Dodaj do ulubionych

spada hemoglobina

IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.05.06, 22:22
w ciagu 2 mies z 13,1 na 12,1,jestem po leczeniu anemii, żelazo juz mam w
normie(nisko ,ale jednak) a ta hemoglobina spada,dlaczego?? reszta badań ok
(tzn te zwiazane z hemoglobiną nie ,czyli rozmiar czerwonych krwinek jest
ponizej normy)
Obserwuj wątek
    • Gość: nelly_wow Re: spada hemoglobina IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 25.05.06, 23:11
      Ja zawsze mialam ok 14,2 a teraz raptem hop 12,2,ale jakos lekarz nie byl tym
      zaniepokojony.Ja widze tylko lekki spadek formy.
      A spadek hemoglobiny to m.in. niedobor zelaza,no i male krwiniki to wlasnie to
      samo (nie liczac innych chorob,ale nie sadze zeby to wchodzilo w gre).
      Zapytaj lekarza,bo tylko lekarz moze zinterpretowac wyniki morf.krwii biorac
      pod uwage jeszcze inne badania i "obraz" pacjenta.
      Powowdzenia i glowa do gory.
      Pa
      • Gość: Gość Re: spada hemoglobina IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.05.06, 08:10
        dziekuję , ide w przyszła srode do lekarza.
    • dorotakatarzyna Re: spada hemoglobina 26.05.06, 09:53
      Jeśli jesteś kobietą, to przecież wystarczy okres, zwłaszcza obfity. I już
      hemoglobina spada. A może masz jakieś inne krwotoki, np. wewnętrzne, w
      przewodzie pokarmowym? Może się źle odżywiasz? Czy bierzesz cały czas żelazo?
      Niska norma nie wystarczy. Może oprócz żelaza trzeba by brać kwas foloiowy, też
      jest potrzebny w anemii.
      Ja przez obfite okresy nabawiłam się silnej anemii - hemoglobina spadła do 7,6.
      Po dwóch miesiącach brania sorbiferu hgb wzrosła, ale poziom żelaza był na
      dolnej granicy. Po kolejnych dwóch hgb wreszcie w normie, poziom żelaza niski.
      Lekarka zaleciła jednak dalsze branie żelaza, żebym znowu nie wpadła w anemię.
    • Gość: mary Re: spada hemoglobina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.06, 14:36
      Niska hgb może być również spowodowana niedoborem witaminy B12 (np. bardzo
      często spotykane u wegetarian). Może warto to sprawdzić i u Ciebie.
      • Gość: Gość Re: spada hemoglobina IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.05.06, 15:11
        właśnie prześledziąłm wyniki, hemoglobina byłaok,ale zelazo na dolnej granicy,a
        nawet ponizej ,a j aprzestałam brać zelazo, lekarka młiw,że żelazo idzie
        najpierw na bieżące potrzeby a potem uzupełniane są niedobory,czyli powinnam
        jeszcze jesć żelazo ,no to jem wink
        krwawień wewn nei mam,bo robiąłm i gastroskopie i krew utajoną. poza tym mam
        tylko torbiel w piersi,ale juz po biopsji i tylko mam kontrolować.włąsnie
        nadchodzi czas kontroli,wiec panikuje sad(

dziękuje za odpowiedzi i wsparcie.
        DorotaKatarzyna , jesli to Twoje prawdziwe imiona to jestesmy imienniczkami smile)
        (i to podwójnymi)
        • dorotakatarzyna Re: spada hemoglobina 26.05.06, 21:58
          Prawdziwe smile Bardzo mi miło smile
        • Gość: ona Re: spada hemoglobina IP: *.uje.nat.hnet.pl 26.05.06, 22:06
          ja mialam podobny problem i okazalo sie, ze mialam miesniaka i on byl powodem
          niskiego poziomu zelaza i hemoglobiny, miesniaka usuneli, ale jeszcze musze
          lykac zelazo, zeby uzupelnic braki,ale hemoglobina jest juz na poziomie 14,
          wiec chyba bedzie dobrze
    • ramaria Re: spada hemoglobina 28.05.06, 12:56
      Witaj,hemoglobina 12,1 nie jest skrajną wartością.Nie piszesz,ile masz lat.Na
      spadek mogą mieć wpływ mięśniaki,co objawia się silnymi krwawieniami w
      cyklu.Zelazo zabezpiecza przed dalszym obniżaniem się hemoglobiny.Wazny jest też
      poziom kwasu foliowego oraz wit.B12.Jeżeli się martwisz ,najlepiej pytaj swojego
      lekarza.
      • Gość: gosć Re: spada hemoglobina IP: *.kom / *.os1.kn.pl 29.05.06, 09:22
        dzięki raz jeszcze,mam 33 lata. mięśniaków nie mam, miałam niedawno usg narządu
        rodnego, jak szukali przyczyn anemii, nic nei znalexiono ,na szczeście, wydaje
        mi si e,ze za szybko prrzestałąm jeść żelazo sad w środe do onkologa,stresuje
        mnei to ,bardzo sad(
    • Gość: Mała Mi Re: spada hemoglobina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 11:15
      Jeśli niskiemu poziomowi Hb towarzyszy mikrocytoza, to niedobór B12 i kwasu
      foliwego raczej wykluczony. Radzę urozmaicić dietę (niekoniecznie mięcho - sama
      jestem od wielu lat wege i nigdy nie miałam anemii) - dużo zielska, razowy
      chleb, suszone morele. No i trzeba się ruszać - organizm dostosowuje poziom Hb
      do potrzeb, więc jeśli się nie ruszasz - nie ma powodu, żeby rósł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka