Dodaj do ulubionych

Hormon DHEA

05.09.02, 23:47
PO zrobieniu szczegółowych badan hormonalnych okazało sie, że wszystkie
hormony mam w idealnej normie z wyjątkiem włąsnie tego, którego mam nieco
więcej niż wypada na moją grupe wiekowa (30-40). POtem przeczytałam w
czasopiśmie poświeconym zdrowiu, że to bardzo dobroczynny hormon,wydziela się
między innymi w trakcie orgazmu, a wiąże sie podwyższeniem libido i długim
zyciem. Jesli tak to swietnie, ale czy nie maoże miec jeszcze innych skutków?
Miedzy innymi od pewnego czasu cierpie na niewielkie ale niesłychanie
uporczywe zmiany tradzikowe na plecach. Czy to może miec związek? Za co
odpowiadaja takie hormony jak testosteron, adrostendion i
dehydroepiandrostendion w organiźmie kobiety? Z pozdrowieniami. E.
Obserwuj wątek
    • magda134 Re: Hormon DHEA 06.09.02, 00:58
      Wiesz, z tego co ja wiem to wcale nie jest tak dobrze jak jest wysoki poziom
      DHAEA-S i testosteronu; wiem to z autopsji. Testosteron to męski hormon, który
      produkowany jest przez jajniki i w zbyt dużych ilościach powoduje
      intensyfikację cech męskich (nadmierne owłosienie, trądzik, czasem przyrost
      wagi) i co najgorsze źle wpływa na budowę jajników które pod jego wpływem
      grubieją i jajeczko nie może wypaść do jajowodu (nie dochodzi do owulacji).
      DHEA-S produkowany jest przez nadnercza i ma podobne działanie co testoseron (z
      tego co pamiętam to jest inny jego rodzaj. Wiem, bo oba mialam zawyżone ale po
      9 msc-ach kuracji Diane -35 wyniki są w normie. Moze to co przeczytałaś też
      jest praawdą ale napewno ilość ponad norme źle wpływa na jajniki i tym samym
      ewentualną płodność, więc radzę się leczyć!!!!!!
    • magda134 Re: Hormon DHEA 06.09.02, 01:05
      Wiesz, z tego co ja wiem to wcale nie jest tak dobrze jak jest wysoki poziom
      DHAEA-S i testosteronu; wiem to z autopsji. Testosteron to męski hormon, który
      produkowany jest przez jajniki i w zbyt dużych ilościach powoduje
      intensyfikację cech męskich (nadmierne owłosienie, trądzik, czasem przyrost
      wagi) i co najgorsze źle wpływa na budowę jajników które pod jego wpływem
      grubieją i jajeczko nie może wypaść do jajowodu (nie dochodzi do owulacji).
      DHEA-S produkowany jest przez nadnercza i ma podobne działanie co testoseron (z
      tego co pamiętam to jest inny jego rodzaj. Wiem, bo oba mialam zawyżone ale po
      9 msc-ach kuracji Diane -35 wyniki są w normie. Moze to co przeczytałaś też
      jest praawdą ale napewno ilość ponad norme źle wpływa na jajniki i tym samym
      ewentualną płodność, więc radzę się leczyć!!!!!!
    • monika.antepowicz Re: Hormon DHEA 11.09.02, 11:06
      Dehydroepiandrosteron to androgen bedacy też prekursorem zarówno testosteronu
      jak i estrogenów- w połowie pochodzenia jajnikowego, w połowie nadnerczowego,
      jego nadmier może byc odpowiedzialny za wystepowanie tradziku. Leczenie- można
      rozważyć Diane 35, ale to zalezy od opinii lekarza prowadzacego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka