09.04.06, 12:33
Co powinnam zrobic z nadrzerka ( utrzymujaca sie ponad rok) przy cytologi
ktora wyszla I ??
Rozumie ze w szytko jest ok..i mozna ja zostawic ??
Lekarz byl bardzo oszczedny w slowach..
Obserwuj wątek
    • Gość: Klara Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:34
      zostawic i dalej obserwowac
      i pisze sie "rozumiem", a nie "rozumie"
      • ida37 Re: cytologia 09.04.06, 12:47
        a w jaki sposób miałaś pobierany wymaz - szczoteczką, czy wacikiem? Wacik to
        podobno przestarzały sposób - po takim badaniu mam wynik w I grupie. Ostatnio
        byłam u innego lekarza i powtórzył mi dla świętego spokoju badanie - wymaz
        pobierał przy pomocy szczoteczki. Strasznie się boję, jaki będzie tym razem
        wynik....
        • Gość: Klara Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:49
          no i po co taka panika? jeszcze nie masz wyniku , a juz panikujesz?????
          • pluto84 Re: cytologia 09.04.06, 13:17
            nie mam pojecia czy szczoteczka czy czyms innym...to bylo przy okazji pobytu w
            szpitalu i szczerze mowic lekarz nic nie powiedzial...wiec chyba dla swietego
            spokoju zrobie to jeszcze raz w gabinecie .dzieki za info.
            • Gość: agusia_1988 Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:29
              ja mam nadzerke od roku-tzn od roku wiem o niej.w lato zrobilam cytologie z II
              gr, pobranie materialu bylo zapomoca patyczka do uszu(tak jak tutaj napisaly
              panie- wacika)w listopadzie mialam okropne uplawy ktore zniknely po 10 dniowej
              kuracji nystatyna.obecnie nic nie wiem na temat nadzerki, nic sie zlego tez nie
              dzieje
              • dorianne.gray Re: cytologia 09.04.06, 13:36
                Bo nadżerka nie zawsze musi być leczona inwazyjnie, często sama znika.
          • ida37 Re: cytologia 09.04.06, 13:48
            panikuję bo ten frajer - pseudoginek zrobił mi wymaz prehistorycznym sposobem -
            mam nadżerkę a cytologia wyszła w I grupie??? Ciekawe jakim cudem??? Jak ma w
            ten wynik uwieżyć????
            • Gość: aaa Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:06
              prehistoryczny sposób???????????? a skad o tym wiesz? z forum????????
              troche zaufania do swojego lekarz trzeba miec!!!!!!!!!
              WIELU Lekarzy wykonuje cytologie wacikiem na patyczku, a nie szczoteczka, wiec
              NIE PANIKUJ!!!!

moze ta nowa metoda ze szczoteczka jest lepsza, ale nie oznacza to, ze
              poprzednia jest zła!!!!!!!!!!
              nie obrazaj lekarza!
              • ida37 Re: cytologia 09.04.06, 14:13
                niestety straciłam zaufanie do tego człowieka na dobre, nie podaję żadnych
                personaliów, więc nikogo nie obrażam i nie mam zamiaru.
                • pluto84 Re: cytologia 09.04.06, 14:15
                  Zypelnie sie z Toba zgadzam Ida. Ja tez mam nadrzerke od ponad roku a w
                  cytologii wyszla mi grupa I. Tez sie zastanawiam JAKIM SPOSIBEM ????
                  • ida37 Re: cytologia 09.04.06, 14:20
                    Panikuję, ponieważ inny lekarz u którego byłam ostatnio już mi powiedział, że
                    jeżeli będą potrzebne wycinki do pobrania, to ma miejsce na oddziale u siebie
                    (jest ordynatorem) - FAJNIE CO??? No to co ja mam sobie pomyśleć w tej
                    sytuacji??? A tak w ogóle ciekawi mnie, czy na podstawie oględzin szyjki lekarz
                    może stwierdzić, że przypuszczalnie może wyjść zła cytologia???
                    • aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 11:54
                      ida masz troche racji, gdyż materiał do miarodajnej cytologii faktycznie
                      powinien byc pobierany z kanału szyjki czyli - szczoteczką. Ponoć wyniki
                      ze "starego" sposobu mogą różnić się od wyniku "szczoteczkowego". O prawidłowym
                      sposobie pobierania cytologii było i jest głośno z okazji różnych medialnych
                      przedsięwzięć typu "wygraj z rakiem".
                      A co do wycinków, przy dobrym wynidu cytologii nie ma raczej wskazań do ich
                      pobierania. Mnie dopiero skierowano na ich wycięcie przy grupie III
                      • kocio-kocio Re: cytologia 10.04.06, 12:09
                        I spokojnie można mieć I przy nadżerce.
                        Nawet jeśli cytologia jest pobierana szczoteczką.
                        Ja tak miałam przez kilka lat.
                        Aż w końcu nadżerka zaczęła dawać objawy typu upławy i plamienia.
                        Grupa natychmiast się zrobiła II i wtedy nadżerkę wymroziłam.
                      • aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 12:15
                        tu wrzucam linki
                        www.poradnikzdrowie.pl/69_878.htm
                        www.pierwszawizyta.pl/braun_pap.asp
      • Gość: fifka Re: cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:51
        dziewczyna po prostu "zjadla" m a Ty jej zaraz musisz dosrac? (wybaczcie
        dosadnosc, ale irytuje mnie takie wytykanie bledow). chyba jakas zakompleksiona
        jestes... wspolczuje Ci.
    • Gość: jasia Re: cytologia IP: *.wsse.gda.pl 10.04.06, 13:47
      Jeśli to ci nie daje spokoju to z wynikiem cytologii umów sie na kolposkopię.
      Wtedy wszystko się wyjaśni i nie będzie żadnych wątpliwości.
      Mi zawsze gin mowił, ze mam nadżerke, ale że wszystko jest ok. Teraz zminiłam
      gina i w/g tego nowego to co mam to nie wygląda na nadżerkę. Czekam na wyniki
      cytologii, a potem idę na kolposkopię.
      • ida37 Re: cytologia 10.04.06, 16:46
        Dziękismile Czekam na nowy wynik, tzn. drugiej cytologii i zobaczę. Chociaż na
        głowie mam inne problemy - wycinam włókniaka piersi.sad
        • aga55jaga Re: cytologia 10.04.06, 21:51
          no i dobrze że to tylko włókniak smile) a kolposkopia nie jest niestety
          jednoznaczna
          • pluto84 Re: cytologia 11.04.06, 20:44
            a czym sie rozni ta kolkoskopia od cytologii??
            • Gość: aga55jaga Re: cytologia IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 11.04.06, 21:23
              tak najprościej cytologia to pobranie wymazu z szyjki macicy, i ocenienie
              komórek pod kątem zmian i sklasyfikowanie ich np w grupach
              kolposkopia - oglądanie szyjki pod mikroskopem i ewentualnych podejrzanych
              zmian na niej

wklep w google oba te pojęcia znajdziesz bardzo dokładne definicje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka