Dodaj do ulubionych

przyjmowanie hormonow bez zadnych badan ..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:54
Mam pytanie od poł roku przyjmuje hormony w celu uregulowania miesiączki, jedyne badanie ,ktore miałam przeprowadzone to usg,po pol roku Pani doktor spytała sie jak sie czuje , zrobiła usg, skierowanie na cytologie i dała recepty na kolejne 8 miesicy. Czy to aby wszystkie badania jakie powinnam zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:07
      ja myśle że jeśli dostajesz hormony to powinna ci zrobi badania hormonalne, żeby
      sprawdzi jakich hormonów masz mniej a jakich więcej.
      Jak się po nich czujesz?
      Czy na USG miałaś wporządku???
      hormony, czyli tabletki anty.., czy jakieś inne świństwo? chociaż czasem
      żeczywiscie trzeba.
      no i czy dostajesz hormony na własne zyczenie??

aha jeszcze chyba badania krwi, testy wątrobowe... to chyba te standardowe..

ja wiem że w przychodniach nie ma kasy na badania, ale bez przesady.. dlaczego
      dali ci prochy na całe 8 miesięcy?? będiesz miała wizyty kontrolne w miedzyczasie??
      zrobili ci chociaz cytologie??
      • rokoman O rety ! 20.07.06, 09:39
        " Świństwa "," prochy ", rzeczywiście /twoje żeczywiście!/ kobieto jak się
        uchowałaś na tym świecie. Język i ortografia wprost żenujące!!!
        • Gość: Ewa Re: O rety ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:28
          Za przeproszeniem, jakoś się uchowałam… najwyraźniej nie każdy jest takim orłem
          z gramatyki jak ty. Niestety nie mam czasu zastanawiać się nad każdym słowem
          trzy razy zanim je napisze. A dylekcja i dysortografia to także choroby.
          Brałam pigułki przez cztery lata, i mam prawo uważać je za świństwo siejące
          pustoszenie w organizmie. Zresztą chyba nie powinnam się tłumaczyć dziecku..

• Gość: mnb Re:Tak to bywa... IP: *.kompex.pl 20.07.06, 10:37
          ja tez bralam tabletki bez zadnych badan.Bralam 1,5 roku i nigdy nie mialam
          badania krwi w tym celu.Przytylam 4 kg i nie mialam ochoty na sex czy cokolwiek
          innego.Jedyny plus to to, ze pozbylam sie torbieli na jajniku.
          • mmaaggddaax Re:Tak to bywa... 20.07.06, 14:45
            mieszkam w uk itutaj nikt nie kieruje na badania przed wypisaniem recepty n
            atabl anty tylko pomiar cisnienia i wywiad...chyba nie powiecie mi ze anglia to
            kraj zacofany i medycyna osiaga tu poziom krajow IIIswiata...
            pozdrawiam
    • kocica26 Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. 20.07.06, 15:03
      Jesli lekarka przepisala Ci jakies hormony na uregulowanie miesiaczki bez
      zadnych badan hormonalnych to radze zmienic lekarke. Takie zachowanie swiadczy
      tylko o braku jakichkolwiek kompetencji.
      Jesli masz problemy z regularna miesiaczka to zapewne jest to spowodowane
      wahaniami hormonow - z tym tylko ze hormonow jest duzo, wiec nie mozna tak
      sobie stwierdzic ktore powoduja zaburzenia. Dlatego trzeba robic badania
      roznych hormonow i to we wlasciwe dni cyklu - ma to istotne znaczenie. Dopiero
      na podstawie tych badan, wywiadu oraz usg mozna cos stwierdzic.
      PCO (zespol policystycznych jajnikow) czesto objawia sie poprzez nieregularne
      miesiaczki lub zupelny brak okresu. Choroba ta moze byc spowodowana przez
      jajniki lub nadnercza. Niestety nadal wielu lekarzy tego nie rozroznia i czesto
      pseudolekarze na nieregularne miesiaczki przepisuja tabletki antykoncepcyjne
      lub popularne leki hormonalne - tyle tylko ze ich efektem jest pojawienie sie
      miesiaczki (jest sztucznie wywolywana) ale nie lecza przyczyny. Tak wiec po ich
      odstawieniu nadal jestes w punkcie wyjscia. Biorac niewlasciwe leki mozesz miec
      pozniej problemy z zajciem w ciaze.
      Radze zmienic lekarza. I to szybko, bo taki konowal moze tylko zaszkodzic a
      skutki dzialan leniwych i niedouczonych pseudo-lekarzy czasem bywaja
      nieodwracalne, niestety.
      • Gość: Ewa Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:40
        Droga kocico26,
        Rozumiem że dla ciebie Wielka Brytania to centrum świata, ale to chyba trochę co
        innego, jeśli lekarz przepisuje tabletki gdy kobieta nie ma dolegliwości jako
        środek zapobiegający zajściu w ciąże, a zupełnie co innego gdy kobieta ma
        nieregularne miesiączki - co może świadczyć o poważnych schorzeniach ( u mnie
        powodem był to guz jajnika ).
        Dla mnie lepiej zrobić badania i mieć pewność że wszystko jest porządku. Pyzatym
        przyjmowanie tabletek leczy objawy a nie skutki – miesiączki są regularne do
        momentu kiedy je przyjmujemy, potem problem powraca.
        • mmaaggddaax Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. 20.07.06, 15:43
          to raczej bylo chyba do mnie a nie do Kocio...ja pisalam o GB
          w przyp autorki watku tez uwazam ze badania bylyby konieczne, ale Ja pisalam o
          badaniach przed tabl anty
        • kocica26 Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. 20.07.06, 18:11
          No wlasnie, ta odpowiedz na pewno nie jest do mnie smile
    • Gość: kama Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:28
      lekarka zrobiła tylko usg na ktorym stwierdziła, ze wszystko w porzadku.
      i przepisała leki na kolejne 8 miesiecy. A na moje pytanie czemu nic nie czuje podczas sexu poleciła mi zmiane faceta;/ Chyba powaznie musze sie zastanowic nad zmiana lekarki.
      • Gość: Ewa Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:55
        "zmianę faceta" ??? ciekawe czy ona by zmieniła.. moim zdaniem pani doktor ma
        kiepskie poczucie humoru. Nie zastanawiaj się, tylko zmień lekarza smile
        Cytologia to podstawowe badanie i należy robić je raz w roku.
        Badania krwi także należałoby zrobić jeśli przyjmujesz tabletki – m.in. dlatego,
        że pigułki rozrzedzają krew.
        USG trans waginalne, poleciłabym ci zrobić jeszcze raz prywatnie na dobrym
        sprzęcie. jesteś z Warszawy??? Ja w styczniu robiłam państwowo i miałam śliczne
        zdrowe jajniki (zaznaczam że jednego od urodzenia właściwie nie miałam – guz
        jajnika).
        8 miesięcy to okropnie długo… za moich czasów przepisywano proszki na 3 miesiące
        i raz w roku trzeba było sobie zrobić przerwę dwu miesięczną. Chociaż Celest,
        Minulet i Harmonet są chyba nadal często przepisywane.
        • Gość: mag Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: 194.205.246.* 20.07.06, 16:01
          nie wiem o jakich czasach piszesz, ale tabletki sie zmieniaja
          • Gość: Ewa Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 16:11
            Tabletki brałam trzy lata temu, więc wcale jeszcze nie tak bardzo dawno... w
            każdym razie trochę mnie to dziwi.
            • Gość: kama Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:19
              Ja jem własnie harmonet..chodze prywatnie do ginekologa, babka wydaje sie byc miła, ale po tym jak tylko spytała sie jak sie czuje, zrobiła usg i tabletki na 8 miesiecy to sie troszke zraziłam szczegolnie ze przeczytalam na tym forum negatywne opinie o niej.
    • lidek0 Re: przyjmowanie hormonow bez zadnych badan .. 21.07.06, 06:20
      Przed braniem antyków powinno się zrobić próby wątrobowe, krzepliwość krwi i
      hormony. Nie bardzo rozumiem co lekarz ma na myśli przepisując antyki na
      uregulowanie miesiączkis koro podczas ich brania miesiączki nie ma, jest tylko
      krwawienie ale o zupełnie innych charakterze.
      Tak na prawdę nie ma znaczenia czy mieszkasz w UK czy w Polsce, jeżeli lekarz
      nie zleca Ci badań to trzeba go zmienić.
      Często zaburzenia hormonalne nie dają żadnych objawów a tabletki problem
      pogłębiają i wszystko wychodzi w sytuacji starań o dziecko, a warto pomyśleć o
      skutkach wcześniej.
      • golden24 Wklejam moja historie 21.07.06, 07:53
        Czesc Dziewczyny,
        Poszlam do endokrynolog,zlecila mi badania hormonalne, m.in. prolaktyne, po
        obciazeniu wyszla bardzo wysoka, mam rowniez podwyzszony androstendion i
        insuline. Poszlam do nie ze wzgledu na krosty, ktore mam na szyi, dekoldzie,
        plecach, twarzy.Bolace,czerwone oraz bol prawej piersi.
        Nigdy nie bralam tabletek antykoncepcyjnych.Okres mam co 28-30 dni.
        Pani dr endokrynolog przepisala mi Parlodel, Duphaston i Glucophage.
        Parlodel zaczelam brac 15 maja, od cwierc tabletki na noc, za jakies 2
        tygodnie pani dr, kazala zwiekszyc dawke do pol tabletki.Duphaston bralam
        przez 10 dni od 16 do 25 dnia cylu, a Glucophage przez miesiac, codziennie
        pol tabletki przed jedzeniem.
        Okolo 20 czerwca kilka osob zauwazylo,ze mam zolte oczy, na poczatku to
        olalam, ale pozniej to juz sie tym zmartwilam i zadzwonilam do znajomego
        lekarza.Dal mi skierowanie na proby watrobowe, wyniki wyszly fatalne,
        wszystkie duzo ponad norme.
        Poszlam do endokrynolog, to ona powiedziala,ze to raczej nie od lekow i dala
        skierowanie do szpitala zakaznego na Wolskiej w Wawie.Pojechalam tam, jak
        zobaczyli moje wyniki, to kazali mi sie zaraz klasc do szpitala.I tak
        musialam zrobic niestety, zrobili mi badania na poczatku wykluczajace
        zoltaczke, bylam w szpitalu 5 dni, wyslam tydzien temu i nadal nie wiem
        dlaczego mialam/mam tak wyoski Aspat/Alat/Bilirubine itp. ?
        Dzis bylam u pani dr ze szpitala i ona nadal nie wie jaka jest przyczyna,
        wyszlam ze szpitala bez diagnozy, ale ona stawia na toksyczne zatrucie
        watroby lekami.
        Pisze dlatego,zebyscie uwazaly na tabletki hormonale i przed braniem zrobily
        proby watrobowe.
        Poszlam do endokrynolog z syfami, a wyladowalam w szpitalu z chora watroba

• Gość: rokoman O rety ! do Ewy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:03
          Dysleksja /a nie dylekcja / i dysortografia, to rzeczywiście pewna patologia.
          Ale nie nie widać , by ta przypadłość dotyczyła Ciebie. Nie ma ona zupelnie
          związku z używanymi określeniami. Co do badań, to przy dłuższym stosowaniu
          tabl. są niezbędne. Szczególnie w ukladzie krzepnięcia. Ale o tym wie każdy
          specjalista ginekolog - polożnik. Dobrze jest trafić na dobrego lekarza, czego
          życzę wszystkim Paniom !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka