Gość: Ania IP: *.dialup.medianet.pl 20.11.01, 13:28 Co miesiąc w dolnej części brzucha mam straszne bóle. Występuje to zawsze w pierwszym dniu miesiączki. Co może być tego przyczyną? Czy to poważna oznaka jakieś choroby?Jakie należy zrobić badania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: akmka Re: bóle miesiączkowe IP: 195.117.249.* 20.11.01, 14:08 Mam to samo odkąd zaczęłam miesiaczkować. Pierwszego dnia zaraz po zauważeniu co się dzieje MUSZĘ zażyć tabletkę przeciwbólową w przeciwnym razie zaczynam wymiotować z bólu i mdleć. Coż. Lekarze mówią, iż przejdzie mi to po urodzeniu 1 dziecka -to juz chyba tradycyjne wytłumaczenie. A 4 miesiace temu zaszłam w ciążę, ale była to ciąża pozamociczna. Nie wiem czy ma to jakiś związek z moimi dolegliwościami. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na moje pytania..... Może Pani Dokotor. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: bóle miesiączkowe 21.11.01, 13:36 Czy zawsze miesiączki były tak bolesne? Jeżeli tak- to po prostu pierwotne bolesne miesiączkowanie, natomiast jeśli sytuacja ma miejsce od pewnego czasu- nalezy wykluczyć chorobę zwaną endometrioza lub inna przyczynę organiczną (np. mięśniaki) Przy bolesnym miesiaczkowaniu pierwotnym ulgr przynoszą leki przeciwzapalne- inhibitory prostaglandyn- ibuprofen, aspiryna. Endomatrioza to choroba, która polega na występowaniu błony śluzowej macicy poza jej jamą - ogniska te naciekają okoliczne narządy, są przyczyną zrostów no i mogą być przyczyną bolesnych miesiączek. Myslę,że wobec tych dolegliwosci nalezy przeprowadzić dalszą dignostykę- przydatne byłoby wykonanie badania usg.MA Odpowiedz Link Zgłoś