Dodaj do ulubionych

polipy na szyjce macicy - czy to powazne??

28.01.03, 21:58
Chcialabym prosic o odp. - musialam pilnie pojsc do lekarza, stwierdzil ze
mam polip na szyjce macicy, jest wyczuwalny nawet palcem, chyba pekl, bo
mialam spory wysiek jakiejs bezbarwnej cieczy z narzadow rodnych i sa
krwawienia. Ginekolog powiedzial ze trzeba to usunac. Czy polipy to cos
niebezpiecznego? Na zabieg bede musiala czekac okolo miesiaca, ale chyba
inaczej sie da. Teraz wiem, ze trzeba szukac naprawde dobrych lekarzy, bo
kilka razy bylam i nic mi nie "znalezli".. przez pare ladnych lat. sad
Pozdrawiam - Anka l. 34
Obserwuj wątek
    • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 29.01.03, 10:19
      Aniu, polip trzeba usunąć. Wprawdzie to zmiana łagodna, ale nie powinno jej
      byc. Twój problem jest mi b. bliski bo też oczekuję na usunięcie polipa z
      macicy. Zabieg to histeroskopia.
    • ula_s Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 29.01.03, 10:39
      Male polipy na szyjce reaguja czasami na leczenie
      hormonami ale wieksze polipy na szyjce i polipy
      endometrialne - nie.
      Czasami obecnosc takiego polipa uniemozliwia zajscie w
      ciaze dlatego lepiej je usuwac. Najgorsze, ze jak sie
      usunie to nie ma pewnosci ze nie bedzie tego trzeba znowu
      robic. sad
      • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 29.01.03, 10:43
        Moja kuracja hormonalna nie przyniosła rezultatu, niestety. Generalnie, polipy
        rzadko złuszczają się pod wpływem hormonów, nawet te małe. Prawdopodobieństwo,
        jak to określił mój lekarz, to jak 1:10. I miał rację.
        • ko_bie_ta Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 29.01.03, 14:01
          Niedawno miałam usuwanego polipa szyjki macicy, zabieg był wykonywany w
          znieczuleniu ogólnym, rano przyjechałam do szpitala a po południu byłam już w
          domu! Po ukręceniu polipa wykonuje się łyżeczkowanie jamy macicy i pobiera
          wycinek polipa do badania histpatologicznego, jednak nie ma się czego bać, bo
          polipy bardzo, bardzo rzadko bywają złośliwe. Zazwyczaj są niegroźne, jednak
          mają to do siebie, że lubią się odaniwać ;-((
          Aha, przyczyną powstania polipa mogą być zmiany hormonalne lub b. częste stany
          zapalne.
          Ja mialam malutkiego polipa, jednak mój ginekolog stwierdził, że nie ma sensu
          faszerować się hormonami, które w tym przypadku są mało skuteczne i dorazu
          skierował mnie na zabieg, za co jestem mu wdzięczna smile
          Pozdrawiam.
          • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 30.01.03, 08:58
            Czy bolało Ci w trakcie lub po zabiegu ? strasznie się boje histeroskopii.
            • ko_bie_ta Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 30.01.03, 10:55
              givenchy napisała:

> Czy bolało Ci w trakcie lub po zabiegu ? strasznie się boje histeroskopii.

Zabieg jest wykonywany w znieczuleniu ogólnym - śpisz sobie smacznie i nic
              kompetnie nie czujesz smile Ja dopiero odzyskałam przytomność na sali w
              szpitalnym łóżku i do dzisiaj jest dla mnie tajemnicą jak tam dotarałam z sali
              operacyjnej wink))
              Po zabiegu też nic mnie nie bolało! O tym, że miałam operację świadczyło tylko
              i wyłącznie krwawienie (dosyć obfite, dlatego warto zabrać z domu duże
              podpaski).
              Z całego zabiegu najbardziej zapamiętałam to niezwykle przyjemne uczucie kiedy
              zapadałam w sen (po narkozie) i nie chciałam już nigdy obudzić się - to był tak
              cudownie lekki błogostan, którego nigdy nie zapomnę wink))
              • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 30.01.03, 11:06
                A w jaki sposób byłaś znieczulana - dożylnie i bez intubacji ?
                • elve Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 30.01.03, 17:28
                  przy takich niewielkich zabiegach stosuje się takie znieczulenie leciutkie,
                  które nie wyłącza funkcji organizmu. ja (miałam pobierany wycinek) zasnęłam na
                  10 minut dosłownie, obudziłam się pod koniec zabiegu (jak mnie przenosili z
                  fotela na łózko) i dostałam głupawki smile)), bo przedtem strasznie się bałam, a
                  tu tak miło smile. potem jest czlowiek troszkę ociężały, ale po paru godzinach
                  wychodzi się do domku smile
                  fakt, uczucie zasypiania jest niesamowicie przyjemne smile
                  naprawdę nie ma się czego bać (i to mówię ja, czołowa polska hipochondryczka)
                  trzymam za Was kciuki dziewczyny, bądźcie dzielne smile
                • ko_bie_ta Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 03.02.03, 11:42
                  givenchy napisała:

> A w jaki sposób byłaś znieczulana - dożylnie i bez intubacji ?

Środek znieczulający był podawany dożylnie, a moment zasypiania i budzenia -
                  CUDOWNY !!! Właściwie kiedy znieczulenie przestało działać to też czułam się
                  dobrze, niecierpliwie spacerowałam po szpitalnym korytarzu i już nie mogłam się
                  doczekać kiedy przyjedze po mnie mąż wink
                  Naprawdę nie ma się czego bać, ja jestem wielką panikarą np. po gastroskopii
                  byłam w ciężkim szoku przez trzy dni, a zabieg usunięcia polipa wspominam
                  bardzo miło wink)
                  Serdecznie pozdrawiam.
                  • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 03.02.03, 11:51
                    Dziękuję za słowa otuchy. Napiszę jak było za tydzień.
                    Pozdrawiam.
    • magdele Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 05.02.03, 21:17
      Cześć dziewczyny!
      Dziękuję za słowa otuchy! Mnie też czeka zabieg usuniecia polipa, wiec
      strasznie się niepokoję, tym bardziej że nigdy nie byłam w szpitalu. Mam 2
      pytania: czy przed pójsciem do szpitala muszę się zaszczepić przeciwko
      żółtaczce i czy po zabiegu krwawienie trwa długo?
      Pozdrawiam wszystkie: te zdrowe i te mniej smile
      • elve Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 05.02.03, 23:18
        magdele napisała:

> czy przed pójsciem do szpitala muszę się zaszczepić przeciwko
        > żółtaczce

przeciw żółtaczce w ogóle warto się zaszczepić - nigdy nie wiadomo, kiedy
        trafimy do szpitala, a w Polsce naprawdę łatwo zostać zarażonym. Jeśli do
        zabiegu masz jeszcze chociaż miesiąc - leć się szczepić (najlepiej od razu na A
        i B)

> i czy po zabiegu krwawienie trwa długo?

u mnie krwawienie trwało tylko 1 dzień, plamienie - kolejne 3, wszystko się
        ładnie zagoiło.
        pozdrawiam!
      • ko_bie_ta Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 06.02.03, 10:04
        magdele napisała:

> Cześć dziewczyny!
        > Dziękuję za słowa otuchy! Mnie też czeka zabieg usuniecia polipa, wiec
        > strasznie się niepokoję, tym bardziej że nigdy nie byłam w szpitalu. Mam 2
        > pytania: czy przed pójsciem do szpitala muszę się zaszczepić przeciwko
        > żółtaczce i czy po zabiegu krwawienie trwa długo?
        > Pozdrawiam wszystkie: te zdrowe i te mniej smile

Szczepienie nie jest obowiązkowe, ale jak tylko masz taką możliwość to
        koniecznie wykonaj je!
        Jeśli chodzi o krwawnienie to u mnie też trwało tylko jeden dzień, a później
        ok. czterech dni plamienia.
        Mam jeszcze jedną praktyczną radę, przed pójściem do szpitala zmyj lakier z
        paznokci u rąk i nóg, bo jeśli tego nie zrobisz, to będziesz musiała zmywać go
        w izbie przyjęć smile))
        Serdecznie pozdrawiam.
        • elve Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 07.02.03, 03:35
          czemu ten lakier trzeba zmyć? confused
          • felinecaline Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 07.02.03, 09:15
            Dlatego, ze z koloru plytki paznokciowej mozna w najprostszy sposob ocenic, czy
            znieczulony pacjent jest odpowiednio "wentylowany", tzn otrzymuje tyle tlenu
            ile mu potrzeba(Kiedy jest go za malo palce sinieja). W przeciwnym wypadku moze
            dojsc do niedotlenienia, w tym i mozgu i zwiazanych z nim nawet powaznych
            komplikacji.
            • felinecaline Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 07.02.03, 09:19
              Ale teraz stalo sie powszechne zakladanie na czas "narkozy" na
              palec "delikwenta" oxymetru tj czujnika mierzacego automatycznie poziom
              utlenowania krwi. Jest to ten dziwny przyrzad w formie "szczypczykow do
              bielizny, ktory moze niektore z was pamietaja przypieto im do palca
              wskazujacego.
    • monika.antepowicz Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 09.02.03, 11:58
      Ten polip mógł sie dopiero teraz pojawić Polip taki mo ze byc po prostu
      ogniskowym przeroztem śluzówki wyściełającej kanał szyjki macicy- tamtejszego
      nabłonka gruczołowego, ale moze być to rozrost polipowaty błony śluzowej trzonu
      macicy na skutek zaburzeń hormonalnych. Tak więc należy to badanie wykonać-
      mozna poczekać przez ten miesiac, zwłaszcza jeśli wynik badania cytologicznego
      buył prawidłowy.
    • givenchy Re: polipy na szyjce macicy - czy to powazne?? 11.02.03, 08:48
      Mój zabieg chyba się udał. Nic nie bolało, krwawienie trwało 2 dni i nie było
      b. obfite. Źle zniosłam narkozę, po której wymiotowałam, ale szybko doszłam do
      siebie.
      POzdrawiam, G.
    • Gość: rita polip IP: *.pulman.pl 09.01.14, 10:48
      Też miałam usuniętego polipa parę dni temu tylko, że w znieczuleniu miejscowym.
      Wszystko odbyło się jednego dnia. smile
      • Gość: Ewa Re: polip IP: *.fiberway.pl 12.02.14, 16:44
        Czeka mnie usunięcie polipa i w związku z tym zabieg pod narkozą .Ciekawi mnie dlaczego miałaś znieczulenie miejscowe od czego to zależy.
    • Gość: kamika juz po IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 15:51
      przed godziną miałam usunięty polip z szyjki w znieczuleniu miejscowym. trwalo to bardzo krótko. byłam w prywatnym gabinecie gdzie lekarz zrobił mi zabieg na miejscu. jak na razie mam delikatne odczucie w dole brzucha (pewno znieczulenie jeszcze działa) ale poza tym wszystko w porządku. nawet nie krwawię, może pojawić się jakieś plamienie. Czekam na wynik z histopatologi. jeszcze 2 tyg niepewności. pozdrawiam i powodzenia dziewczyny. nie ma sie czego obawiać
      • Gość: gosc Re: juz po IP: *.ip.netia.com.pl 01.04.14, 12:17
        Może Pani napisać u jakiego lekarz robiła Pani ten zabieg. Tez mam taki problem a nie wiem gdzie się udać, nie znam dobrego lekarz, który wykonywałby taki zabieg w gabinecie .
        • Gość: anonim Re: juz po IP: *.opera-mini.net 22.04.14, 22:23
          Jestem z okolic Krakowa i mam ten sam problem . Czy ktos z Was muglby mi polecic jakiegos PRAWDZIWEGO fachowca , w miare szybko bo zdesperowana umuwilam sie na 28.04 2014 do zezni [czytaj .szpitala powiatowego ] na tradycyjne harakiri. Malgoska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka