Dodaj do ulubionych

Jod w ciąży

16.01.03, 10:36
Poprzednie dziecko urodzłam z niewydolnością tarczycy, obecnie jestem w 15
tygodniu ciąży.Proszę o radę, czy mam brać profilaktycznie jod.Jeśli tak to w
jakich dawkach.
Obserwuj wątek
    • agat1 Re: Jod w ciąży 16.01.03, 10:39
      A czy Twój lekarz niczego Ci nie zapisał? Ja w poprzedniej ciąży brałam
      Eltroxin i lekarz polecił mi Maternę (ma dużą dawkę jodu w swoim skłądzie),
      • kasiapro1 Re: Jod w ciąży 16.01.03, 17:48
        Ja przygotowuje sie do bycie mama.
        Lekarz prowadzacy:endokrynolog i ginekolog nie widza zadnych problemow,wrecz
        zaleca sie nie przerywanie terapi-w moim przypadku:eltroxin+jodid.Jesli zajde
        w ciaze na co licze,mam zrobic badania tsh i bedzie mi zmieniona (lub nie)
        dawka eltroxinu-jodid zostanie
        najlepiej poradzic sie lekarza endokrynologa,bo tak to na dwoje babka wrozyla
    • dusiak Re: Jod w ciąży 19.01.03, 12:02
      ta poprzednia niewydolnosc u dziecka musiala miec przyczyne tj.
      najprawdopodobniej twoje problemy z tarczyca. Jesli nie badalas tarczycy to
      koniecznie zrob to teraz u dobrego endokrynologa, nie tylko hormony tarczycy,
      ale tez przeciwciala tarczycowe i usg. ja nie mialam zadnych objawow, hormony
      tarczycy w porzadku, mimo to okazalo sie, ze moja tarczyca jest powiekszona i
      jest lekki przewlekly stan zapalny. dostalam Eltroxin, jod przyjmuje biorac
      preperat witaminowy Feminatal.
      Moja endokrynolog powiedziala, ze wspieranie tarczycy w przypadku jakichkolwiek
      nieprawidlowosci w jej funkcjonowaniu w okresie ciazy jest konieczne, aby
      uchronic dziecko przed wrodzona niewydolnoscia tarczycy lub innymi problemami z
      tarczyca. dziecko czerpie hormony tarczycy od ciebie.
      Lepiej nic nie rob na wlasna reke tylko dla jak najszybciej udaj sie do dobrego
      lekarza. pozdrawiam
    • monika.antepowicz Re: Jod w ciąży 19.01.03, 21:34
      Gdzie Pani mieszka? Jeśli przyjmuje Pani witaminy dla ciężarnych i s[pożywa
      Pani sól jodowana to jest to suplementacja wyaxstarczająca( Materna, Feminatal)
      alwe: w Prenatalu nie ma jodu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka