Gość: martyna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 13:00 Miałam zaśniad groniasty. Co powinnam zrobić dla prawidłowego rozwoju przyszłej ciąży? Czy w ogóle powinnam zachodzić w przyszłości w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AgaG Re: zaśniad IP: *.devs.futuro.pl 27.11.01, 14:01 Dwa lata temu ja też miałam ciążę zaśniadową. Przez rok po tej ciąży musiałam odczekać z zachodzeniem w ciążę i byłam pod stałą opieką lekarza. W początkowym okresie robiłam co dwa tyg. beta HCG, a następnie co dwa miesiące, u mnie poziom bHCG spadł już po dwóch tyg. prawie do zera. Odczekałam ten rok i ponownie zaszłam w ciążę, którą poroniłam ale z zupełnie z innego powodu. Mślę, że ty też musisz odczekać rok a później powinnaś próbować. Jeżeli chcesz coś więcej przeczytać na ten temat to na stronie www.potomek.pl jest informacja na temat zaśniadu. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: zaśniad IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 17:01 dzieki za odpowiedź. Nie napisałam tego ale to było 6 lat temu. Teraz po prostu boję sie, czas ucieka, a ja nie wiem czy kiedykolwiek zdecyduję się na ciążę, bo boję się że coś moze pójśc nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: zaśniad IP: *.devs.futuro.pl 28.11.01, 09:00 Rozumiem Cię doskonale, ja też się bardzo bałam ale pragnienie posiadania dziecka jest u mnie większe niż strach. Obecnie zaczynam się starać poraz trzeci o dzidzię i wierzę ,że tym razem się uda. Nie wiem jak ty ale ja miałam i mam duże oparcie u swojego lekarza, on mi powiedział że ryzyko pownego zaśniadu owszem istnieje ale jest bardzo małe (to tak jak by miała ci spaść na głowę cegówka z budynku koło którego przechodzisz, ryzyko powtórki jest bardzo małe). Powinnaś znaleźć lekarza któremu będziesz ufać, to jest bardzo ważne aby mieć do niego zaufanie. Jeżeli tak bardzo się boisz to zawsze możesz zrobić badania genetyczne i dzięki temu zorientować się jak duże jest ryzyko wystąpienia ponownego zaśniadu. Jeżeli jesteś z Wrocławia to mogę ci podać namiary na mojego lekarza. Pozdrawiam bardzo serecznie i życzę powodzenia w staraniu o dzidzię. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: zaśniad IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 11:50 Niestety jestem z Warszawy. Pewnie mam takie lęki teraz bo żaden lekarz nie chciał mi powiedzieć dlaczego tak się stalo. Jedyne czego się dowiedziałam to to, ze zdarza sie to rzadko i że mialam pecha. I to jest wytłumaczenie???? Pozdrawiam serdeczie))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: zaśniad IP: *.devs.futuro.pl 29.11.01, 12:10 Czasami lepiej przyjąć takie wytłumaczenie. Mój lekarz na pytanie dlaczego i skąd? odpowiedział, że o zaśniadzie można napisać "tomiska" i tak naprawdę to ciężko jest znaleźć przyczynę, mówi się że kobiety po 40 roku życia są bardziej narażone, ale to nie do końca tak jest, ja miałam 27 lat i zaśniad. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: zaśniad 29.11.01, 12:36 Zaśniad groniasty to nowotwór kosmówki i po jego usunięciu należy6 pacjentke obserwowac (kontrola betahcg i ginekologiczna najpierw co 2 tygodnie, potem rzadziej, a po opowrocie parametrów do normuy obowiązuje zapobieganie ciązy przez minimum rok. Potem mozna spokojnie zachodzić w ciażę. Zaśniad czesciej stwierdza się u palaczek!MA Odpowiedz Link Zgłoś