iza186 Re: Cytologia była 3 i HPV a teraz jest 1 . 03.04.07, 09:25 Trzy lata temu miałam cytologię 3 i HPV. miałamusunięta częśc szyjki i teraz jest cytologia 1. Nie ma HPV. Czy to jest możliwe żeby nie było już tego HPV??? Przecież to nie możliwe jest. Tego cholerstwa podobno nie mozna sie pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Cytologia była 3 i HPV a teraz jest 1 . IP: 62.121.129.* 03.04.07, 10:23 > Przecież to nie możliwe jest. Tego cholerstwa podobno nie mozna sie pozbyć. Skąd Ci się takie bzdury wzięły? Po 2 latach wirus jest eliminowany u 90% zakażonych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:53 czy mozesz mi napisac jak przebiegało Twoje leczenie? ja własnie odebrałam wynik cytologii i też mam 3 gr, oraz nieprawidłowe komórki nabłonka sugerujace infekcję HPV. czy miałaś nadzerkę i w zwiazku z tym zabieg? będę wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:10 Jak dostałam cytologię , zrobiono mi jeszcze raz.Wtedy jak sie potwierdziło znów III.Wzięto mi wycinek. Tam wyszło że mam dysplazję 1 stopnia.Znów trafiłam do szpitala i zrobiono mi elektrokonizację chyba tak to sie nazywa.Juz nie pamiętam . W wyniku wyszło że materiał został uszkodzony.Tak więc nie wiem czy było te HPV. Zrobiłam specjalne badanie na HPV. Wyszło że nie mam. Byłam szczęśliwa. Lekarz zalecił mi robienia cytologii co pół roku ze względu na ta złą kiedyś cytologię. Robię ją i jest na przemian raz 2 a raz 1. Pytaj jak masz jakieś pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:45 byłaś jakos leczona, globulki itd? i czy miałas nadżerkę czy też nie? jakie to było badanie na HPV? gdzie ,w jakim szpitalu miałaś wykonywane zabiegi? ja jestem z wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:53 Ja miałam kiedyś nadżerkę i t ona była zle zrobiona.- wypalona.I dlatego zrobiła mi sie ta 3.Tak uważam. Brałam globulki 3-dniowe. Wiesz co umówmy sie na jutro ze Ci prześlę namiary na te badania - adres konkretnie. Teraz wychodzę z pracy a w domu nie mam mozliwości napisać. Dziecko nie pozwala mi dojśc do komput.Zabieg miałam w szpitalu na Karowej . Nie jestem z W.Dostałam namiary do dr. Bentyna. Teraz jeżdzę do Centrum Damiana do dr. Horoszko. Jest niezbyt miła ale konkretna kobieta. Szuka przyczyny i zaczyna leczenie . Polecam Ci ją. Pozdrawiam i do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:08 Podaję Ci nr tel.022 6203576 tam gdzie robią badania na HPV. To jest dość drogie badanie ale warto je zrobić. Adresu nie pamiętam. Jak zadzwonisz tam to Ci powiedzą. Globulki to były Pimafucin, albo Pimafucort. Sa to 3 globulki . Zapytaj w aptece. Minęło już 3 lata takze któryś to z nich jest. Ty zrobiłaś tylko cytologię tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:39 dziękuję za namiary.tak tylko cytologię. niecały rok temu miałam robioną cytologię i wyszła mi II gr i ASCUS. po kilku miesiącach miałam wykonywana ponownie i wyszła mi I gr. a teraz wyszła mi III gr. bardzo to dziwne. miałam wykonywaną kolposkopię przed ostatnia cytologią i wg Pani ginekolog było okey, a cytologia wyszła III gr. dzisiaj idę do ginekologa więc mam nadzieję ze czegoś więcej się dowiem. napisze czego sie dowiedziałam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze_do_przodu Re: do IZY IP: 217.237.185.* 04.04.07, 11:47 A ja zawsze miałam 2 w cytologii.. Jednak w pewnym momencie urosła mi nadżerka dość mocno i szybko, badanie wyszło na 3, jakieś zmiany, miałam wypaloną nadżerkę. Potem co 3 miesiace cytologia przez dwa lata, zawsze ok. Teraz jestem 4 lata po zabiegu (cytologię robię 2 razy w roku, w tym raz dodatkowo tą z szyjki macicy a nie z ujścia szyjki macicy) i wszystko ok. Ale pamiętam jak się popłakałam jak odebrałam wtedy wynik 3 i zapisane jakieś zmiany ....nie wiedziałam o co chodzi, bardzo się denerwowałam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:50 Wiesz dałaś mi dużo do myślenia teraz. Ja teraz myślę z kąd ja miałam robioną tą cytologię z ujścia czy z szyjki macicy. To ma jakieś znaczenie??? Proponuję Ci pójść do tego Centrum Damiana. Tam są fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: do IZY 04.04.07, 19:41 to trochę nie tak - nadżerka sama w sobie, nie ma żadnego wpływu na wynik cytologii. Cytologia to ocena komórki pod kątem zmian typu nowotworowego. Dobry cytolog "wyłapie" komórki o charakterze zapalnym i inne. Natomiast każdą zmianę na szyjce należałoby dokładnie diagnozować (kolposkopia, ewentualna histopatologia wycinka) bo ginekolog nie jest w stanie ocenić "na oko" czy dana zmiana którą widzi (lub nie widzi) rzeczywiście jest "zwykłą" nadżerką. Stąd zdarzają się sytuacja "wypalanek" nadżerki w momencie, kiedy nie jest to nadżerka a zmiana wywołana np wiursem HPV, w tym momencie jest już niezbędne odpowiednie leczenie najczęściej chirurgiczne. Ginekolog, nawet przy "wypalance" powinien przed zabiegiem pobrać ze zmiany na szyjce wycinek i odesłać go do oceny histo, aby mieć pewność, czy to, co usuwa nie ma podłoża zmian nietypowych. Odpowiedz Link Zgłoś