kasiuncia25 01.11.05, 21:39 Co to oznacza gdy ciśnienie dolne jest niskie (dziś mój maż miał 39) przy górnym 120? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5aga5 Re: Ciśnienie 01.11.05, 22:10 Ten Wasz Młody ma śliczne oczka! A co do ciśnienia, nie bardzo wiem jakia jest granica, ale ja w zasadzie zawsze mam 90/60 no i czuję się taka ,,spowolniona", chociaż później działam na normalnych obrotach. A co na to lekarz? no! moze nic nawet nie wie, bo wiem jak to jest zagonić faceta do lekarza. Jednak pogoń męża. Zawsze warto to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Ciśnienie 01.11.05, 22:19 Dzieki. Do lekarza ciezko go bedzie zagonic ale jeszcze zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Ciśnienie 01.11.05, 22:41 Faktycznie dziwne w połączeniu z normalnym ciśnieniem skurczowym. Ideał dla młodej kobiety (nie wiem jak mężczyzny) w wieku ok 30 lat to 120/70. Generalnie najważniejsze jest chyba ciśnienie skurczowe, bo oznacza siłę z jaką krew jest "wyrzucana" przez serce. Ja mam notorycznie niskie cisnienie, ale dopóki jest ono w granicach 90/60 jeszce się nie niepokoję. Ostatnio jednak miałam długi okres kiedy cisnienie było 75/50 - najniższe jakie miałam w zyciu i to już było zagrażające - ale z powodu wartości "górnego" ciśnienia. Ale ja wiem co mi dolega - mam stosunkowo niedawno odkrytą wadę serca (niedomykalność płatków zastawki). Zmierzcie kilka razy mężowi cisnienie o różnych porach dnia. Jeśli nadal będzie niskie, to warto wybrać się do kardiologa - choćby dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś