Dodaj do ulubionych

Duphaston - czy któraś brała?

IP: *.cs.net.pl 30.09.05, 15:16
Mam 30 lat, 11 cykli temu odstawiłam Cilest. Na początku wszystko było ok,
ale od pół roku miesiaczka zapowiada mi się na około cztery dni przed
terminem krwawymi upławami. Cykle są nie regularme od 21 do 28 dni. Gienio
przepisał mi Duphaston na regulację cyklu i ewentualną pomoc w zajściu w
ciążę o którą wraz z mężem staramy się od trzech cykli - narazie bez skutku.
Zastanawiam się czy brać to lekarstwo, gdyż dopiero w aptece pani
poinformowała mnie, że jest to lek hormonalny - czyli coś z czym chciałam
zerwać raz na zawsze, a ponadto podaje się go kobietom, które mają za sobą
poronienia, a teraz są w ciąży i starają się ją utrzymać. Czy ja w związku z
tym powinnam brać te hormony? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Izabelka Re: Duphaston - czy któraś brała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:32
      ja brałam duphaston na podtrzymanie ciąży. kobiety po poronieniach biorą ten
      lek profilaktycznie podobno. Chyba narazie nie ma sensu..nie wiem, zapytaj może
      innego lekarza. Po co faszerować się bez potrzeby hormonami?
      • Gość: kasiaaa Re: Duphaston - czy któraś brała? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 30.09.05, 16:02
        Ja dostalam na usg informacje,ze dzis moge zajsc w ciaze!Dostalam tez duphaston-
        to mi mialo pomoc,ale ja sie balam to przyjac!W ciazy-niestety-nie jestem.
        • anias05 Re: Duphaston - czy któraś brała? 30.09.05, 16:09
          Witaj, brałam Duphaston w ciązy zagrożonej poronieniem aż 3 miesiące.
          Na szczęście Kubolek ma już prawie dwa latkasmile
          POZDROWIONKA OD A&J
    • axellia Re: Duphaston - czy któraś brała? 30.09.05, 17:12
      Plamienia przed okresem świadczą o niedoborze progesteronu. Często występuja u
      kobiet, które stosowały antykoncepcję hormonalną. Niski poziom progesteronu
      może powodować, że nawet jeżeli dojdzie do zapłodnienia, to zarodek nie
      zagnieździ się w macicy lub nie utrzyma sie po zagnieżdżeniu. Duphaston jest
      lekiem hormonalnym, zawiera własnie syntetyczny progesteron.
      Znam wiele dziewczyn, ktore miały problemy z zajściem w ciążę, a po
      zastosowaniu Duphastonu lub Luteiny zostały mamusiami smile
      • axellia Re: Duphaston - czy któraś brała? 30.09.05, 17:20
        Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się na ten temat więcej, to polecam forum "Dla
        starających się". Pozdr.
    • wenusss Re: Duphaston - czy któraś brała? 30.09.05, 20:41
      ja brałam bno mialam torbiel na jajniku! i to pomoglo bo torbiel sie wysuszyła.
    • brujka Re: Duphaston - czy któraś brała? 04.10.05, 14:22
      Również brałem ten lek na podtrzymanie ciązy, po uprzednim poronieniu. Ale
      brałam wtedy, kiedy juz okazało sie, że jestem w ciązy, która na szczęście
      zakończyła sie pomyślnie-maluch już rozrabia w przedszkolu.
      Pozdrawiam.
    • rotkaeppchen1 Re: Duphaston - czy któraś brała? 04.10.05, 16:46
      Ja biore Duphaston od 16 do 25 dnia cyklu w fazie progesteronowej, bo Duphaston
      to progesteron. Bierze sie go w ten sposob na regulacje cyklu, lub faktycznie w
      ciazy, kiedy progesteronu powinno byc caly czas duzo, a z jakichs przyczyn jest
      go za malo. Inne rodzaje progesteronu brane na regulacje cyklu moga byc
      szkodliwe dla ciazy, (sa za to tansze, np luteina, bralam tez rigevidon
      nieakntykoncepcyjnie tylko 16-25dc), ale ten (drozszy) jest bezpieczny dla
      ewentualnej ciazy a w razie braku naturalnego progesteronu, wrecz wskazany.
      • axellia Re: Duphaston - czy któraś brała? 04.10.05, 17:34
        Luteina nie jest "innym rodzajem" progesteronu. Może byc w razie potrzeby
        stosowana na podtrzymanie ciąży, tak jak Duphaston.
    • grren Re: Duphaston - czy któraś brała? 04.10.05, 17:18
      Witam. Wzięłam dwa opakowania na początku trzeciej ciąży - plamiłam. Plamienia
      ustąpiły dość szybko. Pierwsza ciąża - zagrożenie poronienia brałam Turinal -
      córka ma 9 lat; druga zaczęła się plamieniami, które ustąpiły, brałam Turinal -
      koniec w 5-tym m-cu z powodu wady genetycznej; teraz jestem w 7 m-cu ciąży.
      Myślę, że podstawową sprawą jest zaufanie do lekarza i wiara, że co ma być to
      będzie. Pozdrawiam gorąco.
      • Gość: Xymena Re: Duphaston - czy któraś brała? IP: *.one.pl 04.10.05, 18:51
        Hej!! Ja też brałam Duphaston ale wcale nie w celu podtrzymania ciąży. Pierwsze
        opakowanie wziełam mając niespełna 19 lat. Miałam bowiem bardzo mały poziom
        progesteronu, w ziwazku z czym ciezko było z regularnym występowniaem
        miesiaczki. Duphaston uregulował cykl ale tylko w momencie brania hormonu. Przy
        czym podczas przyjmowania miałam bardzo bolesne miesiączki. Po odstawieniu
        niestety nie było regularności. Obecnie po ładnych kilku latach Duphastonu już
        nie biore, bo poziom progesteronu mi podskoczył. Nadal jednak przyjmuję hormony
        ale juz inne.
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka