Dodaj do ulubionych

małe endometrium - pomocy

21.04.06, 08:57
Lekarz stwierdził u mnie za mełe endometrium - 4,7 mm a podobno norma jest od
8-14 mm. Stwierdził, że z takimi wynikami nie mam szans na dziecko.
Powiedział, że mam na razie brać tabletki antykoncepcyjne, a jak będę chciała
dziecko to się pomyśli, co robić. Tymczasem ja nie chcę brać tablet - źle się
po nich czuję, mam migreny. Dzieci też na razie nie chcę, może za rok...i co
ja mam robić? Wczorajsza wizyta mnie załamała. Mam jeszcze sobie zbadać
prolaktynę, i jak będzie poniżej normy zacząć brać Yasmin. Możecie mi coś
doradzić. Chcę mieć kiedyś dzieci. ;-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Maj Re: małe endometrium - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:08
      Ja tez mialam endo 4,5 mm a w ciągu kilku miesięcy odbudowałam na 10 mm i
      zaszłam w ciążę. Nie chcesz jeszcze dzieci a więc masz mnóstwo czasu. Zdrowe
      odżywianie, głównie ograniczenie węglowodanów to na poczatek. I zmień lekarza!
      • katala Re: małe endometrium - pomocy 21.04.06, 09:30
        Dzięki, za pocieszenie. Naprawdę zmienię lekarza, bo kobieta mi wczoraj
        powiedziała, że takie stany to się leczy tylko operacyjnie (w domośle, w mojej
        prywatnej klinice za grubą kasę ;-() tylko, że ja już byłam u tylu ginekologów,
        i jeszcze nie trafiłam na uczciwego i kompetentnego...
    • Gość: katala Re: małe endometrium - leczyć czy czekać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:58
      Moje pytanie dotyczy jeszcze nst. kwestii. Czy mam zrobić tak jak kazał lekarz
      i brać pigułki anty dopóki nie chcę ciąży (bo jak twierdzi, po co marnować
      jajeczka, skoro nie palnuje się dzieci) i zacząć leczenie dopiero jak będę
      chciała dziecko? Czy nie czekać z tym i leczyć się już teraz? Co mogę zrobić
      skoro nie chcę brać tabletek anty? Czy mam sobie ignorować to plamienie przed
      okresem i się niczym nie przejmować?
      Pomóżcie, bo od wczoraj mam takiego stresa, że chcę mi się płakać.
      • Gość: Agaa Re: małe endometrium - leczyć czy czekać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:28
        Maj czy możesz mi powiedzieć co stosowałaś iż tak ci wzrosło endometrium?
        Czekam z niecierpliwośćią na odpowedz.
        pozdrawiam
        • ida37 Re: małe endometrium - leczyć czy czekać? 21.04.06, 15:49
          a w którym dniu cyklu miałaś takie endometrium? Ja też tak miałam w 7 d.c. ale
          to chyba norma
      • joasiakot Re: małe endometrium - leczyć czy czekać? 21.04.06, 22:12
        Gość portalu: katala napisał(a):

> Moje pytanie dotyczy jeszcze nst. kwestii. Czy mam zrobić tak jak kazał lekarz
        > i brać pigułki anty dopóki nie chcę ciąży (bo jak twierdzi, po co marnować
        > jajeczka, skoro nie palnuje się dzieci) i zacząć leczenie dopiero jak będę
        > chciała dziecko? Czy nie czekać z tym i leczyć się już teraz? Co mogę zrobić
        > skoro nie chcę brać tabletek anty? Czy mam sobie ignorować to plamienie przed
        > okresem i się niczym nie przejmować?
        > Pomóżcie, bo od wczoraj mam takiego stresa, że chcę mi się płakać.

Jeszcze jedno. Mnie również lekarz zadał to pytanie ale w związku z tym, że ja planuję ciązę nie chciałam brać leków. Przerwałam brać leki w lipcu 2005r. i od tamtego czasu róznie to było ale nie trwało to tak długo jak teraz. A poza tym obawiam się jednego , że jak zacznę brać znowu tabletki a potem znów zachce mi się dziecka to ten okres zajścia w ciąze będzie się się wydłużał a ja niestety starzeję się i różnica wieku między moim pierwszym dzieckiem zwieksza się coraz bardziej
    • joasiakot Re: małe endometrium - pomocy 21.04.06, 22:04
      Cześć!
      też mam podobny problem tylko, że ja nie mam miesiączki od prawie 3 m-cy. Zrobiłam sobie prawie już wszystkie hormony i wyszło mi, że progesteron mam taki jak kobieta po klimakterium a mam prawie 31 lat. Ja już raz rodziłam 4 i pół roku temu ale teraz chciałam zajśc ponownie w ciążę. W tej chwili dostałam tabletki antykoncepcyjne na jeden m-ąc żeby wogóle wywołać krwawienie a potem w 5 dniu cyklu przez pięć dni mam brać Clostilbegyt i w 14 dniu zgłosić się na kolejne USG żeby sprawdzić czy jajniki podjęły pracę bo narazie nie mają takiego zamiaru. Prolaktynę miałam w normie ale DHEA-S (hormon młodości)miałam w dolnej granicy. Licz się z tym, że Yasmin jest drogim lekiem ok. 40zł
    • zytka08 Re: małe endometrium - pomocy 21.04.06, 22:27
      10 dni temu miałam laparoskopie z powodu endometrium. Miałąm zabieg w prywatnej
      klinice ale na umowe z NFZ. zamiast w szpitalu leżec, poszłam zrobili i na drugi
      dzien do domu.Dzis ma dwie dziurki-jedna słabo sie goi bo przy pępku, le teraz
      juz spoko, i nie miałam duzo, drobne ale liczne ogniska-tak było na karcie.NIe
      biorę tabletek, radzimy sobie inaczje, ale po laparoskopii trzeba o dziecku -co
      przeraża mojefgo chłopaka . Skoro lekarz powiedziął Ci ze nie masz szans na
      dziekco to po Ci tabletki?? chyba jakas głupia jestem. JA tez bym do niego
      wiecej nie poszła, bo co to za lekarz jak mówi tak młodej dziewczynie.
    • Gość: kika Re: małe endometrium - pomocy IP: *.acn.waw.pl 21.04.06, 22:31
      żadne antyki !!! będzie jeszcze gorzej !
      na endom. Estrofem np się bierze
      • katala Re: małe endometrium - pomocy 22.04.06, 10:01
        na pewno pójdę do lesze jednego lekarza, zeby to skonsulotwać. martwi mnie to,
        że ja się bardzo źle czułam po tabletkach (migrena, cieżkość nóg, deprecha)
        dlatego nie chcę ich brać. Takie endometrium miałam w 8 dniu cyklu więc może to
        normalne i ono wraz z cyklem rośnie? Ta lekarka nie powiedział mi, że nie mogę
        mieć dzici, tylko, że jesli będę chciała to sie sporo namęczę (w domyśle patrz
        szpital i długie leczenie) a tabletki mają uśpic organizm, żeby niepotrzebnie
        nie angażować go do produkcji jajeczek skoro i tak ich na razie nie potrzebuję.
        I co Wy na to? Jest w tym jakaś logika, ale jakos mnie nie przekonuję. Boje sie
        też o ten wynik prolaktyny, bo dzis przeczytałam, że jej zbyt wysoki poziom
        może oznaczać guza przysadki! Wiem, że się martwię na zapas, ale ta lekarka
        mnie naprawdę zeschizowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka