Dodaj do ulubionych

LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY

17.10.02, 19:14
Planuje zajsc w ciaze a biore regularnie Eltroxin 100.Lekarz proponuje mi
zmniejszenie dawki i obserwacje.Pytanie"czego"?Czy poronie w pierwszych
miesiacach?!Nie wiem czy jest to bezpieczne dla plodu.Dadam, ze biore tez
leki na alergie-powinnam przestac(Claritine)?Jesli ktoras z was miala
podobna sytuacje,prosze o porade,bo nie wiem czy wierzyc do konca lekarza
Obserwuj wątek
    • agat1 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 18.10.02, 09:30
      Ja też miałam kłopoty z tarczycą, które przed ciażą były zaleczone (hormony w
      normie, żadnych leków). Podczas ciąży lekarz zapisał mi Eltroxin i brałam go od
      3-go miesiąca do końca ciąży. Urodziłam zdrowe dziecko.
      • kasiapro1 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 18.10.02, 11:22
        Dzieki za odpowiedz!Czyli z tego co wyczytalam,to przez pierwsze 3m-ce nie
        bralas tego leku,czyli ja mam odstawic na 3 m-ce?Moze zaczales go brac podczas
        bycia w ciazy?ja jestem na stale na tym leku i juz sie zamotalam.Moze mi
        wyjasnisz ponownie?
        • agat1 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 18.10.02, 12:54
          Zachodząc w ciążę już nie brałam Eltroxinu, gdyż zaleczyłam się nim dużo
          wcześniej.
          Podczas ciąży opiekował się mną lekarz ginekolog - endokrynolog i zaniepokoiła
          go moja nienaturalnie otłuszczona szyja - mam to jako pozostałość po wolu
          tarczycowym. Zrobił mi badania hormonów tarczycy i usg, a na wszelki wypadek
          zalecił łykanie Eltroxinu. Nie wiem, czy to przypadek, że akurat od 3. miesiąca
          ciąży czy nie. Radziłabym Ci zapytać lekarza prowadzącego - endokrynologa. Albo
          spróbuj na stronie www.medi.pl - tam można sie zarejestrować i zadawać pytanie
          lekarzowi wybranej specjalności. odpowiadają po kilku dniach na adres e-mailowy.
          Wiem, że schorzenia tarczycy mają wpływ zarówno na płodność, jak i na
          utrzymanie ciąży, więc nie możesz tego lekceważyć. Ja , pomimo kłopotów z
          tarczycą (niedoczynność), już drugi raz jestem w ciąży.
          Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowego dzidziusia
          • kasiapro1 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 18.10.02, 16:50
            bardzo dziekuje ponownie.Bede w stalym kontakcie z endykronologiem,ale te
            leki...no coz,musze tez zaufac lekarza.Czy mialas problemy z zajciem w ciaze?
            Wiem,ze burza hormonow moze duzo dziwnych rzeczy zdzialac.Rozmawialam z
            lekarzem,stwierdzila ze jak zajde w cize to zobaczymy(?)Wolalabym od razu
            wiedzic na czy jade,bo to za duze ryzyko.Sprawdze te strone,powodzenia
            • iwonka50 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 20.10.02, 10:47
              Ja brałam Eltroxin przez dobrych kilka lat (po operacji tarczycy). W tym czasie
              zaszłam w ciążę bez problemu a lekarz kazał mi go brać przez całą ciążę.
              Najważniejsze jest kontrolowanie hormonów tarczycy przez pierwszą połowę ciąży
              i ewentualne branie leków. Niedoczynność tarczycy w czasie ciąży jest grożna.
    • lastka Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 21.10.02, 11:19
      W chwili obecnej biorę Eltroxin 100, jestem po operacji tarczycy i rozmawialam
      z lekarzem na temat zajścia w ciąże to te tabletki nie mają żadnych
      przeciwwskazań co do tego. Absolutnie nie szkodzą jedyne co będę musiała robić
      gdy będę w ciąży to regularnie robić poziom hormonów.
      Więc nie martw się i głowa do góry.
      • agat1 do Kasi 21.10.02, 12:11
        Właściwie mogę teraz powiedzeć,że nie miałam problemów z zajściem w ciążę,
        chociaż się na to zanosiło. Odwiedziliśmy już nawet przychodnię wspomagania
        rozrodu w Białymstoku, ale chyba pod wpływem pogodzenia się z faktem, że nie
        będzie latwo, zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego synka, a teraz jestem w
        ciąży po raz drugi. Tobie też życzę zdrowia i radzę najpierw skontrolować
        poziom hormonów, a dopiero potem zacząć sie starać.
        Pozdrawiam
    • kasiapro1 Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 22.10.02, 18:35
      dzieki wszytskim za odpowiedzi,ktore mnie podbudowaly.Tak wiele sie
      nasluchalam,ze juz zaczynamn sie za zapas martwic-"a jak sie nieuda?"
      Bede teraz bardzoej pozytwynie "brala sie za robote'.Jeszcze ostatnie badania
      usg,poziom hormonow i do dziela.

serdeczne dzieki
    • monika.antepowicz Re: LEKI TARCZYCOWE A ZAJSCIE W CIAZE-POMOCY 26.10.02, 18:19
      A co na ten temat endokrynolog? Wydaje mi sie,że w ciazy rośnie
      zapotrzebowabnnie na tyroksynę- ja raczej opirałabym sie na opinii
      endokrynologa. Claritine lepiej odstawić w pierwszym trymestrze, chyba
      bezpieczniejszy jest diphergan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka