maalza 20.12.05, 13:52 Czy ktos moze mi powiedziec co to jest resekcja zęba i kiedy sie wykonuje taki zabieg? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: Resekcja zęba 20.12.05, 14:13 Wyrwanie. Jak już nie ma co leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: Resekcja zęba 20.12.05, 14:25 hmm wrzuvciłam resekcje zęba do google'a i pojawiły sie glownie cenniku gabinetów, gdzie resekcja jest ujmowana oddzielnie, a ekstrakcja oddzielnie. A chyba ekstrakcja to wyrwanie. resekcja jakos kojarzy sie z korzeniem zeba. aha! i wyrywa sie także zeby zdrowe, np. ze wzgledów ortodontycznych, ja tak starciłam 4 osemki. Wiec to nieprawda, ze usuwa sie seby, jesłi nic nie da sie z nimi zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: i resekcja jest sporo drozsza nic ekstrakcja 20.12.05, 15:21 słownikowo: www.slownik-online.pl/kopalinski/B43D57EE81307C99C12565860060E65C.php www.slownik-online.pl/kopalinski/4fe479f91a9e048fc12565bd005525ab.php :o) A może też chodzić o to: www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=776brrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Resekcja zęba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:34 Ekstrakcja to wyrywanie zębów jedno - dwukorzeniowych - czyli tych przednich. Resekcja to bardziej skomplikowane wyrywanie zębów wielokorzeniowych. Często wiąże się z podcinaniem dziąsła, wyważaniem korzenia, lub rozbijaniem zęba na kawałki i wyrywaniu pojedynczych kawałków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Resekcja zęba IP: *.k.pppool.de 20.12.05, 17:03 ale opowiadacie... w moim przypadku resekcja to bylo usuniecie czubka korzenia - zab jest martwy, ale jest. to zabieg operacyjny z anestezjologiem, ja mialam znieczulenie ogolne, trwalo to z 1/2 godz.. czy jest mozliwe, zeby jedno pojecie mialo tyle znaczen?? Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Resekcja zęba 20.12.05, 17:30 a ja miałam znieczulenie miejscowe. resekcja korzenia w moim przypadku było to rozcięcie dziąsła, usunięcie początków stanu zapalnego (czyli obrazowo mówiąc oskrobanie kości z zainfekowanej tkanki), odcięcie wierzchołka korzenia, zaplombowanie zęba od strony korzenia, zaszycie dziąsła. brzmi niezachęcająco a było nudniejsze i mniej upierdliwe od niejednego borowania. natomiast nie wiem, czy resekcja korzenia to jest w 100% to samo co resekcja zęba. Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: Resekcja zęba 20.12.05, 17:28 O ludzie co za teorie to moze od poczatku resekcja jest to usuniecie wierzcholka korzenia. zabieg taki wykonuje sie w momencie gdy: w oklolicy wierzcholka korzenia jest stan zapalny / ziarniana kotrej nie mozna juz cofnac leczac zab kanalowo, rowniez w przypadku niewielkich torbieli w okolicy wierzcholka, gdy doszlo do zlamania wierzcholka korzenia, gdy przepchnieto material po za wierzcholek w czasie leczenie kanalowego i powoduje on stan zapalny pewnie o czyms zapomnialam ale to te najwazniejsze. zabieg ten wykonuje sie gdy pacjent nie chce stracic zeba. zabiej ten wykonuje sie zawse warunkowo nigby bowiem nie wiemy czy to co widzimy na rtg po dotarciu do wierzcholka korzenia wlasnie tak wyglada moze sie np okazac ze zmiana jest wieksza i trzeba zab jednak usunac. rowniez zab po resekcji nie nalezy zdytnio obciazac. jednym z warunkow wykonania tego zabiegu jest idealna higiena jamy u stnej i ogolny dobry stan pacjenta. no i oczywiscie kosztuje to i nie jest refundowane przez NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Resekcja zęba 20.12.05, 17:32 a tak. kosztuje i nie jest refundowane. wiem to na pewno (((( ale zęba mam ))))) Odpowiedz Link Zgłoś