Dodaj do ulubionych

pomocy-zaparcia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:41
Bardzo peroszę o podpowiedz. Co mam jeść aby zlikwidować straszne zaparcia.
Wiem ze trzeba dużo pić, jeść dużo błonnika.Słyszalam tez o soku z kapusty
czy to jest skuteczne?Jaką stosujecie dietę???
Obserwuj wątek
    • Gość: figa Re: pomocy-zaparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:31
      Tak jak mówisz, dużo błonnika, dużo wody niegazowanej, i dieta królicza, czyli
      warzywa i owoce przede wszystkim,a także dużo sportu -ponieważ tym zmuszasz
      jelita do pracy.
      Ja również mam z tym problem, od lat mam zaparcia i żaden lekarz jescze mi
      konkretnie nie pomógł.
      Jesli przy stosowaniu tych wszystkich zaleceń dalej będziesz miała zaparcia,
      radzę zgłosić się do chirurga-prokotologa, być moze skieruje Cię na badania.
      Ja osobiście nie bardzo potrafię przestrzegać diety, i rozumiem Cię jak
      cierpisz z powodu tej doelgliwości.
      Aha, nie warto zażywać zbyt często żadnych ziół przeczyszczających, to
      podobno "rozleniwia" jelita jeszcze bardziej.

Liczę, ze oprócz mnie jeszcze ktoś odpowie na tego posta, moze ja też czegoś
      nowego się dowiem.
      pozdrawiam
      • Gość: iza Re: pomocy-zaparcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:02
        Dzięki za odpowiedz. A czy z tym sokiem z kapusty lub z buraków próbowałaś
        może???
        • edyta1177 Re: pomocy-zaparcia 26.06.07, 11:07
          tez mam niestety ten problem.Ostatnio wykluczylam biale pieczywo jem tylko
          razowe chlebki, grahamki i z ziarnami i powiem Wam ze jest poprawa i to duza
          tak pewnie dziala blonnik zawarty w ziarnach.
        • Gość: figa Re: pomocy-zaparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:20
          Soków tych nie próbowałam, moze warto wypróbować... W naszm przypadku trzeba
          zmienić tryb życia i dietę na zawsze .... jednorazowe wprowadzanie diet nie
          przynosi efektów w moim przypadku.
          • Gość: inka Re: pomocy-zaparcia IP: *.lodz.mm.pl 26.06.07, 19:51
            Chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel,kefir, maślanka, otręby pszenne, śliwki
            suszone, daktyle, jabłka, kapusta kiszona, sok z kapusty, pić więcej płynów,
            ćwiczenia, więcej ruchu, masaż brzucha.
            • dota110 Re: pomocy-zaparcia 27.06.07, 00:54
              Mi pomaga kapusta kiszona ,jak zjem to za 2-3 godziny mnie goni .Pomaga mi tez
              Actiwia do ktorej dodaje lyzke otrab owsianych moze byc z kefirem lub maslanka
              niekoniecznie z actiwia.
              • magdoska1 Re: pomocy-zaparcia 27.06.07, 07:27
                mi pomagają suszone morele - zjem z 8 i już nie mam problemu na drugi dzień,
                otręby ze śliwkami a teraz nie ma problemu wystarczy owoce pogryzać cały dzień
                (czereśnie, porzeczki, truskawki i inne
                • Gość: iza Re: pomocy-zaparcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:44
                  dziękuję bardzo za odpowiedzi. Wczoraj zjadłam kapusty kiszonej około 20 dkg.
                  Miałam zjeść troszkę ale bardzo mi posmakowała. Nie minęło godzinki a zaczęło
                  sie bulgotanie w żoładku i wyprużnienie było natychmiastowe ( biegunka).
                  Mam jeszcze pytanie. Jeżdzę dużo na rowerze, słyszałam że jest to nie wskazane
                  przy hemoroidach. Czy to prawda? Jak miałam ciągłe zaparcia i nie mogłam sie
                  wypróżnić zrobiły mi się straszne hemoroidy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka