Dodaj do ulubionych

refluks a operacja ...????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 17:13
Pytanie do refluksowców.Co wasi gastrolodzy mówią na temat operacji??
Czy polecaja??
czy odradzaja??,
czy tabletki do końca zycia?
Mój gastrolog odradza,ale ja nie do końca jestem pewna.Poznałam panią,która
mówi,że jej znajomy gastrolog robi operacje bo po co sie męczyć do końca życia
Sama nie wiem....
Obserwuj wątek
    • Gość: pytanie01 Re: refluks a operacja ...???? IP: *.chello.pl 25.07.06, 16:36
      Ja biorę ranigast a jakie leki ty przyjmujesz?
      Od jak dawna cierpisz na tę dolegliwość?
      Jeszcze nie myślę o operacji.
      • Gość: gosc Re: refluks a operacja ...???? IP: *.netair.pl 25.07.06, 19:33
        Operacja jest wskazana tylko w przypadku niektorych przyczyn refluksu. W
        wiekszosci przypadkow starcza terapia z inhibitorami pompy protonowej - np
        omeprazol. Zwykle trwa ona 12 tygodni, a nie cale zycie.
        • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:36
          niestety cierpię na to 3 lata.Lekarz powiedział,że nie warto robić
          operacji.Jestem skazana na tabletki (controloc)do końca życia,które mi wcale
          tak naprawdę w 100% nie pomagaja tak jak dieta.A ileż można katować sie dietą
          • Gość: pytanie01 Re: refluks a operacja ...???? IP: *.chello.pl 26.07.06, 14:26
            Z doświadczenia wiem,że diete stosuje się gdy objawy przybierają na sile. Gdy
            trochę mniej dokuczają wracamy do starych nawyków żywieniowych.

Pewnie dobrze byłoby porozmawiać bezpośrednio z lekarzem, który operuje i
            dowiedzieć się o ewentualnych zagrożeniach jakie niesie tego typu operacja.
            • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:04
              pytanie dziękuję Ci już znalazłam w necie osobę która odradziła mi
              operację.Sama chodziła do profesora,który rzekomo miał zakończyć jej problemy
              operacją i niestety wszystko bez zmian
              • Gość: pytanie01 Re: refluks a operacja ...???? IP: *.chello.pl 27.07.06, 22:54
                Nie zaszkodzi też trochę poczytać o chorobach układu pokarmowego:

www.resmedica.pl/rmart0006.html

Wszystko pewnie zależy od stopnia nasilenia i uciążliwości objawów. Pozdrawiam.
                • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:18
                • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:21
                  Pytanie 01 dziękuję Ci bardzo napewno poczytamsmile Pozdrawiam
                  • jadwiga_r Re: refluks a operacja ...???? 29.07.06, 14:01
                    Lepszym lekiem niż Controloc jest np. GASEC-francuski, a ULZOL-polski.
                    Po operacji refluksu chyba nie ma się odruchu wymiotnego. Gdy coś zaszkodzi,to
                    nie możesz sobie wtedy ulżyć zwymiotowaniem.
                    Taką informację spotkałam na Forum Zdrowie.
                    • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 19:58
                      Nie mam takich objawów jak mdłości,czy chęć wymiotów.W ogóle czuję się bardzo
                      dobrze tylko to paskudnie czerwone gardło i czasami paskudna chrypka,która np
                      po wypróżnieniu znika.Do tego te okropne swiądy odbytu,
                      dzięki za polecone lekarstwosmilepoproszę lekarza,żeby przypisał
                      • Gość: zaraz_zaraz Re: refluks a operacja ...???? IP: 62.121.129.* 30.07.06, 14:48
                        Leczenie operacyjne w chorobie refluksowej ma na ogół porównywalne skutki z
                        leczeniem farmakologicznym i stosunkowo duży procent (wg różnych źródeł nawet do
                        50) pacjentów wymaga po nim dalszego leczenia farmakologicznego, stosunkowo duża
                        jest także ilość nawrotów objawów w ciągu paru lat. Trudne jest też
                        wyselekcjonowanie przed operacją pacjentów, którzy z takiego leczenia odnieśliby
                        największe korzyści (napewno jednym z najważniejszych kryteriów jest
                        zaawansowanie i doświadczenie ośrodka, w którym zabieg ma być przeprowadzony).
                        Stosunkowo częste są też różne dolegliwości pooperacyjne (zaburzenia połykania,
                        trudności w odbijaniu, wzdęcia, biegunka).
                        Wobec tego kiedy lekarz odradza zabieg, to pewnie ma ku temu podstawy. Tym
                        bardziej, że zaczerwienienie gardła (bez bólu?) i chrypka to nie są uciążliwe
                        objawy.
                        • Gość: Eris Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:50
                          Moj maz ma refluks.Z poczatku bral rowniez pod uwage operacje, ale z czasem
                          zaczl sobie coraz lepiej radzic z ta dolegliwoscia. Nie wiem jak to przebiega u
                          Ciebie?U niego czesto zdarzalo sie tak, ze po sniadaniu mial kaszel i wszystko
                          wymitowal.Ten kaszel bardzo czesto go lapal.To bylo okropne.
                          Ale zaczal zmieniac nawyki zywieniowe, i tak wie, ze rano nie moze jesc zadnych
                          owocow, warzyw, zadnego mleka, jogurtow, jajek.Sniadanie od roku zaczyna od
                          szklanki wody, pije je malymi lykami, potem zjada 3 kromki chleba z serem
                          zoltym, pasta rybna, lub z dzemem. potem robi przerwe i ok 15 je obiad, bez
                          ograniczen ( w tym sensie, ze je wszystko) kolacja rowniez bez
                          ograniczen.Czasem zdaza mu sie zgaga, ale zazwyczaj wowczas, gdy zje za duzo
                          slodyczy.Dla niego pomoglo to, ze rano nie przeciaza zoladka, lekkie
                          sniadanie.I tak od roku przestal nekac go kaszel i wymioty.Moze i ty zmien
                          swoje nawyki, obserwuj siebie i swoje cialo a na pewno zobaczysz co szkodzi dla
                          Ciebie a co jest dobr.
                          I w zadnym wypadku nie kladz sie po obiedzie do lozka.A nawet niektorzy radza,
                          aby wszystkie posilki jesc na stojaco.Powodzenia.
                          • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:16
                            Eris masz rację na mnie najlepiej działają duże przerwy między jedzeniem,choć
                            lekarze każą jeść mało i często.Niestety na mnie najlepiej działało by jedzenie
                            śniadania o 9.00,a obiadu o godz 15.00,a kolacji najlepiej wcale,ale weż tu
                            człowieku tak jedz kiedy się lubi pojeśćsmile
                        • Gość: mena Re: refluks a operacja ...???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:12
                          Zaraz to samo włąśnie mój lekarz mówił
    • Gość: Radosna Re: refluks a operacja ...???? IP: 91.231.23.* 06.03.14, 12:21
      Witam mam reflux 12lat ileki ktore powinno się stosować pare miesięcy ja lata biore MÓJ LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE REFLUX JEST NACAŁE ŻYCIE I ŻE ZALECZONY ITAK WRÓCI OD LEKOW MAM MNUSTWO SKOTKOW UBOCZNYCH KOŁATANIA SERCA ZTŁUSZCZENIE WATROBY MASAKRA I STANY LĘKOWE POCZOŁAM SIE JAK BYM Z WYROKIEM BYŁA!!! ALE CUD MNIE SPOTKAŁ LEKAŻ Z POWOŁANIA WCIĄGU 5MIN USTALIŁ TERMIN OPERACI "POWIEDZIAŁ POCO SIĘ MĘCZYĆ TO SIĘ ZOPERUJE LAPAROSKOPOWO" PODSZEDŁ DOMNIE JAK DO CZŁOWIEKA POŚWIĘCE 3DNI AKOSZMAR 12 LAT MĘKI ODEJDZIE W ZAPOMNIENIE PROSZE NIE CZEKAĆ AŻ ZDROWIE PADNIE JA CZEKAŁAM UFAŁAM I ZMARNOWAŁAM TYLE LAT I MASE PIENIĘDZY POZDRAWIAMsmile
      • lisia312 Re: refluks a operacja ...???? 08.03.14, 17:51
        Raaaaany co za antyortograficzny bełkot.

Nie operuje się refluksu(!) tylko przepuklinę przełyku. Podobno przepuklina wraca po jakimś czasie. Biorę już Controloc 5 lat i nie zanosi się, żeby mi przeszło. Mimo tego nie zdecyduję się na operację.
      • Gość: magda Re: refluks a operacja ...???? IP: *.dynamic.mm.pl 26.03.14, 14:15
        hej i jak się czujesz po tej operacji?ja ciągle walczę i odechciewa mi się żyć czasami.słyszałam różne opinie na temat operacji jak i bólu po operacji.
      • piotr123456789ghij Re: refluks a operacja ...???? 05.03.25, 19:05
        Ta operacja to tragedia. Skusiłem gdyż miałem problem ze smrodem z busi i cofaniem treści. Jeden pan lekarzyk powiedział że nie poleca ale jak chce to wyślę do kolegi. Ja się skusilem i to byla najgorsza decyzja w moim zyciu. Po kazdym posilku brzuch jak balon bo nie ma ujścia dla gazów do gory przewodu. Nie odbekniesz nie zwymiotujesz co jest niebezpieczne. Po roku smród x żołądka jest niewyobrażalnie daleko idscy. Zostałem kaleką.
        • adrianaaaaaa Re: refluks a operacja ...???? 01.07.25, 07:09
          Jak się teraz czujesz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka