pluto84 09.04.06, 12:33 Co powinnam zrobic z nadrzerka ( utrzymujaca sie ponad rok) przy cytologi ktora wyszla I ?? Rozumie ze w szytko jest ok..i mozna ja zostawic ?? Lekarz byl bardzo oszczedny w slowach.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Klara Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:34 zostawic i dalej obserwowac i pisze sie "rozumiem", a nie "rozumie" Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: cytologia 09.04.06, 12:47 a w jaki sposób miałaś pobierany wymaz - szczoteczką, czy wacikiem? Wacik to podobno przestarzały sposób - po takim badaniu mam wynik w I grupie. Ostatnio byłam u innego lekarza i powtórzył mi dla świętego spokoju badanie - wymaz pobierał przy pomocy szczoteczki. Strasznie się boję, jaki będzie tym razem wynik.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:49 no i po co taka panika? jeszcze nie masz wyniku , a juz panikujesz????? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto84 Re: cytologia 09.04.06, 13:17 nie mam pojecia czy szczoteczka czy czyms innym...to bylo przy okazji pobytu w szpitalu i szczerze mowic lekarz nic nie powiedzial...wiec chyba dla swietego spokoju zrobie to jeszcze raz w gabinecie .dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia_1988 Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:29 ja mam nadzerke od roku-tzn od roku wiem o niej.w lato zrobilam cytologie z II gr, pobranie materialu bylo zapomoca patyczka do uszu(tak jak tutaj napisaly panie- wacika)w listopadzie mialam okropne uplawy ktore zniknely po 10 dniowej kuracji nystatyna.obecnie nic nie wiem na temat nadzerki, nic sie zlego tez nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: cytologia 09.04.06, 13:36 Bo nadżerka nie zawsze musi być leczona inwazyjnie, często sama znika. Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: cytologia 09.04.06, 13:48 panikuję bo ten frajer - pseudoginek zrobił mi wymaz prehistorycznym sposobem - mam nadżerkę a cytologia wyszła w I grupie??? Ciekawe jakim cudem??? Jak ma w ten wynik uwieżyć???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:06 prehistoryczny sposób???????????? a skad o tym wiesz? z forum???????? troche zaufania do swojego lekarz trzeba miec!!!!!!!!! WIELU Lekarzy wykonuje cytologie wacikiem na patyczku, a nie szczoteczka, wiec NIE PANIKUJ!!!! moze ta nowa metoda ze szczoteczka jest lepsza, ale nie oznacza to, ze poprzednia jest zła!!!!!!!!!! nie obrazaj lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: cytologia 09.04.06, 14:13 niestety straciłam zaufanie do tego człowieka na dobre, nie podaję żadnych personaliów, więc nikogo nie obrażam i nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto84 Re: cytologia 09.04.06, 14:15 Zypelnie sie z Toba zgadzam Ida. Ja tez mam nadrzerke od ponad roku a w cytologii wyszla mi grupa I. Tez sie zastanawiam JAKIM SPOSIBEM ???? Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: cytologia 09.04.06, 14:20 Panikuję, ponieważ inny lekarz u którego byłam ostatnio już mi powiedział, że jeżeli będą potrzebne wycinki do pobrania, to ma miejsce na oddziale u siebie (jest ordynatorem) - FAJNIE CO??? No to co ja mam sobie pomyśleć w tej sytuacji??? A tak w ogóle ciekawi mnie, czy na podstawie oględzin szyjki lekarz może stwierdzić, że przypuszczalnie może wyjść zła cytologia??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 11:54 ida masz troche racji, gdyż materiał do miarodajnej cytologii faktycznie powinien byc pobierany z kanału szyjki czyli - szczoteczką. Ponoć wyniki ze "starego" sposobu mogą różnić się od wyniku "szczoteczkowego". O prawidłowym sposobie pobierania cytologii było i jest głośno z okazji różnych medialnych przedsięwzięć typu "wygraj z rakiem". A co do wycinków, przy dobrym wynidu cytologii nie ma raczej wskazań do ich pobierania. Mnie dopiero skierowano na ich wycięcie przy grupie III Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: cytologia 10.04.06, 12:09 I spokojnie można mieć I przy nadżerce. Nawet jeśli cytologia jest pobierana szczoteczką. Ja tak miałam przez kilka lat. Aż w końcu nadżerka zaczęła dawać objawy typu upławy i plamienia. Grupa natychmiast się zrobiła II i wtedy nadżerkę wymroziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 12:15 tu wrzucam linki www.poradnikzdrowie.pl/69_878.htm www.pierwszawizyta.pl/braun_pap.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifka Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:51 dziewczyna po prostu "zjadla" m a Ty jej zaraz musisz dosrac? (wybaczcie dosadnosc, ale irytuje mnie takie wytykanie bledow). chyba jakas zakompleksiona jestes... wspolczuje Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia Re: cytologia IP: *.wsse.gda.pl 10.04.06, 13:47 Jeśli to ci nie daje spokoju to z wynikiem cytologii umów sie na kolposkopię. Wtedy wszystko się wyjaśni i nie będzie żadnych wątpliwości. Mi zawsze gin mowił, ze mam nadżerke, ale że wszystko jest ok. Teraz zminiłam gina i w/g tego nowego to co mam to nie wygląda na nadżerkę. Czekam na wyniki cytologii, a potem idę na kolposkopię. Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: cytologia 10.04.06, 16:46 Dzięki Czekam na nowy wynik, tzn. drugiej cytologii i zobaczę. Chociaż na głowie mam inne problemy - wycinam włókniaka piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 21:51 no i dobrze że to tylko włókniak ) a kolposkopia nie jest niestety jednoznaczna Odpowiedz Link Zgłoś
pluto84 Re: cytologia 11.04.06, 20:44 a czym sie rozni ta kolkoskopia od cytologii?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga55jaga Re: cytologia IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 11.04.06, 21:23 tak najprościej cytologia to pobranie wymazu z szyjki macicy, i ocenienie komórek pod kątem zmian i sklasyfikowanie ich np w grupach kolposkopia - oglądanie szyjki pod mikroskopem i ewentualnych podejrzanych zmian na niej wklep w google oba te pojęcia znajdziesz bardzo dokładne definicje Odpowiedz Link Zgłoś