Dodaj do ulubionych

Pytanko co do Diane 35...

02.08.06, 17:20
Lekarz przepisał mi na antykoncepcję Diane 35. Wszystko jest o.k. Żadnych
niepokojących objawów (jak na razie). Ale dzisiaj przeczytałam w leksykonie
leków, że "nie powinien być używany jako środek antykoncepcyjny, choć
zabezpiecza przed ciążą, z powodu licznych i ciężkich działań niepożądanych".
Trochę się przestraszyłam. Czy ktoś z jakichś powodów zaprzestał stosowania
Diane 35??
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Pytanko co do Diane 35... 02.08.06, 18:29
      Ja stosowałam przez 10 miesięcy. Efektem ubocznym był całkowity zanik popędu
      seksualnego oraz ciężkie migreny.
      • kochanka_heathcliffa Re: Pytanko co do Diane 35... 02.08.06, 19:10
        Diane to piguły starej generacji ,nasycone dużymi dawkami hormonów jesli nie
        leczysz trądziku etc lekarz powinien zalecic Ci inne,pozatym powinnaś
        kontrolować parametry wątroby [aminotransferazy],TSH , [tarczyca],układ
        krzepnięcia --czas trombinowy ,wskaźnik protrombinowt etc,cholesterol i ogólna
        morfo raz na 4 miesiace
        • Gość: XX Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:01
          Potwierdzam.. Diane zawieraja dużą dawkę hormonów.Ja brałam przez kilka
          miesięcy w celu uregulowania cyklu i pozbycia się trądziku. Jeśli nie masz
          żadnych zaburzeń to odstaw je jak najszybciej i poproś lekarza o jakieś nowszej
          generacji,np. Harmonet czy Jeannine(jedne z lepszych bo mają b.małą dawkę
          hormonów). Ja po Diane i harmonecie miałam złe wyniki prób wątrobowych i lekarz
          przepisał mi Jeannine.Są mniej inwazyjne i wszystko wróciło do normy. Albo
          zmień lekarza.. bo jakiś dziwny że Diane na antykoncepcje przepisuje..
          Pozdrawiam!!
          • Gość: aya Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.06, 13:52
            Są głosy ZA i s agłosy PRZECIW, tak jak to kiedyś jeden ze znanych polityków
            powiedizł, że są PLUSY UJEMNE i sę też PLUSY DODATNIE. Ja poszukuje Diane 35,
            więc jak ktoś z Was ma na zbyciu (dla tych, które się zawiodły)
            ayadeis@expatpol.com Głowa do góry, zacisnąć zęby, życie nie jest lekkie smile
    • Gość: Jana Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.smgr.pl 02.08.06, 23:05
      Preparat Diane-35 nie jest środkiem antykoncepcyjnym.
      • Gość: kika Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 07:43
        idź się doucz diane JEST środkiem antykoncepcyjnym
        • jonal Re: Pytanko co do Diane 35... 03.08.06, 12:14
          NIE jest środkiem antykoncepcyjnym, ma takie działanie, ale nie powinien być
          stosowany tylko i wyłacznie w celach antykoncepcyjnych. Diane jest lekarstwem.
          Poczytaj ulotkę sercewink
          • Gość: kika Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 07:10
            sama poczytaj zażywam ten lek i mam ulotki na których wyraźnie pisze że jest to
            środek antykoncepcyjny przepisywany przez lekarza na receptę
          • Gość: Verka Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 11:21
            Diane jest srodkim antykoncepcyjnym, a w ulotce napisali tak jak napisal zeby
            byla znizka na recepte 50%. Inne piguly anty maja znizke max 30% bo nie maja
            dodatkowych wlasciwosci jak diane-35. Ja stosowalam ja przez 1,5 roku z
            powodzeniem ale zrezygnowalam ze wzgledu na bolesnosc piersi i depresje.
            Pozatym cykle mi sie uregulowaly wiec przeszlam na Novynette.
        • nightmaress Re: Pytanko co do Diane 35... 13.08.06, 03:02
          > idź się doucz diane JEST środkiem antykoncepcyjnym

Nie, nie jest. jest to "preparat antyandrogenny o działaniu antykoncepcyjnym".
          Mozesz to przeczytac na kazdym opakowaniu Diane-35, a w ulotce o zastosowaniach.
          Dzialanie antykoncepcyjne jest jedynie dzialaniem dodatkowym/ubocznym.
    • Gość: k Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 09:56
      też zażywam diane ale na trądzik po 2 opakowaniach mam się zgłosić do lekarki i
      powiedzieć jak się czułam podczas zażywania czy nie występowały mdłości,migreny
      itp niepokojące objawy, potem dostanę chyba jeanine bo ma też dobre działanie na
      cerę ale mniejszą dawkę hormonów, wybrałyśmy diane bo chciałam szybciej zobaczyć
      efekty i po 1 opak. jest super pojedyńcze krostki cera gładka piersi bardziej
      jędrne, nie przytyłam a wręcz schudłam
      nie chcę jednak za długo zażywać diane bo to silne tabletki chcę dostać coś co
      przedłuży ten dobry wpływ na cerę a potem wogóle odstawić tabl. anty. i mam
      nadzieję że trądzik nie wróci
    • Gość: klk Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.lodz.mm.pl 03.08.06, 10:36
      brałam przez 2 lata Diane35 - głównie na problemy trądzikowe i nieregularne
      cykle, ale lekarka uczuliła mnie,że to jest jednocześnie lek anty...
      Miałam bóle głowy, ale rzeczywiście cera sie poprawiła, a cykle uregulowały.
    • lunarei Re: Pytanko co do Diane 35... 03.08.06, 12:24
      Obecna Diana jest NOWĄ Dianą. Brałam starą i biorę nową. Jestem zachwycona.
      Waga w normie, niepotrzebne włoski zanikają, cera czyściutka, libido w porządku.
      Depresje w czasie brania pigułek mogą byc spowodowane brakiem magnezu w
      organiźmie: hormony powodują, że gorzej przyswajana jest wit B6, a ta znów
      odpowiada za wchłanianie magnezu. Biorę magnez z wit B6 i nie ma śladu dołków
      psychicznych, a wcześniej bywały.
      • Gość: malenkajalenka Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:23
        ja tez bralam diane z kilka miesiecy (5 chyba) ale mialam straszne bole glowy,
        nawet wzrok mi sie pogorszyl i smiem twierdzic, ze te tabletki nie byly bez
        znaczenia. Zamierzam jednak znowu brac tabletki ze wzgledu na nieregularne
        cykle, ale i antykoncepcje. NA pewno nie diane... Slyszalam i duzo zlych opinii
        na temat tego leku, i sama doswiadczylam efektow. To prawda, ze diane jest
        glownie lekiem, no ale tez przy okazji dziala antykoncepcyjnie, mysle jednak ze
        jesli ktos nie ma problemu z nieregularnymi miesiaczkami, to smialo moze
        poszukac innego, lepszego leku. Czytalam artykul w gazecie na temat diane,
        dawniej byl to lek bardzo kontrowersyjny, mowiono, ze jest rakotworczy. Poza
        tym wywiera niekorzystny wplyw na organizm (patrz:watroba, migreny). Mysle, ze
        lepiej uczyc sie na czyichs bledach i nie ryzykowac swoim wlasnym zdrowiem. JAk
        sie ma chociaz cien watpliwosci, to lepiej wziac inny lek niz eksperymentowac
        na sobie. Pozdrawiam Was smile
        • Gość: Aga Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:42
          ja tez bralam diane kilka miesiecy, badan nie robilam bo.... nie potrzebne byly, a co do leksykonu to ja bym sie jego trzymala jak ostatniej deski ratunku. czytajac o postinorze mozna stwierdzic ze pigulki te dzialaja tylko jesli sie je zarzyje do 2 godzin od wpadki, bzdury kompletne sadowszem co do diane to to samo czytalam dawno kiedys.
          • Gość: migotka Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.olsztyn.mm.pl 12.08.06, 00:32
            Hej dziewczyny, poczytałam i przestraszylam się!
            Zażywam Diane od czterech miesięcy i musze przyznać, że żadnych efektów
            ubocznych nie zauważyłam. Ale mój lekarz powiedział, żebym sie zastanowiła nad
            tabletkami Yasmin, bo Diane w większości krajów jest zakazane. Dał mi czas do
            końca cyklu... Chyba zmienię.
            • Gość: KsięzniczkaKapucha Re: Pytanko co do Diane 35... IP: 83.238.237.* 23.08.06, 19:14
              Nie radzę brac Diane 35!! Sama brałam przez pół roku, kiedy zaczęłay się wakacje
              wyjechałam za granicę do pracy, musiałam jednak wcześniej wrócic bo Diana dała
              wreszcie o sobie znac!! Codziennie rano chodziłam wymiotowac, do tego duszności
              i ogólnie paskudne samopoczucie!! Szybko przestałam je brac, ale jeszcze tydzień
              musiałam pocierpiec. Miałam okropne migreny i problemy z żołądkiem! I tak Diana
              zrujnowała mój organizm, choc musze przyznac ze na cere wpływ miala bardzo
              korzystny! Pozdrawiam i przestrzegam wink
              • Gość: agnieszka Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.109.nas.net 24.08.06, 04:36
                Za kazdym razem kiedy sie pojawia watek o tych tabletkach to robi sie klimat
                prawie z horroru... a przeciez tabletki dobiera sie indywidualnie- dla jednej
                Diane bedzie dzialac wspaniale- dla drugiej nie! Prosze nie straszyc dziewczyn,
                ktore zaczely wlasnie je brac, bo jeszcze z nerwow dostana objawow
                niepozadanychsmile

Ja dostalam Diane jako srodek anty i lek na tradzik jednoczesnie. Bardzo sobie
                zreszta chwale te tabletki. Nie slyszalam, zeby byly zakazane gdziekolwiek, z
                pewnoscia nie w Polnocnej Ameryce.
                • Gość: k Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 07:26
                  również biorę diane właśnie skończyłam drugi cykl nie mam niepokojących objawów
                  a cera się poprawiła za niedługo idę na bad kontrolne do gina
                  • madi_luki Re: Pytanko co do Diane 35... 24.08.06, 16:35
                    Dzięki za odpowiedzi. Zaczynam teraz drugie opakowanie i, jak na razie, żadnych
                    efektów ubocznych nie ma. No oprócz tego, że mi się przytyło trochę. smile (Ale to
                    chyba przez rzucenie papierosów). Zaczynam drugie opakowanie i czekam na efekty
                    poprawy cery, bo jak na rzie to jest coraz gorzej. uncertain Pozdrawam.
    • karolina.weronika Re: Pytanko co do Diane 35... 24.08.06, 16:45
      tak to czytam i czytam, i naprawde sie troche wystraszlam! dopiero zaczelam brac
      Diane, moja ginekolog wybrala je dla mnie poniewaz przy okazji pomoga mi na moje
      problemy z tradzikiem,ale teraz sama nie wiem. Ktoras z was napisala, ze byly
      jakies strasze - gorsze, a nowe sa lepsze - jestescie pewne? wlasciwie nic mi
      sie nie dzieje, tylko moj chlopak mowi, ze odkad je biore stalam sie strasznie
      marudna i nerwowa, myslicie, ze to od tego? sama juz nie wiem...
      • madi_luki Re: Pytanko co do Diane 35... 24.08.06, 16:52
        > tylko moj chlopak mowi, ze odkad je biore stalam sie strasznie
        > marudna i nerwowa, myslicie, ze to od tego? sama juz nie wiem...

A ja jakas wrażliwa... Ciągle chodzę i ryczę. wink Ale ogólnie jest o.k. Być może
        to od tych tabletek.
    • mpjn Re: Pytanko co do Diane 35... 25.08.06, 11:23
      Hej. Brałam Diane około 3 lat, głównie ze względu na trądzik. Niestety cera nie
      poprawiła się, a wręcz pogorszyła. Czy jestem sama? Nie spotkałam się dotąd z
      taką opinią. Wszystkim podobno pomaga na prychole. Poza tym jednym wyjątkiem
      nie zaobserwowałam żadnych ujemnych skutków zdrowotnych.
      • madi_luki Re: Pytanko co do Diane 35... 25.08.06, 22:06
        To po co brałaś przez taki długi okres, skoro Ci nie pomagały?? Jeżeli ja nie
        zauważę jakichś efektów w najbliższym czasie to zaprzestanę brania tych tabletek.
        • mpjn Re: Pytanko co do Diane 35... 27.08.06, 13:52
          Mój dermatolog był zdania, że aby były jakiekolwiek pozytywne efekty muszę brać
          je przez dłuższy czas. Więc brałam je ponad rok i w końcu stwierdził, że mogę
          je albo odstawić, albo brać dalej. Ale efektu już nie będzie. No to brałam je
          dalej na własną rekę, bo łudziłam się, że jak tylu osobom pomagają to mi też
          pomogą. I guzik. Po tym wszystkim ginekolog powiedział mi, że wg. ostatnich
          badań Diane nie wolno stosować przewlekle, tylko góra kilka miesięcy. Pamiętam,
          że przepisał mi wtedy Regulon.
    • Gość: Nina Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.chello.pl 27.08.06, 14:31
      Hej! Bralam Dianę 35 przez 2,5 bez przerwy. Głównie z powodu nierownego poziomu
      hormowów (za duzo androgenów), trądziku, bolesnych, obfitych i nieregularnych
      miesiączek. Od kilku miesięcy jej nie biorę, na razie jest wszystko ok i żadne
      dolegliwości sprzed jej brania się nie pojawiły. Jedyne cio zaobserwowalam, to
      wydłużenie cyklu, wcześniej było to mnie wiecej trzydzieści parę dni, teraz
      czterdzieści parę...
      Pozdrawiam.
    • klymenystra Re: Pytanko co do Diane 35... 28.08.06, 00:19
      no coz... ja biore Diane juz bardzo dlugo i bede brac do konca zycia, bo mam
      zdiagnozowane PCOs.
      jest lek podawany przy zaburzeniach hormonalnych, przy okazji ma dzialanie
      antykoncepcyjne.
      jesli nie masz problemow hormonalnych, to zmien pigulki, ale tez nie sugeruj sie
      tym, co tu wypisuja dziewczyny. kazde lekarstwo niszczy watrobe, nie tylko
      Diane. przy kazdych pigulkach trzeba robic regularne badania...
      • Gość: maja Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.chello.pl 28.08.06, 00:39
        A ja jestem ciekawa ile z WAS podczas brania tych "piguł"miało regularnie raz
        na 4 miesiace spr wątrobe ,trzustę ,poziom cholesterolu ,dokładne usg
        dopochwowe przed braniem piguł ,badanie piersi[usg] i czy ostrzeżono WAs że
        jeżeli w rodzinie wystepuje rak piersi etc to pigułek nie można brać przed
        25rokiem życia ,acha jak czesto miałyście robione badania krzepliwości krwi
        oraz spr tarczycy etc.Czy pytano Was czy palicie itp?
        • klymenystra Re: Pytanko co do Diane 35... 28.08.06, 06:03
          moja pierwsza pani dokotor (mialam 15 lat) nie zrobila mi badan. w ogole. potem
          mialam krzepliwosc, proby watrobowe i inne.
          minelo pare lat, lecze sie prywatnie, wiec i badania robie sobie prywatnie.
          lekarka ma w nie wglad i mysle, ze to jest najrozsadniejsze wyjscie.
          chyba, ze sie trafi na gina panstwowego, ktory daje skierowania na wszystko co
          trzeba. mi sie nie udalo.
          • Gość: dość Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.rybnet.pl 28.08.06, 07:38
            no właśnie brałam diene kilka lat z przerwami przede wszystkim na trądzik, za
            bardzo to mi nie pomogło. W styczniu odstawiłam - cera paskudna, teraz dopiero
            dzięki antybiotykom dochodze do siebie. A cykle powyżej 4o dni....W trakcie
            brania miałam migreny, których wcześniej nie miałam przyjemnośći znać.
      • i_skowron Re: Pytanko co do Diane 35... 28.08.06, 10:58
        hej hej! ja BRAŁAM Diane35 przez okres ponad 6 lat. Również z powodu
        zdiagnozowanego PCOs...nigdy nie traktowałam tego leku w kategorii tabletek
        antykoncepcyjnych, lecz tylko i wylacznie jako jeden z nielicznych lekow
        hamujacych objawy mojej choroby. Niestety zaden inny lek mi nie pomagal... no i
        coz - musialam sie pogodzic z niepozadanymi skutkami, bo nie mialam innego
        wyjscia, ale przy ostatniej wizycie pani endokrynolog powiedziala, ze poziom
        hormonow juz po raz drugi wrocil do normy i od 2 tygodni przestalam brac Diane,
        a przepisala mi na okres 3 miesiecy Cilest (zeby tak od razu po tak dlugim
        czasie stosowania nie przerywac gwałtownie kuracji). Do dziewczyn z PCOS nie
        wolno sie poddawac, bo moze kiedys wszystko wroci do normy!!!! smile dlatego miejmy
        nadzieje... smile Ps. ale nie zapominajmy o badaniach kontrolnych- to bardzo
        istotne! pozdrawiam
        • Gość: Aneta 40 Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:24
          ja miałam rozrost endometrium,bolesne i obfite miesiaczki,teraz lekarz zapisal
          mi Diane35,mam 41 lat i duze obawy po przeczytaniu opinii o tych tabsach-poza
          tym palę 2 papierosy dziennie,boje sie [wymieniam opinie:
          zawalu,udaru,zatoru,tycia,raka jajnika i piersi]-to straszne skutki
          uboczne,zstanawiam sie czy to na pewno lek czy trucizna,prosze Was o rade
          dziewczyny
          • Gość: Miśka Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.slowiki.org / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:09
            Biore Diane od prawie dwoch lat.Po oklolo pol roku pojawily sie bole jajnikow-
            wszystkie badania ok.Na chwile przestalo od lipca br. znowu daly o osbie znac i
            znowu badania ok a boli dalej.Tak sie zastanawiam czy nie jest to aby wina
            Diane?Dodoam ze zadnych skutkow ubocznych nie mam. Tylko te jajniki.USG wyszlo
            dobre, morfologia tez. Mial ktos moze podobny przypadek?Lekarze juz nie wiedza
            na co mnie leczyc.
            • Gość: re Re: Pytanko co do Diane 35... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:54
              a czy Diane powoduje tycie? czy wywoluje mdłosci?Ponoc można ją brac tylko
              przez kilka miesiecy,aby nie spowodowała trwałych zmian
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka