08.01.07, 09:47
Na usg wyszły mi dwie zmiany fibroadenoma. Mam zleconą biopsje dopiero na
czerwiec! Szukam prywatnie żeby to wykonać. Ale moje pytanie dotyczy biopsji
czy to się robi w znieczuleniu?
Obserwuj wątek
    • joisana Re: Biopsja? 08.01.07, 10:47
      Nie mozna było w jednym poście?

A w zwiazku z pytaniem, większość onkologów zaleca usunięcie zmiany której
      wstępną diagnozą jest fibroadenoma, biopsja nic nie zmienia i tak po biopsji
      trzeba usunąć i to szybko, a to w Polsce nie jest wcale proste. Nie rób
      prywatnie biopsji tylko pogadaj z onkologiem. Lepiej się wciśnij za
      łapówkę,albo prywatnie na wczesny termin zabiegu usunięcia, jesli forsa nie gra
      roli możesz zrobić mammotom-biopsja mammotomalna polega na usunieciu guzka za
      pomoca specjalnej igły w całości (do 2cm śr) nei ma blizny, mniejszy ból, tylko
      koszty duże .
      • zeberka5 Re: Biopsja? 08.01.07, 13:33
        Duże koszty tz. jakie?
        • nataniela29 Re: Biopsja? 08.01.07, 16:10
          zeberka5, skąd jesteś ? z jakiego miasta, pół roku czekania na biopsje to bardzo
          długo - Na usg wyszły ci dwie zmiany fibroadenoma czyli pewnie
          gruczolakowlokniaki. Moim zdaniem prywatnie nie ma sesu, nie dlatego ze koszt,
          ale dlatego, że co dalej jeśli bedzie trzeba np. ciąć - znowu prywatnie i tak
          błędne koło. Moim zdaniem najlepiej po wykryciu jakiejkolwiek zmiany w piersi od
          razu udać się do lekarza/poradni, do którego (w przypadku złych wyników)
          ostatecznie i tak byśmy trafiły - czyli w tym przypadku chirurg/onkolog - w
          takiej poradni wszystkie badania są na miejscu i nie latamy ze skierowaniami
          dalej. Na przykład w Warszawie przy szpitalu Wolskim jest poradnia chorób sutka,
          - przyjmuje lekarz chirurg - onkolog, na pierwszą wizyte czeka sie maks. 2
          tygodnie, usg czeka sie maks. miesiąc.- po usg już z wynikiem do lekarza
          bezpośrednio po badaniu bez zapisów idziemy ustalić co dalej, lekarz potrafi
          nawet z miejsca zrobić wtedy biopsje. na wynik czeka sie około tygodnia.
        • joisana Re: Biopsja? 08.01.07, 18:12
          Zdaje się , ze ostatnio to było 1600zł, ale to było w zeszłym roku.
    • Gość: yariska83 Re: Biopsja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:12
      W warszawie przy centrum onkologii jest przychodnia. byłam rano i tego samego
      dnia dostałam sie do lekarza, który od razu zrobił biopsję, ja nie miałam
      znieczulenia bo nie było potrzeby.
      • Gość: zeberka5 Re: Biopsja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 07:27
        Jestem z woj. opolskie. Właśnie te badania przeprowadzono mi w Opolskim Centrum
        Onkologii w Opolu, usg miałam 29.12.2006r. Z wynikiem też tam poszłam do
        poradnii pzry tym Centrum i tam chirurg onkolog zapisał mnie na biopsję chyba z
        uwagi na długie terminy na czerwiec. Wszystko normalnie na kasę chorych. A
        teraz żeby to przyśpieszyć zapisałam się na prywatną wizytę do chirurga
        onkologa i chyba na prywatną biopsje, a potem to zobaczymy. Lekarz któy mnie
        przyjmował w poradni powiedział, ze on by mi na razie nie proponował zabiegu
        usunięcia. Dlatego muszę się upewnic i idę do znanego w Opolu Onkologa.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka