Dodaj do ulubionych

za mała macica?

IP: *.*.*.* 06.11.01, 18:07
Szanowna Pani Doktor, bardzo prosze o interpretacje wynikow usg macicy, jeden
lekarz powiedzial ze wszystko w porzadku, inny mnie "wyzwal" ze nic z tym nie
robilam, bo mam za mala macice jak na swoj wiek (24 lat). Na usg jest napisane:
AP 30mm, myometrium jednorodne,endometrium grubosc 6mm,zatoka Douglasa
wolna,oba jajniki prawidlowej wielkosci.Tak bylo w zeszlym roku,potem zaczelam
brac Diane 35 i Androcur (pol tabletki), a wyniki hormonow (przed braniem
lekow): poziom E=43,4 pq/mL; poziom PRL=208 mIU/L; poziom P=34,9 nmol/L; poziom
T=0,77 ng/ml.wyniki obecne (pazdziernik tego roku) poziom E=12,7 pq/mL;poziom
PRL=267 mIU/L; poziom P=1,73 nmol/L;poziom T=0,17 ng/ml, moja doktro kazala mi
odstawic teraz Androcur. Chodzi mi przede wszystkim o te macice, czy
rzeczywiscie jest za mala???moze zrobic ponowne usg?i chyba zmienie lekarza, bo
proponuje mi wypalenie nadzerki(po świetach) a przeciez do tego czasu mozna by
to moze jakos zaleczyc?prawda? Bardzo prosze o interpretacje wynikow, czy sa
rzeczywiscie az tak zle, ze musialam przez rok brac Androcur, który podobno
jest bardzo mocny, no i co z ta macica? pozdrawiam, wierna czytelniczka tego
forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: bina Re: za mała macica? IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.11.01, 18:42
      Witaj An! Po co bralas Diane i Androcur???? Leki te sa zalecane w przypadku
      podyzszonego poziomu testosteronu, a z wynikow, ktore przedstawilas (tych przed
      przyjmowaniem w/w tabletek)wynika, ze w Twoim przypadku stezenie we krwi tego
      wlasnie hormonu bylo jak najbardziej w normie!(z tego co wiem dolna granica u
      kobiet owulujacych wynosi 65 czy 68 ng/ml a gorna 119 ng/ml). Androcur jest
      rzeczywiscie preparatem bardzo silnie dzialajacym, polecanym szczegolnie
      mezczyznom m.in. w celu zmniejszenia popedu plciowego. Dla kobiet wskazana jest
      natomiast Diane, zawierajaca w prawdzie ten sam hormon co Androcur (octan
      cyproteronu), jednak w mniejszej dawce, no i co wazne, inne hormony, bez
      ktorych sam octan cyproteronu spowodowalby wiecej szkod niz pozytku w
      organizmie kobiety. Wybacz, ze odpieglam od tematu, bo pytalas przeciez o
      macice. Nie znam powodow, przyczyn przyjmowania przez Ciebie powyzszych
      preparatow. Jednak moim (skoromnym)zdaniem (oczywiscie moge byc w bledzie, bo
      nie jestem lekarzem)powinnas jak najszybciej odstawic Androcur!!!!
      • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 06.11.01, 18:51
        Dzisiaj odsawiam, bo sama sie przerazilam gdy pani w aptece powiedziala, ze to
        konskie dawki. Juz zapisalam sie do innego lekarza na Ursynowie poleconego na
        tym forum. Dzieki za zainteresowanie Bina. POzdrowionka
        • Gość: Julka Re: za mała macica? IP: 212.244.180.* 07.11.01, 11:37
          Cześć, tu Julka z wątku o dobrych ginekologach. Czyżbyśmy juz raz
          przedyskutowały sprawę pewnej Pani doktor J.Z. i jej leczenia hormonami? Czy te
          wszystkie opisywane sprawy również jej dotyczą ?! Jeśli tak to współczuję,
          cieszę się, że juz jestes zapisana do innego lekarza smile Powodzenia
          • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 07.11.01, 15:04
            Witaj Julko, to rzeczywiście ta sama Pani doktor.Dotad bylam zadowolona, ale na
            serio sie przerazilam tych konskich dawek lekow, we wtorek ide do dr
            Mazanowskiego. POzdrawiam
            • Gość: Julka Re: za mała macica? IP: 212.244.180.* 07.11.01, 15:46
              Powodzenia smile, może odezwij sie po wizycie u niego - nawet w tym samym wątku,
              jestem bardzo ciekawa co ci powie...
              • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 07.11.01, 16:58
                Na pewno dam znac, tym bardziej ze sama jestem bardzo ciekawa, i poprosze go o
                usg macicy, czy mi choc troszeczke urosła bo po tych dawkach powinna,
                pozdrowionkasmile)))
                • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 12.11.01, 16:58
                  Szanowna Pani Doktor bardzo prosze o interpretacje wynikow, to dla mnie bardzo
                  wazne. pozdrawiam
                  • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 14.11.01, 15:02
                    Pani Doktor bardzo prosze o jakas informacje, wciaz czekam na odpowiedz.
                    POzdrawiam
                    • Gość: Julka Re: za mała macica? IP: 212.244.180.* 21.11.01, 10:02
                      Cześć, ostatnio troszke mnie nie było na forum, jak wizyta u nowego lekarza, co
                      ci powiedział dr Mazanowski? Pozdrowienia smile
                      • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 22.11.01, 18:25
                        Witaj Julka, jestem po wizycie u dr Mazanowskiego, spko, mily
                        człowiek.powiedział, ze w sumie dobrze ze bralam te leki, ale juz dostalam ich
                        wystarczajaca dawke, odstawilam Androcur, Diane zostawiam, bo i chroni przed(a
                        jeszcze nie planuje ciazy) a zarazem podtrzyma te dawke hormonow, ktora miec
                        powinnam. w kazdym razie "przenioslam" sie do niego, tym bardziej, ze mam z
                        domu ok 15 min spacerkiem ,a na Saska Kepe "troszeczke" dalej. U niego tez
                        zdecydowalam sie na leczenie nadzerki (choc on tez proponuje wypalanie), to juz
                        za 2tygodnie, mam stracha. Pozdrawiam, do usłyszenia.
                        • Gość: Julka Re: za mała macica? IP: 212.244.180.* 23.11.01, 09:45
                          To fajnie, że jesteś zadowolona z nowego lekarza, mnie tez pewnie czeka
                          wypalanie nadżerki, ale ponieważ może za jakiś czas zdecyduję się na dziecko,
                          moja lekarka na razie leczyła mnie środkami przeciwzapalnymi - pod warukiem, że
                          nadżerka sie nie powiększy smile
                          • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 27.11.01, 17:23
                            Witaj Julka, gratulacje z powodu chęci posiadania dzieciaczka (to kolejne,
                            prawda?) mi też lekarz radzi ciaze, ale chyba jeszcze nie teraz, moze gdybym
                            miala prace albo choc jakies perspektywy na nia? ale pewnie kiedys....choc moj
                            tato juz marzy zeby byc dziadkiem a moj facet chetnie by sie postarał, coz
                            gdyby byly inne czasy... pozdrawiam
                            • Gość: Julka Re: za mała macica? IP: 212.244.180.* 28.11.01, 10:42
                              Czasy są rzeczywiście parszywe a rzekoma "polityka prorodzinna" - o kant d...
                              potłuc smile
                              Na zdrowy rozum powinno się mieć (jesli sie bardzo chce) jedno dziecko i już,
                              ale instynkt macierzyński swoje wie... Na razie muszę się uporać ze swoimi
                              problemami - mam dość silna nerwicę (pewnie przyczyniły sie do niej moje dwa
                              poronienia i różne inne różności, na szczęście mam synka smile)i jak to mi się
                              uda będę myśleć o drugim maleństwie - nawet wbrew rozsądkowi... smile
    • monika.antepowicz Re: za mała macica? 17.11.01, 18:09
      Te poprzednie wyniki były prawidłowe, ale może były jakies objawy kliniczne? co
      do wyników badania usg to jest npodany tylko wypiar poprzeczny, który jest
      całkiem przwidłowy dla kobiety, która nie rodziła.MA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka