Gość: betka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:46 karmie piersia. dostałam 1 miesiaczke po porodzie 18 lipca. czekam na druga,mam lekkie mdłosci. jak myslicie kupowac test? Stosowaliśmy tylko stosunek przerywany...cykle miałam 34, 35 dni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelaela Re: ciąża??? 06.09.05, 07:30 1. Jeśli karmisz - masz prawo nie mieć regularnych cykli. Taki długi cykl nie jest niczym niezwykłym. Te 34, 35 dni, to przed ciążą? Jeśli tak, to co najmniej do końca karmienia nie sugeruj się tymi liczbami. Po pierwszej miesiączce cykle moga (choć nie muszą) być owulacyjne, choć plodnść na pewno jest obniżona. 2. Stosunek przerywany... to jest dobra metoda, ale tylko wtedy, gdy ktoś nie planuje dziecka "tylko trochę"... 3. Nie można w tej sytuacji wykluczyć ciąży, ale jakie jest jej prawdopodobieństwo? 4. Ile kosztuje taki test? Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: ciąża??? 06.09.05, 09:20 Ad. 1. Owulacja może się pojawić nawet PRZED pierwszą miesiączką po porodzie. Dlatego samo karmienie, bez przestrzegania pewnych zasad i bez dodatkowych obserwacji jest słabą "metodą antykoncepcyjną". Z resztą się zgadzam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelaela Re: ciąża??? 06.09.05, 09:26 > Ad. 1. > Owulacja może się pojawić nawet PRZED pierwszą miesiączką po porodzie. Wiem, w około 10% najpierw jest owulacja, ale założycielka wątku miała już miesiączkę. Zastanawiałam się, czy od razu tego nie napisać, w celach dydaktycznych > Dlatego samo karmienie, bez przestrzegania pewnych zasad i bez dodatkowych > obserwacji jest słabą "metodą antykoncepcyjną". Przy trzymaniu się zasad LAM - możliwość ciąży to ok 2% > Z resztą się zgadzam :o) Ja też Odpowiedz Link Zgłoś