Dodaj do ulubionych

plamienia w ciąży

IP: *.e-wro.net.pl 03.05.07, 22:05
Mam pytanie do tych które we wczesnej ciąży miały plamienia. Interesuje mnie
to czy przy plamieniach zawsze trzeba leżeć i brać leki na podtrzymanie
(duphaston, luteina)? Czy są w śród Was takie które mimo plamień nie leżały i
nie brały leków a wszystko i tak było ok później?
Obserwuj wątek
    • Gość: lisia312 Re: plamienia w ciąży IP: *.chello.pl 03.05.07, 22:15
      ja plamiłam w 3 miesiącu, lekarka nie kazała mi leżeć, tylko brać leki / nie
      pamiętam jakie, bo to było dawno/, gdy przyszłam do kontroli, ona pyta- leki
      pani jeszcze ma? Ja jej, że mam, bo jak przestałam plamić, to przestałam brać.
      Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, ale nie namawiam do lekceważenia
      zaleceń lekarza!!!
      • Gość: kami78 Re: plamienia wciąży IP: *.e-wro.net.pl 03.05.07, 22:51
        oczywiście, że nie należy lekceważyć zaleceń lekarza. Ale interesuje mnie to czy
        jesli występuje plamienie w ciąży to na 100% trzeba być na podtrzymaniu.
        Słyszałam opinie, że na wczesnym etapie plamienia mogą oznaczać oczyszczanie się
        macicy które nie jest związane z poronieniem.
    • kerry_weaver Re: plamienia w ciąży 03.05.07, 22:43
      Miałam w 5 tygodniu coś jak okres - trzy dni całkiem solidnego plamienia.
      Stwierdziłam że najwidoczniej już po dziecku i poszłam się upić na smutno. Nie
      leżałam ani chwili, trzy dni później kolejny test potwierdził ciążę, ginekolog
      stwierdziła że 50% kobiet tak plami w terminie pierwszej brakującej miesiączki,
      dziecko urodzone w terminie, ma dziś 3,5 roku.
    • Gość: aga Re: plamienia w ciąży IP: *.tpnet.pl 03.05.07, 23:12
      KAZDE plamienie w ciazy nalezyu skontrolowac. Przy niektorych trzeba tylko brac
      leki, przy innych - dodatkowo lezec, a jeszcze przy powazniejszych - lezec w
      szpitalu.

Piszesz "Słyszałam opinie, że na wczesnym etapie plamienia mogą oznaczać
      oczyszczanie się macicy które nie jest związane z poronieniem. " - pewnie moze
      tak byc w niektorych przypadkach.. ale czy na pewno? Co ci szkodzi przejsc sie
      do lekarza i sprawdzic ciaze?

Bedziesz ryzykowac zycie swojego dziecka?

u mnie plamienia oznaczaly klopoty - ciaze pozamaciczna. Gdybym to
      zlekcewazyla - zapewne usunietoby mi jajnik i jajowod.. albo mialabym krwotok
      wewnetrzny i zagrozenie zycia. A tak - skonczylo sie na podaniu leku i pobycie
      kilkudniowym w szpitalu...

• Gość: kami78 Re: plamienia w ciąży IP: *.e-wro.net.pl 03.05.07, 23:32
        Zgadzam się z tym całkowicie, że każde plamienie trzeba skontrolować u lekarza.
        Ale spotkałam się już z takim podejściem lekarzy, że wczesnej ciązy nie ma co
        "na siłę" podtrzymywać bo jeśli jest ciąza silna to i tak niepotrzebne są leki a
        jak słaba to dziecko może miec jakieś wady i lepiej jak dojdzie do poronienia.
        • Gość: aga Re: plamienia w ciąży IP: *.tpnet.pl 03.05.07, 23:43
          Twoj wybor.

Ja na pewno nie wybaczylabym sobie, gdyby doszlo do poronienia, ze przyczynilam
          sie do utraty dziecka, a cos moglam zrobic... Przeciez wziecie tabletki z
          progersteronem, ktorego niektorym kobietom brakuje - to nic wielkiego.. a dla
          dziecka moze stanowic "byc albo nie byc".
          Napatrzylam sie w szpitalu na kobiety walczace o dziecko, sama tez bylam jedna
          z nich.. zrobilabym chyba wszystko, aby ciaze ratowac..
          • Gość: kami78 Re: plamienia w ciąży IP: *.e-wro.net.pl 03.05.07, 23:51
            Ja też zaliczam się do tych kobiet, walczyłam długo o swoje dziecko... Ale
            naczytałam się wielu róznych historii na forach, że kobiety plamiły,nie były na
            podtrzymaniu i nic ani nim ani dzieciom nie było. Sama nie wiem czy to prawda i
            dlatego pytam bo jestem ciekawa jak to jest u innych. Poniekąd pytam o to ze
            wzgędu na planowaną ciążę.
            • Gość: aga Re: plamienia w ciąży IP: *.tpnet.pl 03.05.07, 23:57
              WIesz, w internecie ludzie pisza rozne bzdury.. czesto pisza laicy i ludzie
              nawiedzeni oraz nieodpowiedzialni...
              Ja wiem, ze walczylabym o dziecko i brania tabletek nie uwazam za zbytnia
              ingerencje w ciaze.. I tak - jak tabletki maja pomoc - pomoga.. jak nie - to
              nie.
              • Gość: kora do aga IP: *.range81-153.btcentralplus.com 04.05.07, 01:27
                A ty znowu swoje mądrości!!! Zauważ,że laikiem to ty jesteś-nie odpowiadasz na
                pytanie dziewczyny,tylko nie poraz pierwszy jak tu obserwuję na tym forum-
                piszesz bzdury i to chyba w odniesieniu do własnej osoby!!! Masz trzy problemy:
                nie czytasz ze zrozumieniem,błędnie oceniasz ludzi,no i twoja krytyka
                niektórych postów jest żenująca-jak ty sama! Pamiętaj na przyszłość,że w języku
                polskim są pewne reguły np: na pytanie udziela się odpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: aga Re: do aga IP: *.tpnet.pl 04.05.07, 11:11
                  a ty jej odpowiedzialas? jakos nie widze. wiec sie nie odzywaj.
          • Gość: kami78 Re: do aga IP: *.e-wro.net.pl 03.05.07, 23:59
            Wiesz co, troszkę pochopnie oceniasz ludzi. Ja na pewno nie jestem osobą która
            zlekcewżylaby jakieś niepokojące objawy w ciąży. Pierwszą ciążę straciłam, i
            nigdy nie pozbędę się tej myśli, że jednak moglam coś jeszcze zrobić żeby
            uratować moje dziecko chociaż wtedy przed poronieniem wydawalo mi się że robie
            wszystko co trzeba.
            • Gość: aga Re: do aga IP: *.tpnet.pl 04.05.07, 00:02
              ja nie oceniam ciebie! nie znam ciebie, nie znam twojej historii, wiec nie
              zmierzam cie oceniac.
              Nie rozumiem tylko dlaczego pytasz o leki na podtrzymanie ciazy - skoro lekarze
              je przepisuja to jednak PO COS one sa!
              A czy kobieta sie przejmuje krwawieniem czy nie - to jej decyzja. I jej
              odpowiedzialnosc.
              • Gość: kami78 Re: do aga IP: *.e-wro.net.pl 04.05.07, 00:06
                Ja nie pytam o leki tylko o to czy ZAWSZE przy plamieniu jest zalecane leżenie i
                przyjmowanie leków. Chcialam się dowiedzieć jak to jest u innych i tyle.
                • Gość: aga Re: do aga IP: *.tpnet.pl 04.05.07, 00:09
                  Z tego, co wiem i czytam - przy plamieniach ZAWSZE lekarze daja leki!
                  I czesto zalecaja "oszczedzanie sie" albo lezenie.
                  Przy powazniejszych problemach np. odklejanie sie kosmowki - lezenie
                  kilkutygodniowe w szpitalu.
                  • green_land Re: do aga 04.05.07, 10:57
                    Plamienie może byc poczatkiem poronienia ale nie musi. Tego chyba nikt nie wie.
                    Tak więc lepiej przy niepokojących objawach pędzic do lekarza/na pogotowie, niz
                    potem żałowac.
                    Pozdrawiam
    • asia0212 Re: plamienia w ciąży 04.05.07, 11:09
      Plamiłam na początku ciąży(krew czerwona),nie leżałam nie brałam leków.Mój
      lekarz mówił,że tak bywa zanim łożysko"podejdzie"do góry tzn.do dna macicy.Ciąże
      donosiłam wszystko było Ok.
      W poprzedniej ciąży plamiłam(krew koloru fusów od kawy)i poroniłam była to ciąża
      obumarła 8tyg.
      Nie lekceważ plamienia w ciąży.Lekarz zadecyduje co robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka