gkon 16.01.03, 10:36 Poprzednie dziecko urodzłam z niewydolnością tarczycy, obecnie jestem w 15 tygodniu ciąży.Proszę o radę, czy mam brać profilaktycznie jod.Jeśli tak to w jakich dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat1 Re: Jod w ciąży 16.01.03, 10:39 A czy Twój lekarz niczego Ci nie zapisał? Ja w poprzedniej ciąży brałam Eltroxin i lekarz polecił mi Maternę (ma dużą dawkę jodu w swoim skłądzie), Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: Jod w ciąży 16.01.03, 17:48 Ja przygotowuje sie do bycie mama. Lekarz prowadzacy:endokrynolog i ginekolog nie widza zadnych problemow,wrecz zaleca sie nie przerywanie terapi-w moim przypadku:eltroxin+jodid.Jesli zajde w ciaze na co licze,mam zrobic badania tsh i bedzie mi zmieniona (lub nie) dawka eltroxinu-jodid zostanie najlepiej poradzic sie lekarza endokrynologa,bo tak to na dwoje babka wrozyla Odpowiedz Link Zgłoś
dusiak Re: Jod w ciąży 19.01.03, 12:02 ta poprzednia niewydolnosc u dziecka musiala miec przyczyne tj. najprawdopodobniej twoje problemy z tarczyca. Jesli nie badalas tarczycy to koniecznie zrob to teraz u dobrego endokrynologa, nie tylko hormony tarczycy, ale tez przeciwciala tarczycowe i usg. ja nie mialam zadnych objawow, hormony tarczycy w porzadku, mimo to okazalo sie, ze moja tarczyca jest powiekszona i jest lekki przewlekly stan zapalny. dostalam Eltroxin, jod przyjmuje biorac preperat witaminowy Feminatal. Moja endokrynolog powiedziala, ze wspieranie tarczycy w przypadku jakichkolwiek nieprawidlowosci w jej funkcjonowaniu w okresie ciazy jest konieczne, aby uchronic dziecko przed wrodzona niewydolnoscia tarczycy lub innymi problemami z tarczyca. dziecko czerpie hormony tarczycy od ciebie. Lepiej nic nie rob na wlasna reke tylko dla jak najszybciej udaj sie do dobrego lekarza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Jod w ciąży 19.01.03, 21:34 Gdzie Pani mieszka? Jeśli przyjmuje Pani witaminy dla ciężarnych i s[pożywa Pani sól jodowana to jest to suplementacja wyaxstarczająca( Materna, Feminatal) alwe: w Prenatalu nie ma jodu! Odpowiedz Link Zgłoś