Dodaj do ulubionych

ból zęba

IP: *.wroclaw.mm.pl 08.02.07, 19:01
czy to normalne ze po wypełnieniu zęba pląba ząb ten boli mnie caly
tydzien,jest to taki dziwny ból jakby pulsowanie w srodku,takie kłucie.co
dziwne ze na zdieciu zeba nie wykazało nic niepokojacego. czy mial moze ktos
z was taki przypadek i co bylo jego powodem.moja dentystka sama jest
zdziwiona tym faktem.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: ból zęba 08.02.07, 19:07
      Miałam kiedyś coś takiego, okazało się, że dentysta założył plombę, wyczyścił niestarannie, a ząb nadawał się do leczenia kanałowego.
      • forumfanka Re: ból zęba 08.02.07, 21:49
        Hej!Ja mam to samo,właśnie brałam tabletkę bo ząb mnie boli!Juz jednego zęba
        musiałam poprawiać,bo miałam zle wyczyszczonego,to samo dzieje się teraz-ząb
        strasznie boli,cała głowa i ucho ból promieniuje! Radzę iść do dentystki!Pozdrawiam.
    • brejzaga1 Re: ból zęba 08.02.07, 21:56
      Dziwna to jest ta dentystka..zab ma prawo Cie bolec gdy np ubytek byl
      gleboki,bylo blisko miazgi(trzeba obserwoac bo moze skonczyc sie
      kanalowka)dalej,zalozyla podklad najczescjej jest tu Ultra
      -Blend(swiatloutwardz,)albo inny ztej grupy - u niektorych pacjentow zdarzaja
      sie taki nadwrazliwosci.Obserw,jezeli zauwazysz bou zlwaszcza na zmiany
      temp,gorace zimne.-to najprawdop, skonczy sie leczeniem kanalowym,skonsul z
      innym dentysta ,sama popatrz na zdjecie pod swiatlo zobaczysz czy ubytek(biala
      plama)jest gleboki(jak tak bedzie to blisko korzenia zeba)pozdrawiam sprawdz czy
      np jak schylasz sie to bardziej nie boli ?
    • bruyere Re: ból zęba 09.02.07, 17:26
      Tak jak pisały inne forumowiczki mogło się zdarzyć,że ząb nie został
      dostatecznie wyczyszczony przez dentystkę, ale mogło być również tak, że ubytek
      był bardzo głęboki(tzn próchnica drążyła bardzo blisko miazgi) i lekarz
      doczyścił próchnicę, ale bakterie mogły już przeniknąć do miazgi i rozwija sie
      stan zapalny miazgi. Zawsze w takim wypadku, gdy jest głęboka próchnica lekarz
      powinien powiedzieć o tym pacjentowi, że może pobolewać ząb kikla dni z
      podrażnienia mechanicznego wiertłem, może być też nadwrażliwość czy zakładaniu
      światłoutwardzalnego wypełnienia po zbyt długim wytrawianiu i zbyt intensywnym
      suszeniu zębów dmuchawką, taka nadwrażliwość może trwać nawet do kilku
      miesiecy.Z podanych przez Ciebie objawów nie można jednoznacznie stwierdzić co
      się dzieje w tym przypadku, Ale jeśli:1)ból jest samoistny, tzn że pojawia się
      sam, ale również nasila się na ciepłe bodźce, a zimne go łagodzą, 2) bardziej
      boli w nocy i w pozycji leżącej, 3)jest pulsujący,tętniacy, a nie kłujący, 4)a
      do tego ząb może bardziej boleć przy nagryzaniu i byc nieco bardziej ruchomy,
      to są to objawy rozwijającego się zapalenia miazgi a następnie zgorzeli miazgi
      i zapalenia tkanek okołwierzchołkowych. Jeśli objawy się nasilają w opisany
      sposób to konieczne będzie leczenie kanałowe. Lepiej nie czekać, bo przy
      zgorzeli miazgi ból jeszcze się zwiększy...Powodzenia, trzymam kciuki.
    • ela_anna Re: ból zęba 09.02.07, 19:58
      natychmiast otworzyc,mozesz stracic zęba...zrob to na wlasna
      odpowiedzialnosc.,niezaleznie co ci konował opowiada...jesli zab był chory tam
      gromadza sie beztlenowce,nie uratujesz zeba i pozostanie ci tylko go usunac.To
      pilne!Moze jak trafisz na dobrego stomatologa to po miesiacach leczenia uda sie
      uratowac,ale to powazny problem.A na przyszłośc nie pozwol sobie od razu zamykac
      zęba...dzis pieknie to robia w znieczuleniu a potem umywaja rece i opowiadaja
      bajki..masz do wybory utrate zeba albo wielomiesieczne leczenie ...bez pewnosci
      ze uda sie uratowac...
    • izolda201 Re: ból zęba 09.02.07, 23:02
      hmmm zdziwiona jest? Często ząb po wypelnieniu może bolec, ale nie aż tak długo.
      Źle może wyczyściła ubytek, wstawiła wypełnienie i robi sie teraz stan zapalny.
      Jak najszybciej idź do lekarza, powinien wyjąc wypełnienie i myślę, ze zastosuje
      antybiotyk i opatrunek. Pzdr i jak najszybciej do stomatologasmile-chocby innego,
      bo ta pani trochę mnie zdziwila swoim zachowaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka