Dodaj do ulubionych

ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!!

06.08.05, 21:12
Kurcze..zapomnialam o wczorajszej pigulce-anty crying Jak sadzicie dzis mam wziac
dwie?? Wow....shok....bo jestem nowa w tym temacie
Obserwuj wątek
    • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:13
      Wez dwie i nie kochaj sie bez zabezpieczenia przez parę dni.
    • sonnja1 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:17
      Pigulka jest z "brzeznych" siodemek czy ze "srodkowej? Jesli przy koncowce lub
      przy poczatku to nie ma problema. W okolicach srodka- oj, uwazaj.

pozdr
      • agnes123 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:27
        Jest to 10 i 11 tabletka z opakowania...Wlasnie wzielam dwie naraz...!
        • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:29
          Rada- prezerwatywa!!!
          • agnes123 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:38
            O kurcze...a wczoraj kochalam sie z mezem na maxa......sad( Wow!!!!!!!
      • mysia.8 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:49
        sonnja1 napisała:

> Pigulka jest z "brzeznych" siodemek czy ze "srodkowej? Jesli przy koncowce
        lub
        > przy poczatku to nie ma problema. W okolicach srodka- oj, uwazaj.

przykro mi, ale wypisujesz bzdury i w dodatku wprowadzasz w błąd - wlasnie
        zapomnienie pigulki na poczatku lub na koncu powoduje ogromne ryzyko zajscia w
        ciązę

pigulka.schering.pl/z_pigulka.php
        • agnes123 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:59
          MYSIA.8.....Kuzwa jakie ja bzdury wypisuje i dlaczego niby wprowadzam Cie w
          blad??????????????????Gdybym wiedziala co zrobic nie pytalabym na forum o Wasze
          zdanie!!!!!!!!Jesli nie masz zyczenia odpowiadac-nie pisz.....!!!!Kurcze no....
          • mysia.8 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 23:18
            agnes123 napisała:

> MYSIA.8.....Kuzwa jakie ja bzdury wypisuje i dlaczego niby wprowadzam Cie w
            > blad??????????????????Gdybym wiedziala co zrobic nie pytalabym na forum o
            Wasze
            >
            > zdanie!!!!!!!!Jesli nie masz zyczenia odpowiadac-nie pisz.....!!!!Kurcze
            no....

kobieto na litośc boską opanuj się! spójrz łaskawie kogo zacytowałam i na jaki
            list odpowiedziałam! dotarło?
        • sonnja1 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 22:02
          mysia.8 napisała:

> sonnja1 napisała:
          >
          > > Pigulka jest z "brzeznych" siodemek czy ze "srodkowej? Jesli przy koncowc
          > e
          > lub
          > > przy poczatku to nie ma problema. W okolicach srodka- oj, uwazaj.
          >
          > przykro mi, ale wypisujesz bzdury i w dodatku wprowadzasz w błąd - wlasnie
          > zapomnienie pigulki na poczatku lub na koncu powoduje ogromne ryzyko zajscia
          w
          > ciązę
          >
          > pigulka.schering.pl/z_pigulka.php

Ups, odkrecam,
          masz racje, jest tak jak napisalas. Przepraszam za zamieszanie.

pozdr
        • Gość: natka110 ja tez zapomnialam, i co z tego kurcze bedzie??? IP: *.pool8288.interbusiness.it 11.08.05, 16:56
          Zapomnaialm 1 Harmonetu, 13 dzien cyklu, i juz jej nie wzielam - przypomniala
          sobie po 23 godzinach, mniej wiecej... i teraz czekam na okres, ktory zwykle z
          pigulami byl co 28 dni o 7 - 10 rano jak w zegarku, na razie jest popoludnie, a
          ja sie jakos nawet nie czuje spuchnieta, okresowa i PMSowa. Czyzby nowy
          mieszkaniec Ziemi? Zobaczymy... jedyna rzecz, ktora mnie niepokoi, to ze mam
          bilet na samolot za 3 dni, a podobno w ciazy latac nie wolno, bo sie ryzykuje
          poronienie... chociaz moja kumpleka przyleciala w pierwszych tyg ciazy z
          Bostonu do Waw i mala ma juz 3 latka...
    • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:48
      No to może Postinor?
      • dosia26 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:50
        Brawo !!! A znasz działanie, że polecasz ?
        • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:52
          Postinor:

- dostępny w Polsce na receptę,

- pierwsza tabletka do 72 godzin po stosunku, kolejna po 12 godzinach od
          pierwszej,

- zawiera b.dużą dawkę progestagenu,

- działanie: opóźnia proces jajeczkowania, zagęszcza śluz w szyjce macicy;

• triss_merigold6 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:53
      Weź postinor albo kilka pigułek na raz (działanie identyczne).
    • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 21:54
      dr Monika
      2005-01-04 20:19:27 Myżlę, że to bardzo przydatna metoda- naprawde ma swoje
      nieposlednie miejsce w nowoczesnej antykoncepcji.
      Jak działa postinor? Tak naprawde mechanizm działaniea nie polega na działaniu
      wczesnoporonnym i raczej wyklucza się koncepcje jego działania antynidacyjnego
      ( zapobiegajacego zagniezdżeniu zapłodnionegio jajeczka)
      Przypomnijmy- po uwolnieniu z pęcherzyka Graafa jajeczko moze zostać
      zapłodnione przez 24 godziny. Plemnik w drogach rodnych kobiety przez 3 dni
      jest zdolny do zapłodnienia komórki jajowej.
      Działanie postinoru polega na przesunięciu owulacji o te 3 dni- ale nie jest to
      metoda zamiat antykoncecji- dlatdego ,że stsowanie postinoru kolejny raz
      zwłaszcza w tym samym cyklu- zmniejsza jego skuteczność. Na pewno jest trochę
      demonizowane jego działanie- jedna tabletka to dawka hormonów jak w dwóch lub
      trzech pigułkach antykoncepcyjnych. No i warto wspomnieć,ż e zaleca się równiez
      jego stoswanie osobom przyjmującym pigułkę antykoncepcyjną w razie zapomnienia-
      powyżej 12 godzin ...
      Opro cz zalecanego w ulotce schematu przyjmowania jednej tabletki do 72 godzin-
      po 12 godzinach powtórzenie, przez Oddział Francuski Europejskiego Towarzystwa
      Antykoncepcji promowany jest protokół polegający na przyjęciu do 72 godzin po
      stosunku dwóch tabletek na raz. ostatnio pojawiły się prace potwierdzajace
      skuteczność postinoru nawet do 120 godzin po stosunku, ale skutecznosć
      postinoru jest bardzo trudna do zbadania.
      Na pewno powoduje zaburzenie cyklu miesiaczkowego- może przesunąć się
      miesiaczka, nieprawidłowe krwawienie- tak więc jest z jego stosowaniem zwiazana
      niedogodnoisc i nikt nie traktuje go jak podstawowego sposobu zapobiegania
      ciąży.
      Uwaga! Przyjecie postinoru zapobiega ciazy w wyniku stosunków, które miały
      miejsce przed zazyciem postinoru, potem trzeba sie bardzo skutecznie
      zabezpieczać!
      No i dodam , że nie jest to metoda tania- dwie tabletki kosztuja ok. 60-70
    • mamaloli Re do dosi 06.08.05, 21:55
      Jeszcze ? czy już wystarczy?
      • maya2006 mamatoli 06.08.05, 21:57
        ciekawe to, masz moze gdzies linka?
        • mamaloli Re: mamatoli 06.08.05, 21:59
          www.lekka.pl/forum/Postinor,informacje,,10,1762.html
          Prosze oto link!
          • maya2006 Re: mamatoli 07.08.05, 07:17
            dziekismile)
      • dosia26 Re: Re do dosi 06.08.05, 21:58
        Nie, no jak najbardziej jesteś doinformowana. Tylko wytłumacz mi, dlaczego
        piszą, że nie działa wczesnoporonnie, skoro bierze się ją akurat W RAZIE
        ZAPOMNIENIA ?
        • mamaloli Re: Re do dosi 06.08.05, 22:02
          Podałam linka ,zapraszam do lektury.
          W polsce niedostępna jest tabletka wczesnoporonna
          a postinor nią nie jest!
          • triss_merigold6 Re: Re do dosi 06.08.05, 22:06
            Na lewo jest dostępna.D Oficjalnie nie oczywiście ale jak ktos poszuka to kupi.
            • mamaloli Re: Re do dosi 06.08.05, 22:08
              O to mi chodziło -jest niedostępnawinkdrogą oficjalną.
              Nie wiem ,nie korzystałam i nie zamierzam.
        • triss_merigold6 Re: Re do dosi 06.08.05, 22:02
          Nie dopuszcza do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej a nie eliminuje już
          zagnieżdżona jak Ru coś tam z cyferkami.
          Zresztą wsio ryba, ważne, że działa.
          • dosia26 Re: Re do dosi 06.08.05, 22:23
            "uniemożliwia" zajście w ciążę. obecnie jest to jedyna metoda zapobiegania
            ciąży PO STOSUNKU."

Sorry dziewczyny, ale najwyrażniej jesteśmy z innej bajki. Dla mnie sprawa jest
            jasna - to JEST TABLETKA WCZESNOPORONNA, BO JAK INACZEJ WYTŁUMACZYĆ STOSOWANIE
            JEJ PO ??!! To, że jest dostepna na receptę jest tylko skutkiem działań
            odpowiednich środowisk, którym "niestety" jeszcze nie udało się zalegalizować
            RU-486. Nie przemawia do mnie wobec tego argument z dostępnością na receptę,
            który miałby usprawiedliwiać takie jej wykorzystanie. Aborcja też jest dostępna
            w naszym kraju, a to wcale nie jest argument za jej prawością.

Pozdrawiam.
            • maya2006 dosia26 07.08.05, 07:20
              nie znam dokladnie sie na tym. ale argumentacja twoja jest zadziwiajaca. "jezeli
              po, to znaczy, ze wczesnoporonna?" czyli teoretycznie, umycie pochwy tez byloby
              zabiegiem wczesnoporonne?
              • sonnja1 Re: dosia26 07.08.05, 10:01
                maya2006 napisała:

> nie znam dokladnie sie na tym. ale argumentacja twoja jest
                zadziwiajaca. "jezel
                > i
                > po, to znaczy, ze wczesnoporonna?" czyli teoretycznie, umycie pochwy tez
                byloby
                > zabiegiem wczesnoporonne?

smile) dobre. umycie pochwy zabiegiem wczesnoporonnym.smile)
                jest maly drobiazg, umycie pochwy w celu wyplukania spermy to nie to samo co
                usuniecie (czy niedopuszczenie do zagniezdzenia) zarodka. Sama sperma [plemnik]
                nie staje sie nigdy zarodkiem. Nie widzisz roznicy?
                Rzeczywiscie, zadziwiajace.

pozdr
            • nokia71 ale PO czym? 07.08.05, 18:43
              PO stosunku. I to jest istota rzeczy postinoru. Dziala PO stosunku w dwie
              godziny PO jest najskuteczniejsze do 72 godzin moze dzialac przy wzieciu dwoch.

72 godziny to standardowy czas gniezdzenia sie jaja. jesli jajo bylo daleko w
              jajowodzie to zagniezdzi sie wczesniej i postinor mozna sobie lynkac a test i
              tak bedzie dodatni.

Dlatego pierwsza zasada postinoru jest- do 2 godzin po stosunku. Zadne jajeczko
              takim sprinterem nie jest.

Bo jesli dosiu droga postinor mialby takie dzialanie jak sugerujesz- czyli
              bylby w stanie spedzac plod- to po kiego grzyba dawac mu limit czasowy- 2 do 72
              giodzin? Czemu nie trzy miesiace?
              Ano temu wlasnie ze Postinor spedzil plodu nie umie. Jesli ktos JUZ zaszedl w
              ciaze czyli jego jajeczko siedzi sobie bezpiecznie w macicy to bedzie mama.
              • mamaloli Re: ale PO czym? 07.08.05, 20:13
                Tak nokia ma rację. Na forum"ciąza i poród"
                czytałam , ze parę dziwewczyn jest w ciązy pomimo
                wzięcia postinoru . Wniosek- postinor nie jest srodkiem wczesnoporonnym!
                ale pewno do takich jak dosia takie argumenty i tak
                nie trafią.
                • dosia26 Re: ale PO czym? 07.08.05, 20:18
                  Oczywiście, że ja mam swoje zdanie w tym temacie i już pisałam, że odmienne od
                  waszego. Nie zamierzam z tego powodu żle się czuć, ani kontynuować dalej tej
                  dyskusji. Autorka postu dowiedziała się, że "w razie" czego Postinor
                  jej "pomoże", a pozostałe aspekty tematu są już o innym charakterze, niż to
                  czego szukała. Czy chcemy jednak dalej debatować ? ...

Pozdrawiam raz jeszcze , dosia26
    • agnes123 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 22:08
      W razie co mam dostep do takiej recepty....I z gory dzieki za przychylne
      zdania...
      • mysia.8 Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 06.08.05, 23:20
        a moze jednak spojrzysz na linka ktory podalam wyżej, tam jest napisane jak
        postepowac w przypadku zapomnienia pigulki w zaleznosci od tego ktory to byl
        dzień cyklu, jak sie przekonasz w Twoim wypadku zapomnienie pigulki w 10 dniu
        nie ma znaczenia
    • mamaloli Re: ZAPOMNIALAM O PIGULCE.......WOW!!!!!! 07.08.05, 20:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24085757&v=2&s=0
      pozwoliłam sobie wklić tego linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka