Dodaj do ulubionych

prolaktyna

08.09.06, 09:49
Kobitki, jakie są objawy wysokiej prolaktyny ?
jakie są cykle, miesiączki i inne objawy ??
jak wygląda wykres temperatury w fazie lutealnej ??
z tego co wiem to progesteron podwyższa temperaturę, prolaktyna obniża
progesteron, tak więc chyba temperaturę też
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: prolaktyna IP: *.acn.waw.pl 08.09.06, 10:31
      objawy:brak owulacji,niereg.cykle
      wykres może być płaski,bez skoku temp.

prolaktyna nie obniża po prostu blokując owulację=brak progesteronu=brak
      podwyższonej temp.
      • Gość: Funia79 Re: prolaktyna IP: 81.255.28.* 08.09.06, 11:08
        aha,
        czyli jak rozumiem, wysoka prolaktyna blokuje owulację, czego konsekwencją jest
        brak progesteronu,
        a czy jak doszło do owulacji, progesteron zaczął się wydzielać, temperatura
        utrzymuje się wyższa, to czy np kilkudniowy stres (mający miejsce już po
        owulacji) może spowodować gwałtowny wzrost prolaktyny ?? a tym samym
        uniemożliwić ciążę ?
        sorry, może mam głupie pytania, ale znam się na tych zagadnieniach, za to
        pięknie potrafię się stresować wszystkim smile
        17 dnia cyklu byłam u gina, miałam USG, widać było jeden pęcherzyk 19 mm,miałam
        śluz płodny, temperatura w tych dniach na poziomie 36,0-36,3 (mierzę rano o 6)
        gin powiedział,że za 3-4 dni będzie owulacja, po 3 dnaich temperatura skoczyła
        mi do 36,7-37,0 (rano mam 36,7-36,8, a w ciągu całego dnia mam 37,0)
        niestety 2 dni po skoku zaczęłam czuć napięcie piersi, nie bolą mnie one tak
        bardzo, mogę spać na brzuchu, ale są jakieś takie ciepłe i widać mi wszystkie
        żyłki, ale nie są powiększone.
        dlatego myślę, że coś nie tak jest z prolaktyną, cały czas się tym stresuję
        • Gość: Milutka31 Re: prolaktyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:36
          Funia a starszasz sie o dzidzie?
          U mnie to cały szereg objawów-dlugie cykle, brak owu, mlekotok, bolesnośc
          piersi. Lecze sie od 1,5 roku, owu jest i jest skok tempki(wcześniej nie
          mierzyłam w prawdze temperatury ale cykle miałam ponad 60 dniowe).Przed każdą
          miesiączką męczy mnie ból piersi a i mlekotok wcale nie chce ustapić. Prl też
          nie chce spaść do granic normy. Ehhh ta prolaktyna.
          • Gość: funia79 Do Milutka 31 IP: 81.255.28.* 08.09.06, 12:49
            no właśnie od tego cyklu zaczęłam się starać,
            weszłam więc sobie na forum NPR, potem na Zdrowie Kobiety, i zaczęłam czytać,
            no aż wreszcie wlazłam na forum Niepłodność i tam to dopiero zaczęłam czytać !i
            szukać nie wiadomo czego
            Byłam u lekarza (nawet trzech wink, po zrobienu USG powiedziała mi lekarka, że
            nie widzi w mojej budowie, ani przebiegu cyklu nic co mogłoby wskazywać na
            problemy z zajściem, kazała mi iść do domu i zachodzić ! i oczywiście kazała mi
            przestać myśleć bo jeszcze się niepotrzebnie zablokuję,
            ale jak się tak czyta to zaczynam widzieć u siebie wszystkie objawy, najpierw
            myślałam, że mam PCOS (ale baaardzo dokładne USG potwierdziło, że mam zdrowe
            jajniki, bez ani jednej torbieli za to z pięknym pęcherzykiem Graffa (jednym),
            poza tym nie mam innych objawów wskazujących na PCOS
            no to teraz zaczęłam się martwić tym , że mam tkliwe piersi (nie mogę
            powiedzieć, że mnie bolą, bo są tylko napięte) no i wymyśliłam sobie tą
            prolaktynę
            a może ja mam hipochondrię ? co ty na to?
            • blaszany_dzwoneczek Re: Do Milutka 31 08.09.06, 12:53
              Ja stawiam na hipochondrię.
              • Gość: funia79 Re: Do Milutka 31 IP: 81.255.28.* 08.09.06, 12:58
                ale może jednak powinnam zrobić sobie w poniedziałek badania :
                prolaktyna, progesteron, TSH , co ??
                to bedzie 27dc, owulacja była w 19-20 dc
                • Gość: Milutka31 Re: Do Milutka 31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:17
                  Niezły pomysł szczególnie ze masz jakieś 7 dni po owu to akurat możesz zrobić
                  sobie progesteron-to powie Ci czy była owu, prl nie zaszkodzi, bedziesz
                  wiedziala że masz ok lub że coś nie tak, TSH jak nie robiłaś nigdy w życiu to
                  tez dowiesz sie na jakim poziomie jest.Ja tam bym nie stawiałą na hipohondrię
                  bo wiem jak to jest jak się człek naczyta i potem wszystko u siebie znajduje.
                  Jak zrobisz sobie badanka i wszystko okaże sie wporządku to tylko relaks. W
                  ciąże wcale ponoć nie jest tak łatwo zajść-i tak to jest an tym swiecie że jak
                  sie chce za mocno to nie wychodzi, a jak sie bardzo nie chce to az za dobrze
                  wychodzi.
                  pozdrawiam i zyczę wszystkiego najlepszego.
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Do Milutka 31 08.09.06, 13:23
                    Mi ginekolog kazała zrobić badanie prolaktyny najpóźniej do 5dc.
                    • Gość: Milutka31 Re: Do Milutka 31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:50
                      Ja też zawsze robie na początku cyklu, ale jest tyle zdań ilu lekarzy. W sumie
                      to prl ma wahania dobowe, ale w cyklu jest w miare stała wiec to nie ma
                      większego znaczenia. Ostatnio spoktałam sie z opinią ze nie powinno się robić
                      podczas okresu. W sumie to ja sie tym nie przejmuje-robie zawsze na początku bo
                      tak zaczełam i tego sie trzymam.
    • Gość: fryga Re: prolaktyna IP: *.laczpol.net.pl 08.09.06, 16:29
      tylko badanie prolaktyny zrób z obciążeniem, czyli dwa razy. raz, pani da ci tabletkę i po godzinie drugi raz.
      ja walczę z bardzo wysoką prolaktyną od bardzo dawna. zanikła mi miesiączką całkowicie. od kilku misięcy biorę bromokorn i się poprawiło jest miesiączką i owulcja, ale bromek trzeba brać cały czas.
      • Gość: Milutka31 Re: prolaktyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:12
        Fryga witaj w klubiewink
        Do Funi-tylko przed badaniem 2 dni bez sexu i drażnienia brodawek oraz bez
        stresu-bo to podwyższa prolaktyne.
        Zapomniałąm napisac bo dla mnie to oczywiste, ale nie dla wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka