Dodaj do ulubionych

Novynette-skutki uboczne

30.08.05, 21:33
Od 1,5 roku biorę novynette, wiosna tak się zaczełam zastanawiać czy ja po
nich przypadkiem nie tyje, zimą zawsze przybywa mi pare kilo, ale zwykle
wiosna traciłam je, a w tym roku zamiast zgubic coś to przytyłam i tyje
nadal, kilka miesięcy temu zapytałam ginekologa czy jest to możliwe że to od
tych tabletek tyje, powiedział mi że wykluczone, że one mają bardzo niski
poziom hormonów i jak mi da inne to dopiero moge przytyć, a teraz tyje pewnie
dlatego że dużo jem uncertain, a ja własnie jem mniej, bo niedługo całą szafe będe
musiała wymienić sad, zrezygnowalam ze słodyczy, herbaty nie słodze od
zawsze, jem duzo warzyw, ogólnie w/g mnie odżywiam się zdrowo i odpowiednio,
do tego wszystkiego dzisiaj przeczytałam o żyłkach na nogach po pigułkach i
się przestraszyłam bo u siebie też zaobserwowałam pajączki na nogach, jestem
przerażona, jutro lece do ginekologa i chyba odstawie te pigułki, nie chce
umierać na zakrzepice wink!!!

napiszcie czy któraś przytyła po novynette, czy faktycznie za dużo jem uncertain

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: alicja Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:41
      Nie jest prawdą, że po Twoich pigułkach się nie tyje, a po innych tak. Każdy
      lek antykoncepcyjny powoduje zatrzymanie wody w organizmie, tylko jeden czyni
      to w większym, a inny w mniejszym stopniu. Jeśli jeszcze do tego trochę urosły
      Ci piersi, to możesz być praktycznie pewna, że to od hormonów przybyło Ci te
      parę kilogramów. Żyłki na nogach możesz mieć z tysiąca innych powodów, nie od
      razu od pigułek, ale jeśli bolą Cię nogi lub głowa, to lepirj uważaj. W takim
      przypadku przyczyną najczęściej są hormony. Może po prostu Twoje leki Ci nie
      odpowiadają i należy je zmienić na inne.
      • Gość: xpk Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 31.08.05, 14:22
        dzięki za rozwianie moich przypuszczeń, i co do tych piersi to faktycznie są
        większe, że tak powiem aż wylewają się ze stanika, ze stanika C, a mój rozmiar
        to B i to raczej małe B, ale to lekarz w przychodni zozu, niestety tak traktuja
        tam pacjentki, tabletki biorę od trzech lat prawie, a jeszcze nigdy nie miałam
        robionych badań jakie tabletki będą dla mnie odpowiednie, za każdym razem
        dostawałam je ot tak, pierwsze to nawet kilka lat temu chcialam przesunąć sobie
        okres na wakacje i dostałam mercilon, wziełam tylko trzy opakowania i
        odstawiłam bo nie czułam się po nich najlepiej, potem poszlam po tabletki ale
        nie mialam żadnego wyboru bo karmiłam córcie piersią, więc dostałam cerazette,
        potem też bez niczego zmienił mi lekarz na novynette, tak wiec zaraz zasuwam do
        lekarza i wykłoce sie o te badania, i zaczne sie przymierzać do zmiany na inne
        tabletki

nogi bolą mnie jedynie gdy dużo postoje, głowa bardzo sporadycznie, wydaje mi
        się że nawet mniej niż kiedy nie brałam tabletek

dziękuje raz jeszcze za odpowiedź
        pozdrawiam
        • Gość: ara Re: Novynette-skutki uboczne IP: 212.180.158.* 31.08.05, 14:46
          Ja odstawiłam novynette 3 tygodnie temu po 4 miesiącach brania - powód, utyłam,
          zrobił mi się na brzuchu cellulit, którego nigdy ale to nigdy nie miałam nawet
          po 2ch ciążach. I więcej już nie będę eksperymentować z pigułką bo widzę że
          czego bym nie brała to od razu zaczynam tyć, niezależnie jak małą dawkę
          hormonów zawierają.
          • Gość: xpk Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 31.08.05, 14:51
            jeju, cellulit też mam, ale ponieważ przytyłam to myslałam że to od tych
            nadprogramowych kilogramów, po cerazette ja schudłam, tzn. odchudzałam się i
            sporo zrzuciłam, teraz ta sama dieta która zawsze na mnie działa, daje wręcz
            odwrotny efekt

sad
        • Gość: alicja Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:10
          jeśli chodzi o dobór tabletek, to nigdy nie wykonuje się specjalistycznych
          badań. Po prostu nie jest to potrzebne, a tabletki dobiera się metodą prób i
          błędów. Badania hormonalne nie wykażą niczego, co pomogłoby w doborze tabletki.
          Piszesz o dziecku. Obawiam się, że Twoje zaburzenia wynikają z tego, iż
          pigułki, które bierzesz, mają za mało hormonów dla kobiety po ciąży. Kobietom
          po porodzie zaleca się stosowanie pigułek z wyższą dawką hormonów, bo te z
          niższą mogą im po prostu nie służyć. Po ciązy zmienia się profil hormonalny.
          Spróbuj czegoś "mocniejszego"
    • Gość: Aga Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:34
      A pomyslałas,ze tycie mozesz miec w genach??U mnie w rodzinie niestety tak jest.I chociaz jestem osoba aktywna,jem mało słodyczy a wiecej owoców i warzyw to i tak mam "swoja" wage.Novynette biore prawie od roku.Nie przytyłam po niej a na poczatku nawet schudłam.Co zas sie tyczy żylaków to lekarz powiedział,ze to nie trzeba od razu odstawiac tabletek,chyba ze bedzie sie cos działo(u mnie żylaki odziedziczone po tacie sad)
      • Gość: xpk Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 31.08.05, 15:46
        tycia w genach nie mam napewno, moja cała rodzina jest szczupła, a mama to
        wręcz chudzielec, ja nigdy nie należałam do szczypiorków, ale wyglądałam ok, a
        teraz sad dzisiaj spotkalam się z koleżanka która widziala mnie miesiąc temu
        ostatnio i odrazu jak na mnie spojrzała to mówi cos ty sie tak zaokragliła,
        myslała że w ciazy może jestem, a nie jestem sad
        • Gość: alicja Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:50
          Nie martw się o to. Idź do lekarza, pewnie masz kiepsko dobrane pigułki. Inne
          leki mogą działać całkiem odmiennie. Ja osobiście zmieniałam pigułki 9 razy
          (przeszłam jeszcze przy okazji przez plastry) zanim trafiłam na właściwe, a mam
          wspaniałego ginekologa (nie robiłam badań hormonalnych, jedynie przed
          zastosowanie nowej pigułki, zawsze miałam zrobione USG i raz na pół roku
          cytologię). Jeśli leki Ci nie leżą, poproś o zmianę. Nie przytyjesz bardziej z
          tego powodu, że zmienisz hormony.
    • miskiak Re: Novynette-skutki uboczne 31.08.05, 15:56
      ja tez od roku biore novynette i tez 'przypadkiem' w ciagu tego czasu przybylo
      mi 4 kg..i oczywiscie wszystko mogę wytłumaczyć inaczej..bo ruchu mało, bo
      czekoladki.. ale wczesniej tez tak bylo, a nie tyłam.. i pajaczków na nogach
      nie miałam, i swój biust tez wolalam w poprzednim rozmiarze... taka jest cena,
      niestety, i nie wiem czy tylko tych tabletek, czy wszystkich...
      no wiec, siostry, nie jestescie same wink
    • Gość: xpk Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 31.08.05, 19:33
      byłam i lekarz zaproponował mi yasmin, dostalam już recepte, zobaczymy co
      bedzie po tej nowości, wydaje mi się że pewnie ma jakieś profity z wypisywania
      tego yasmin bo usilnie mnie na nie namawiał, ale że i tak chcialam zmienić to
      od czegos musze zacząć

lekarz powiedział żebym się pajączkami nie przejmowała,

pozdrawiam

• Gość: marta Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:08
      ja tez brałam ten lek i przytyłam dlatego postanowiłam odstawic.lekarz tez mi
      mówił ze nie od tego tyje.aLE widze ze nie tylko ja...
    • Gość: elwira Re: Novynette-skutki uboczne IP: *.gtnet.net.pl 22.10.16, 14:53
      witam ja w dwa tygodnie przytylam 2.5 kg wlasnie biorac te tabletki. moj ginekolog stwiwrdzil ze to nie przez nie.. ale wczesniej bralam estmar przez dwa lata i bylam filigranowa a teraz robie sie jak paczek
      • lidek0 Re: Novynette-skutki uboczne 22.10.16, 17:44
        Sądzisz, że po 11 latach autorkę to jeszcze interesuje, wróci tu? Zastawia mnie sens wygrzebywania tak starych wątków........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka