Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc

03.03.03, 09:12
Czy po USG domaciczym mogę mieć 100% pewność , że mam drożne jajowody? Czy to
badanie wykrywa np. PCO? Po USG mam taki opis:przydattki obustronnie bez
zmian , jajniki o śr. około 20mm o prawidłowej echostrukturze.Bardzo prosze o
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • dziobek2 Re: prosze o pomoc 03.03.03, 14:39
      prosze Was o odpowiedź, nie wiem czy moge byc spokojna czy jeszcze robić jakieś
      badania!!!
      • misia.j Re: prosze o pomoc 03.03.03, 15:55
        USG (o ile mi wiadomo - lekarzem nie jestem, ale mogę się poszczycić niedrożnymi jajowodami) nie jest w stanie ocenić drożności jajowodów. Można sprawdzić albo podczas laparoskopii, albo poprzez badanie HSG. Przy czym trzeba pamiętać, że jeżeli nawet podany kontrast przejdzie przez jajowody, to są one drożne teoretycznie, bo w praktyce zdarza się, że poprzez przebyty stan zapalny lub endometriozę jajowody tracą swą funkcję przesuwania jajeczka w kierunku macicy, co może zaowocować ciążą pozamaciczną. Wszystko to zależy od stopnia uszkodzenia jajowodu.
        Acha, USG może jeszcze pokazać zgrubienia na jajowodach, które mogą sugerować zmiany (np. wodniak) i co za tym idzie - niedrożność.
        Moim zdaniem jednak u Ciebie nic nie wskazuje na to, żeby jajowody nie działały jak należy. Nie wpadaj w panikę, idź do lekarza, jak mu nie ufasz - skonsultuj się z innym. Wszystko będzie dobrze.
        • agul1 Re: prosze o pomoc 03.03.03, 16:06
          Usg na pewno nie pokaze, czy jajowody są drożne - najpewniejszym sposobem na
          zbadanie tego jest laparoskopia, podczas której można je od razu udrożnić.
          Tak jak pisze Misia, usg może pokazać np. wodniaki, które świadczą o
          niedrożności, ale nie musi ich być. W zasadzie niedrożność jajowodów może nie
          dawać żadnych objawów.
          Usg natomiast pomaga w zdiagnozowaniu pco, ale skoro u ciebie z jajnikami
          wszystko ok, to w tej kwestii raczej nie widzę powodu do niepokojusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka