Dodaj do ulubionych

isotrex, isotrexin a ciąża

IP: 62.148.94.* 13.06.06, 14:16
Przeczytałam na jakimś forum, że po tych lekach zewnętrznych przez 2 lata nie
można zajść w ciążę bo zawierają ten sam składnik co Roaccutan. Czy to
prawda? Ja stosuję Isotrexin i dermatolog nie poinformował mnie o tym. Czy
ktoś mógłby wypowiedzieć się w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: isotrex, isotrexin a ciąża IP: *.chello.pl 13.06.06, 14:27
      to nie tak tak dziala tylko roaccutane i aknenormin etc ale przecież na ulotce
      jest napisane żeby w ciązy nie stosować,mało które leki można w czasie ciązy
      • Gość: dada Re: isotrex, isotrexin a ciąża IP: 62.148.94.* 13.06.06, 14:48
        W czasie ciąży to ja wiem że nie wolno ale co z tymi 2 latami? Oto co
        przeczytałam na takiej stronie luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_leki.htm :

Isotretinoina. kwas 13-cis-retinowy, syntetyczny stereoizomer tretinoiny.
        doustnie 1-2 kaps. 10 mg 2 razy dz. przez 3-5 miesięcy. W pierwszym okresie
        leczenia zmiany trądzikowe nasilają się. Miejscowo żel wcierać 2 razy dz. lub
        na noc. Należy skojarzyć leczenie wewnętrzne z zewnętrznym
        Preparaty:
        Isotrex (Stiefel) - żel 0,05% [30 g].
        Accutane (Robins, Roche) - kaps. 10; 20; 40 mg.
        Roaccutan (Roche) – kaps. 10 i 20 mg.
        Roaccutane (Hoffmannn-La Roche) - kaps. 10; 20 mg.
        Przeciwwskazania: ciąża, laktacja, choroby wątroby i nerek. Lek powoduje wady
        rozwojowe u płodu. Zaleca się więc u kobiet skojarzyć leczenie izotretinoiną z
        antykoncepcją, aby zapobiec przypadkowej ciąży - tragicznej w skutkach. Po
        leczeniu, przez około 20 miesięcy nie powinno dopuścić się do ciąży!!!

Z tego tekstu wynika, że po leczeniu izotretinoiną w ogóle a nie tylko w
        przypadku roaccutanu. Sama nie wiem, może panikuję ale czy ktoś zna ten temat?

• Gość: justy Re: isotrex, isotrexin a ciąża IP: 213.241.34.* 13.06.06, 15:28
      isotretinoina stosowana zewnętrznie nie kumuluje się tak, jak forma doustna i
      nie ma mowy o 2 latach czekania z ciążą po smarowaniu.
      planujesz ciążę to odstaw retinoidy zewnętrzne, ewentualnie zaczekaj miesiąc i
      już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka