Dodaj do ulubionych

Cytologia była 3 i HPV a teraz jest 1 . Czy to moz

03.04.07, 09:20
Obserwuj wątek
    • iza186 Re: Cytologia była 3 i HPV a teraz jest 1 . 03.04.07, 09:25
      Trzy lata temu miałam cytologię 3 i HPV. miałamusunięta częśc szyjki i teraz
      jest cytologia 1. Nie ma HPV. Czy to jest możliwe żeby nie było już tego HPV???
      Przecież to nie możliwe jest. Tego cholerstwa podobno nie mozna sie pozbyć.
      • Gość: zaraz_zaraz Re: Cytologia była 3 i HPV a teraz jest 1 . IP: 62.121.129.* 03.04.07, 10:23
        > Przecież to nie możliwe jest. Tego cholerstwa podobno nie mozna sie pozbyć.

Skąd Ci się takie bzdury wzięły?
        Po 2 latach wirus jest eliminowany u 90% zakażonych kobiet.
        • Gość: gość do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:53
          czy mozesz mi napisac jak przebiegało Twoje leczenie? ja własnie odebrałam wynik
          cytologii i też mam 3 gr, oraz nieprawidłowe komórki nabłonka sugerujace
          infekcję HPV. czy miałaś nadzerkę i w zwiazku z tym zabieg?
          będę wdzięczna za informację.
          • Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:10
            Jak dostałam cytologię , zrobiono mi jeszcze raz.Wtedy jak sie potwierdziło
            znów III.Wzięto mi wycinek. Tam wyszło że mam dysplazję 1 stopnia.Znów trafiłam
            do szpitala i zrobiono mi elektrokonizację chyba tak to sie nazywa.Juz nie
            pamiętam . W wyniku wyszło że materiał został uszkodzony.Tak więc nie wiem czy
            było te HPV. Zrobiłam specjalne badanie na HPV. Wyszło że nie mam. Byłam
            szczęśliwa. Lekarz zalecił mi robienia cytologii co pół roku ze względu na ta
            złą kiedyś cytologię. Robię ją i jest na przemian raz 2 a raz 1. Pytaj jak masz
            jakieś pytania.
            • Gość: gość Re: do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:45
              byłaś jakos leczona, globulki itd? i czy miałas nadżerkę czy też nie? jakie to
              było badanie na HPV? gdzie ,w jakim szpitalu miałaś wykonywane zabiegi? ja
              jestem z wawy.
              • Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:53
                Ja miałam kiedyś nadżerkę i t ona była zle zrobiona.- wypalona.I dlatego
                zrobiła mi sie ta 3.Tak uważam. Brałam globulki 3-dniowe. Wiesz co umówmy sie
                na jutro ze Ci prześlę namiary na te badania - adres konkretnie. Teraz wychodzę
                z pracy a w domu nie mam mozliwości napisać. Dziecko nie pozwala mi dojśc do
                komput.Zabieg miałam w szpitalu na Karowej . Nie jestem z W.Dostałam namiary do
                dr. Bentyna. Teraz jeżdzę do Centrum Damiana do dr. Horoszko. Jest niezbyt miła
                ale konkretna kobieta. Szuka przyczyny i zaczyna leczenie . Polecam Ci ją.
                Pozdrawiam i do usłyszenia.
                • Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:08
                  Podaję Ci nr tel.022 6203576 tam gdzie robią badania na HPV. To jest dość
                  drogie badanie ale warto je zrobić. Adresu nie pamiętam. Jak zadzwonisz tam to
                  Ci powiedzą. Globulki to były Pimafucin, albo Pimafucort. Sa to 3 globulki .
                  Zapytaj w aptece. Minęło już 3 lata takze któryś to z nich jest.
                  Ty zrobiłaś tylko cytologię tak?
                  • Gość: gość Re: do IZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:39
                    dziękuję za namiary.tak tylko cytologię. niecały rok temu miałam robioną
                    cytologię i wyszła mi II gr i ASCUS. po kilku miesiącach miałam wykonywana
                    ponownie i wyszła mi I gr. a teraz wyszła mi III gr. bardzo to dziwne. miałam
                    wykonywaną kolposkopię
                    przed ostatnia cytologią i wg Pani ginekolog było okey, a cytologia wyszła III gr.
                    dzisiaj idę do ginekologa więc mam nadzieję ze czegoś więcej się dowiem. napisze
                    czego sie dowiedziałam. pozdrawiam
                    • Gość: zawsze_do_przodu Re: do IZY IP: 217.237.185.* 04.04.07, 11:47
                      A ja zawsze miałam 2 w cytologii.. Jednak w pewnym momencie urosła mi nadżerka
                      dość mocno i szybko, badanie wyszło na 3, jakieś zmiany, miałam wypaloną
                      nadżerkę. Potem co 3 miesiace cytologia przez dwa lata, zawsze ok. Teraz jestem
                      4 lata po zabiegu (cytologię robię 2 razy w roku, w tym raz dodatkowo tą z
                      szyjki macicy a nie z ujścia szyjki macicy) i wszystko ok. Ale pamiętam jak się
                      popłakałam jak odebrałam wtedy wynik 3 i zapisane jakieś zmiany ....nie
                      wiedziałam o co chodzi, bardzo się denerwowałam.....
                      • Gość: Iza Re: do IZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:50
                        Wiesz dałaś mi dużo do myślenia teraz. Ja teraz myślę z kąd ja miałam robioną
                        tą cytologię z ujścia czy z szyjki macicy. To ma jakieś znaczenie???
                        Proponuję Ci pójść do tego Centrum Damiana. Tam są fachowcy.
                • aga55jaga Re: do IZY 04.04.07, 19:41
                  to trochę nie tak - nadżerka sama w sobie, nie ma żadnego wpływu na wynik
                  cytologii. Cytologia to ocena komórki pod kątem zmian typu nowotworowego. Dobry
                  cytolog "wyłapie" komórki o charakterze zapalnym i inne.
                  Natomiast każdą zmianę na szyjce należałoby dokładnie diagnozować (kolposkopia,
                  ewentualna histopatologia wycinka) bo ginekolog nie jest w stanie ocenić "na
                  oko" czy dana zmiana którą widzi (lub nie widzi) rzeczywiście jest "zwykłą"
                  nadżerką. Stąd zdarzają się sytuacja "wypalanek" nadżerki w momencie, kiedy nie
                  jest to nadżerka a zmiana wywołana np wiursem HPV, w tym momencie jest już
                  niezbędne odpowiednie leczenie najczęściej chirurgiczne.
                  Ginekolog, nawet przy "wypalance" powinien przed zabiegiem pobrać ze zmiany na
                  szyjce wycinek i odesłać go do oceny histo, aby mieć pewność, czy to, co usuwa
                  nie ma podłoża zmian nietypowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka