Dodaj do ulubionych

przeciwciala tarczycy

IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 11:34
odebralam dzis wyniki badan tarczycy. przeciwciala przeciw peroksydazie
tarczycowej przy normie 12, wyszly mi 541,3. pozostale hormony sa w porzadku.
Co moze to oznaczac?
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:04
      Świadczy to o procesie autoimmunologicznym --zapalenie tarczycy
      ,robiłaś usg tarczycy?Jesli nie to musisz to spr w zalezności od tego jakie
      masz objawy kliniczne i tsh jeśli tsh rośnie ma się niedoczynnośc ;maleje tsh
      nadczynność tylko tyle że w przypadku autoimmunologii ma się hashimoto
      przewlekłe limfocytarne zaplenie prowadzace do zwłóknienia i zaniku tarczycy a
      co za tym idzie do niedoczynności jeśli to drugie to nadczynnośc typu Graves
      Basedow ,dla kobiet w wieku rozrodczym powinno być tsh wielkośi 1-1,5 większe
      niż 2 oznacza niedoczynność,w USA postuluje się zmainy ponieważ testy sa
      zawyżane i tam niedługo norma będzie do 3 pozostałe to najczęsciej stany
      patologiczne,powinnaś mieć koniecznie usg narzadu tarczowego,pozostałe hormony
      płciowe,osłuchanie serca,badania wątroby ,[aminotransferazy],cholesterol,magnez
      i wapń,żelazo,badanie moczu.Jak wyszły badania wolnych hormonów tarczycy ft 3 i
      ft 4 oraz drugie przeciwciała?Bo sa dwa Anti TG i Anti TPO!!
      • Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:06
        z jakiego powodu mialaś te badania,proflikatycznie ,nie możesz zajśc w ciąże
        etcPowinnas spr prolaktyne może być zawyżona przez złą prace tarczycy
      • Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 12:24
        TSH 1,41 i wobec podanych norm jest w porzadku, przeciwciala
        anty-tyreoglobulinowe wyszły mi 32,6. Badania zostaly mi zasegurowane podczas
        robienia biopsji wezlow chlonych, ktore sa powiekszone.
        • Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 12:57
          z zalezności od objawów klinicznych lekarz powie Ci co i jak ,a jak tam wolne
          hormony wyszły i usg narządu,jakie masz objawy kliniczne?
          problemy z okresem
          nadmierne owłosienie
          tycie/chudnięcie
          niskie /wysokie tętno
          anemię
          suchą/wilgotna skórę
          wypadanie włosów/ścieńczenie ich
          zaburzenia lekowe
          nerwica
          senność/bezsennośc
          przyszpieszona akcję serca
          • Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 13.12.05, 13:51
            nie mam zadnych z wymienionych objawow. owszem schudlam, ale mysle, ze raczej to
            bylo ze zmiany mego trybu zycia /mniej jadlam, duzo, duzo ruchu/. pozostale
            badania hormonow mam w normie. morfologia tez jest w porzadku. zaczelo sie od
            powiekszonego wezla chlonnego szyjnego, ktory nagle zrobil sie tak duzy, ze
            wygladalo to na swinke/np. myslalam, ze mnie najzwyczajniej w swiecie zawialo
            jezdzac na rowerze/. dostalam skierowanie na onkologie, biopsja, nastepna wizyta
            na onkologii, lekarz mnie najzwyczajnie zbyl i kazal przyjsc za miesiac. mijaja
            trzy miesiace, a ja w dalszym nic nie wiem.
            • Gość: majka Re: przeciwciala tarczycy IP: 87.207.133.* 13.12.05, 17:50
              hej Kasiu!!!
              Musisz udać się do endokrynologa albo dostaniesz lek[hormon tarczycy]albo po
              prostu bedziesz na obserwacji czyli np za 3-6 miesięcy powtórzenie badań,wiemże
              się martwisz ale węzły chłonne są często powiększone przy tej chorobie i
              czasami jest tak że ten typ tak ma,wybacz że tak morduję temat usg tarczycy tez
              miałas dobre[[dobra struktura,wielkość,echogeniczność]jesli tak to trzeba
              czekać i zobaczyć co się będzie działo.Jesli masz dziecko ,przebadaj je
              zwłaszcza jesli to córka bo dziewczynki częściej zpapadają na choroby tego typu
              [immunologiczne],czy Twoja Mama żyje jesli tak to niech ją tez przebadają,czy w
              Twojej rodzince były przypadki problemów z tarczycą ,cukrzyca 1
              typu,bielactwem ,problemy z jelitami etc?
              To dobrze ze nie masz objawów klinicznych jak piszesz i czujesz się ok,zapisz
              sie koniecznie do endo i pogadaj z nią/nim to rozwieje sytuację ,pozdrawiam
              • Gość: kaska Re: przeciwciala tarczycy IP: *.ibd / *.nencki.gov.pl 14.12.05, 09:24
                dzieki, ide dzis do endykrynologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka