Dodaj do ulubionych

czy potworniak moze odrosnac?

23.06.13, 00:42
Witam. Ok 6 miesiecy temu mialam laparoskopie potworniaka. Po 2 miesiacach wybralam sie na wizyte kontrolna i wszystko bylo ok. Zas po nastepnych 4 miesiacach okazalo sie ze mam dokladnie w tym samym miejscu znow torbiel. Czy ktos mial podobny przypadek? Jak to mozliwe. Lekarz zapewnial mnie ze potworniaki nie odrastaja. A moze to inny rodzaj torbieli, ale w tym samym miejscu? A moze to ,,stary" potworniak tj. niedokladnie usuniety 6 miesiecy temu laparoskopowo?
Obserwuj wątek
    • Gość: ddd Re: czy potworniak moze odrosnac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.13, 10:20
      Też miałam potworniaka, lekarz mówił że odrośnięcie go jest praktycznie niemożliwe. Mój został wyłuszczony bez uszkodzenia jajnika, do tej pory wszystko w porządku a minęło juz 1,5 roku.
      • zuzaa3 Re: czy potworniak moze odrosnac? 23.06.13, 17:16
        Mnie lekarz też zapewniał, że to niemozliwe i po 2 miesiącach od laparoskopii usg było ok. A po 4 miesiącach co, odrasta czy to stary niedokładnie usunięty potworniak?Znów mam coś dokładnie w tym samym miejscu sad Ja też nie miałam uszkodzonego jajnika.
        • Gość: ddd Re: czy potworniak moze odrosnac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 11:22
          Jeżeli guz był otorbielony to raczej nie powinno nic zostać. Może to torbiel czynnościowa. Nawiasem mówiąc, mój lekarz do końca myślał, że mam zwykłą torbiel bo niczym sie nie wyróżniała na USG ale nie dało się jej spędzić tabletkami, na stole operacyjnym wylądowałam 8 miesięcy od jej wykrycia a Bóg wie od kiedy ją miałam.
    • yellow.yellow Re: czy potworniak moze odrosnac? 24.06.13, 15:28
      A co lek. robiący USG powiedział? Różne torbiele różnie wyglądają na USG, dzięki czemu lek. może się domyślać (niestety tylko domyślać, bo USG jednak jest zwodnicze) o jaki rodz. torbieli chodzi.

Pewnie będziesz musiała pobrać hormony i zobaczyć czy t. się wchłonie - jeśli tak to pewnie t. czynnościowa, jeśli nie to niestety czeka Cię druga laparoskopia i wtedy się dowiesz co to Ci urosło...

Słyszałam, że potworniaki nie dorastają, a jak w praktyce to wygląda to nie wiem, nigdy nie miałam.
    • andziaa09 Re: czy potworniak moze odrosnac? 18.11.23, 10:01
      Mój pierwszy potworniak został usunięty laparoskopowo w 2013 roku. Potworniak jajnika prawego. Tez mówili ze nie odrośnie. 2 tygodnie temu został usunięty po raz drugi tym razem była laparotomia bo guz był za duży. Ten sam jajnik. Taka sama zmiana. Mój odrosl..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka