Dodaj do ulubionych

Jeszcze nie dostałam okresu ;(((

30.11.05, 11:44
Niedawno skończyłam 18lat i jeszcze nie dostałam okresucrying(. Cholera co ze mna
nie tak??!! Jutro czeka mnie wizyta u ginekologa (pierwsza). Nie wiem czy to
może miec jakis zwiazek - w dzieciństwie miałam wycinany wyrostek, potem
dośc powaznie chorowalam na pluca. Boje sie...
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 30.11.05, 11:58
      kochanie, do gienkologa powinnaś była iść już dwa lata temu.
      może jesteś zbyt szczupła? masz za niską wagę do wzrostu? odchudzasz się
      drastycznie?
      dobrze, że idziesz do lekarza. znam dziewczynę, której wywoływali miesiączkę
      gdy miała 16 lat. dziś ma dwoje dzieci.
    • kwietniowe_cappuccino Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 30.11.05, 12:11
      Wyrostek zdecydowanie nie wpływa na miesiączkowanie. A żadnej anoreksji na
      pewno nie ma?
      • ona_czyli_ja1 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 30.11.05, 14:11
        Mam 160 cm wzrostu i waze 46-47 kg. Anoreksji nie ma, nigdy sie nie
        odchudzalam. Ogolnie mam maly apetyt (czasem nawt bardzo maly) malo jem ale na
        pewno sie nie glodze. Niektorzy mowia, ze wygladam jak anorektyczka.
        Wiem, ze powinnam juz dawno isc do lekarza bo to nie jest normalne. Kiedys
        bylam wsanatorium i lekarz powiedzial, ze moja owczena choroba mogla wyniszczyc
        troche moj organizm wiec miesiaczka moze byc u mnie opozniona.

sad(
        • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 30.11.05, 15:11
          nie masz niskiej wagi, ale jest na granicy poniżej której ciało uznaje, że
          kobieta nie donosi ciąży, nie wykarmi dziecka, więc nie opłaca się jajeczkować.
          pogadaj z lekarzem.
          • moniak7 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 30.11.05, 15:52
            Mnie sie wydaje, ze jak na 160cm to ma bardzo niska wage.
          • Gość: K Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:29
            Ja, gdy dostałam pierwszy raz okres (w wieku 14 lat), ważyłam ok 37 kg. Nigdy w
            życiu nie ważyłam więcej niż 45. Mam 158 cm. Więc nie wydaje mi się, żeby w tym
            wypadku przczyną braku okresu była zbyt niska waga.
    • ona_czyli_ja1 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 01.12.05, 09:20
      Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie: czy po kazdych lekach hormonalnych sie
      tyje? i czy wszystkie maja jakies widoczne skutki uboczne?

A co do mojej wagi: ja nie zawsze bylam "tak" chuda: moja waga wachala sie
      miedzy 50-53 kg (53 to bylo max). Chudnac zaczelam kiedy zachorowalam na pluca.
      W czasie brania lekow waga wynosila ok.53 kg. Jakis czas po zakończeniu
      leczenia waga spadała i obecnie wynosi (jak juz wczesniej wspomnialam) 46-47kg.

Wiem, ze nie jestescie lakarzami ale dziekuje Wam wszystkim za odp.
      A moja wizyta zostala przelozona na poniedzialek...
      • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 01.12.05, 09:30
        może to wina tej choroby (u normalnych kobiet potrafi zaburzyć cykl) i dużego
        spadku wagi?
      • Gość: K Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:28
        No jeżeli tyle schudłaś, to pewnie może to mieć jakiś wpływ.
        • Gość: kasia Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.chello.pl 01.12.05, 14:29
          ja przy 163 zawsze warze jakieś 45 kg, i okres dostałam normalnie choś później
          pojawiał się kiedy chciał co dopiero tabletki uregulowały, skoro byłaś chora to
          na pewno brałaś leki i to nie apap, i wg. mnie to one mają tu większy wpływ
          niż waga ciała
    • Gość: d Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.12.05, 18:44
      nie wiazalabym tego z jej wagą - ja zawsze bylam chudzielcem, dzis mam 164 i
      waze 48kg, a jak bylam mlodsza, to bylam jeszcze chudsza (choc tez i nizsza)
      • zaba_pelagia Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 01.12.05, 18:56
        Gość portalu: d napisał(a):

> nie wiazalabym tego z jej wagą -

niesłusznie
        tylko, że nalezy ustalić, czy jest to waga naturalna, czy tez obniżana na
        siłę wink
        • venus22 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 01.12.05, 20:30
          dziewczynka aby dostac okres musi miec troche tluszczu dlatego tak jest ze
          dziewczynki w okresie dojrzewania czesto staja sie takie "tlusciutkie" (co nie
          znaczy grube), maja taka warstwe tluszczu.
          jesli jestes taka chuda przy swoim wzroscie to moze dlatego.
          Sportowczynie (?? jest takie slowo?) ktore maja mase miesni ale prawie wcale
          tluszczu raczej nie miesiaczkuja chociaz sie nie odchudzaja i prowadza raczej
          zdrowy tryb zycia.
          Poza tym dlaczego nie masz powie ci lekarz pewnie po badaniach..

Venus
          • Gość: zuza Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:31
            sportsmenki wink
            • venus22 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 01.12.05, 21:38
              dzieki smile
              V
          • Gość: kasiak37 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 12:39
            z tym tluszczykiem to bujda na resorach bo moja corka ma 175 cm wzrostu,waga 50
            kg lat 16 i miesiaczkuje normalnie i terminowo.okres dostala w wieku 14 lat
            przy wzroscie 170 cm i wadze 46 kg.
    • ona_czyli_ja1 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 02.12.05, 11:42
      Jak juz pisałam moja waga zawsze wachała sie miedzy 50-53 kg. W czasie choroby
      w ciągu 4-5 miesiecy schudlam do 42 kg.
      W poniedzialek pierwszy raz w zasadzie ide do ginekologa tzn. bedzie to moja
      pierwsza wizyta z badaniem. Kiedys (w wieku 16lat) bylam u gin. ale byla to
      konsultacja - pani doktor stwierdzila, ze skoro rozwiajam sie normalnie to
      jeszcze mam czas. A im blizej poniedzialku tym bardziej sie denerwuje
      (zwlaszcza, ze w gabinecie bedzie tez pielegniarka), krempuje sie powiedziec
      lekarzowi z jakim problemem przyszlam.
      • zaba_pelagia Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 02.12.05, 11:49
        ona_czyli_ja1 napisała:

krempuje sie powiedziec
        > lekarzowi z jakim problemem przyszlam.

Krępujesz się? Przeciez idziesz do ginekologa. Do niego się chodzi właśnie z
        problemami z miesiączką.
      • Gość: K Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:56
        Nie przejmuj się, to żaden powód do wstydu. Naprawdę nie masz się czego
        obawiać. Badania tez się nie bój, wclae nie jest takie straszne. Powodzenia!!!!
      • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 02.12.05, 13:18
        nie masz jeszcze okresu.
        nie idziesz tam z rzeżączką, albo syfilisem smile
        nie wstydź się.
        • przeminiesz Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 02.12.05, 13:19
          a na 100% lepiej sie poczujesz jak ci lekarz pomoze i w koncu ten okres
          zobaczyszsmile
      • Gość: adekniejadek Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:36
        nie ma się co baćsmile, dla Ciebie to nowość i dlatego jesteś przerażona, ale
        lekarz ma codziennie wiele pacjentek z problemami poważniejszymi niż Twój, więc
        na pewno nic go nie zdziwi, ani nie popatrzy na Ciebie, jak na dziwadło:p
        powodzenia i odwagi
    • ona_czyli_ja1 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 05.12.05, 10:48
      Dziewczyny dzisiaj czeka mnie pierwsza wizyta w ginekologa. Nie chce isc sama
      wiec bedzie obciachu jak pojde z mama? (mama oczywiscie bedzie czekac za
      zewnatrz, w poczekalni) Nie mam za bardzo z kim isc (moja siostra studiuje w
      innym miescie a kolezanki mieszkaja niezbyt blisko)Wiec jak?

A tak poza tym to do wieczora chyba zwariuje!! Wczoraj znalazlam w necie info.
      na temat mojego "problemu" i nie moglam spac cala noc. Boli mnie glowa, jest mi
      niedobrze...sad((
      Chyba zamiast do gin. powinnam najpierw pojsc do psychiatry.

3majcie kciuki!!
      • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 05.12.05, 11:01
        od tego są m.in. matki - żeby wspierać w ciężkich chwilach smile

dziewczyno, co ty tam znalazłaś w tym necie???
        • ona_czyli_ja1 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 05.12.05, 12:02
          Szukałam powodow "pierwotnego braku miesiaczki". No i znalazlam (wlacznie z
          interseksualizmem i rakiem!!). To pierwsze chyba gorsze (?). Odechcialo mi sie
          tej wizyty...crying( uncertain

Moja siostra mowi, ze najpierw powinnam rozum wyleczyc...
          • zaba_pelagia LILKA!!!! 05.12.05, 12:08
            ona_czyli_ja1 napisała:

> Szukałam powodow "pierwotnego braku miesiaczki". No i znalazlam (wlacznie z
            > interseksualizmem i rakiem!!). To pierwsze chyba gorsze (?).

lilka, ty jestes prorokiem we własnym kraju!
          • lilith76 Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( 06.12.05, 11:54
            uspokuj się i daj szansę lekarzom smile
      • Gość: Wiolka Re: Jeszcze nie dostałam okresu ;((( IP: 195.117.179.* 08.01.06, 19:42
        Cześć - ja miałam podobny problem. Do ginekologa trafiłam w wieku 16 lat ale
        wtedy pani doktor powiedziała że mam jeszcze czas (moja mama dostała okres
        poźno, bo w wieku 17 lat). Więc ponownie do ginekologa trafilam w wieku 18,5
        lat i tam przeszłam takie badania ogólno ginekologiczne, które nic nie wykazaly
        i dopiero USG zaniepokoiło lekarkę i wtedy dostałam skierowanie na badania
        genetyczne. Po tych badaniach okazało się że niegdy nie będę miała okresu (oraz
        dzieci) bo pomimo, że mam macicę to nie posiadam jajników i mam kariotyp 46XY.
        Tzn. na początku ukrywano to przede mną ale kiedyś sama zaczełam drążyć temat i
        okazało się właśnie, że urodziłam się z hemafrodytyzmem, miałam z tym wielki
        problem, nie akceptowałam siebie. To mineło ale do dziś nie potrafię wybaczyć
        lekarzom i rodzicom, że ukrywali to wszystko! Rok po rozpoznaniu tego defektu
        przeszłam operację, teraz mam 29 lat, mam męża i synka którego adoptowaliśmy.
        Myślę, że bez względu na przyczynę braku miesiączki powinnaś uzbroić się w siłę
        i wiarę, że warto żyć i być dla innych potrzebną - ważną. Bo brak miesiączki
        jest niczym wobec braku miłości czy samotności, Pozdrawiam Cię i zyczę dużo
        zdrowia i samych kochających osób wokół ciebie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka