Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb***********

• Gość: Izzie Antykoncepcja-zaczac czy nie? IP: *.penkom.pl / 195.117.197.* 30.01.06, 19:25
      Jestem w 10 dniu cyklu-czy moge zaczac brac tabl antykoncepcyjne ? i czy w ten sposob moglabym przedluzyc moj cykl ? dziekuje za
      odp, pozdrawiam
    • olamad Orungal i Dafnegin a początek ciąży. 30.01.06, 22:34
      Podejrzewam, ze mogę być w ciąży. Jakieś dwa tygodnie temu, kiedy do głowy mi
      nawet nie przyszło, ze tak może być, lekarz na grzybicę przepisał mi Dafnegin
      (przez 10 dni) i Orungal (2 razy po dwie tabl.). Na ulotce Orungalu wyczytałam,
      że nim przystąpi się do brania tego leku, trzeba sie upewnić, że na pewno nie
      jest się w ciąży. Z kolei na ulotce Dafneginu napisano, że nie ma odpowiednich
      badań, które stwierdzałyby bezpieczeństwo tego leku dla kobiet w ciąży.
      Kochana Pani Doktor.. Czy te leki sa bardzo niebezpieczne dla ciężarnych??
      Jeśli tak, to co grozi dziecku?
      Pozdrawiam i proszę o odpowiedz..
      • koala.mb Re: Orungal i Dafnegin a początek ciąży. 03.02.06, 14:53
        Orungalu istotnie nie powinno sie stosować we wczesnej ciąży, ale nie napisałaś
        ile jej było w momencie stosowania leków.
        • olamad Re: Orungal i Dafnegin a początek ciąży. 04.02.06, 17:37
          Grzybica zaatakowała mnie tuż po, ze sie tak wyrażę, momencie gdy mogłam zająć
          w ciążę. Były to dosłownie pierwsze dni. Moje podejrzenia co do ciąży w tej
          chwili graniczą z pewnością, bo miesiączka spóźnia mi się już 3 dni. Test co
          prawda wyszedł negatywny, ale od wielu wielu m-cy miałam okres regularnie co 27
          dni, a na dodatek zupełnie się nie czuję "na miesiaczkę"..
          Pozdrawiam,
        • olamad Re: Orungal i Dafnegin a początek ciąży. 05.02.06, 20:11
          Pani Doktor.. pytanie już nieaktualne, bo dostałam okres..
          Dziękujęsmile))
    • ania_shirley79 pomoc w interpretacji wyników 31.01.06, 09:09
      WitamPani Doktor, mam pytanie bo troszke się zmartwiłam!

Wczoraj zrobiłam bete, dziś odebrałam wynik i jest on 3817 mIU/ml.
      Ostatnia miesiączka 24.grudnia.
      Nie wiem co mam myśleć o tym wyniku jest ok. czy za mały. Nie wiem czy te
      tygodnia to od owulacji czy od miesiączki są liczone.

Normy z laborator.:
      1 tydzień ciąży: 5.8 – 71.2
      2 tydzień ciąży: 9.5 – 750
      3 tydzień ciąży: 217 – 7138
      4 tydzień ciąży: 158 – 31795
      5 tydzień ciąży: 3697 – 163563
      6 tydzień ciąży: 32065 – 149571

Prosze o odpowiedz
      Pozdrowienia
      Ania
    • kinnga1 Grzybica - jak wyleczyc?? 31.01.06, 13:01
      Od dłuzszego czasu mam problem z grzybicą pochwy , nie mogę się wyleczyć.
      Chodziłam juz do kilku ginekologów i zazwyczaj przepisywali mi gynalgin ,
      clortimazolum-maść ,metronidazol(czy coś w tym stylu) jeden zapisał mi jakieś
      chińskie tabletki(strasznie drogie) i dietę (dużo ryb:/)Niestety nic nie
      pomoglo a ja się męczę z tym , swędzi , piecze i pojawia się biały osad. Bardzo
      proszę o jakąś radę bo zaczynam już wątpić że się tego pozbędę. Do lekarzy już
      z tym nie chodzę bo widzę ze to bez sensu...
    • etna100 paciorkowiec i wczesna ciąża 31.01.06, 18:14
      Pani doktor, dzis dowiedzialam sie, ze jestem zakazona paciorkowcem
      hemolitycznym typu B. Jestem w 6 tygodniu ciazy i zastanawiam sie czy ta
      bakteria moze miec wplyw na wczesna ciaze. Czytalam o zagrozeniach dla
      noworodkow, a jak jest na wczesniejszych etapach? Wizyte u lekarza mam za 2 dni.
      Czy sa jakies antybiotyki bezpieczne w I trymestrze?
    • Gość: Ania Wyregulowanie cyklu jak długo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:27
      Biorę tabletki antykoncepcyjne G aby wyregulować cykl,bo po ciąży (martwej-
      niestety) rozregulowało mi się strasznie,a chcemy się starać o dzidzię.Wzięłam
      już 2 opakowania.Po pierwszym okres dostałam po 27 dniach,a po drugim już po
      25.Czy to wystarczy,czy też powinnam wziąć jeszcze jedno opakowanie???
      Nadmieniem,że cykle miałam ostatnio nawet 48-śmio dniowe i nie było
      jajeczkowania.Co Pania Doktor radzi...??
      • Gość: Ania Re: Wyregulowanie cyklu jak długo??-dopisek:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:30
        przepraszam-nie wpisało mi się-tabletki ,które biorę to Gravistat 125.
    • anius8 pigulki-biegunka 31.01.06, 22:55
      przyjmuje mercilon. w dniu 7 mialam w ok 2-3 godziny po zazyciu tabletki 2
      luzne wyproznienia. nastepnego dnia- seks. czy mam sie czego obawiac? czy jest
      potrzeba dodatkowego zabezpieczenia? ps. pigulki to mercilon, w ulotce jest
      tylko opcja "wymioty"
      • anius8 Re: pigulki-biegunka 08.02.06, 18:57
        w miare mozliwosci prosze o odpowiedz...
        • koala.mb Re: pigulki-biegunka 11.02.06, 00:40
          Luźne stolce to jeszcze nie biegunka. Nie ma to zadnego znaczenia.
    • monjan >>>plamienie 5 dni po owulacji<<< 01.02.06, 09:22
      Witam
      staramy sie o dziecko, owulacje wyznaczam mierzac temp i testami owulacyjnymi
      zwykle moje cykle miały 33-34 dni, owulacja około 19-20dc
      w tym cyklu owulacja przesuneła się na 16 dc, towarzyszył jej wielki ból w
      okolicy jajnika, który trwał kilka dni
      4 i 5 dnia po owulacji miałam plamnienie, które mnie bardzo zaniepokoiło
      był to taki sluz podbarwiony na brunatno, nigdy czegos takiego nie miałam
      co to może byc? czy mam się niepokoic?
      czy isć do lekarza? kiedy? od razu czy poczekac do terminu miesiączki??

dodam że pigulki odstawiłam 7mc temu, od 3 cykli staramy się o dziecko, nie
      miałam robionych badań hormonalnych

prosze o odpowiedz
      pozdrawiam
      • monjan Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 06.02.06, 09:50
        prosze o dopowoedż-jesszcze sie nie odczekałam...
        juz 11 dzien po owu a te plamienia coraz mniejsze, ale są...
        co to jest??
      • koala.mb Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 07.02.06, 09:58
        Plamienie okoloowulacyjne jest zwiazane z chwilowym obniżeniem stężenia
        hormonów, a w przypadku zapłodnienia może być związane z implantacją i nie jest
        żadną patologią. Wygląda na to, że tak właśnie u Ciebie było. Poczekaj
        spokojnie do miesiączki, a jeśli się nie pojawi zrób test w dniu jej
        spodziewanego wystapienia. Powodzenia.
        • monjan Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 08.02.06, 11:41
          niestety to nie implantacja
          zrobiłam test w 13dpo, negatywny, termin miesiączki na jutro lub pojutrze
          co to mogło byc??
          • koala.mb Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 11.02.06, 00:38
            Czyli plamienie okołoowulacyjne zwiazane ze spadkiem stęzenia hormonów. Ja
            jednak nie byłabym jeszcze taka pesymistka. może test zrobi8łaś za wcześnie?
            • monjan Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 13.02.06, 16:25
              test moze i za wczesnie ale teraz mam okres wiec to na pewno nie ciaza
              na pewno wybiore sie do lekarza i mu o tym opowiem, zastanawia mnie tylko skad
              to sie moglo wziasc??
              Nidgy czegos takieg nie bylo.
              a okolo owulacji nie mialam plamien tylko bol w okolicach jajnika(tzn przed
              owulacja)
              pozdrawiam
              • koala.mb Re: >>>plamienie 5 dni po owulacji 14.02.06, 10:05
                Plamienie okołoowulacyjna nie musi wystąpić w każdym cyklu. Być może, że
                obniżenie stężenia hormonów w tym cyklu było po raz pierwszy na tyle duże, że
                doprowadziło do plamienia, do którego wczesniej nie dochodziło.
    • Gość: asia el. leczenie stanu zapalnego pochwy a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 10:47
      1. odebrałam wyniki cytologii : obraz nieprawidłowy, zmiany odczynowe związane z
      zapaleniem, łącznie z typowymi zmianami reparacyjnymi;
      2. mam przepisane: Clindamycin MIP 300g i Gynalgin;
      3. od niedzieli 29.01.06r. mogę być w ciąży!

moje pytanie: czy mogę brać te leki? czy poczekać na wynik testu ciążowego? a
      jeśli będę w ciąży co z leczeniem nadżerki? miałam mieć Solcogyn po wyleczeniu
      stanu zapalnego.
      Proszę o odpowiedź. I dziękuję.
    • Gość: Anita Czy cytologia może wykluczyć HPV? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.02.06, 18:43
      Witam,
      miałam kłykciny, lekarz zapisał mi Efudix, na ostatniej wizycie powiedział,
      ze jeszcze malutkie są, ale że nie zrobił mi cytologi ani razu, więc
      postanowiłam sie przejść do innego lekarza - uchodzącego za najlepszego w
      naszym mieście, który stwierdził, że on nic nie widzi i że zrobimy cytologię i
      ona to wykarze. Poza tym powiedział, że to jest wirus, a wirusa się do końca
      nie wyleczy.
      I teraz nie wiem, jeśli cytologia będzie ok, to czy mogę spać spokojnie, czy
      drążyć temat i zrobić jakieś specjalistyczne badania w kierunku HPV, nie wiem,
      co już z tym wszystkim zrobić i komu wierzyć. Poza tym mam nawracające
      zapalenia, praktycznie non stop i zastanawiam się, czy to wszystko ma ze sobą
      związek.

Pozdrawiam,
      Anita
      • koala.mb Re: Czy cytologia może wykluczyć HPV? 03.02.06, 15:33
        W przypadku występowania kłykcin na sromie należy koniecznie wykonać cytologię.
        Nie jest jednak powiedziane że cytologia wykaże infekcję HPV. Bardziej czuła
        jest w tym przypadku kolposkopia. Może jednak zdarzyć sie i tak, że infekcja
        HPV na szyjce jest utajona i wówczas wykazuje ja jedynie badanie DNA wirusa.
        Niekoniecznie jednak infekcja szyjki musi współistnieć z infekcją na sromie,
        ale powinno się to sprawdzić.
        Wirus HPV szyjki macicy może sam ulec wyleczeniu.
      • Gość: Ewa Re: Czy cytologia może wykluczyć HPV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 19:29
        Pani doktor. Mam takie pytanie. Czy jak miałam kłykciny i je wyleczyłam, a
        jeszcze nie współzyłam to mogę mieć zmiany na szyjce? Miałam robioną cytologię
        wyszłą mi grupa 2 bez podejrzeń HPV? Bardzo mnie nurtuje to pytanie. I jeszcze
        jedno czy organizm moze zwalczyć wirusa tylko wystepującego na szyjce macicy
        czy i tego na sromie? Czy pozostanie on już w moich komórkach do końca życia?
        • koala.mb Re: Czy cytologia może wykluczyć HPV? 06.02.06, 11:50
          Możesz mieć wirus HPV, który wywoła także zmiany na szyjce. Nie jestem
          jasnowidzem. Organizm może sam zwalczyć wirusa, może on również przejść w tzw.
          fazę utajenia, kiedy jest do wykrycia wyłącznie badaniem na obecność DNA wirusa.
    • Gość: monika planowanie dziecka po 40ce IP: *.agh.edu.pl 01.02.06, 19:28
      Dzien dobry, mialam 38lat, maz o 5 wiecej gdy sie pobieralismy. Od razu
      planowalismy dziecko, dopiero po 2 latach pierwsza ciaza i poronienie w ok 6-7
      tyg., szereg badan-wykazaly ze wszysko w porzadku jest. Staralismy sie dalej, z
      luteina, pregnylem... I nic. Mialam podwyzszona PRL, zazywalam bromergon,
      obnizyla sie do 16ng/ml, obnizylam (za wskazaniem lekarza) dawke bromergonu, po
      miesiacu od tamtego badania mam 21,9, lekarz polecil ostawic br-gon. W II
      polowie cyklu czuje tepy (niedokuczliwy) bol nisko w podbrzuszu. Owulacje mam
      nadal (moritoring usg) W maju skoncze 43 lata, czy mamy jeszcze szanse z mezem
      na dziecko? gdzie szukac pomocy?
    • angry21 Mięśniaki - konieczna operacja? 01.02.06, 21:58
      Mam mięśniaka o średnicy około 5 cm. Czy konieczna jest operacja?
      • Gość: doda Re: Mięśniaki - konieczna operacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:52
        Nie wiem gdzie masz te mięśniaki. Ja mam jeden 3,5 i dwa po 1cm.Urodziłam
        dziecko z tymi mięśniakami ale byłam pod kontrolą dobrego lekarza.Kategorycznie
        sprzeciwił się usuwaniu dopóki będę chciała rodzić jeszcze dzieci.Mam 28l i
        chcemy mieć więcej niż jedno dziecko-a gdyby podczas usuwania uszkodzono
        macicę?!Jeśli jesteś w podobnej sytuacji nie usuwaj.
        • angry21 Re: Mięśniaki - konieczna operacja? 08.02.06, 22:37
          Jestem w podobnej sytuacji. Mam jednego mięśniaka macicy o wielkosci ponad 5 cm.
          Takie juz podpadaja pod operacje. Tym bardziej, ze sobie wyrosl w bardzo
          niebezpiecznym miejscu i zajmuje mi prawie cala macice. A jak go nie usune, to
          moze mi zniszczyc macice rozrastajac sie.
      • Gość: doda Dyskomfort naciętego krocza-jak długo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:57
    • malwes Ból w łydkach - zakrzepica czy elektrolity 01.02.06, 22:28
      Pani Dr,
      Po roku brania Logestu zaczęłam pod koniec cyklu odczuwać drętwienie w łydkach
      (lekkie) - po kilku dniach minęło i zaraz potem zmieniłam tabletki na Milvane.
      Pod koniec pierwszego opakowania znów zaczął pojawiać się ból w łydkach - taki
      tępy, głęboki, szczególnie w jednej nodze.
      Zaczęłam brać magnez i Aspargin i po kilku dniach przeszło, na nieszczęście
      akurat w trakcie 7 dniowej przerwy więc nie wiem, czy "dzięki" magnezowi czy ze
      względu na zakończenie tabletek. Zdenerwowałam się tym, ponieważ wiem, że
      nietypowe bóle w nogach są wskazaniem do odstawieniem tabletek - zgłosiłam się
      do lekarza, który orzekł, że raczej jest to sprawa zaburzeń gospodarki
      elektrolitowej. Zlecił kontynuację brania magnezu, asparginu, dużej ilości
      płynów. Niby przeszło, ale od czasu do czasu jeszcze odczuwam lekko ten ból.
      Martwię się, bo nie wiem, czy tak z "wywiadu" da się odróżnić problemy
      zakrzepowe od elektrolitowych i czy tak naprawdę nie powinnam:
      - zrobić usg dopplerowskiego
      - oznaczyć poziomu elektrolitów we krwi
      Kończy mi się siedmiodniowa przerwa i boję się trochę rozpoczynać kolejnego
      opakowania, choć bardzo chciałabym kontynuować branie tabletek bo to dla mnie
      jednyna forma antykoncepcji (PCO więc odpada NPR, macica dwurożna więc odpada
      wkładka, alergia więc odpada Nonoxynol i reszta sad.
      Co by Pani radziła - czy Pani pacjentki też zgłaszają problemy z bólami nóg po
      tabletkach anty i jakie postępowanie pani wówczas zaleca?
    • marzenia11 Castagnus 01.02.06, 22:33
      Rok temu miałam operacyjnie usuwane mięśniaki. Potem pojawiły się plamienia 7
      dni przed miesiączką, niewielkie, brązowe. Gdy w listopadzie byłam u lekarza
      stwierdził torbielkę ciałka żółtego co być może jest przyczyną tych plamień.
      Dostałam tabletki na jeden cykl, tzn. 10 tabletek Provery plus opakowanie
      Rigevidonu. Po wzięciu ich przed następną miesiączką nie było plamień. Ale
      przed kolejną znowu się pojawiły. Przeczytałam o Castagnusie, nawet kupiłam już
      i wzięłam 2 tabletki. Ale mam pytania: czy mogę je brać bez konsultacji z
      lekarzem czy lepiej po wizycie (najblizsza w marcu), czy te tabletki mogą źle
      wpłynąć na hormony, rozregulować je itp.? Wprawdzie są to zioła, ale zioła też
      podobno są silnie działające. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    • Gość: Monika Re: Ból piersi 2 tygodnie przed okresem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 23:24
      Czy moglaby mi Pani powiedziec czy jest to normalne? Wg kalendarzyka dni
      płodnych wczoraj miałam owulacje..
    • Gość: magusia nadzerka: krioterapia czy salocygen IP: *.localnetwork.pl 02.02.06, 06:26
      Po porodzie zostal mi prezent-nadzerka. cytologia II; moj lekarz twierdzi, ze
      rodkom nie stosuje sie tego srodka chemicznego:salocygenu czy jakos tak.
      proponuje wypalanke. chcialabym sprobowac tym chemicznym srodkiem. jednak nie
      wiem czy jest sens. prosze o odpowedz.
      • koala.mb Re: nadzerka: krioterapia czy salocygen 03.02.06, 14:49
        A czy ta nadżerka powoduje jakieś dolegliwości? Upławy, stany zapalne pochwy?
        krwawienia kontaktowe? Jaka jest duża? Może warto spróbowac kolposkopii zanim
        podejmie się decyzję o jej leczeniu?
        • Gość: magusia Re: nadzerka: krioterapia czy salocygen IP: *.localnetwork.pl 03.02.06, 17:18
          Co to jest kolposkopia? moja nadzerka podobno jest spora, jednak nie czuje
          zadnych dolegliwosci z nia zwiazanych. po prostu jest.sad co mam zrobic? chce
          pojsc do innego lekarza i potwierdzic to,co uslyszalam. ale jaka rade ma dla
          mnie Pani?dziekuje za odp.
          • koala.mb Re: nadzerka: krioterapia czy salocygen 06.02.06, 12:04
            Kolposkopia jest to badanie tarczy szyjki macicy pod mikroskopem. można w ten
            sposób ocenic czy zmiana widoczna "gołym okiem" na szyjce jest nadżerką czy też
            nie. Radzę Ci wykonać kolposkopię. Myśle, że takie badanie rozwiąże Twoje
            watpliwości.
    • Gość: G. Plamienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:01
      Pani doktor. Przyjmuje tabletki od 3 miesiecy ale w tym miesiacu zamiast
      krwawienia z odstawienia mam tylko plamienie, czy to normalne??? Jak odroznic
      to plamienia od np plamienia ktore wystepuje w ciazy????
      • koala.mb Re: Plamienie 03.02.06, 15:01
        Tak może być, ponieważ krwawienie z odstawienia hormonów może byc całkiem inne
        niż zwykła miesiączka. Jesli masz wątpliwości zrób test ciązowy.
    • vin Narosle na brodawce sutka - czy isc do onkologa? 02.02.06, 11:31
      Na mojej brodawce sutka pojawila sie okolo roku temu mala narosl/kurzajka(cos w
      rodzaju grzybka na cienkiej nozce struktura i kolorem przypominajaca sama
      brodawke. Podczas USG piersi ktore wtedy mialam zapytalam sie lekarza co to
      moze byc. Powiedziano mi wtedy ze czasami przewody mlekowe znajduja sobie takie
      dodatkowe ujscie ???. Od tego czasu narosl sie troche powiekszyla( obecnie ma
      srednice ok 1cm.Zaczynam sie tym powaznie martwic. Co to moze byc ?? Czy to
      powinno sie usunac? Poza aspektem czy nie jest to nic powaznego pod wzgledem
      zdrowotnym, martwi mi rowniez to ze ta narosl caly czas ociera sie o biustonosz
      (co czasami bywa dosyc bolesne). Czy powinnam udac sie do onkologa?
      • koala.mb Re: Narosle na brodawce sutka - czy isc do onkolo 03.02.06, 14:59
        Ze wszelkimi zmianami na skórze czy jest to sutek czy inne miejsce, które rosną
        lub sa poddawane przewlekłym urazom warto się pokazać onkologowi.
    • amiki wynik biposji prosze o interpetacje 02.02.06, 13:21
      podczsa rutynowego usg wykryto u mnie guzek wielkosci 3x4x2mm, lekarz zalecil
      biopsje, wynik: pobrany material zawiera krew, tkanek nablonkowych nie wykryto.

lekarz zalecil powtorzenie badania za 6 miesiecy, i to tyle

nic nie mowil na temat tego guzka, jaki jestztn czy zlosliwy?
      Co Pani sa dzi na tema tego wyniku,?? moze powinnam isc do innego lekarza?

bede wdzieczna za informacje
      • koala.mb Re: wynik biposji prosze o interpetacje 03.02.06, 14:47
        A gdzie był ten guzek?
        • amiki Re: wynik biposji prosze o interpetacje 04.02.06, 20:11
          guzek jest w piersi
          • koala.mb Re: wynik biposji prosze o interpetacje 06.02.06, 11:51
            Jest to do obserwacji. jesli zmiana będzie się utrzymywac lub rosnać trzeba
            biopsję powtórzyć.
            • Gość: amiki Re: wynik biposji prosze o interpetacje IP: *.warpol.net 06.02.06, 12:36
              dziekuje bardzo za informacje.
    • Gość: (anika) bakterie w moczu I trymestr ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:10
      Pani doktor
      jestem w I trymestrze ciąży (6 tydzień). W moczu mam liczną florę bakteryjną,
      slad białka, i ok 9-11 krwinek czerwonych. Czy są jakieś leki oprócz Uroseptu
      które mogę bezpiecznie stosować?
      Jeszcze jedno pytanie : czy nystatynę i macmiror coplex globulki mozna stosować
      w I trymestrze ciąży?
      Dziękuję za odpowiedź.
      • joanna1982 Re: bakterie w moczu I trymestr ciąży 04.02.06, 20:20
        Witaj!
        Miałam to samo w I trymestrze. Musisz zrobić posiew moczu i z wynikiem do
        ginekologa a on przepisze Ci odpowiedni antyboityk. Niestety Urosept nie
        wyleczy tego tylko złagodzi objawy. I polecam sok lub napar z żurawiny i
        ogólnie dużo pić.
        Pozdrawiam
        Asia, mama 20 m-cznej Natalki i 2 m-cznego Piotrusia
    • aha123 Uciążliwe dolegliwości ciążowe - POMOCY!!! 02.02.06, 17:26
      Jestem na poczatku 7 m-ca ciąży. (Paraliżuje mnie strach przed drugim porodem .
      Pierwszy był prawdziwym koszmarem, zakończonym po kilkunastu godzinach CC.)

Już w trzecim miesiącu "zginęły" mi kostki u nóg, później zaczęły puchnąć palce
      u rąk - i tak mi "zostało".

Od tygodnia męczą mnie: okropna zgaga, bóle i zawroty głowy. Mam kłopoty z
      zasypianiem , budzę się o 5 rano - zmęczona i nieprzytomna. Nie ma już mowy o
      spaniu... Czy mogę coś zrobić, by te dolegliwości ustąpiły?
      Proszęo poradę. Dziekuję i pozdrawiam ...

DŻOanka
    • reniadt codzienna jazda samochodem (140 km) a ciąża 03.02.06, 13:04
      Mam pytanie, jestem w ciazy i dojezdzma codziennie do pracy po 140 km (70 km w
      jedna strone) po trudnej trasie w zwiazku z czym jade b. zestresowana. W
      pierwszej ciazy mialam problemy z cisnieniem, teraz tez taks ie zaczyna,
      dodatkowo sytuacja z przelozona ktora stosuje wobec mnie szykany, przytyki
      utrudniaja ten stan i powoduja duze skoki cisnienia. Na ile jest to grozne dla
      ciazy, czy moze lepiej isc na chorobowe i dac sobie spokoj z poswiecaniem sie
      dla pracy. Chce utryzmac ta ciaze i musze wiedziec o chocby minimalnym
      zagrozeniu dla mnie i dziecka. Jestem w stanie wytrzymac wiele, ale widocznie
      moj organizm nie skoro tak reaguje.
      • koala.mb Re: codzienna jazda samochodem (140 km) a ciąża 03.02.06, 14:40
        Nie wiem dlaczego jeszcze nie jesteś na zwolnieniu. Czyżby syndrom człowieka
        niezastąpionego?? Oczywiście że w Twojej sytuacji praca jest jak najbardziej
        p/wskazana.
    • Gość: sylwia Torbiel z krwia, operacja czy leczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.06, 15:29
      Witam Panią

Mam pewien problem i potrzebuje konsultacji.
      Na jajniku mam torbiel wielkosci 5cm na 6 cm, wypelniona krwia. Torbiel zrobila
      sie w ciagu dwoch ostatnich tygodni.
      Postaram sie pokrotce opisac moja historię.

Odstawilam logest w marcu 2005. Wszystko bylo OK (cykle rowne, zadnych
      torbieli). Od wrzesnia 2005 mam plamienia - w czasie cyklu ok 2 dniowe i przed
      miesiaczka przez ok 7 dni. Bylam u ginekologa, stwierdzil, ze winny jest stres
      lub leki antydepresyjne (asentra). 20 listopada mialam ostatnia miesiaczkę.
      Otrzymalam Luteine na wywolanie, ktora mialam brac 5 dni, 2 razy dziennie,
      skonczylam ja brac 25 stycznia, a do tej pory pojawily mi sie jedynie krwiste
      plamienia. Dzis mialam ponowna wizyte i lekarz wykryl torbiel (ostatnio, ok 2
      tyg temu jajniki byly czyste). Od razu dal mi skierowanie na oddzial szpitalny.
      Dodam, ze ponad 2 lata temu mialam taka torbiel (tez wypelniona krwia, tez ok 5
      cm srednicy), dostalam duphaston na wywolanie i torbiel zeszla. Byl to inny
      ginekolog.
      Ze skierowaniem na oddzial udalam sie do Ordynatora. Kazal czekac na okres.
      Jesli okres nie zlikwiduje torbieli, to dopiero wtedy zabieg. Dal tez
      skierowanie na badania hormonalne, morfologie, ob.
      I teraz nie wiem czy luteina jest za slaba, ze okresu nie wywolala? Czy po 10
      dniach mam znow kuracje powtorzyc? Czy konsultowac sie z innym lekarzem? (lekarz
      ginekolog, upomniany przez ordynatora w celu dania mi skierowania, byl wyraznie
      oburzony i w koncu nie moglam sie dopytac co i jak)
      Czy tez nie ma innej mozliwosci jak tylko isc na oddzial u usunac. Moze istnieje
      jakis sposob? Dodam, ze mam troche zawrotow glowy, uderzenia goraca, slabosci,
      co rowniez moze wiazac sie z moimi stanami depresyjno-nerwicowymi, ale nikt nie
      wykluczyl hormonów.
      Przepraszam ze tak dlugo, ale inaczej sie nie da.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • sylwia_a_s dodam, ze 03.02.06, 19:14
        na skierowaniu mam diagnoze od ginekologa:
        Torbiel endom... D27.0
        • koala.mb Re: dodam, ze 06.02.06, 14:00
          Odpisałam Ci na priv, nie wiedząc jaka to torbiel. Jeśli to torbiel
          endometrialna, to można próbować leczenia hormonalnego, jednak na pewno nie
          Luteiną - za słaba. Tym niemniej może warto wykonać zabieg, bo nie wiadomo,
          gdzie jeszcze sa ogniska endometriozy, które również trzeba usunać.
          • sylwia_a_s Re: dodam, ze 06.02.06, 17:10
            Bardzo dziekuje za odpowiedz. Odpowiedzialam takze na prv z dokladnymi
            wyjasnieniami.
            Tak myslalam, ze Luteina za slaba.

Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: martta poprawa krążenia po tabletkach anty??? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 04.02.06, 11:31
      Witam serdecznie Pani doktor.
      Mam takie pytanie, odkąd biorę tabletki anty zauwazyłam że coraż częsciej mam
      ciepłe ręce i nogi, co wcześniej mi sie nie zdarzało. O każdej porze roku nawet
      w upały miałam zimne ręce i nogi, teraz zimą również zauwazyłam że jestem po
      prostu "ciepła" a wręcz przeciwnie, jest mi po prostu gorąco, musze otwierać
      okno i wietrzyć, zakreciłam kaloryfer i chodzę lekko ubrana, nawet na dwór jak
      wychodzę to ubieram sie lekko co w porównaniu to czasów kiedy nie bralam
      pigułek ubierałam sie bardzo grubo a mimo wszystko byłam lodowata, miała sine
      ręce (miałam podejrzenie choroby Raynauda, ale USG Dopplera wyszło ok, więc
      powiedziano mi ze to taka przypadłość osób szczuplych). Nawet moi rodzice
      zauwazyli że bardzo rzadko mam ciepłe ręce i nie mogą zrozumieć dlaczego skoro
      przez 20 pare lat ciągle marzłam.
      Ja wiem ze podnoszą one ciśnienie, natomiast nie zauważyłam żadnych odchyleń od
      normy, i jeszcze zauważyłam że mniej mnie boli głowa, mam rzadsze migreny i
      zawroty głowy.
      Dlatego moje pytanie brzmi czy możliwa jest poprawa krążenia po pigułach? Czy
      one mają na to jakiś wpływ? Czy mnie się to po prostu wydaje?
      dziękuję za odpowiedź
      • koala.mb Re: poprawa krążenia po tabletkach anty??? 06.02.06, 14:11
        Tabletki anty zawieraja gestagen, który może wpływać na ośrodek termoregulacji.
        Podwyższenie ciśnienia tętniczego również może mieć dodatni wpływ na Twoje
        dolegliwości.
        • Gość: ewa Re: poprawa krążenia po tabletkach anty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:31
          no wlasnie - podwyzszenie cisnienia

a co jezeli ja mam dosc wysokie cisnienie? w gornych granicach normy - czy cos
          mi grozi, jezeli zaczne stosowac antykoncepcje hormonalna? I jakie wykonywac
          badania profilaktyczne i jak czesto? (Gin. przepisal mi Novynette i mam je
          zaczac brac od pierwszego dnia cyklu, ale cisnienia mi nie mierzyl, a jedyna
          jego rada, to "zapoznac sie z ulotką")

Dziekuje, Ewa.
    • Gość: aga czy to moze byc ENDOMETRIOZA? IP: *.CNet2.Gawex.PL 05.02.06, 00:47
      mam 21 lat, rok temu mialam ciecie cesarskie, w miejscu tego ciecia zrobil mi
      sie guzek, czasem mnie boli, nie zauwazylam czy bardziej podczas
      miesiaczkowania, byc moze i tak, a miesiaczki mam nieregularne... bylam u
      lekarza chirurga, i polecil mi isc do ginekologa, gdyz moze to endometrioza,
      czy to mozliwe?
      • koala.mb Re: czy to moze byc ENDOMETRIOZA? 06.02.06, 14:08
        może tak być, jednak więcej na ten temat może powiedzieć ginekolog który to
        zobaczy. mogą to również byc wyczuwalne zgrubienia od nici.
        • gosiek755 enterococcus faecalis? 08.02.06, 16:00
          Witam!
          własnie odebrałam wynik wymazu z szyjki macicy z taki opisem wyniku
          co to za bakteria?czy łatwo ją wyleczyć?czytałam ze to bakteria kałowa czy
          mysli Pani doktor ze ma to coś wspólnego z nieprzyjemnym swędzeniem odbytu?
          upławy z pochwy były koloru zółtego o nieprzyjemnym zapachu.
          Czy mąż tez powinien się leczyć.?
          Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
          • koala.mb Re: enterococcus faecalis? 12.02.06, 13:01
            Proponowałabym wykonac badanie w kierunku BV ( bakteryjna vaginoza). Jeśli masz
            nieprzyjemne upławy, to trzeba wykonać antybiogram i zobaczyc na co ta bakteria
            jest wrażliwa, a później przeleczyc to w sposób celowany. Mąż może poćwiczyc
            troszke wstrzemięźliwość przynajmniej do momentu zakończenia przez Ciebie
            leczenia, leczyc sie nie musi.
            • gosiek755 Re: enterococcus faecalis? 23.02.06, 23:17
              koala.mb napisała:

> Proponowałabym wykonac badanie w kierunku BV ( bakteryjna vaginoza). Jeśli
              masz
              >
              > nieprzyjemne upławy, to trzeba wykonać antybiogram i zobaczyc na co ta
              bakteria
              >
              > jest wrażliwa, a później przeleczyc to w sposób celowany. Mąż może poćwiczyc
              > troszke wstrzemięźliwość przynajmniej do momentu zakończenia przez Ciebie
              > leczenia, leczyc sie nie musi.

mój ginekolog przepisał jednak i mi i męzowi(nie wiem czy słusznie) Duomox,ja
              mam robione w aptece globulki i masć.
              Co to za badanie w kierunku BV?czy to nie badanie posiewu z szyjki macicy które
              miałam robione wraz z antybiogramem?czy coś innego?

dziękuję i pozdrawiam doktor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka