Dodaj do ulubionych

Problem-szkla kontaktowe

12.07.06, 10:50
Mam duza wade wzroku (-6).Od lat nosze soczewki Optima B&L, ale moje oczy sa
przy nich coraz bardziej zmeczone, mimo ze nosze je dosc krotko.
Chcialabym zakupic najnowsze soczewki O2OPTIX, ktore przepuszczaja ponoc duzo
wiecej tlenu, a oko sie tak nie meczy. Jest tylko jeden problem.Powinnam miec
krzywizne 8,4, a one maja 8,6. Czy ktos sie orientuje czy one sie wogole dla
mnie nadaja? Nie mam jak dostac sie teraz do okulisty.
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: Problem-szkla kontaktowe 12.07.06, 11:02
      Najlepiej skonsultować się z okulistą. W wielu sklepach optycznych jest taka
      możliwość, niekiedy nawet wliczona w cenę zakupywanych soczewek. W praktyce jest
      tak, że soczewki jednej firmy i marki mają swoje odpowiedniki w innych (nawet
      jeśli oznaczenie krzywizny jest inne). Dobry optyk potrafi wskazać zamiennik,
      ale konsultacja lekarska nie zaszkodzi.
    • dorianne.gray Re: Problem-szkla kontaktowe 12.07.06, 13:04
      Skoro nosisz soczewki od lat, to powinnaś wiedzieć, że nie można sobie samemu
      dokonywać zmiany soczewek - o tym może zadecydować tylko Twój okulista po
      badaniu. Dlatego zamiast pytać na forum poczekaj jednak na wizytę, będzie
      zdrowiej dla oczu.
      A O2Optix rzeczywiście są świetne. Polecam też Pure Vision B&L
    • franzza Re: Problem-szkla kontaktowe 13.07.06, 09:00
      A ja absolutnie nie polecam Pure Vision. Przez 7 lat nosiłam Optima B&L i po 8
      miesicach noszenia Pure Vision stwierdzam,ze Optima moje oczy tolerowały o
      niebo lepiej. Chcę wypróbować Focusy. Co o nich sądzicie i które polecacie?
      • saskiaplus1 Re: Problem-szkla kontaktowe 13.07.06, 09:58
        Noszę Focusy od jakichś dziesięciu lat i bardzo mi odpowiadają. To chyba
        najlepsze z wypróbowanych przeze mnie soczewek (po drodze miałam kilka romansów
        z innymi soczewkami).
      • qpowo Re: Problem-szkla kontaktowe 13.07.06, 16:15
        focusy są całkiem wporządku, nosiłam je przez kilka dobrych lat, ale ostatnio
        przerzuciłam się na o2optix też ciby i dla mnie są fajniejsze, jakoś mniej mi
        się oczy przemęczają, a niestety siedzę w pracy w klimatyzowanym pomieszczeniu,
        przepuszczają więcej tlenu, więc jak nie masz jakiś większych problemów z
        dopasowaniem soczewek (bo focusy to są głównie dla tych, co maja np astygmatyzm
        itp), to spróbuj optixy
    • iwona.m6 Re: Problem-szkla kontaktowe 19.07.06, 12:22
      ja tez polecam optixy, nosze wprawdzie dopiero trzeci miesiac, przerzucilam sie
      z focusów(kilka lat), ale wydaje mi sie ze oczy lepiej je tolerują-chociaz
      zaznaczam, ze moga to byc subiektywne odczucia.
      Moze zmienilas np. nowy plyn do soczewek,innej firmy, albo inna seria, i to
      jest przyczyna, a nie wina soczewek?
      Ja osobiscie polecam do obfitego splukiwania sól fizjologiczna z apteki -
      butelka 0,5 litra kosztuje ok 3 zl,mozna przeplukiwac soczewki nawet kilka razy
      w ciagu dnia. Jest tez w ampulkach ale to drozej wychodzi.
      • rabena Re: Problem-szkla kontaktowe 19.07.06, 17:58
        ciekawy dla mnie wątek, więc dodam że właśnie od 2 m-cy testuję o2optix a
        wcześniej nosiłam 3 m-ne soczewki bauch&lomb i stwierdzam dużą poprawę, powoli
        znikają największe naczynia krwionośne narosłe na białkach obu oczu, mogę
        siedzieć przy komputerze bez obaw podrażnienia czy uczucia piasku (oczywiście
        też w granicach rozsądku), a co najważniejsze przy wypadach wakacyjnych można w
        nich spać, a zmiana krzywizny mi nie przeszkadza w niczym, poradziłam się w
        sklepie gdzie kupowałam u optyka za darmo, a tak to wizyta kosztowałaby min. 60
        zł, wiem, zę optycy zalecają noszenie też zwykłych okularów na zmianę, ale nic
        nie poradzę że ich nie cierpię, pozdrawiam wszystkich krótkowidzów smile
    • Gość: my boo Re: Problem-szkla kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 19:49
      Powiedz mi cały czas nosisz szkła kontaktowe czy zakładasz okulary tez????
      Bo jęsli nie nosisz okularów na przemian z soczewkami to moga cie dlatego oczy
      bolec
      • r_hojdus Re: Problem-szkla kontaktowe 08.08.06, 11:23
        Kupiłam przez internet szkła kontaktowe jednodniowe(pr. krzywizny 8.5)tylko
        kilka sztuk tak na próbę. Nigdy wcześniej szkieł nie nosiłam, jedynie okulary
        (mam wadę -2,5). Założyłam je bez problemów i niby wszystko jest OK ale mam
        wrażenie że się lekko przesuwają. Czy to wina tego właśnie pr. krzywizny. Jeśli
        zatem 8.5 jest dla mnie zły to jakie mam kupić następnym razem?
        • saskiaplus1 Re: Problem-szkla kontaktowe 08.08.06, 11:43
          Na to pytanie odpowie Ci tylko okulista. I odradzam takie eksperymenty z
          dobieraniem sobie szkieł samemu. To nie jest takie proste, jak myślą laicy i
          można sobie nieźle zaszkodzić.
    • mamalgosia Re: Problem-szkla kontaktowe 08.08.06, 11:52
      nie znam się an krzywiznach, wiem tylko, że ja nigdy nie podaję tej wartosci
      kupując soczewki i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie pasowały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka