Dodaj do ulubionych

diagnoza nadżerka:((

IP: *.p.lodz.pl 09.03.06, 19:56
mam pytanie czy nadżerkę lekarz wykryje po zwykłym badaniu,czy mimo że lekarz
nie stwierdził że sie ma nadżerkę to czy wynik cytologii może ją
zidentyfikować?
Obserwuj wątek
    • zerozdziwien Re: diagnoza nadżerka:(( 09.03.06, 20:49
      nadżerkę widać "gołym okiem" i najwyżej potem robi się cytologię
      cytologia określa stan cytologiczny=komórkowy nabłonka w kierunku zmian
      nowotowrowych
      niektórzy gin. nie mówią o małych nadzerkach wychodzac z załozenia,ze nie trzeba
      ich leczyć czy usuawać przed 1 ciążą,wystarczy reg. np co 0,5 roku robić cytologię
      • Gość: kasia Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.p.lodz.pl 09.03.06, 20:52
        dziękuje serdecznie za odpowiedz, bo właśnie byłam u gina i nic nie powiedział
        o nadżerce choć mam objawy,zrobił cytologie i myślałam ze czeka na wynik by
        zdiagnozować nadżerke
        • aga55jaga Re: diagnoza nadżerka:(( 09.03.06, 23:43
          przepraszam a jakie ty masz objawy nadżerki ???
          • Gość: kasia Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.ix.p.lodz.pl 09.03.06, 23:49
            krwawienia miedzymiesiaczkami (pojawiły sie niedawno), brunatna śluzowata
            wydzielina (pisze wydzielina , nie upławy, bo mało ich jest) i ból w dole
            brzuchasad(((
            • aga55jaga Re: diagnoza nadżerka:(( 10.03.06, 16:25
              cytologia wyjaśni tylko stan komórek - czy prawidłowo się dzielą kształtują i
              czy nie ma wśród nich komórek nieprawidłowych. Nadżerka jest widoczna gołym
              okiem, a objawy, które opisujesz mogą być objawami całej listy chorób.
    • Gość: nisia71 Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 00:06
      Witam
      3-4 tygodnie temu lekarz laserowo usunął mi nadżerkę, nie zrobiwszy uprzednio
      cytologii. Dziś w wyniku badania kontrolnego okazało się żenadżerka zle się
      goi... Podobno nowy nabłonek jest zbyt cienki a dodatkowo pod nim jest stan
      zapalny. Dostałam więc Betadine. Caly widz polega na tym , że gdzieśczytałam że
      trudno gojąca się nadżerka możebyć objawem stanu przedrakowego . czy powinnam
      już się denerwować . proszę o radę... Nisia
      • Gość: inka1 Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.ix.p.lodz.pl 10.03.06, 07:37
        na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza, po z tego co wiem nadżerkę najpierw leczy
        sie lekami a dopiero potem stosuje sie wymrazanie poza tym mysle że powinien
        zrobić cytologie, co do stanu przedrakowego-rak powoduje wirus a nie jest
        bezpośrednio związany z nadżerką, bedziesz musiała tylko czesciej robic
        cytologie, dla spokoju idz do innego lekarza, najlepiej prywatnie
        • aga55jaga inka 10.03.06, 16:23
          Wirus wirusem (chodzi ci o brodawczaka ludzkiego). Nadżerka nadżerką - jest to
          stan wymagający odpowiedniej diagnostyki (powstaje z mikrouszkodzeń nabłonka,
          częstych stanów zapalnych, nieprawidłowego rozwoju komórek - dysplazji)-
          cytologia, w razie nieprawidłowego wynikiu- kolposkopia i wycinek do badania
          histopatologicznego. I ewentualnie dobrane odpowiednie lecznie.
    • Gość: niumi Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:14
      witam, lekarz zdiagnozowal u mnie nadzerke, teraz jestem po krioterapii i z
      tego, co wiem, należy wstrzymać się ze wspolzyciem jakich czas;

stąd moje pytanie - jak dlugo? (bylam tak zestresowana, ze u gina to pytanie w
      ogole wylecialo mi z glowy smile)
      • Gość: aga Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 10.03.06, 21:54
        ja po częściowej amputacji szyjki macicy (właśnie z powodu nadżerki i
        dysplazji) nie mogłam współzyć ok 3 tygodni - potem kontrola u gina, który
        stwierdził że wszystko jest wygojone.
        po krioterapii ten czas raczej nie powinien być tak długi ale myślę że wizyta
        kontrolna u gina jest najpierw wskazana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka