IP: 62.111.139.* 18.02.06, 01:09
Mam pytanie, nagle z mojej pochwy zaczoł wydobywać się dziwny zapach (do
przyjemnych nie należy-wręcz przeciwnie), myje się cały czas tak samo! Czy to
może mieć związek z nowym lekiem-chyba antybiotyk to jest Febrofen (wziełam
dopiero 3 tabletki i w ulotce nic o takich rzeczach nie piszą).
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: Zapach:( 18.02.06, 01:39
      Może. Antybiotyki zabijają w organizmie różne małe żyjątka, nie tylko te, co
      potrzeba smile
      • kocio-kocio Re: Zapach:( 18.02.06, 08:12
        No no.
        Zabijają potrzebne a niepotrzebne rosną ponad miarę.
        Przejdź sie do ginekologa, bo to na pewno jakaś infekcja.
        Pewnie grzybica, może nawet w połączeniu z bakteriami skoro zapach przykry.
        • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 09:25
          Teraz będe sie bronić tabletką osłonową, lekarz mi je przpisał ale zaznaczył,
          żebym brała jakby sie coś działo-dzieje sięsad
          • kocio-kocio Re: Zapach:( 18.02.06, 11:12
            Osłonowe powinno się brać zawsze razem z antybiotykiem, a nie dopiero jak boś
            będzie nie tak!
            • Gość: ewa Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 11:14
              Idz do apteki i kup Laktovaginal.To sa kapsulki dopochwowe.
              • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 11:25
                Rzecz w tym, że antybiotyku mam 20 tabletek a osłonowych jest 7. Farmaceutka
                stwierdziła, że musze to sobie jakoś podzielić.
                • kocio-kocio Re: Zapach:( 18.02.06, 11:30
                  A co to za tebletki, te osłonowe?
                  • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 11:31
                    Prazol.
                    • saba76 Re: Zapach:( 18.02.06, 12:28
                      to dokup jakieś, sa dostepne bez recepty
                    • kamyszkasia Re: Zapach:( 18.02.06, 13:22
                      No tak, tylko że Prazol będzie działał względnie osłonowo ale na żołądek.
                      Tak jak mówią dziewczyny, na osłonę flory bakteryjnej pochwy lepiej cos
                      miejscowego. Ew. po zakończeniu kuracji antybiotykiem jakieś bakterie mlekowe
                      doustnie.
                      Pozdrawiam
    • matysia_k Re: Zapach:( 18.02.06, 15:00
      Zdecydowanie zrób tak, jak radza forumowieczki. Osłonowo Prazol działa, ale na
      żólądek- chroni przed grzybica układu pokarmowego- w zupelnosci mozna zastąpic
      go kefirami albo kwasnym melkiem.
      Do ochrony przed grzybica pochwy trzeba i KONIECZNIE nazlezy stosowac razem z
      antybiotykiem od razu tabletki dopochwowe. Kup Lactovaginal, koniecznie.
      • kamyszkasia Re: Zapach:( 18.02.06, 15:05
        eee, przepraszam ale w jaki sposób Prazol chroni przed grzybicą? Bo może ja
        czegoś nie wiem, a egzamin z farmakodynamiki mi się zbliża, więc wolałabym się
        doinformować...

Z tego co wiem, to Prazol będzie chronił ale przed uszkadzaniem śluzówki przez
        antybiotyk. Tak jak przy wrzodach. Ew. może zmniejszać kwaśne pH żołądka i
        wtedy jest osłoną dla antybiotyku, który w zbyt kwaśnym pH mógłby się rozłożyć.

pozdrawiam
        • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 17:50
          To zajebiście! Po co mi taka wizyta u lekarza skoro musze się prosić o leki?
    • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:03
      przepraszam, ale ty jesteś od tej nisko zawieszonej szyjki, prawda? to mam
      pytanie - czy lekarz, który zapisał ci coś na dziwny zapach, to był ginekolog?
      bo jeśli tak, to chyba mogłas z nim od razu ustalić ten szyjkowy problem, a
      jeśli nie, to moze po prostu wybierzesz sie do ginekologa w sprawie szyjki i
      zapachu?
      • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 18:11
        Nie, antybiotyk dostałam na silny ból w boku, który lekarz (internista) nazwał
        nerwobólem. Przy czwartej tabletce antybiotyku (osłone planowałam brać przy 8
        tabletce-tak poradziła mi farmaceutka). A co do ginekologa, to badanie było jak
        jeszcze byłam dziewicą (jakieś 5 miesięcy temu). A o tym, że jest nisko twierdzi
        mój chłopak i sama sprawdziłam.(poza tym boli przy stosunku) W tygodniu planuje
        sie zarejestrować do gin, ale zapewne dostane termin w stylu np. koniec marca
        albo i kwiecień.
        • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:25
          antybiotyk na nerowbóle??????????????????????????????????????????????????????
          • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 19:12
            Mnie nie pytaj, nie jestem lekarzem! Ale lekarza też nie pytaj bo on i tak nie wie!
            • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:18
              chyba jednak coś pokręciłaś
              niemożliwe, żebyś na nerowbóle dostała antybiotyk, chyba musiałaś być u znachora
              a skoro masz tak dobre zdanie o swoim lekarzu, to po co do niego chodzisz?
              • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 19:30
                Kto powiedział, że mam dobre zdanie. U mnie w przychodni są tylko tacy lekarze!
                Opisywałam mój przypadek z tym bólem w boku i wszyscy jednogłośnie stwierdzili,
                że powinnam zrobić rtg, już 2 lekarzy odmówiło mi skierowania! Prywatna wizyta
                troszke kosztuje to raz, a dwa pocoś się ubezpieczam chyba!
                • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:37
                  prywatna wizyta kosztuje, ale zdrowie jest najważniejsze - zrob sobie sama usg,
                  ale na litość boską nie łykaj antybiotyków na bóle w boku i nerwobóle
                  nie trzeba być lekarzem, żeby wiedzieć, że tak się nie leczy
    • kamyszkasia Re: Zapach:( 18.02.06, 19:48
      To zacznijmy od początku... w końcu otworzył mi się Pharmindex i sprawdziłam
      ten cały Febrofen.

Przede wszystkim NIE dostałaś antybiotku!!! Febrofen to lek przeciwbólowy i
      przeciwzapalny, co ma ręce i nogi w połączeniu z diagnozą - nerwoból.
      Jako składnik zawiera ketoprofen, który ma niekorzystną cechę uszkadzania
      śluzówki żołądka, i aby zmniejszyć to działanie dostałaś osłonowo Prazol.

Febrofen NIE ma możliwości wpływać na florę fizjologiczną pochwy, tak
      więc "zapach" nie jest nim spowodowany.

Nie musisz nic osłonowo - czytaj: dla dobra bakterii i przeciw grzybom - łykać,
      ani wkładać, ale wartobyłoby iść do ginekologa.

Pozdrawiam
      • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 19:49
        Jak pisał recepte to powiedział: Tutaj ma pani antybiotyk,jedna tabletka
        dziennie i jeszcze osłona, prosze brac przed sniadaniem!
        • kamyszkasia Re: Zapach:( 18.02.06, 19:51
          mam wkleić informacje ze stormy o lekach, czy uwierzysz?
          Febrofen to nie jest antybiotyk. Naprawdę.
          • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:53
            nie wklejaj - w pudelkach z lekarstwami są ulotki wink
          • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 19:55
            Antybiotyk czy nie, nie pomagasad
            • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:57
              podobno wzielas dopiero 3 tabletki?
              i idz lepiej do tego ginekologa, bo z tą szyjką może być tak samo jak z
              antybiotykiem wink
      • Gość: natalia Re: Zapach:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:53
        kamyszkasia napisała:

> To zacznijmy od początku... w końcu otworzył mi się Pharmindex i sprawdziłam
        > ten cały Febrofen.
        >
        > Przede wszystkim NIE dostałaś antybiotku!!! Febrofen to lek przeciwbólowy i
        > przeciwzapalny, co ma ręce i nogi w połączeniu z diagnozą - nerwoból.

no, teraz lepiej wink
        jak sie okazuje - warto zdecydowanie czytać ulotki, żeby jednak wiedziec co i na
        co się łyka
        a z tym, co to niby słyszymy, albo i nie - bywa różnie
        tylko potem biedny lekarz dostaje wciry na forum
        • kamyszkasia Re: Zapach:( 18.02.06, 19:56
          hehe pozdrawiam smile
          • Gość: .... Re: Zapach:( IP: 62.111.139.* 18.02.06, 20:03
            No pójde pójde!smile Dzięki za pomoc!
            • Gość: black Re: Zapach:( IP: *.autocom.pl 19.02.06, 01:00
              jak już czytać ulotki, to wszystkie... pomijając nieznane przypadłości autorki
              watku nie ma sensu radzić komuś, kto zażywa antybiotyk żeby jednocześnie
              stosował lactovaginal - po prostu antybiotyk i tak jest silniejszy, zresztą na
              ulotce do lactovaginalu jest to chyba napisane (nie mam pod ręką). Za to warto
              stosować lactovaginal PO kuracji antybiotykowej.
              po drugie - to też tak przy okazji - proszę, nie radźcie komuś kto podejrzewa u
              siebie jakąś infekcję grzybiczną stosowania lactovaginalu (sama kiedyś o mało co
              nie posłuchałam takiej radysmile). tak jak powyżej - po wyleczeniu - jak najbardziej.

a, i te mądrości to nie moje a moje pani gine, jak dotąd leczy mnie bez pudła
              więc jej wierzesmile
              • Gość: ala Re: Zapach:( IP: *.chello.pl 19.02.06, 20:11
                febrofen to nie antybiotyk, tylko lek przeciwzapalny, na nerwobóle może być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka