Dodaj do ulubionych

Triploidia

19.02.03, 16:53
Czy któraś z Pań urodziła lub poroniła dziecko z powodu triploidii ? I
pytanie do Pani Doktor: czy fakt wystąpienia tej wady u płodu niesie za sobą
podwyższone ryzyko wad genetycznych w nastepnej ciąży ?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Triploidia 23.02.03, 13:33
      Z jednej strony uważa sie że to nieptrawidłowość zupełnie [przypadkowa i
      najczęstsza przyczyna poronień. Z drugij- uważa sie ze może ona leżec u podłoża
      zaśniadu groniastego- a wiadomo że jedna ciążą zaśniadowa zwieksza ryzyko
      kolejnej- stąd trudno wydać jednoznaczną opinię- genetyka jest jeszcze w Polsce
      w powijakach, ale ja skierowałabym Panią na konsultację genetyczną
    • Gość: Ann Re: Triploidia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.14, 14:08
      Ja zdecydowałam się na terminacje ciąży w 19 t.c, dziecko miło wady letalne, w wyniku amniopunkcji wyszlo: kariotyp 69 XXX, jeszcze nie robiłam żadnych badań genetycznych, tez zastanawiam sie jak to bedzie w przypadku kolejnych ciąż
      • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 31.01.15, 18:16
        Mamy podejrzenie triploidii,chcialbym odwiezyc watek jesli ktos chetny
        13 tydzien ciazy, fatalne USG, lekarze podejrzewaja ta chorobe genetyczna, czekamy na biopsje kosmowki
        • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 21.02.15, 15:11
          Witam. 14stycznia urodzilam martwa dziewczynke. Triplodia 69xxx. Jedna komorka zostala zaplodniona przez dwa plemniki. Zdecydowalam sie na terminacje ciazy w 22 tygodniu. Z jednej strony zaluje bo moze urodzialbym ja zywa i bym chociaz ja przytulila...pocalowala i pozwolila odejsc... natomiast z drugiej... minal ja ponad miesiac a ja nadal jestem w piekle. Wiec niewyobrazam sobie ze mialabym czekac na jej smierc czujac jwj kazdy kopniak... Przechodzac przez taka tragedie nie ma dobrych i zlych decyzji... bo cokolwiek zrobisz zawsze sie bedziesz obwiniac... To ze dzieciatko wczesniej zabilas lub to ze czekalas do konca i pozwolilas jej cierpiec. Patrzec jak umiera nie mogac zlapac powietrza... Mi lekarz powiedzial ze patrzac na tak powazny iugr-zachamowanie rosniecia wewnatrzmacicznego malenstwo nie przezyje kolejnych 10 tygodni we mnie... Nie wiem czy by tak bylo wien jedno dziecko z
          triplodia nie przezyje...a z kazde jej kopniecie bhwbijalo mi ogromne gwozdzie w serce. GPragnelam jej calya soba.
        • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 21.02.15, 15:17
          Maz rowniez. Mamy dwuletnie dziecko i tak naprawde dzieki niej zyje. Jest to ogromna strata. I nigdy o nalenstwu nie zapomne. Musisz poczekac na wyniki. Mi wyszedl nieprawidlowy obraz usg. Malutki brzuszek powiekszone sploty mozgowe. Pojechalam na preneatalne i skierowali mnie szybko na aminopunkcje. Wynik mialam juz po tyg bo byl on z fishem i okazalo sie ze to triplodia. Modle sie by u Ciebie bylo wszystko dobrze. Bys nie przechodzila tego co ja. Urodzic musialam silami natury. Bol fizyczny nie byl silny w porownaniu do psychicznego. Jezeli moge Ci jakos pomoc pisz.
          • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 18:39
            Niestety przeszliśmy przez to samo...
            Koszmar ale trzeba żyć dalej, innego wyjścia nie ma.
            Zadawanie sobie pytań dlaczego nas to spotkało nie ma już żadnego sensu.
            Biopsji kosmówki zrobić sie nie udało za to amniponunkcja metoda fish dała jednoznaczny wynik - triploidia Decyzji o terminacji ciąży uniknęliśmy, gdyż dziecko dwa dni po amniponupunkcji bylo juz martwe.
            Co do decyzji o terminacji ciąży o której piszesz, jest ona jedyna sensowna moim zdaniem jeżeli w ogole w tych kategoriach można mówić, byliśmy na nią zdecydowani, uprzedził nas los.Nie rób sobie żadnych wyrzutów to bez sensu.
            Poród martwego płodu odbył sie dzięki podaniu środków farmakologicznych w szpitalu.
            Najgorszy miesiąc w naszym życiu za nami choć pozostanie w pamięci do końca życia.
            Mamy nadzieje ze za rok dwa będziemy rodzicami już zdrowego dzidziusia.
            Początkowo nie chcieliśmy uwierzyć w diagnozę pani dr po pierwszych badaniach ale miała 100% racje już wtedy, z żalem ze nas to spotkało ale można pogratulować wiedzy.

• Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 19:03
              Poruszę jeszcze jedna trudna kwestie - pochowania płodu dziecka bo dużo pytań bez odpowiedzi się ma jak to wygląda dalej zaraz po przejściu takiej tragedii
              Decyzja czy organizować pogrzeb płodu dziecka należy do was, rodziców, nie do szpitala !!!
              Macie do tego prawo ale nie obowiązek, niezależnie, w którym tygodniu ciąża się zakończyła.

• Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 19:27
                Przykro mi bardzo... a Wy zdecydowaliscie sie pochowac malenstwo? Maz mnie przekonal by tego nie robic bo i tak ledwo to wszystko przezylam... Choc zaluje. Chcialam po nia jechac dzien po ale zabraklo mi odwagi... by znow tam wrocic... Miec ja blisko... ale gdybym mogla cofnac czas bym postapila inaczej... Do dzis mam sny ze gdzies po tym wszystkim lezala sama a ja ja zostawilam choc kocham ja nad wszystko.
                • Gość: GATO Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 19:42
                  Nie zdecydowaliśmy się na pochówek, choć oddziałowa szpitala na to nalegała, w zasadzie to nie pozostawiając nam prawa wyboru.
                  Niestety niekompetencja w szpitalu to codziennosc mam takei wrazenie.
                  Z samym pochowkiem pomijajac to w jakim sie jest stanie po wyjsciu ze szpitala jest mnostwo dziwnych formalnosci ciagnacych sie dalej w czasie
                  Mielismy dokladne informacje i wiedzielismy z roznych zrodel ze to prawo nie obowiazek, zreszta sam ksiadz nie wiedzial jak postepowac w takej sytuacji...
                  Nikt kto nie byl w takiej sytuacji mysle ze nie zrozumie tego...

• Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 19:58
                    My tez sie wszystkiego dowiedzielismy. Natomiast ja mam bardzo dobre zdanie o szpitalu w ktorym rodzilam... Wrecz dostalam z tamtad duzo czulosci przytulenia i pocieszenia... od calkiem obcych ludzi. Zadnego nacisku oraz osadzenia jak czesto jest w takich sytuacja... W takim razie zycze Wam powodzenia w dalszym zyciu.
                    • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 20:07
                      Dziekujemy i wzajemnie, mamy nadzieje ze limit pecha zostal juz wyczerpany w naszym zyciu
                      dopytam jeszcze tylko czy dostalas dluzsze zwolnienie z pracy juz po wszystkim ze szpitala poza przyslugujacym 2 tygodniowym ?
                      • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 20:37
                        Bylam w zlym stanie psychicznym i odrazu dali mi miesiac. Nastepnie od lekarza gin u ktorego lecze sie prywatnie dostalam 3tyg bo juz wiecej nie mogl. Zalecal mi natomiast wizyte u psychiatry. I od nich dostajesz zwolnienie 100% platne i pomoc. Ja natmiast z niej nie skorzystalam. Chce juz wrocic do pracy tam moze bedzie lzej. Nie bede tam myslec
                        • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 20:54
                          Nie łatwo sie po takiej traumie pozbierac , doskonale to rozumiem,chyba najwazniejsze teraz jest wsparcie w swojej drugiej"połowce" i czas, ktory goi rany.
                          Mysle ze trzeba patrzec do przodu oczywiscie na tyle na ile sie da,w naszym przypadku kolejnej miejmy juz nadzieje teraz, zdrowej ciazy.
                          Rozumiem ze tez dostaliscie informacje ze dalsze badania genetyczne nie maja sensu ze byl to czysty przypadek,pech i nie bedzieto mialo zadnego wplywu na ewentualna nastepna ciaze?
                          Lekarz okreslal okres w ktorym sie nie nalezy starac o dziecko ? My mamy info ze 3 msc min maks 6 msc
                          • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 21:13
                            Tak zostalismy poinformowani bardzo precyzyjnie. 2konsultacje genetyczne i bardzo zyczliwi lekarze. Wiem ze to byl przypadek natomiast sama nie wiem czy nie wykonam w przyszlosci badan genetycznych mimo ze w naszym przypadku nie sa refundowane i kosztuja 1000 zl ale to dlatego by uwolnic sie psychicznie od tej traumy....Byb ten kamien z serca spadl... Jestem przykladem ze triplodia nie jest typowo genetyczna chiroba a wada letalna poniewaz mam juz zdrowe dziecko. Przykro tylko ze przez takie PRZYPADKI jak Triplodia traca zycie nasze dzieci... Nam lekarz kazal odczekac ze 4miesiace. Ale narazie nie chcemy. Te rany musza sie zagoic...
                            • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 21:28
                              Czy mezowi lekarz wypisal jakas opieke ? bo nam powiedzieli ze szpital takiego czegos nie wystawia wiec ewentualnie chyba rodzinnego trzeba bedzie poprosic.
                              U nas z testu Papa wyszlo bardzo malo prawdwopodobienstwo chorob genetycznych trisomii wiec poki co o dalszych badaniach nie myslimy.
                              • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 24.02.15, 21:43
                                Tak. Ale na dziecko. Na zone nie dostanie sie opieki nawet w takiej sytuacji. Moze ewentualnie na siebie pociagnac zwolnienie. I wystawic moze tylko rodzinny.
                              • Gość: ... Re: Triploidia IP: *.play-internet.pl 05.03.15, 20:45
                                GATO co u Ciebie?
                                • Gość: GATO Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 06.03.15, 15:46
                                  Wrocilam do pracy,wg. kontroli usg wszystko jest w porzadku,mozemy za kilka msc zaczac starac sie o miejmy nadzieje zdrowego dzidziusia.Zostala nam jeszcze zalegla rozmowa z genetykiem bo poki co mielismy jedna przed amnipunkcja,choc w zasadzie wszystko wiemy i nie wiem czy tam pojedziemy
      • Gość: gato Re: Triploidia IP: *.nat.osadanet.pl 24.02.15, 17:52
        triploidia to czysty przypadek, dowiedzielismy sie od genetyka oraz ginekologa nie ma zadnego wplywu na nastepna ciaze,
    • Gość: e Re: Triploidia IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.14, 16:28
      Urodziłam martwego chłopczyka w 5 m.c. Triploidia 69XXY
    • Gość: mama_trojki Re: Triploidia IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.16, 14:37
      też miałam przypadek triploidalny 69XXX, rozbilam badania w klinice genesis z poznania, badano material z poronienia. oprocz tego badanie histopatoogiczne nie wykazalo zasniadu. dostalam opinie ze czysty przypadek nie majacy wplywu na nast ciaze. mialam juz 2ke dzieci wtedy.
      po pol roku zaryzykowalam i jeszcze jedna ciaza biochemiczna, od razu poleciala a w nast cyklu juz zdrowa ciaza. po urodzeniu tego 3ciego dziecka bede sie znowu starac i znow sie boje bardzo ale chec silniejsza...
    • Gość: olo Re: Triploidia IP: *.jmdi.pl 16.02.17, 18:30
      Ja miałam dziecko z triploidią i poroniłam w 5 miesiącu. Wiek mój przed 30 r.ż. konsultowałam sie z kilkoma profesorami z genetyki i powiedzieli nie niesie za sobą podwyższonego ryzyka genetycznego. jednakże w kolejnej ciąży zalecają wykonanie badania Biopsji trofoblastu jest to jednak badanie inwazyjne wiec można wykonać wcześniej 100% płatne badanie Nifty lub Harmony które są bezpieczne niestety dużo kosztują ok .2500 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka