Dodaj do ulubionych

Operacja a laparoskopia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:36
Za tydzien wybieram sie(niestety) na operacje wyciecia 3 endometrialnych
torbieli z jajnika. Moj lekarz na pytanie czy bedzie to laparoskopia
powiedzial ze nie gdyz z pewnoscia zawartosc cyst sie wtedy rozleje i
pozklejaja sie jelita(cokolwiek to oznacza). Moje pytanie brzmi: Czy naprawde
konieczne jest przeprowadzenie operacji???Czy aby laparo nie bylaby lepszym
rozwiazaniem. Z tego co czytalam na forum(i nie tylko) przy usuwaniu torbieli
zwykle wykonuje sie laparo. Co Wy na to? Wiecie cos na ten temat? Z gory
dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: poiuytre Re: Operacja a laparoskopia IP: *.mad2.adsl.uni2.es 01.03.06, 14:54
      Zwykle torbiele mozna usuwac laparoskopia,a ty masz wyraznie inny przypadek i lekarz wie co robi.
    • Gość: alika26 Re: Operacja a laparoskopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 15:13
      Witaj!

Metodę laparoskopową nie we wszystkich przypdkach można stosować, tak jak i
      klasyczny zabieg operacyjny ma też swoje wady. Lekarz zdecydował, że w Twoim
      przypadku lepiej jest wykonać tradycyjny zabieg operacyjny. Z pewnością nie
      wynika to z braku wiedzy, czy też dostępności sprzętu, a z Twojego stanu
      zdrowia. Być może cysty są na tyle duże, że trudno byłoby je usunąć
      laparoskopowo, bo groziłoby to większymi powikłaniami, niż przy operacji. Może
      też wytworzył się stan zapalny, który też poniekąd dyskwalifikuje od wykonania
      zabiegu metodą laparoskopową. Wydaje mi się, że lekarz, widząc Twoje wyniki
      badań, podjął słuszną decyzję. Ja też, pod koniec stycznia przeszłam klasyczną
      operację, gdyż nie mogłam mieć wykonanej laparoskopii, właśnie ze względu na
      stan zdrowia i przyznam, że mimo iż mam teraz większą bliznę, aniżeli po
      laparoskopii, to zaufałam lekarzowi i myślę, że Ty również powinnaś.

Pozdrawiam serdecznie, dużo zdrowia życzę!
    • Gość: Kapibara Re: Operacja a laparoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 19:01
      Alika a Ty mialas operacyjnie usuwane torbiele czy tez cos innego Ci sie
      przytrafilo? Napisz, jezeli mozesz, jak sie czulas po tej operacji? Ile Cie
      trzymali w szpitalu. Ja szczerze przyznam troche sie denerwuje. Te wszystkie
      wiadomosci spadly na mnie jak grom z jasnego nieba. Chcialabym byc juz po
      wszytskim.
      • Gość: dorota Re: Operacja a laparoskopia IP: *.244.155.14.wifi155.tnp.pl 01.03.06, 19:08
        mnie też cięli normalnie (w grudniu). Usuwali mi torbiel dermoidalną z jednego
        jajnika a z drugiego zwykłą. Niektóre torbiele mają twardą zawartość i
        laparoskop mógłby się połamać. Blizna jest niewielka, ładnie się zagoiła, mam
        ją na lini włosów. Byłam w szpitalu tydzień a po operacji to na 4 dobę mnie
        wypisali.
      • Gość: alika26 Re: Operacja a laparoskopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:13
        Witam!

Miałam operacyjnie, ale nie laparoskopowo usuwaną torbiel z jajnika. W szpitalu
        byłam półtora tygodnia, pierwszego dnia przyjęcie, a następnego operacja. Po
        operacji czułam się nie najlepiej, dużo wymiotowałam po narkozie, ale różnie
        się na to reaguje. Pacjetnki, które ze mną leżały na sali czuły się w miarę
        dobrze i nie wymiotowały, ja przed zabiegiem byłam bardzo osłabiona i miałam
        niedobre wyniki krwi, stąd może taka reakcja organizmu. Troszkę ciężko jest się
        poruszać i wstawać po zabiegu, ale przez pierwsze trzy dni przychodzili
        rehabilitanci i dużo pomagali, wstawać, troszkę ćwiczyć, tak więc nie było tak
        źle. Teraz minęło około miesiąca od operacji, czuję się już w miarę dobrze,
        choć czasem jeszcze szybko się męczę i nie mogę dżwigać, ale blizna
        pooperacyjna dość ładnie się goi, tak więc mam nadzieję, że wszystko z czasem
        się unormuje.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka, na pewno operacja przebiegnie
        pomyślnie. W razie pytań, proszę pisać!

• Gość: anali Re: Operacja a laparoskopia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 13:45
      Witam, ja rowniez przeszlam klasyczna operacje usuniecia torbieli z jajnikow, w
      moim przypadku tez endometrialnych. Lekarze mi wytlumaczyli ze przy
      endometriozie klasyczna operacja jest o wiele bardziej skuteczna bo pozwala
      usunac wieksza ilosc ognisk endometriozy, przy laparoskopii poczynania lekarza
      na tym polu sa ograniczone. Jestem 7 miesiecy po operacji, mam mala, blednaca
      blizne. Sama operacje przeszlam bardzo dobrze. Trzymam kciuki za Ciebie smile
    • Gość: jaga Re: Operacja a laparoskopia IP: *.miechow.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 17:40
      W lipcu zeszłego roku miałam operację usuwania torbieli endometrialnych z obu
      jajników. Najpierw planowany miałam zabieg laparoskopii, ale w czasie zabieg
      okazało sie ze laparoskop mógłby wyrządzić wiecej szkody niż pożytku, po prostu
      mógłby uszkodzić mi jajniki, ponieważ moje torbiele były wręcz "przyklejone do
      jajników i dlatego lekarz zdecydował sie na laparotomię. Także twój lekarz
      zapewne wie co robi. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i spokoju przed
      zabiegiem.Pozdrawiam
    • Gość: anka Re: Operacja a laparoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 19:29
      polecam ci skonsultować się jeszcze z innym lekarzem.miałam usuwaną cystę i
      jajnik operacyjnie,a później sie okazało w klinice że można było to zrobić
      laparoskopowo.zastanów się.polecam konsultację jeszcze z innym lekarzem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka