gossip_girl1 22.12.05, 21:06 Czy ktoś może wie czy zapalenie opon mózgowych lub rak jest dziedziczny. Bardzo mnie to niepokoi powieważ moi rodzice chorowali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela696 Re: Rak i Nowotwór 22.12.05, 21:12 Z tego co wiem, zapelenie opon to choroba wirusowa a tym samym nie dziedziczna, natomiast z nowotworami juz jest inaczej. Mogą być pewne skłonności genetyczne, ale to zależy od rodzaju nowotworu. Tak jest np. z nowotworem piersi u kobiet. Jeżeli miała go babka i matka, to ryzyko zachorowania jest duże. Odpowiedz Link Zgłoś
tremollo Re: Rak i Nowotwór 23.12.05, 02:01 Skłonność do wystąpienia nowotworu może być dziedziczna ale niekoniecznie. zależy to właśnie od posiadania określonych genów. Istnieje możliwosc wykonania testów genetycznych w strone wykrycia predyspozycji do zachorowania na raka. wykonuja je niektóre prywqtne lecznice, a w szpitalach onkologicznych są poradnie genetyczne, warto sie z nimi skontaktowac. np. centrum onkologii w warszawie. dzięki temu można zastosowac profilaktyke. śama mam taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gossip_girl1 Re: Rak i Nowotwór 23.12.05, 12:08 A takie badania są refundowane czy trzeba płacić?? Odpowiedz Link Zgłoś