Dodaj do ulubionych

Badanie HIV

21.03.06, 11:04
Natchniona artykułem z ost Newsweeka, mam pytanie jak to u nas jest z
wykonywaniem badań na HIV...oczywiscie kazda kobieta ma wybór i podejmuje
sama decyzje bo dla niektórych lekarzy temat to chyba pikus, pomimo ze w
ksiązece ciązy jak byk stoi badanie na HIV....a jak to jest w szpitalu, gdy
kobieta rodzi nagle przez CC, czy wykonuje sie jej badania na HIV, no bo w
koncu ryzyko dla lekarza moze byc duze bo to operacja....ciekawi mnie to bo w
niektorych szpitalach przed operacją pacjent przechodzi takie badanie ale nic
o tym nie wiedzac.....Orientuje sie z ktoras z was jak to jest
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:09
      ja mialam dwie cesarki ale nikt mi nie kazal robic tego badania ani nawet nie
      sugerowal w szpitalu sami tez chyba nie robili bo by bylo w karcie przy
      wypisie, tak wiec jest to chyba sprawa bardzo indywidualna mozesz sobie zrobic
      sama i sama zaplacic
      • aga55jaga ade1 21.03.06, 11:13
        a testy na HIV nie sa przypadkiem anonimowe i bezpłatne??
        • shady27 Re: ade1 21.03.06, 11:43
          zalezy gdzie robisz....jesli robisz w prywatnej przychodni to placisz jesli panstwowo to nie....ja mialam robione prywatnie ale bezplatnie akurat mi sie udalo
    • aga55jaga Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:10
      w moim szpitalu nie przeprowadza się rutynowo takich testów. Np ja miałam
      zabieg ginekologiczny - testu nikt nie przeprowadzał, rodziłam dwa razy - testu
      nikt nie przeprowadzał, podczas ciąż - testu nikt nie przeprowadzał. Jedynie "z
      okazji" pobierania krwi pępowinowej takie badanie wykonał z mojej krwi bank ,
      w którym krew deponowałam. Moim zdaniem to wyłącznie głupota dyrekcji szpitala,
      bo ryzykiem obarczeny jest najbardziej personel szpitala.
      • ade1 Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:14
        moim zdaniem to nie taka glupota, bo chyba bez wzgledu na wynik badania, kazdy
        szpital zobowiazany jest postepowac z kazdym pacjentem tak jakby mial on
        wszystkie choroby swiata tzn sterylnosc, jednorazowe wszystko itd. ja jestem po
        zoltaczce i zglaszam to zawsze u dentysty az mi powiedziala zebym o tym nie
        mowila bo oni postepuja tak jakby kazdy byl po zoltaczce. bo co jesli ktos nie
        ma HIV tzn ze mona jego igle uzyc jescze raz?????
        • aga55jaga Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:17
          czyżby?? mnie dotykała bez rękawiczek położna po moim porodzie, kiedy kobieta
          obficie krwawi wystarczyłoby gdybym była nosicielką a kobieta np przed chwilą
          wycinała sobie skórki z paznokci, sterylność lekarzy też pozostawiała wiele do
          życzenia.
          • asik_cz Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:33
            Na dokładkę gdyby ona była nosicielką np. gronkowca złocistego (kolonia może byc
            na rekach) zaraziłaby Ciebie. Moją córcię strasznie kłuli w szpitalu, żeby
            założyć wenflon, trzy pielęgniarki sie upaprały, żadna nie miała rekawiczek.
            Potem byłam wściekła na siebie, że nie starczyło mi odwagi, żeby im zwrócić
            uwagę. Jak one chcą, niech się narażają, ale nie muszą narażać mojego dziecka na
            swoje bakterie
      • 5_monika Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:15
        penie pomyliłaś badania, testu na HIV rutynowo się nie przeprowadza.Musi być
        zgoda pacjenta, a ponadto zawsze jest anonimowy.
        • aga55jaga Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:21
          i właśnie nie powinno tak być - test anonimowy owszem, kiedy chcę sobie go
          zrobić sama, ale w chwili, gdy zachodzę w ciążę, lub czeka mnie planowany
          zabieg test na HIV powinien być przeprowadzany.
        • kira_koslin Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:39
          na 200% nie pomyliłam badań, test został przeprowadzony bez zgody pacjenta tuz
          przed planowana operacja wraz z innymi wszsytki badaniami krwi
          • 5_monika Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:42
            www.dziecizaids.pl/test.html
    • shady27 Re: Badanie HIV 21.03.06, 11:41
      mi w szpitalu przed cc nie robiono takiego badania.....mozliwe ze dlatego ze ja na poczatku ciazy mialam robione to badanie rutynowo smile
    • bluebebe Re: Badanie HIV 21.03.06, 12:23
      w pryw. szpitalu, gdzie rodziłam, badanie na HIV było obligatoryjne, koszt ok.
      50 zł
      • phantomka Re: Badanie HIV 21.03.06, 12:35
        Ja pokazywalam tylko ksiazeczke honorowego dawcy krwi, to zwalnia z obowiazku
        takich badan, bo oni mi robili wszelkie badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka