Dodaj do ulubionych

dretwienie twarzy

IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.02.07, 06:09
witam,

mam nietypowy problem, niby nic takiego, ale denerwujące,
ostatnio mam dostyc nerwowa sytuacje w pracy, stresujac sie zaciskm zęby w
nocy, tak bylo z niedzieli na poniedzialek - cala dolna szczeka mnie bolala w
dzien, wczoraj to samo, do tego wczoraj popoludniu doszlo jakby odretwienie
lewej strony twarzy (przedewszystkim policzek - uczucie jakby krew tam nie
doplywala, ukolice ust tez mam zdretwiale) natomiast prawa strona twarzy
zupelnie normalna.. zastanawiam sie czy poprostu cos sie nie dzieje z ktoryms
z zebów (bolo zebu jako takiego nie czuje)..
dzisiaj nie spie juz od ponad godziny a odretwienie nie zmniejszylo sie..
sama nie wiem co o tym myslec..

Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: dretwienie twarzy IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.02.07, 06:17
      przyszedl mi do glowy jeszcze inny opis to uczucie jak po znieczuleniu u
      dentysty, jakbym w okolice lewej trojki dolnej dostala zastrzyk ze
      znieczuleniem..
      • Gość: gosc Re: dretwienie twarzy IP: 82.139.156.* 14.02.07, 10:08
        Moze to być od kregosłupa szyjnego ja tak mam. Mam lordoze i dochodza jeszcze
        zawroty głowy i mrowienia na czubku głowy.
        • Gość: mk Re: dretwienie twarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 11:04
          tez o tym pomyslalam, mam skolioze i w poniedzialek bolal mnie wieczorem bardzo
          kregosplup... zobaczymy, dzisiaj ide do neurologa
    • Gość: lilu Re: dretwienie twarzy IP: *.miechow.com 14.02.07, 11:57
      Na 99% to są nerwy! Nie zdziw się jak pewnego dnia fikniesz zemdlona. To
      jeszcze może być serce, ale stawiam na stres. Wierz mi, wiem co mówie. Poproś
      lekarza o łagodny środek uspokajający. Świadczy o tym opis spięcia mięśni
      czaszki.
      Połóż się wieczorkiem, spróbuj bardzo świadomie poczuć każdy mięsień na twarzy,
      żuchwie, czaszce. Wyobraź sobie, że każdy z nich waży tonę. Popracuj nad ich
      rozluźnieniem. Poczytaj zresztą o technikach relaksacji. Grunt to świadomość
      siebie. Pozdr
      • asidoo Re: dretwienie twarzy 14.02.07, 12:49
        Może masz niedobory magnezu? Warto sprawdzić.
        • Gość: mk Re: dretwienie twarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:23
          piłam wczoraj rozpuszczalny
        • tlustaklucha Re: dretwienie twarzy 14.02.07, 19:51
          miesni zuchwy nie da sie rozluznic relaksacja!!! one sa niezalezne od nas. ja
          tez zaciskalam zeby w nocy (mozna sobie w dzien rozluxniac, a w nocy i tak
          zacisniesz), zgrzytalam (bruksizm). teraz mam ubytki szkliwa, cofniete dzisla,
          odsloniete szyjki. mozna sobie tak zetrzec zeby i w koncu zostaja same pienki.
          koniecznie idz do dobrego dentysty i niech ci zrobi szyne na zeby, ktora
          bedziesz sobie w nocy zakladac. ona ma pewna grubosc i nie pozwala zgryzc zebow
          do konca. tylko reguralne noszenie takiej szyny moze rozluznic trwale miesnie
          zuchwy. zwykle po okolo pol roku noszenia. potem zaklada sie ja raz na jakis
          czas. gotowa szyna kosztuje ok 300 zl. drogo, wiem, ale jesli chcesz miec
          wlasne zeby jeszcze przez jakis czas, to warto zainwestowac.
    • Gość: magda Re: dretwienie twarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:28
      Podobną sytuację miałam ponad rok temu, oprócz drętwienia lewej części twarzy
      drętwiała mi lewa ręka, zwłaszcza palce, miałam zawroty głowy i chwilowe
      problemy ze wzrokiem (wszystko w tym samym czasie). Byłam u lekarza, okazało
      się że przyczyną jest stres, dostałam receptę na memotropil (chyba tak to się
      nazywa, brałam ok 2 tygodni), po miesiacu byłam na kontroli, wszystko w
      porządku.
      Najlepiej umów się do lekarza, niech Cię przebada.
      Jeśli żyjesz w stresie i łatwo sie denerwujesz - codziennie bierz magnez.
      postaraj się też nabrać dystansu do problemów (wiem, że to trudne), ale tu
      chodzi o Twoje zdrowie. Pozdrawiam
      • Gość: gośc Re: dretwienie twarzy IP: 82.139.156.* 14.02.07, 15:14
        dzisiaj tak lecza lekarze, stres i maja z głowy. Mnie tak lecza nie robiąc
        zadnych konkretnych badan, postawiono diagnoze nerwica. moje objawy ( drętwienia
        ,mrowienia, potworne zawroty głowy, problemy z oczami, kołatanie serca)Leki
        przyjmuje i nic nie pomaga.
        • venus22 Re: dretwienie twarzy 14.02.07, 22:13
          """Podobną sytuację miałam ponad rok temu, oprócz drętwienia lewej części
          twarzy
          drętwiała mi lewa ręka, zwłaszcza palce, miałam zawroty głowy i chwilowe
          problemy ze wzrokiem (wszystko w tym samym czasie). Byłam u lekarza, okazało
          się że przyczyną jest stres"""

to sa klasyczne objawy migreny hemiplegicznej, nie sadze aby ten lekarz zbyt
          dobrze znal sie na migrenie. lekarz jak czegos nie wie to zwala na stres albo
          nerwice.

www.astrazeneca.pl/article/513166.aspx
          ""Aura parestetyczna występuje najczęściej w formie jednostronnych drętwień lub
          mrowienia ust i rąk (tzw. zespół cheiro-oralny) albo palców i języka (zespół
          digito-lingwalny). Niekiedy parestezje mogą objąć całą połowę ciała.

W migrenie z aurą w postaci niedowładu połowiczego (dawna nazwa migrena
          hemiplegiczna lub połowiczoporaźna) w okresie aury występuje krótkotrwały
          niedowład lub porażenie połowicze, do którego dołącza się ból głowy zwykle po
          stronie przeciwnej.""

(bol glowy nie musi wystepowac)

po polsku niestety informacje o tym typie migreny sa zenujaco mizerne, znacznie
          wiecej jest po angielsku, jesli znasz szukaj pod "hemiplegic migraine".

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=48877176&a=48901063
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=12753683&a=12753860
          Venus

• Gość: mk Re: dretwienie twarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 08:10
            brak wapna i magnezu - lykam tabletki, jak sie nie poprawi, mam sie zjawic u
            neurologa za tydzien jeszcze raz
            • Gość: ala Re: dretwienie twarzy IP: *.aster.pl 18.02.07, 21:28
              ja tez czesto mam takie dretwienie, głównie w okresach zwiekszonego stresu -
              zwalczam to zwiekszona dawka magnezu i paroma dniami wolnego (spedzonymi na
              swiezym powietrzu z dala od wilekomiejskiego zgielku)...
    • Gość: joaska Re: dretwienie twarzy IP: 83.14.23.* 19.02.07, 18:18
      Zespół Costena. Poczytaj sobie to może być to. Do dentysty po szynę relaksacyjną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka