Dodaj do ulubionych

kliniczny przypadek

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.05.06, 10:49
Wytłumaczcie mi co rozumiecie przez kliniczny przypadek, mam napisac pracę na
psychologie kliniczną i nie wiem, nie moge znaleźc nic na ten temat. Czy to
tylko depresja, schizofrenia czy np. zespół Downa, wrodzona wada nerek. Bedę
wdzięczna za każdą podpowiedz
Obserwuj wątek
    • j2334 Re: kliniczny przypadek 30.05.06, 10:58
      Mnie sie wydaje ,ze to chodzi o jakas konkretna chorobe,jaka sobie
      wybierzesz.Ewentualnie druga mozliwosc rozwiniecie tematu ogolnego zo rozumiesz
      przez pojecie "przypadek kliniczny"
    • oxygen100 Re: kliniczny przypadek 30.05.06, 12:22
      a mi sie wydaje ze musisz wybrac sobie konkretny przypadek to znaczy pacjenta
      cierpiacego na jakas przypadlosc (albo masz narzucone jaka choroba masz sie
      zajac albo wybierasz sobie cos co wydaje Ci sie interesujace)zapoznac sie z
      jego dokumentacja medyczna, czyli tym jakie badania zlecono, co z tych badan
      wyniklo, jaka byla diagnoza, jakie zastosowano leczenie, czy byly jakies
      komplikacje jak pacjent reagowal na leki, czy nastapily nawroty choroby . Po
      prostu chodzi o opisanie u konkretnego pacjenta przebiegu jego choroby i
      leczenia ewentualnie z jakas konkluzja a noz np. zlecenie dodatkowych badan
      zmienlo diagnoze i przebieg leczenia itp... wszytko to powinno byc moim zdaniem
      uwazglednione, no ale moze jest tu jakis madry lekarz bo ja klinicysta nie
      jestem niestety
      • aaaga79 Re: kliniczny przypadek 30.05.06, 12:38
        tak wiem ze to ma być konkretny przypadek, mam brata z zespołem Downa ale on
        nigdy nie byl leczony, wiec nie wiem czy taki przypadek moze być. Mam też
        dziecko z wrodzoną wadą nerek i tez nie wiem czy można pisać o takim przypadku,
        oj nie bylo mnie na zajeciach no i nie dopytalamsad
        • Gość: stokrocia79 Re: kliniczny przypadek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.05.06, 12:43
          to tak jak ja no i nie wiem o czym pisac
    • Gość: L Re: kliniczny przypadek IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.06, 21:01
      Najogólniej: opis przypadku klinicznego w ramach psychologii klinicznej to
      diagnoza psychologiczna osoby mającej jakieś problemy z zakresu szeroko
      pojętego zdrowia psychicznego lub doświadczającej psychologicznych skutków
      choroby somatycznej. Z czego taka diagnoza się składa to chyba na studiach
      uczą, a przynajmniej powinni wykładowcy uczyć a studenci się uczyć.
      • j2334 Re: kliniczny przypadek 30.05.06, 22:53
        najlepiej taka prace pisze sie bedac na danym odziale.Wtedy duzo sie przebywa z
        tym pacjentem,obserwuje,no i przede wszystkim mozna dokladnie zapoznac sie z
        jego cala historia choroby.Oczywiscie poczatek pracy musi zawierac ogolne
        informacje na temat danej jednostki chorobowej,a dopiero pozniej caly opis
        choroby w oparciu wlasnie na obserwcji pacjenta.Wyniki badan,dalszy proces
        leczenia ,no i pielegnacji w zaleznosci od stanu chorego.Wazna tez bedzie
        rozmowa z rodzina,zalecenia na dalszy etap leczenia.Zreszt mysle,ze dokladnie
        macie podany zarys ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka