Gość: mamami Czy przy estradiol w 3tc 22,5 sa szanse zajscia w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:34 Mam 38 lat i staram sie o dziecko. W 3dc zrobilam badania FSH 6,07 ( norma dla fazy folikularnej 2,08- 11,03) oraz estradiol 22,5 ( norma dla fazy folikularnej <20-160). Czy ten prawie na granicy normy poziom estradiolu umozliwia zajscie w ciąze, czy trzeba zastosowac leczenie farmakologiczne ? W zeszlym roku poronilam w 22tc ( przyczyna do końca nieznana) oraz mam 10 letnie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy przy estradiol w 3tc 22,5 sa szanse zajsc 06.02.06, 14:07 Trzeba sprawdzić czy masz owulację. Same wyniki hormonalne o niczym nie świadczą. Odpowiedz Link Zgłoś
aggaa2 Kremowe upławy 05.02.06, 18:08 Pani doktor właśnie to jest mój problem! Wiem, że takie pytanie już było i padło tam sformułowanie "odrodzenie się śluzówki" - co to właściwie oznacza? Dodam, że poza kremowymi (kolor i konsystencja) upławami nie mam żadnego swędzenia, pieczenia czy innych dolegliwości. Ponadto zaczęły się one pojawiać po połogu...ale mój synek ma już 6 miesięcy. A na wizytę u ginekologa zawsze brakuje czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa odstawienie od piersi - ból piersi 06.02.06, 10:58 Witam mam pytanie, niecałe 2 tygodnie temu odstawilam dziecko od piersi. Na zanik mleka pije szałwię (za radą polożnej, tak robiłam przy pierwszym dziecko i pomoglo),jak pojawia się bol,okładam piers zimna,ztrzaskaną kapusta. W razie jak zbierze sie wiece mleka troszeczke odciagam dla ulgi. Co jeszcze robic,zeby nie doszlo do jakiegos stanu zapalnego. Czy sa może jakies tabletki na zanik laktacji? I jeszcze jendo pytanie czy jest jakas norma w tym kiedy pojawia sie okres, równo z zakonczeniem karmienia odstawiłam cerazzete,okresu jak nie bylo tak nie ma,mimo,ze czuje sie jakbym miala go dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: odstawienie od piersi - ból piersi 06.02.06, 14:05 Okres się pojawi, troche cierpliwosci. Jeśli domowe metody nie skutkuja może warto skontaktowac się z lekarzem. Zwykle na zahamowanie laktacji podaje się Bromergon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sysiak brak miesiączki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:32 Witam, w październiku ub. roku odstawiłam tabletki anty po 8 latach brania. Pierwszy okres pojawił sie z około 8 dniowym poślizgiem, następne były już bardzo regularne co 31 dni, aż do teraz. 31 stycznia miał się pojawić kolejny i nie ma go do dziś, mam nadzieję że to nie ciąża, ponieważ się zabezpieczamy. Moje pytanie, czy dopiero po 3 miesiącach organizm może zacząć "odreagowywać" tabletki anty? Dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: brak miesiączki 06.02.06, 14:04 To zalezy od organizmu. Aby z całą pewnością wykluczyć ciążę trzeba zrobic test. Po odstawieniu tabletek niekiedy pojawiają sie zaburzenia miesiączkowania, trzeba wyjaśnić dlaczego akurat u Ciebie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena15900 krwawienie? IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.06, 14:17 Witam pani doktor, 24 grudnia mialam zabieg lyzeczkowania, moj lekarz stwierdzil ze mam obumarla ciaze w 8 tyg ciazy.Jego opinie potwierdzilo jeszcze dwoch innych lekarzy.Tak wiec mialam zabieg.Po nim jeszcze w ten sam dzien wrocilam do domu i ogolnie czulam sie bardzo dobrze.Krwawienie mialam bardzo male i bez rzadnych problemow. Wczoraj wlasnie dostalam pierwsza miesiaczke.Jest to 43 dzien od dnia zabiegu.Niepoki mnie wlasnie to, ze ta miesiaczka jest bardzo mala w stosunku do moich wczesniejszych.Dzisiaj to juz drugi dzien, a ja mam same brazowe skrzepy, zadnej czystej czerwone krwi.Nie odczuwam zadnego satnu zapalnego, ani tez nie mam bolow podbrzusza.Jedynie co mi doskwiera to potworny bol glowy.(od wczoraj) Czy to , ze mam tak slaba miesiaczke moze o czym swiadczyc, o czyms dla mnie nieprzyjemnym? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: krwawienie? 07.02.06, 23:43 w trakcie zabiegu jakiemu byłaś poddana dochodzi do wyłyżeczkowania fragmentów błony sluzowej jamy macicy. Musi sie ona odbudować ( wygoić).Dlatego tez pierwsze krwawienie po zabiegu może byc skąpe. Musisz zaobserwowac jak beda wygladały następne miesiączki, wówczas będzie można coś więcej powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
guniaii Nadżerka u nieródki - co robić? 06.02.06, 20:29 Witam Mam 28 lat. Jeszcze nie współżyję, nie urodziłam jeszcze dziecka a lekarka stwierdziła u mnie nadżerkę. Przy okazji lekarka stwerdziła, że mam upławy i przepisała mi clotrimazolum tabletki. Na osatniej cytologii rok temu wyszła mi grupa II. Niestety często mam upławy. Może to ma znaczenie a może nie, ale biorę od 3 lat microgynon. Lekarka twierdzi, że w mojej sytuacji nie pobierze mi wycinka do zbadania ani nie ruszy nadżerki dopóki nie urodzę dziecka. Bardzo proszę mi poradzić jak mam postąpić w tej sytuacji. Czy zgłosić się na badanie i poprosić o opinię innego lekarza czy jednak zacząć coś działać. Jeśli tak to jaka metoda leczenia będzie dla mnie najlepsza. Z góry dziękuję za poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Nadżerka u nieródki - co robić? 07.02.06, 23:15 Nie bardzo rozumiem po co jesli nie współzyjesz przyjmujesz Microgynon. Jesli ma to coś wspólnego z zaburzeniami hormonalnymi to prawdopodobnie i nadżerka jest ich wynikiem i wówczas nie kwalifikuje sie do zabiegu. Powinnas mieć ja natomiast do końca zdiagnozowana. Wiele mogłaby w tym przypadku wyjaśnić kolposkopia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guniaii Re: Nadżerka u nieródki - co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:49 Używam tabletek bo choć nie współżyję w sensie pełnej penetracji to robię to w inny sposób. A co jeśli nie ma to nic wspólnego z zaburzeniami hormonalnymi? I jeśli cytologia wyszła II grupa? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Nadżerka u nieródki - co robić? 19.02.06, 21:14 To tym bardziej sprawe wyjaśni kolposkopia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guniaii Re: Nadżerka u nieródki - co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:16 W jakim dniu cylku najlepiej umówić się na kolposkopię?. Cytologię mam wyznaczoną na 4 dni prze rozpoczęciem okresu ale nie wiem czy to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Nadżerka u nieródki - co robić? 23.02.06, 19:44 Cytologie wykonuje się do 14 dnia cyklu,natomiast termin kolposkopii zalezy od tego co lekarz podejrzewa, jednak zwykle również wykonuje sie ja w pierwszej fazie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
guniaii Re: Nadżerka u nieródki - co robić? 24.02.06, 17:12 W takim razie jeśli pójdę na cytologię w drugiej połowie cyklu to wynik może być niemiarodajny czy zafałszowany? Czy kolposkopię można wykonać w każdym gabinecie ginekologicznym i czy lekarz może mi odmówić takiego badania? Odpowiedz Link Zgłoś
anula_w krótkie krwawienie i złe samopoczucie 07.02.06, 11:06 Witam Mam 32 lata, 2 lata temu urodziłam pierwsze i jak dotychczas jedyne dziecko. Po roku od porodu zaczęłam brać pierwsze w swoim życiu tabletki Cilest.Brałam je przez pół roku, źle się czułam i p. dr zamieniła je na Mercilon. Przy nich też nie było lepiej i po 3 miesiącach odstawiłam (listopad'2005). Teraz nic nie biorę i widzę, że dzieje się coś dziwnego z moim organizmem: nadal tyję, mimo, że nie jem dużo, moje miesiączki są co prawda regularne, ale trwają 3 dni i są mało obfite, pobolewa mnie podbrzusze, mam zaparcia. Wybieram się na wizytę do specjalisty, ale chciałabym zapytać jakie badania powinnam wykonać, aby na wizytę pójść z kompletem badań. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Anna W. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: krótkie krwawienie i złe samopoczucie 07.02.06, 23:18 Za mało mam danych zeby coś konkretnego poradzić. Myślę, ze czesciowo sprawe wyjaśni badanie ginekologiczne i ewentualnie badanie usg. Z badań hormonalnych proponowałabym wykonanie oznaczenia steżenia prolaktyny oraz hormonów tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Agatki stosowanie płynów do higieny intymnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:20 czy dwuletnią córkę można podmywać płynem do higieny intymnej czy w dalszym ciągu używać mydełka dla dzieci Córka ma nieraz poddrażnione okolice cewki moczowej i wtedy pediatra zalecił stosowanie tribioticu domiejscowo co wydaje mi się ze wyjaławia ją jeszcze bardziej dlatego też pomyślałam o tym płynie którego sama używam Odpowiedz Link Zgłoś
milusia239 Bolesci piersi 07.02.06, 17:59 Pani doktor! Bardzo prosze o wyrazenie swojej opinii na to co pisze ponizej: Po owulacji (12-14 dzien cyklu) zaczynaja bolec mnie dosc mocno i jakby "powiekszac" sie piersi. Kiedys takie bolesci zaczynaly sie normalnie podczas napiecia przedmiesiaczkowego (kilka dni przed okresem) a od kilku miesiecy bola mnie juz od polowy cyklu. Czy to normalne? Zaznacze tu, ze ostatnie badania (2 m-ce temu) wykazaly nieznacznie podwyzszona prolaktyne, ale biore Bromergon (0.5 tabletki dziennie) a mimo to obrzek i bol piersi jest. Dodatkowo, starajac sie o dziecko, sprawdzam co jakis czas wargi sromowe, ktore wiem ze kiedys dopiero przed samym okresem byly ciemniejsze, a teraz tak samo jak piersi juz w polowie cyklu Bardzo prosze o Pani opinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Bolesci piersi 07.02.06, 23:22 Podwyższone stęzenia prolaktyny może hamować owulacje i tym samym zmniejszać stężenie progesteronu. Przewaga estrogenów z tego wynikajaca może powodowac dolegliwości takie jak opisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stosowanie płynów do higieny intymnej 07.02.06, 23:20 Dzieci maja znacznie bardziej wrażliwa skórę niż dorośli, dlatego tez nie powinno się stosować plynów i innych kosmetyków dla dorosłych u dzieci. Możesz natomiast podmywać córkę rumiankiem. Łagodzi podraznienia i ma działanie p/zapalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Exacyl - co to jest ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.06, 20:50 Nie moge znalezc wielu info na temat tego leku. Zadna apteka nie miala leku na stanie, musialam zamowic. Mam plamienia, torbiel krwotoczną, brak okresu i mam brac wlasnie exacyl. Troche sie obawiam zakrzepow itp. Czemu ten lek jest tak rzadko stosowany? Chyba, ze sie myle? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 morganella morgani 07.02.06, 21:58 czy ta bakteria jest groźna i może miec wpływ na poronienia (może na jakośc nasienia?) wykryto ją w posiewie mojego męża Wizytę u urologa mamy za kilka dni ale chciałabym znać Pani opinię z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: morganella morgani 07.02.06, 23:39 Czasem coś co się pięknie i romantycznie nazywa bywa niebezpieczne ) A tak poważnie: wartość posiewów bakteryjnych z nasienia jest dośc ograniczona przede wszystkim dlatego, że istnieje niejaka trudność w rozróżnianiu szczepów patogennych od tych które normalnie bytują w cewce moczowej. Rzeczywiscie najwięcej na ten temat moga powiedzieć urolodzy, więc musisz uzbroic się w cierpliwość. Nie słyszałam natomiast aby ta bakteria szczególnie była obarczana odpowiedzialnością za poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Exacyl - co to jest ? 07.02.06, 23:26 Ponieważ pytasz o lek, a nie o to czy zadziała odpowiem jedynie na pytanie: jest to aminokwas o działaniu przeciwfibrynolitycznym stosowany jako lek przeciwkrwotoczny. Czasem stosuje sie go wspomagajaco w plamieniach, jednak nie jako wyłączne leczenie torbieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Exacyl - co to jest ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.06, 09:51 Ale nie jest on na tyle silny, zeby zatrzymac miesiaczke, ktora moze sie pojawic? (nie mowie, ze sie pojawi, ale skoro tak sobie plamie, to moze sie "rozkreci") Odpowiedz Link Zgłoś
gixera Czy skrzypowita wpływa na działanie tabletek? 08.02.06, 09:16 Biore Harmonet o godzinie 21, a ok 6 rano oraz 19.30 zazywam skrzypowite. Ostatnio biore rowniez tabletki z Guarana, rowniez dwa razy dziennie, an poprawe koncentracji. Czy skrzypowita i guarana moga oslabiac dzialanie tabletek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola ból podczas stosunku IP: 85.219.175.* 08.02.06, 09:38 jestem prawie 2 lata po porodzie i nadal odczuwam ból podczas stosunku. stosuję zel nawilżający i troche lepiej ale czasem wyraźnie czuje, ze mnie obciera. niby ginekologicznie jest ok, choć czesto po porodzie łapią mnie infekcje. przed porodem było lepiej. też czasem bolało, ale bardzo rzadko.biore tabletki, to pewnie też ma wpływ ale przecież zel powinien pomóc. drugi problrm to ze po porodzie w ogóle nie mam ochoty na seks.poza tym ból też zniechęca. mój partner denerwuje się, bo zresztą jak długo można wytzrymac bez, a kochamy sie naprawdę barzdo rzadko. co robić? nie wiem czy to sprawa hotmonów ten spadek popędu? dodam ze kiedyś też pz krótki czas brałąm tabletki i wszytsko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ból podczas stosunku 12.02.06, 12:57 Spadek libido w trakcie stosowania tabletek nie jest rzadkim objawem ubocznym. To że kiedyś tego nie odczuwałaś nie znaczy, że teraz nie wystąpi. Sprecyzuj co oznacza ból przy stosunku - czy to suchość pochwy czy tez ból głęboki, a może w linii nacięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ból podczas stosunku IP: 85.219.175.* 12.02.06, 21:27 tak, jakby obcieranie. czasem w okolicy blizny po nacięciu a czasem głębiej. nie jest to na pewno ból wynikajacy ze zbyt głębokiej penetracji. moze z powodu suchości, ale używam zele, więc powinno być oi. co jeszcze mogę zrobić? a czy są inne tabletki które mniej obniżają libido? biorę microgynon 21 Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ból podczas stosunku 12.02.06, 21:42 Obniżenie libido może byc efektem ubocznym przy każdych tabletkach. Jesli na coś zmienić to na takie które zawieraja więcej etynyloestradiolu. Ale równiez nie ma gwarancji, ze będzie lepiej. możesz spróbowac odstawić i sprawdzic czy to rzeczywiście wina tabletek. Suchośc pochwy może być również wynikiem działania tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ból podczas stosunku IP: 85.219.175.* 13.02.06, 07:30 a nie ma nic poza żelami nawilżajacymi co może pomóc w tej sytuacji? nie barzdo mogę zrezygnować z tabletek, bo spirala i prezerwatywa nie wchodzi u mnie w grę, a nie chce drugiego dziecka, przynajmniej pz długi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ból podczas stosunku 14.02.06, 09:58 To może rzeczywiście spróbuj zmiany tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
spa76 hormony tarczycy 08.02.06, 11:18 Pani Doktor, TSH=2,8 uiu/ml norma(0,47-4,67) ft3=2,37 pg/ml (1,45-3,48) ft4=0,97 ng/dl (0,71-1,85) sama mi Pani poradziła zbadanie tych hormonów ze wzgledu na wydłużające sie cykle, plamienia, brak owulacji w kontekście starania sie o dziecko. Wyszła tez podwyższona prolaktyna (blisko 27, ale po miesiącu brania castagnusa ładnie spadła - 15,5). Czy ten wynik TSH powinien mnie niepokoić? Mój lekarz skupił się na prolaktynie - po monitoringu USG mielismy podjąć decyzje o bromergonie. Spotkałam się z opinia, że niedoczynnosc tarczycy, nawet lekka może podnosić poziom prolaktyny i zaburzać płodnośc. z góry dziekuje za odp. s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaba rozpoznanie histopatologiczne-prosze o info IP: *.lot.pl 08.02.06, 12:57 wycinki +wyskr. z szyjki i jamy macicy (trzy): CIN 2 cum signis infectionis HPV epithelii plani colli uteri. Wyskrobiny:-Mucosa endocervicalis; Endometrium in stadio secretionis. Bardzo proszę o interpretacje, mam 35 lat i nie rodziłam, co mnie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: rozpoznanie histopatologiczne-prosze o info 12.02.06, 12:54 Dysplazja średniego stopnia z oznakami infekcji wirusowej HPV nabłonka płaskiego szyjki macicy. Wyskrobiny: śluzówka szyjki macicy, błona śluzowa jamy macicy w stadium wydzielniczym. Jakie postępowanie zostanie wdrożone tego nie wiem, ponieważ o tym decyduje lekarz, który Cie badał. Do wyboru jest kilka metod leczenia. Mozna zmiane usunąc pętla elektryczna lub wykonac konizacje chirurgiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1a1 łojotok wypadające włosy 08.02.06, 13:55 mam bardzo przetłuszczające się włosy które straszliwie wypadają do jakigo lekarza powinnam się udać dermatologa czy endokrynologa...? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: łojotok wypadające włosy 12.02.06, 12:58 Proponuje endokrynologa. Dermatolog raczej będzie leczył objawowo, a endokrynolog jest szansa, ze będzie szukal przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
anius8 pigulka 08.02.06, 19:56 pani doktor, czy na skutecznosc pigulek (u mnie konkretnie mercilon)naprawde ma znaczacy wplyw biegunka (nie mowie o dramatycznych wypadkach grypy zoladkowej)?? w ulotce nic o tym nie ma... przepraszam ze drecze ten watek ale nie moge uzyskac konkretnej i wiarygodnej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pigulka 12.02.06, 13:02 Tylko biegunka o typie cholerycznej coś wnosi do sprawy, luźne stolce są bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniksa bezbolesne skurcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 21:04 Pani doktor, niedawno zaczelam odczuwac bezbolesne skurcze w dole brzucha, jestem tydzien przed okresem, odczuwam takze bol piersi typowy przed miesiaczka. Czytalam ze takowe skurcze sa objawem wczesnej ciazy, lecz nie mam zadnych innych objawow ciazy. Od ewentualnego zaplodnienia minely juz ponad 2 miesiace, okres mialam regularnie. Dodam jeszcze ze pod koniec dnia mam gazy - czy to ciaza czy byc moze jakies klopoty z jelitami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabezpieczona Re: Cerazette a zastrzyk Depo Provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:53 Czy jeżeli pigułki dobrze mi służą, po okresie adaptacji który obfitował w nieprzyjemności, to zastrzyk też będzie ok? Podobno to też progesteron? Czy niezależnie od tolerancji tabletek mogę mieć sensacje typu zawroty głowy, chuśtawki nastroju itd? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Cerazette a zastrzyk Depo Provera 12.02.06, 13:03 Możesz mieć dolegliwości, ponieważ Depo-Provera zawiera inny gestagen niż Cerazette. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzycielka3 Re: torbiele cd.do Pani dr koala.mb****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:01 Na wstępie przepraszam za późną poprzednią odpowiedź.Mam problemy z nawracającymi torbielami (o czym Pani pisałam wcześniej).Te torbiele to efekt niepękających pęcherzyków Graffa.Jakie mogą być przyczyny ciągłych nawrotów? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: miesniaki,tabletki.do Pani dr koala.mb****** IP: *.gv.shawcable.net 09.02.06, 01:53 Prosze o opinie. Mam niewielkie(2 i 5cm)miesniaki powodujace obfite okresy.Od roku biore Triqular i okresy sa prawie niezaowazalneOd 4 miesiecy mam jednak migreny z roztrojem zoladka w 2/3 dniu okresu-mysle, ze z powodu tabletek.Zastanawiam sie nad ich odstawieniem. 1.Czy mozna w jakis sposob (nie mowie teraz o operacji miesniakow)zmniejszyc krwawienie po odstawieniu(przez wiele godzin najwieksze tampony + podpaski musze zmieniac co ok.20 min)-mam tez anemie? 2.Dwa lata temu odstawilam Carazette i mialam pierwszy okres wlasnie tak obfity i trwajacy 3 tygodnie-czy teraz tez tak moze byc? Co by mi Pani doradzila? Juz odpowiedz! dziekuje z Odpowiedz Link Zgłoś
aga2309 minipigułki a badania 09.02.06, 13:39 chciałabym zacząć brać pigułki antykoncepcyjne i w związku z tym byłam u swojego ginekologa kilka dni temu. Pani doktor wspomniała coś o minipigułkach i kazała mi zrobić badanie poziomu prolaktyny we krwi. I tu moje pytanie, czy to wystarczy? Bo mi osobiście wydaje się ze to za mało. Chciałam jeszcze zapytać czy minipigułki to w Polsce tylko Cezarette czy są jeszcze jakieś? Dodam ze 5 miesięcy temu urodziłam dziecko, ale nie karmię go piersią. Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam serdecznie. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: minipigułki a badania 12.02.06, 13:06 Moim zdaniem jeśli nie karmisz piersia i nie masz p/wskazań do estrogenów nie ma sensu przyjmowac minipils. W Polsce to wyłącznie Cerazette. Nie ma potrzeby w ogóle wykonywac badań hormonalnych chyba, że masz jakieś zaburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo luteina, pms a starania o dziecko IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.06, 16:45 od kilku m-cy mam bardzo dokuczliwy zespol napiecia przedmiesiaczkowego (100 % objawow "ksiazkowych"), od 7 cykli staramy sie o dzidzie i porazki jeszcze bardziej mnie rozdrazniaja. lekarka zapisala mi luteine od 16-25 dc 1 raz dziennie pod jezyk. w ulotce nie znalazlam takiego dawkowania, czy ta luteina oslabi troche ten moj pms? jak to wplywa na nasze starania, luteina nie zaburza owulacji? i jeszcze boje sie, ze przytyje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: luteina, pms a starania o dziecko 12.02.06, 13:09 Luteina nie zmniejszy objawów PMS, jednak może wspomóc wasze starania o dziecko. Nie zaburza ona owulacji. W ulotce nie jest napisane na temat leku wszystko o czym wiedzą lekarze. Jest przeznaczona dla pacjentów, natomiast dawkowanie ustala się indywidualnie. Zwróć uwage na zdanie " jeśli lekarz nie zaleci inaczej..." Odpowiedz Link Zgłoś
ewaq Re: upławy? po połogu 09.02.06, 16:49 2,5 miesiaca temu urodziłam przez cc córkę. Jakieś blisko 2 m-ce po tym pojawiły się dziwne upławy. Nawet nie wiem, czy to upławy, czy rodzaj śluzu - jest to kremowe, bez zapachu, rzadkie na tyle, ze potrafi dosłownie płynąć po nogach gdy akurat nie mam bielizny. Nie wywołuje pieczenia, swędzenia, a dyskomfort spowodowany jest ilością. Nie wydaje mi się to objawem chorobowym. Czy ma związek z przebyrym porodem, a moze z karmieniem piersią? Czy moze sugerować, ze w niedługim czasie pojawi się miesiączka? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: upławy? po połogu 12.02.06, 13:10 dośc trudno jest mi to skomentowac na odległość. jesli Cię niepokoi skontaktuj sie z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? IP: 194.146.128.* 10.02.06, 10:04 Dzien dobry moje pytanie dotyczy wyniku badania DNA w kierunku HPV. Otrzymalam wynik pozytywny i to w dodatku typ wysokiego ryzyka. Co mam dalej robic. Stwierdzono u mnie mala nadzerke, ktorej jak dotad nikt nie zalecal mi usuwac bo jest taka mala, ale teraz jak jest ten wirus nie wiem czy nie jest to konieczne. Czy moge cos zrobic by nie doszlo u mnie do rozwoju nowotwora?? ostatnia cytologie robilam w grudniu i wyszla II .Jestem tym tak przejeta ze wlasciwie nie potrafie normalnie funkcjonowac, nie dosc ze zawiodl mnie dotychczasowy chlopak(to od niego sie zarazilam) to majac 22 lata juz mam takie problemy. Boje sie ze nie urodze dziecka, czy ten wirus temu zagraza?? z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 11.02.06, 16:15 Sama obecność wirusa nie jest jeszcze wyrokiem. Jesli nie powoduje on na szyjce zmian dysplastycznych, to nie jest źle. Wirusy HPV maja zdolność do samoistnego ustepowania. W Twoim przypadku trzeba koniecznie dodiagnozować nadżerke, czyli wykonać kolposkopię i ewentualnie celowane wycinki. Przy dobrych wynikach badania te- cytologię i kolposkopię nalezy powtarzać co 3 miesiące, żeby sprawdzić czy nie dzieje się nic niepokojącego. Dopiero w przypadku, gdyby wirus przetrwał przez rok lub spowodował postępujące zmiany na szyjce należy podjąć leczenie. Dziecko urodzisz, nic się nie martw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? IP: 194.146.128.* 11.02.06, 16:41 dziekuje za szybka odpowiedz, niezwlocznie udam sie do lekarza, do tej pory gin.twierdzil ze ona jest tak malusia ze to wlasciwie zaczerwienienie ale obawiam sie ze obecnosc wirusa moze " dodac jej skrzydel" czy tak czy inaczej biegne do lekarza, a chlopak ktory mnie zarazil juz czeka i zbiera na szczepionke dla mnie ktora mam nadzieje lada moment wejdzie na rynek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 12.02.06, 12:48 Niech Ci lepiej kupi piękny prezent! W Twoim przypadku szczepionka jest już tzw. " musztarda po obiedzie" ponieważ jest ona przeznaczona dla kobiet niezarażonych wirusem właśnie po to, aby się nim nie zaraziły. Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 13.02.06, 22:35 Przepraszam, że się wtrącam ale to nie do końca prawda - w trakcie badań klinicznych udowodniono korzystny wpływ szczepionki (chociaż w tym przypadku trzeba to nazwać immunoterapią) u osób już zainfekowanych HPV. Wzmaga ona odpowiedź immunologiczną organizmu przeciwko HPV i ułatwia eliminację wirusa. Owszem, w pierwszej kolejności będzie przeznaczona dla kobiet niezarażonych, jednak nie można z całą pewnością stwierdzić, że nie nadaje się w przypadkach istniejącej infekcji HPV. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 14.02.06, 09:55 Skoro tak twierdzisz z pewnościa tak jest ) Być może masz więcej czasu na śledzenie nowosci niż ja - faceci generalnie w ogóle maja wiecej czasu ) Dzieki za sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 15.02.06, 15:16 Ironia w Pani wypowiedzi jest zupełnie niepotrzebna. Nie dysponuję jakimiś ogromnymi zasobami wolnego czasu i nie sądzę, abym miał go więcej niż Pani. Profilaktyka raka szyjki macicy w Polsce jest od dziesięcioleci na żenująco niskim poziomie, czego dowodem jest chociażby to forum i wypowiedzi wielu osób. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 16.02.06, 08:57 Poczucie humoru jest przydatną cechą, znacznie bardziej niż doszukiwanie się ironii tam gdzie jej nie ma. Naprawdę jestem wdzięczna za sprostowanie i licze na dalszą współpracę. Odnoszę wrażenie, że nie tylko poziom profilaktyki szyjki macicy jest w Polsce żenujący, ale wiedzy ogólnomedycznej w ogóle. Nie sądzę, aby poradnictwo internetowe wniosło zbyt wiele do tej sprawy, jednak zawsze warto próbować ) Odpowiedz Link Zgłoś
berta5551 Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 14.02.06, 13:33 moj chlopak nadzieje co do pozytywnego wplywu szczepionki na osoby zarazone powzial po przeczytaniu informacji producenta szczepionki Grasil, ale nie wiem czy to nie zwykla reklama, coz musze czekac... chociaz tyle juz sie mowilo o tej szczepionce i nadal jej nie ma. Pani doktor czy wg.Pani sa realne szanse ze sie ona w koncu pojawi??w sumie nie pozostaje mi nic innego jak nadzieja. Mam tez szanse leczyc sie w Niemczech bo mam te obywatelstwo ale czy tam ta szczepionka jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? 14.02.06, 17:06 Niestety nie wiem czy szczepionka jest już w Niemczech. Myślę, że wreszcie się pojawi i w Polsce, bo rzeczywiście jest potrzebna a badania nad nią budzą wiele nadziei. Co do podawania jej osobom zarażonym więcej na pewno może powiedzieć ob-gynec )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: stwierdzone HPV wysokiego ryzyka- co dalej? IP: 194.146.128.* 15.02.06, 11:57 coz pozostaje mi czekac. Mam nadzieje ze dozyje... przepraszam za czarny humor ale jakos nie wierze abyt majac hpv wysokiego ryzyka moc wyzdrowiec i nie miec raka szyjki macicy... Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Pytania do Pani dr koala.mb - posiew 10.02.06, 13:13 Witam! Miałam ostatnio robiony posiew z kanału szyjki macicy i okazało się, że mam ureaplasme. Pani Dr, skąd bierze się ta bakteria? Czy mąż też powinien dostać antybiotyk? Jeszcze jedno pytanie - w trakcie pobierania posiewu gin wkłuł mi długa igłę w szyjkę (???) i chyba również pobierał wydzieline. Byłam tak zszokowana, że nie spytałam w jakim celu to robi. Wydawało mi się, że to badanie wygląda tak samo jak badanie cytologiczne! Wiem, że to głupio brzmi ale nie spytałam co to za badanie. Jeszcze jedno: po drugim poronieniu (2 x w 6 tyg)okazało się, że mam ANA2 (1:320) oraz lekko dodatnie p/ciała antykardiolipinowe. Czy to może być przyczyna poronień? Czy ureaplasma może też powodować poronienia (poroniłam w 2001r i 2002r., ale teraz pierwszy raz miałam robiony posiew, także nie wiem czy wtedy też miałam tą bakterię). Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Pytania do Pani dr koala.mb - Pyralginum - zapaść 10.02.06, 13:44 Witam, otoż pytanie dotyczy pyralginy w zastrzykach. Parę lat temu przy okazji bolów @ dostałam na pogotwoiu zastrzyk z pyralginy, efektem była zapaść. od tej pory wiem, ze nie wolno mi podawać tego srodka ale... mieszkam aktualnie w Niemczech, niedługo będziemy podchodzić do in vitro, już wcześniej lekarzowi probowalam wytlumaczyc ze jestme uczulona na pyralginę. Tutaj nie znaja tego leku, obawiam sie ze moze on występować pod inną postacię. niestety nie wiem jaki to moze być srodek. czy pyralginum ma jakis inny odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytania do Pani dr koala.mb - Pyralginum - z 11.02.06, 00:45 Nazw pod którymi wystepuje związek chemiczny zawarty w pyralginie z pewnością jest bardzo wiele. Wystarczy, abyś powiedziała przed zabiegiem, ze jesteś uczulona na Metamizol ( to nazwa chemiczna Pyralginy) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytania do Pani dr koala.mb - posiew 12.02.06, 13:18 Zarówno podwyższony poziom p/ciał jak i Ureoplazma może byc przyczyną Twoich niepowiodzeń. Mąż równiez powinien się leczyć. Badanie było wykonane w sposób prawidłowy. Pobieranie materiału z kanału szyjki nie jest takie samo jak cytologia, ponieważ cytologie wykonuje się z powierzchni tarczy szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarcia stan zapalny - czy clotrimazol ok? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.02.06, 15:00 Mam wynik cytologii grupa II oecność leukocytów. Nic więcej nie napisali. Czuję świąd. Mam pytanie czy można zastosować Clotrimazol w pastylkach na to, bo mam w domu.Wiem ze działa tez na bakterie a nie tylko na grzyby. Pozdrawiam Klarcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarcia stan zapalny a clotrimazol IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.02.06, 15:02 Mam wynik cytologii grupa II oecność leukocytów. Nic więcej nie napisali. Czuję świąd. Mam pytanie czy można zastosować Clotrimazol w pastylkach na to, bo mam w domu.Wiem ze działa tez na bakterie a nie tylko na grzyby. Pozdrawiam Klarcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja dziwny lekarz.. pilna odpowiedz!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:05 Pani doktor mam dziwne dosc pytanie ale jednak musze je zadac. mam 17 lat bylam ostatnio kilka razy u ginekologa bo mialam grzybice pochwy.Moje pytanie dotyczy samego badania.. wszystko było by ok. gdyby nie to ze mnostwo sie pisze ze lekarz przy pierwszej wizycie delikatnie bada, zadaje pytania o miesiaczke, wspołzycie it. a mnie dosłownie o nic. tylko co mi jest, od razu na fotel- badanie trwalo moze 2 minuty a przed nim pielegniarka gdy juz siedzialam na fotelu podala mi jakis zastrzyk w pochwę i taki zastrzyk dostawalam przed kazdym badaniem. moze mi Pani powiedziec co to było i czy powinnam zmienic lekarza?? weszłam do gabinetu dokladnie 11:30 a wyszłam dokładnie 11:37... chyba trochę za szbko..ide do niego w poniedzialek i prosze o pilna odpowiedz!! dziekuje z góry!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dziwny lekarz.. pilna odpowiedz!! 11.02.06, 00:42 Zmień lekarza. Nie mam pojecia co to był za zastrzyk, ale sama wizyta przebiega raczej nie tak jak powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
taaka1 Opis USG 10.02.06, 21:50 Taki jest opis mojego usg. Macica w tyłozgieciu z drobnymi węzłami mięśniaków o wym.51 x 45mm. Grubośc śluzówki 10mm z widocznym echem środkowym. Pani doktor powiedziała że macica jest powiększona i twarda więc trzeba zrobic usg bo mogą to być mięśniaki. Po badaniu uspokoiła mnie że wszystko jest ok. macica może być powiększona z powodu dużych dzieci które urodziłam, coś jeszcze mówiła o tyłozgięciu że macica może mieć taką specyfike z tego powodu i na jej oko wszystko ok. Oczywiście zrobiła też cytologie która poszła do jakiegoś specjalnego, szczegółowego badania do Poznania. Wróciłam do domu , przeczytałam opis usg i się przeraziłam bo zrozumiałam panią doktor że wszystko jest ok. a w opisie te mięśniaki... Czy może mi Pani to wyjaśnić bo ja już nic nie rozumie, czy takie mięsniaki jakie są u mnie są w normie i nie wymagają leczenia? Bardzo Panią prosze o odpowiedz, na cytologie musze czekać 3 tygodnie ona ma wszystko wykazać, ale umre z nerwów do tego czasu. Strasznie żałuje że nie przeczytałam opisu w gabinecie bo wtedy bym od razu poprosiła o wyjaśnienie. Dodam jeszcze że miesiączki mam prawidłowe w pierwszym dniu dość obfite potem w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Opis USG 11.02.06, 00:47 Opis usg nie jest niepokojacy. Zamiast węzły mięsniaków zwykle opisuje się że macica jest niejednorodna, co w miarę upływu lat może przekształcic sie w mięsniaki. To naprawde nic strasznego ) Odpowiedz Link Zgłoś