Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :(((

22.05.07, 21:19
Dziewczyny, już nie wiem co mam robić. Za każdym razem kiedy biorę kąpiel
swędzi mnie skóra, bez względu na to, jakim płynem się myję, nawet po Nivei,
Dove czy AA dla skóry wrażliwej mnie swędzi. Nie ma także znaczenia to, jak
długo się kąpię, czy jest to 5 minutowy prysznic, czy półgodzinna kąpiel. Nie
pomaga nawilżanie po kąpieli. Wycieram się przykładając ręcznik do ciała, w
żadnym wypadku nie trę skóry. Wiecie może co mi pomoże (nie czuję, że rymujęsmile)?

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • chantal10 Oczywiście miało być swędzi;) n/t 22.05.07, 21:20

• Gość: ws Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( IP: *.tpnet.pl 22.05.07, 21:23
      forum uroda
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=211

albo lekarz dermatolog.
      • Gość: wiejska baba może cos dla dzieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:54
        bez koloru i zapachu. Dobre mleczko... to chyba wina wody
        • chantal10 Re: może cos dla dzieci... 22.05.07, 22:04
          Też myślałam, ze to wina wody, ale swędzi mnie bez względu na to, gdzie się
          kąpię. Smarowałam sie po kąpieli oliwkami dla dzieci (J&J, Bombino) i nic indifferent
          Piszę o tym tutaj, a nie na forum Uroda, ponieważ to nie jest defekt
          kosmetyczny, tylko wydaje mnie sie, że zdrowotny.
          • Gość: ja Re: może cos dla dzieci... IP: *.range86-128.btcentralplus.com 22.05.07, 22:43
            Spróbuj Oilatum, albo inną parafinę do kąpieli. Mają dodatek w postaci łagodnego
            detergentu, więc można i warto odstawić mydło. Do smarowania zwykły krem lub
            balsam na bazie parafiny/lanoliny. Jeśli nie w sklepie to można taki zamówić w
            aptece.
            Może być też tak, że reagujesz wyrzutem histaminy na ciepłą wodę i wtedy
            pozostaje chłodniejsza kąpiel.
            • chantal10 Re: może cos dla dzieci... 23.05.07, 09:47
              Dzisiaj spróbuję chłodna wodą się umyć. Czy możesz mi powiedzieć ile mniej -
              więcej kosztują te płyny z parafiną?
              • Gość: kasia Re: może cos dla dzieci... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:57
                a może zostaw te kosmetyki tylko zacznij łykać tabletki na alergie(?!?)
                Cet alergin-polecam
              • Gość: ja Re: IP: *.range86-128.btcentralplus.com 25.05.07, 12:23
                Oilatum jest dosyć drogie, około 50 PLN za 0.5L butelkę, ale można kupić zwykłą
                płynną parafinę do mycia i będzie taniej (szukaj w preparatach dla noworodków i
                niemowląt).
                smile
    • Gość: A Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( IP: *.crowley.pl 23.05.07, 15:46
      Ja zrezygnowałam z kąpieli, biorę szybki prysznic. Z kosmetyków jedynie żel
      Nivei - ten przezroczysty z rumiankiem. Potem szybkie smarowanie balsamem do
      ciała. Pomaga Nivea do suchej skóry, rewelacyjny jest też Cztery pory roku - w
      zielonej tubie z ekstraktem bluszczu (bardzo tani). Nie pomagały żadne kosmetyki
      apteczne, specjalizowane do skór atopowych, wręcz nasilały swędzenie, kosmetyki
      dobierałam długo, aż wreszcie trafiłam na te, przy których toaleta nie wiąże się
      z męczarnią.
      Powodzenia
      • chantal10 Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( 24.05.07, 23:04
        Ja już też tyle płynów do kąpieli wypróbowałam, że nawet nie wiem ile, nawet po
        szarym (!!) mydle mnie swędziało, ale myślę, że to faktycznie może być od
        cieplej wody, od 2 dni myję się bardzo chłodna wodą i faktycznie - nie swędzi
        mnie smile))
        • Gość: ja Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( IP: *.range86-128.btcentralplus.com 25.05.07, 12:17
          Cieszę się smile
    • lilith76 Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( 25.05.07, 09:17
      Też miałam fazę w życiu, że swędziała mnie skóra po kąpieli - niezależnie od wody (wypróbowałam trzy miejsca w kraju), bez płynu do kąpieli, mydła dla alergików.
      Minęło.
      Nie mam pojęcia dlaczego.

Chyba, że...

Nie żyjesz w stresie? Nie jesteś nerwowa?
      Kiedy byłam nastolatką na stres reagowałam swędzącą skórą.
      • chantal10 Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( 25.05.07, 10:20
        Jestem bardzo nerwowa. Myślisz, że to dlatego? W sumie nigdy by mi to do głowy
        nie przyszło, bo w ekstremalnie stresujących sytuacjach nie swędzi mnie nic,
        może zaczyna, kiedy stres zaczyna "schodzić" ?
        • lilith76 Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( 25.05.07, 10:25
          Sądzę, ze stres i nerwowość ma tu wpływ.
          Po kąpieli naczynia krwionośne są rozszerzone, skóra wrażliwa i może zaczynać wychodzić z człowieka.

Ale być może sa wytłumaczenia czysto kosmetyczne.
        • tatianaa Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( 25.05.07, 10:37
          Miałam podobnie ale jakoś minęło od kiedy przestałam się kąpać w gorącej wodzie.
          Moja koleżanka po wyjściu z kąpieli tez się cała drapała, odstawiła wszystkie
          płyny i myje się tylko szarym mydłem - skutek - nic ją już nie swędzi.
          • Gość: greenpoint Re: Pomóżcie!! Swiędzi mnie skóra po kąpieli :((( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:42
            Balneum Hermal F jest dobre.
            Moja siostra też ma uczulenie na wodęsmile Tylko, że myje się "na sucho", czyli
            podobnie jak myje się niemowlaki - wyciera skórę myjką z mydłem. W dzieciństwie
            było ok, nic ją nie swędziało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka