zuczek1976 Przyczyny plamień 08.04.06, 18:49 Pani Doktor. Od około roku występują u mnie na 3-4 dni przed miesiączką beżowo-brunatne plamienia, są one tak małe, że nawet nie potrzeba wkładki, tylko delikatne zabarwienie po podtarciu. Brałam Duphaston, ale to nic nie zmieniło, oznaczyłam progesteron w 22 dc wynik 10,29ng/ml. Spróbowałam w jednym cyklu nie brać duphastonu i ani plamienia nie były wieksze, ani dłuższe, właściwie nic się nie zmieniło. Czy mimo tego przyczyną tych plamień może być niedobór progesteronu? czy może przyczyna organiczna. Dodam, że cykle mam 27-29 dni, obraz usg prawidłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Dlaczego luteina nie wyłużyła cyklu? IP: *.echostar.pl 08.04.06, 21:14 Pani Doktor! Planuję ciążę. Z racji krótkich cykli (22-25 dni) lekarz ginekolog zapisał mi Luteinę do brania pod język, 2x1 tabletkę, przez 10 dni od 16 do 25 dnia cyklu. W ostatni dzień przyjmowania leku (25 dc) dostałam jednak miesiączkę. Dlaczego luteina nie zadziałała? Czy możliwe, że efekty jej działania wystąpią dopiero po dłuższym okresie stosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Dlaczego luteina nie wyłużyła cyklu? 11.04.06, 17:59 Być może dla Ciebie jest to lek za słaby? Nie wiem, mam za mało danych o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloneczko lactovaginal a wspolyzcie IP: *.akanet / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 21:57 czy stosujac lactovaginal profilaktycznie mozna w trakcie kuracji wspolzyc?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Czy częsta lewatywa jest zdrowa? IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 08.04.06, 23:09 Pani doktor, czytałam że lewatywa jest wskazana po każdym wypróżnianiu, że takie płukanie odbytu chroni przed schorzeniami odbytu itd. Czy to prawda?Mam na myśli lewatywę wykonywaną w domu, za pomocą gruszki lub po prostu wodą spod prysznica. Czy to bezpieczne i zdrowe?Czy nic mi nie grozi jeśli to robię? Dodam, że nie nalewam tam dużo wody, ok 200 ml. Potem mam parcie i się wypróżniam. Dzięki temu nie mam zaparć i problemów z wypróżnianiem. Ale nie jestem pewna, czy to co robię jest bezpieczne, jeśli nie to czym to grozi? Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onaaa Plamienie a anty IP: *.media4.pl 10.04.06, 08:06 Pani doktor prosze o pomoc.W tym miesiacu zaczelam brac tableki anty Jeanine,moje pierwsze.Zaczelam niestety palamic.Miesiaczka skonczyla mi sie normalnie i od tej pory caly czas palmie.Wiem,ze to normalne.Ale czy mzona z tym cos zrobic,zeby powstrzymac te plamienie,np jakie ziolka lub cos podobnego???Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looola ciałka ketonowe w moczu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:56 Pani doktor, może to pytanie nie do końca dla ginekologa ale może Pani wie coś na ten temat - co mogą oznaczać ciałka ketonowe w moczu (5mg/dl)? wyczytałam, że oznaczać moga cukrzyce. Poziom glukozy w moczu mam w norm. (czy glukoza jest wogóle w zdrowym moczu?)Lekarza internistę mam dopiero za 2 tg a bardzo się zdenerwowałam tymi ciałkami. Robiłam pomiar glukozy glukometrem po jedzenia - wyszedł cukier 80. czy mam powodu do niepokoju?dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: ciałka ketonowe w moczu? 10.04.06, 19:19 Obecność ciał ketonowych w moczu owszem może wskazywać na źle kontrolowaną cukrzycę, ale częściej na stosowaną dłuższy czas dietę niskowęglanową, w przebiegu chorób z biegunka, wymiotami, odwodnieniem i gorączką, pojawiają się w moczu u osób nie jedzących przez 18h lub dłużej (kwasica ketonowa-powoduje, ze przestaje się odczuwać głód, a metabolizm pzestawia się na odżywianie wewnętrzne). Niski poziom ciał ketonowych występuje czasami u zdrowych kobiet w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosze o pomoc swędzenie, płyn do higieny i szre mydło??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:39 Mój ginekolog kazał odstawić mi płyny do higieny intymnej i zastąpić je szarym mydłem bo skarżyłam się na świąd w okolicach pochwy. Uznał, że to nie grzybica ani inne zakażenie tylko musi to być uczulenie.ja jednak zaczełam się zastanawiać, bo przecież wszystkie typowe mydła mają zasadowe pH. Czy mozna stosować szare mydło zamiast płynów o kwaśnym PH? czy może być inna przyczyna swedzenia niż infekcja? Odpowiedz Link Zgłoś
kowali Zapłodnienie w momencie infekcji grzybiczej 10.04.06, 13:36 Droga Pani Doktor Mam problemy z powracającymi grzybicami. czasami nawet nie wiem, że znów jest - czyli infekcja bezobjawowa. Dlatego czasami wydaje mi się ,że kuracja pomogła. czy jeśli się pomylę i będzie w momencie zapłodnienia bezobjawowa infekcja grzybicza to czy to jest niebezpieczne? jestem po poronieniu. W czasie ciązy i przed też miałam grzybice - i stad moje obawy (czy np. grzybica w chwili zapłodnienia nie zaszkodziła ciąży.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zapłodnienie w momencie infekcji grzybiczej 11.04.06, 17:57 Nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka poziom hormonów tarczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 15:45 Witam! Mam pytanko niedawno robiłam badania hormonalne tarczycy i wyniki są nastepujące FT3 4.39( N;3.95-6.8), FT4 1.10 (N;0.93-1.7), TSH 2.93 (N:0.27-4.20. Proszę powiedzieć mi czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku, dodam jescze że USG jest prawidłowe. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: poziom hormonów tarczycy 11.04.06, 17:58 Wyniki sa jak najbardziej prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle jakie choroby serca są wskazaniem do cc? IP: *.kablowka.waw.pl 10.04.06, 16:43 jakie choroby serca są wskazaniem do cc? szukam wszędzie ale jest tylko ogólnie, takie, przy których zabroniony jest duzy wysiłek fizyczny...to znaczy które? pozdrawiam elle Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: jakie choroby serca są wskazaniem do cc? 11.04.06, 17:56 Bardzo niewiele chorób serca jest wskazaniem do c.c. Istotna jest przede wszystkim wydolność hemodynamiczna kobiety ciężarnej i ewentualne nasilenie niewydolności krążenia w trakcie ciązy. Wśród wskazań do elektywnego c.c. z chorób serca wymienia sie zespół Ehlersa-Danlosa oraz zespół Marfana. Inne choroby serca najczesciej są wskazaniem do skrócenia II okresu porodu za pomoca zabiegu kleszczowego lub próżniociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina basen? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:09 Witam Panią serdecznie Usyszałam już rózne opinie nt basenu i kłopotów z grzybicami pochwy i baktryjnymi. Jeden gin mówi, że najlepiej unikać basenu, drugi nie uważa, żeby to było przeciwskazaniem pod warunkiem, że nie pływam w czasie infekcji.Uwielbiam pływać, zawsze chodziłam na basen, nigdy nie miałam problemów z tego typu zakżeniami aż tu nagle w przeciągu roku (po porodzie) zacząłs ię mój problem. I tu jest pytanie: czy odstawić basen?jak Pani radzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: basen? 11.04.06, 17:50 Przede wszystkim trzeba radykalnie wyleczyć grzybicę. Później można korzystać z basenu. Odpowiedz Link Zgłoś
gimilio biopsja rysowa endometrium 11.04.06, 09:01 Na czym polega to badanie? Czy jest bolesne? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: biopsja rysowa endometrium 11.04.06, 17:49 Nie jest to badanie bolesne, raczej nieprzyjemne. Polega na pobraniu błony śluzowej jamy macicy specjalnym narzedziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jill Macmiror w czasie miesiaczki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:12 Witam, Dzis bylam u ginekologa i przepisal mi macmiror complex 500. Z wrazenia (to moja druga wizyta) zapomnialam spytac czy moge go brac podczas miesiaczki. Dostalam recepte na 6 tabletek i mam je brac co drugi dzien (o ile dobrze pamietam, bo nie zapisalam). Za ok. 4 dni dostane okres i nie wiem czy zaczynac je brac teraz czy poczekac az sie skonczy. Nie mam zadnych bolesnych objawow poza nieprzyjemnymi uplawami. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Macmiror w czasie miesiaczki? 12.04.06, 22:03 Gałki dopochwowe z reguły w trakcie miesiączki wypływaja. Możesz rozpocząc kurację teraz i przerwac na miesiączkę, dokańczajac ja po ustapieniu krwawienia lub rozpocząc tuż po miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka brązowo - czerwone plamienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:54 Powinnam już właściwie mieć miesiączkę, ale z nią bywa różnie (ostatnio wywoływana luteiną). Zamiast niej są brązowo - czerwone plamki (właściwie to wygląda jak tego koloru upławy) i brak bólu brzucha takiego jak przy mies. Co to może być i jak długo czekać z wizytą u lekarza? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: brązowo - czerwone plamienia 12.04.06, 22:05 Może skontaktuj sie z lekarzem, który będzie miał okazje cie zbadac i wiedziec więcej o Tobie niz ja ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myriam Re: brązowo - czerwone plamienia IP: *.ppp.tiscali.fr 14.04.06, 13:08 Mam pewien problem, podam go w skrocie: ***mialam nadzerke leczona srodkami farmakologicznymi przez ok 3 mies. *** potem wybralam sie do innego lekarza (na zachodzie), zlecil cytologie, wyszla grupa pierwsza (3 miesiace temu) *** biore od ok.15 miesiecy tabletki anty ** *kilka dni temu pojawilo sie brazowe plamienie (krwawienie?) - w 2 tygodniu przyjmowania pigulek Co to moze byc? Czy moze nadzerka sie odezwala( no ale mam Igr) czy moze spowodowane jest to braniem od dluzszego czasu tabletek anty? Czy trzeba robic dluzsza przerwe w zazywaniu tabletek? Z gory dziekuje za pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Endometrioza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 13:35 we wrzesniu zdiagnozowano u mnie "lekki cien na lewym jajniku" o wielkosci 1,8cm. wczoraj usg dopochwowe wykazalo ze to paskudztwo ma wielkosc 2,28 cm. moj wynik ca 125 to 31.2 (norma wg tego laboratorium to 0-21). od trzech lat biore bez przerwy Mercilon. nie mam obfitych okresow, nigdy nie mialam. czasem bardziej bolesne. jajnik nie boli. czy moze to byc endometrioza? mam skierowanie do szpitala na laparoskopie w celu diagnozy. lekarz stwierdzil ze "to na pewno endometrioza". mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiak Długość fazy lutealnej IP: *.echostar.pl 12.04.06, 13:44 Jaka jest prawidłowa długość fazy lutealnej? Czy musi ona trwać równe 14 dni, czy są jakieś granice normy np. 10-16 dni? Jaka jest Pani opinia na ten temat? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Długość fazy lutealnej 12.04.06, 22:07 Powinna trwac 12-14 dni poniewaz jest to czas potrzebny na prawidłowa przebudowe endometrium. Jeśli jest krótsza mogą byc problemy z zagnieżdzęniem komórki jajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spa urinal, lactovaginal - czy można stosować w ciąży IP: 195.245.213.* 12.04.06, 14:18 a konkretnie w I trymestrze. aktualnie nic złego się nie dzieje, ale wczesniej często miałam problemy i z infekcjami pęcherza i pochwy (głównie grzybiczymi). czy można stosować także intymne żele nawilżające? biorę duphaston, pewnie mam sporo, sporo progesteronu i to powoduje gorsze nawilżenie podczas współżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
joahna poziom limfocytów 12.04.06, 15:02 limfocyty- podwyzszony poziom do 50 (norma20-45) - czy to duzo? Pozostale wyniki z badania krwi w normie. Dodam,ze karmie piersia- juz 16m-cy, a badanie krwi robilam dzien po oststniej globulce Sterovagu - (bralam z powodu cytologii- 2 ) dziekuje i pozdrawiam joahna Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: poziom limfocytów 12.04.06, 22:08 Z reguły nie leczy się wyników a objawy ) Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looola cukrzyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 19:04 Pani doktor mam problem - żadnen lekarz ginekolog nie wie co się dzieje.Podobno nie mam grzybicy a od pewnego czasu mam świąd. Przestawiłam się na szare mydło z obawy, że to uczulenie na płyn, odstawiłam też prezerwatywę - i nadal swędzi.czasami piecze. dowiedzialam sie, że przyczyna może być cukrzyca: robiłam badanie glukometrem (nie na czczo - po jedzeniu) w przychodni i wynik cukru wyszedł 80, ale miałam ciałka ketonowe w moczu (5mg/dl)- a glukoza w normie. Czy uważa Pani, że to może być mimo wszystko cukrzyca? o jakie jeszcze inne badania mogę poprosić lekarza? bardzo dziękuję za radę Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: cukrzyca? 12.04.06, 22:14 Może tak byc jednak Twoje wyniki badań tego nie potwierdzają. Aby rozpoznac cukrzycę potrzeba znacznie wyższych poziomów cukru. Warto na pewno wykonac jeszcze krzywa cukrowa celem wykluczenia tego schorzenia. Świad sromu może miec wiele przyczyn. Cukrzyca to jedna z nich. Jesli zostanie ona wykluczona trzeba poszukać innej. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanianka6 o śluz i cyklu pigułkowym 12.04.06, 22:19 jescze raz zajme Pani uwagę...czy moe prosic do zerkniecie do mojego postu wyzej ..i odpiedż , wątek o cyklu pigułkowym będze zobowiązna niezwykle Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana samodzielne badanie piersi a tabletki anty 13.04.06, 11:52 poniewaz lekarz nieladnei skomentowal fakt, ze sie w ogole sama nie badam( piersi) postanowilam to zmienic i badac sie regularnie. niestety zapomnialam sie lekarza spytac; kojarze, ze nalezy sie badac kilka dni PO miesiacce; a jak sie badac w pryzpadku kobiet, ktore biora tabletki antykoncepcyjne= nie maja miesiaczki, tylko krwawienie z odstawienia? kiedy sie badac? i jak czesto? dziekuje bardzo. zapomnialam sie pytac o to lekarza, a nastepna wizyta za pare miesiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: samodzielne badanie piersi a tabletki anty 14.04.06, 09:44 Również po krwawieniu, jednak w trakcie przyjmowania antykoncepcji samobadanie piersi może być mało wiarygodne Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana Re: samodzielne badanie piersi a tabletki anty 14.04.06, 10:41 to co mam robic? lekarz mnie np. badal mimo ze biroe tabletki anty i kazal sie badac samej... jezeli stosuje ten typ antykoncepcji to w jaki inny sposob moge sprawdzac piersi? koala.mb napisała: > Również po krwawieniu, jednak w trakcie przyjmowania antykoncepcji samobadanie > piersi może być mało wiarygodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba_dynia Augmentin w ciąży - czy bezpieczny? IP: 212.33.64.* 13.04.06, 13:26 Mam tym wyleczyć zakażenie streptococcus spp. Przeczytałam w opisie leku że nie należy stosować go w ciąży (jestem w 27tc). Mnie przepisał ten lek ginekolog. I już sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 bol cewki 13.04.06, 20:30 delikatny pojawia się i znika od jakiegoś czasu podczas oddawania moczu zrobiłam już badanie moczu ale wszystko w porzadku więc nie wiem czym moze byc spowodowany czy jest jakiś srodek który mogłabym spokojnie łyknąc (staramy się z męzem o dziecko i moge być w ciązy) Mój gin aktualnie na urlopie więc zwracam się z prośbą o porade do Pani z góry dziękuje i pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: bol cewki 14.04.06, 09:46 Zanim zaczniesz cokolwiek łykać warto wyjaśnić czym Twoje dolegliwości sa spowodowane. Bezpieczny w ciąży jest Urosept, ale czy pomoże - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Augmentin w ciąży - czy bezpieczny? 14.04.06, 09:45 Albo zaufaj swojemu lekarzowi albo go zmień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba_dynia Re: Augmentin w ciąży - czy bezpieczny? IP: 212.33.64.* 18.04.06, 08:18 Czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Histerektomia czy leczenie hormonalne? 13.04.06, 20:41 Witam. Wróciłam dzisiaj załamana od lekarza. Okazało się, że mam "złożony rozrost endometrium", co może w przyszłości prowadzić do raka endometrium. Wynik badania: "Endometrium in statu inflammationis cum hyperplasia complex focali". Lekarz zaproponował 2 wyjścia: 1. leczenie hormonalne i co pół roku badania kontrolne (histeroskopia), aczkolwiek nie wykluczył, że za jakiś czas nie pojawią się komórki rakowe 2. histerektomia przezpochwowa i 100% "wyleczenia". Mam 42 lata, nie planuję więcej dzieci, usunięta miałaby być tylko macica, bez przydatków.Bardzo proszę o poradę, co robić w tej sytuacji? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ekomirka dziwne krwawienie 13.04.06, 21:33 chiałam zapytać czy to normalne ...czy tez jest czymś niepokojącym przy krwawieniu z odstawienia...ostatnim razem ...wystapiło u mnie cos takiego - krew to byla jagdyby "krew w śluzie" ..to yły takei ciągnące sie nitki...tak jagdyby śluz płodny... prosze mi wybaczyć opis: po zalatwieniu sie wisiały wrecz takie nitki krwi - sluzu , wiem ze krwawienie to zluszczanie sluzowki i np. pojedyńczy skrzep mnie nie niepokoi ...ale to co to moglo być ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza.b kilkudniowe bóle owulacyjne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 07:49 Pani Doktor,jaka jest Pani opinia nt bóli owulacyjnych? Pytałam lekarza - uznał,że bóle takie mogą być przwz jeden dzień - w dniu jajeczkowania, a u mnie obserwuję takie bóle w środku cyklu i trwają przez kilka dni (czasami aż do miesiączki) Lekarz zbagatelizował sprawę ale ja sie martwię. ból w podbrzuszu to nic dobrego, prawda? dziękuję i życze wesołych świąt. Odpowiedz Link Zgłoś