Gość: kasia IP: *.p.lodz.pl 09.03.06, 19:56 mam pytanie czy nadżerkę lekarz wykryje po zwykłym badaniu,czy mimo że lekarz nie stwierdził że sie ma nadżerkę to czy wynik cytologii może ją zidentyfikować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerozdziwien Re: diagnoza nadżerka:(( 09.03.06, 20:49 nadżerkę widać "gołym okiem" i najwyżej potem robi się cytologię cytologia określa stan cytologiczny=komórkowy nabłonka w kierunku zmian nowotowrowych niektórzy gin. nie mówią o małych nadzerkach wychodzac z załozenia,ze nie trzeba ich leczyć czy usuawać przed 1 ciążą,wystarczy reg. np co 0,5 roku robić cytologię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.p.lodz.pl 09.03.06, 20:52 dziękuje serdecznie za odpowiedz, bo właśnie byłam u gina i nic nie powiedział o nadżerce choć mam objawy,zrobił cytologie i myślałam ze czeka na wynik by zdiagnozować nadżerke Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: diagnoza nadżerka:(( 09.03.06, 23:43 przepraszam a jakie ty masz objawy nadżerki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.ix.p.lodz.pl 09.03.06, 23:49 krwawienia miedzymiesiaczkami (pojawiły sie niedawno), brunatna śluzowata wydzielina (pisze wydzielina , nie upławy, bo mało ich jest) i ból w dole brzucha((( Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: diagnoza nadżerka:(( 10.03.06, 16:25 cytologia wyjaśni tylko stan komórek - czy prawidłowo się dzielą kształtują i czy nie ma wśród nich komórek nieprawidłowych. Nadżerka jest widoczna gołym okiem, a objawy, które opisujesz mogą być objawami całej listy chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia71 Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 00:06 Witam 3-4 tygodnie temu lekarz laserowo usunął mi nadżerkę, nie zrobiwszy uprzednio cytologii. Dziś w wyniku badania kontrolnego okazało się żenadżerka zle się goi... Podobno nowy nabłonek jest zbyt cienki a dodatkowo pod nim jest stan zapalny. Dostałam więc Betadine. Caly widz polega na tym , że gdzieśczytałam że trudno gojąca się nadżerka możebyć objawem stanu przedrakowego . czy powinnam już się denerwować . proszę o radę... Nisia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka1 Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.ix.p.lodz.pl 10.03.06, 07:37 na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza, po z tego co wiem nadżerkę najpierw leczy sie lekami a dopiero potem stosuje sie wymrazanie poza tym mysle że powinien zrobić cytologie, co do stanu przedrakowego-rak powoduje wirus a nie jest bezpośrednio związany z nadżerką, bedziesz musiała tylko czesciej robic cytologie, dla spokoju idz do innego lekarza, najlepiej prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga inka 10.03.06, 16:23 Wirus wirusem (chodzi ci o brodawczaka ludzkiego). Nadżerka nadżerką - jest to stan wymagający odpowiedniej diagnostyki (powstaje z mikrouszkodzeń nabłonka, częstych stanów zapalnych, nieprawidłowego rozwoju komórek - dysplazji)- cytologia, w razie nieprawidłowego wynikiu- kolposkopia i wycinek do badania histopatologicznego. I ewentualnie dobrane odpowiednie lecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niumi Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:14 witam, lekarz zdiagnozowal u mnie nadzerke, teraz jestem po krioterapii i z tego, co wiem, należy wstrzymać się ze wspolzyciem jakich czas; stąd moje pytanie - jak dlugo? (bylam tak zestresowana, ze u gina to pytanie w ogole wylecialo mi z glowy ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: diagnoza nadżerka:(( IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 10.03.06, 21:54 ja po częściowej amputacji szyjki macicy (właśnie z powodu nadżerki i dysplazji) nie mogłam współzyć ok 3 tygodni - potem kontrola u gina, który stwierdził że wszystko jest wygojone. po krioterapii ten czas raczej nie powinien być tak długi ale myślę że wizyta kontrolna u gina jest najpierw wskazana Odpowiedz Link Zgłoś