Gość: kaska IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 11:34 odebralam dzis wyniki badan tarczycy. przeciwciala przeciw peroksydazie tarczycowej przy normie 12, wyszly mi 541,3. pozostale hormony sa w porzadku. Co moze to oznaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:04 Świadczy to o procesie autoimmunologicznym --zapalenie tarczycy ,robiłaś usg tarczycy?Jesli nie to musisz to spr w zalezności od tego jakie masz objawy kliniczne i tsh jeśli tsh rośnie ma się niedoczynnośc ;maleje tsh nadczynność tylko tyle że w przypadku autoimmunologii ma się hashimoto przewlekłe limfocytarne zaplenie prowadzace do zwłóknienia i zaniku tarczycy a co za tym idzie do niedoczynności jeśli to drugie to nadczynnośc typu Graves Basedow ,dla kobiet w wieku rozrodczym powinno być tsh wielkośi 1-1,5 większe niż 2 oznacza niedoczynność,w USA postuluje się zmainy ponieważ testy sa zawyżane i tam niedługo norma będzie do 3 pozostałe to najczęsciej stany patologiczne,powinnaś mieć koniecznie usg narzadu tarczowego,pozostałe hormony płciowe,osłuchanie serca,badania wątroby ,[aminotransferazy],cholesterol,magnez i wapń,żelazo,badanie moczu.Jak wyszły badania wolnych hormonów tarczycy ft 3 i ft 4 oraz drugie przeciwciała?Bo sa dwa Anti TG i Anti TPO!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:06 z jakiego powodu mialaś te badania,proflikatycznie ,nie możesz zajśc w ciąże etcPowinnas spr prolaktyne może być zawyżona przez złą prace tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 12:24 TSH 1,41 i wobec podanych norm jest w porzadku, przeciwciala anty-tyreoglobulinowe wyszły mi 32,6. Badania zostaly mi zasegurowane podczas robienia biopsji wezlow chlonych, ktore sa powiekszone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:57 z zalezności od objawów klinicznych lekarz powie Ci co i jak ,a jak tam wolne hormony wyszły i usg narządu,jakie masz objawy kliniczne? problemy z okresem nadmierne owłosienie tycie/chudnięcie niskie /wysokie tętno anemię suchą/wilgotna skórę wypadanie włosów/ścieńczenie ich zaburzenia lekowe nerwica senność/bezsennośc przyszpieszona akcję serca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 13:51 nie mam zadnych z wymienionych objawow. owszem schudlam, ale mysle, ze raczej to bylo ze zmiany mego trybu zycia /mniej jadlam, duzo, duzo ruchu/. pozostale badania hormonow mam w normie. morfologia tez jest w porzadku. zaczelo sie od powiekszonego wezla chlonnego szyjnego, ktory nagle zrobil sie tak duzy, ze wygladalo to na swinke/np. myslalam, ze mnie najzwyczajniej w swiecie zawialo jezdzac na rowerze/. dostalam skierowanie na onkologie, biopsja, nastepna wizyta na onkologii, lekarz mnie najzwyczajnie zbyl i kazal przyjsc za miesiac. mijaja trzy miesiace, a ja w dalszym nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 17:50 hej Kasiu!!! Musisz udać się do endokrynologa albo dostaniesz lek[hormon tarczycy]albo po prostu bedziesz na obserwacji czyli np za 3-6 miesięcy powtórzenie badań,wiemże się martwisz ale węzły chłonne są często powiększone przy tej chorobie i czasami jest tak że ten typ tak ma,wybacz że tak morduję temat usg tarczycy tez miałas dobre[[dobra struktura,wielkość,echogeniczność]jesli tak to trzeba czekać i zobaczyć co się będzie działo.Jesli masz dziecko ,przebadaj je zwłaszcza jesli to córka bo dziewczynki częściej zpapadają na choroby tego typu [immunologiczne],czy Twoja Mama żyje jesli tak to niech ją tez przebadają,czy w Twojej rodzince były przypadki problemów z tarczycą ,cukrzyca 1 typu,bielactwem ,problemy z jelitami etc? To dobrze ze nie masz objawów klinicznych jak piszesz i czujesz się ok,zapisz sie koniecznie do endo i pogadaj z nią/nim to rozwieje sytuację ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 14.12.05, 09:24 dzieki, ide dzis do endykrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś