Dodaj do ulubionych

uczulenie na slońce

10.07.06, 19:13
zy ktoras z mam też nie moze sie opalać? Mam ciemną karnację, zawsze mogłam
sie opalać, a w tym roku po opalaniu pojawila się swędząca wysypka, dodam że
nie brałam żadnych leków. Byłam u dermatologa. Przepisał dexapolcort w
aerozolu, maść cutivate i leki antyalergiczne.Pomogło, wysypka zeszla. Jestem
jednak załamana, gdyż mimo stosowania cet-alerginu i filtra 50 wysypka
pojawia sie dalej.Pytam z ciekawości, czy są tu jeszcze osoby borykające sie
z takim problemem? Może ktos cos jeszcze mi poradzi? Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • madi_luki Re: uczulenie na slońce 10.07.06, 19:38
      Ja też mam ten problem. Od jakichś dwóch lat pojawia mi się swędząca wysypka,
      ale zawsze w tym samym miejscu na rękach. Też byłam z tym, ale u lekarza
      rodzinnego i wyszło, że jest to uczulenie na słońce. Lekarz jednak przepisał mi
      tylko hydrocortisonum 0,5% i to wszystko, no i oczywiście calcium. Wysypka znika
      mi bardzo szybko, ale wiem, że za rok i tak będę miała ten sam problem. Nie wiem
      co zrobić, żeby pozbyć się tego na stałe.
      • Gość: ewqa Re: uczulenie na slońce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:49
        Ja tez to mam od 6 lat,pojawilo sie nagle. Najgorsze jest to,ze co rok jest
        gorzej i uczulenia jest wiecej.
    • Gość: L Re: uczulenie na slońce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 21:37
      Też mam, ale nie w każdym roku, w ubiegłym było super. Moje osberwacje są
      takie, że dotyczy to skóry która jest zakryta przez większą część roku przed
      promieniami, a potem latem non stop na nie wystawiona: przedramiona, dekolt,
      kark. Jeśli upały nadciągają wolno i skóra raz odkryta, drugi raz zakryta
      przyzwyczaja się, to problemu nie ma. Jeśli lato po długim okresie zimna
      wybucha nagle, problem jest. Po wysypce zostają mi nieładne przebarwienia do
      końca lata. Gdy się pojawia stosuję clemastinum, mam wrażenie, że z doustnych
      leków na zmiany skórne to właśnie najlepiej u mnie działa. Obiecuję sobie, że w
      przyszłym roku spróbuję przyzwyczjać skórę do słońca nawet jeśli wiosna będzie
      zimna i zobaczę co z tego wyniknie.
      • Gość: L Re: uczulenie na slońce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 21:39
        A, bardzo pomocne jest nosznie lekkich jasnych bluz4ek z długim rękawem.
    • elutka_111 Re: uczulenie na slońce 10.07.06, 22:04
      Ja mam od kilku lat ten problem ;'( Z tym, ze ja mam jasną karnację a nawat na
      solarium nie mogę chodzić, bo się "spalam" uncertain
      Uczulenia dostałam pierwszy raz na bardzo ostrym słońcu we Włoszech i od
      tamtego lata pojawia się co roku, więc nawet staram się nie eksponować ciała na
      zbyt intensywne promieniowanie, ale za to non stop jestem blada. A już do
      cholery doprowadzają mnie teksty typu: "Ej wiesz co? Idz może na solarium ...
      taka blada jesteś" ... i śmiech indifferent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka