo załogi, masowalo A nawrt gdy przez pierwsze 2 tygodnie pojawiały się drobne ogniska zapalne to boimy się wręcz w oczach. W efekcie blizny praktycznie brak. Nie mam żadnych zgrubirn na skórze ani na powlokach miesni grzesznych żadnych wyczuwalnych zgrubień i nigdy nie czułem żadnego dyskomfortu. Wstałam godzinę po operacji bo tym była u mnie CC z komplikacjami, i maszerowałam po całym oddziale a nawet przymosilam małego z noworodków gdzie wtedy dzieci przebywały. Być może trzeba uelastycznic twoje tkanki pod okiem specjalisty a nawet wykorzystać jakieś zabiegi bo pewnie cały dyskomfort i ból dotyczy głębiej położonych tkanek, mięśni
      • babcia47 Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 00:30
        Jednak nie mogę za szybko pisać bo mi bzdury wychodzą, ze szok. Powłoki to ja mam brzuszne i nie takie grzeszne a wstałam dobę po cc a nie po godzinie. Możliwe, ze mięśnie brzucha źle się zrosly i z wiekiem w tym miejscu stają się sztywne i bolesne , trza do specjalisty
        • kamin Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 22:06
          Ale zaraz po wypisie to jest przecież świeża rana pooperacyjna, a nie blizna. Od razu miałaś szorować tą szczotką? Aż mnie zmroziło na samą myśl.
          Obecnie standardem jedy pionizowanie kobiet 8-12 h po CC, żeby zapobiec zrostów, ale o szczotce nigdy nie słyszałam.
        • kira02 Re: zrosty po CC - ból 23.04.23, 11:55
          No wlasnie tak czytałam i opisalas regenerację w stylu sledziony Anny. Godzina po cesarce komplikacjami juz na chodzie z noworodkiem na rękach i szorowanie rany pooperacyjnej szczotką 🤭
          • kira02 Re: zrosty po CC - ból 23.04.23, 11:56
            Ale tak, jak juz nie ma rany, to powinno sie masowac miejsce cięcia, zeby zapobiec bliznowcom.
      • b.bujak Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:11
        tu właśnie chodzi raczej o blizny wewnętrzne; i to jest oczywiście trochę gdybanie na podstawie wywiadu i objawów, bo tego nie widać w zwykłym ginekologicznym badaniu
        cięcie na skórze jest ładnie zagojone i nigdy nie czułam bólu zlokalizowanego w tym miejscu;
        cc było bez komplikacji, choć było efektem komplikacji porodu sn (młody się zawinął pępowiną)
    • princesswhitewolf Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 01:03
      Zrosty bywaja niebezpieczne. Zrob usg czy nie " zroslo sie zle".

Miesniaki czesto zanikaja po meno
    • anatewka11 Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 07:48
      Może być endometrioza ? , zrosty to dla niej dobre miejsce a tłumaczyło by narastanie boku mino upływu czasu. Ja mam bliznowce wszędzie i cztery operacje w tym samym miejscu i blizna nadal swędzi ale nie boli sama z siebie.
      • anatewka11 Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 07:51
        Jest teraz coraz więcej fizjoterapeutów uroginekologicznych i oni maja te okolice naprawdę dobrze rozpykane- powinien pomóc.
        • korolla-xx Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 08:31
          Miałam 4 cc ponad 40 lat temu. Bywało, że bolało mnie coś, ciągnęło. Gin stwierdził zrosty i zalecił nie jedzenie dużo naraz, bo może być niedrożność jelit, bo wszystko poprzerastane. Jakoś tak. Po wielu latach jest ok, nic nie dokucza.
        • b.bujak Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:14
          anatewka11 napisała:

> Jest teraz coraz więcej fizjoterapeutów uroginekologicznych i oni maja te okoli
          > ce naprawdę dobrze rozpykane- powinien pomóc.

właśnie się zastanawiałam nad jakąś fizjoterapią, nie miałam świadomości, że są spece od tych obszarów;
          podpytam naszą sportową fizjoterapeutkę, czy ma kogoś do polecenia
    • 1matka-polka Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 08:40
      Jesli to endometrioza w bliznie albo duze zrosty, to trzeba operować. Jesli nie, to fizjoterapia i porzadne opracowanie tej starej blizny.
      • b.bujak Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:22
        1matka-polka napisała:

> Jesli to endometrioza w bliznie albo duze zrosty, to trzeba operować. Jesli nie
        > , to fizjoterapia i porzadne opracowanie tej starej blizny.

na usg nic nie widać; gin z tych lepszych w mojej okolicy, więc zakładam, ze ma rację; spróbuję zastosować obecne zalecenia, gdyby nie było efektu popytam o endometrioze
        • auksencja15 Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 21:56
          Jak chcesz szukać endometriozy to tylko konkretne osoby się zajmują tym zagadnieniem. Zwykły gin nic nie zobaczy, nawet dobry
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 11:45
      A ten ból na pewno jest powiązany z blizna/źródłami? Może masz przepuklinę
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 11:45
        Zrostami
      • b.bujak Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:26
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> A ten ból na pewno jest powiązany z blizna/źródłami? Może masz przepuklinę

nie wiadomo na pewno;
        usg brzucha oczywiście zrobię w najblizszym czasie, było tez robione w czasie, kiedy ból miał mniejsze nasilenie - wszytko bylo ok
      • jolie Re: zrosty po CC - ból 22.04.23, 14:33
        No właśnie, to na pewno zrosty? Ja miałam dwie cesarki plus operację ginekologiczną z otwarciem brzucha, mam zrost ja zroście i nic mnie nie boli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka