mamuska-kaska 12.07.07, 16:34 WitamBylam dzis na konsultacji u prof.z wynikami histopatologicznymi.Właściwie to powiedział tak-początkowa faza nowotworowa,bardzo wcześnie wykryta.W niedz.kładę sie do szpitala a w pon.mam miec operację wyciecia szyjki macicy.Trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: W poniedziałek operacja IP: *.smgr.pl 12.07.07, 16:51 trzymamy trzymamy!! wszystko bedzie dobrze... musi byc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: W poniedziałek operacja IP: *.aster.pl 12.07.07, 17:39 Kochana!!!! Będzie dobrze. Wiesz jak dużo zależy od fazy choróbska, a jak widać jesteś bardzo mądrą i dzielną dziewczyną. Działasz, walczysz, a nie płaczesz. W poniedziałek pomyślę o Tobie ciepło. Pewnie nie pomoże, ale może będzie Ci trochę lżej. Mocno i serdecznie pozdrawiam. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 13.07.07, 11:48 Masz rację Iza,walczę-jestem jeszcze młoda 30lat i przedewszystkim mam dwojke cudownych dzieciaczków to one dają siłę!!!Dziekuję za dobre słowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 17:13 W niedzielę sa przyjęcia do szpitala? Chyba prywatnego... A dokładnie co masz napisane na wyniku histopatologicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 13.07.07, 18:27 Nie to nie jest szpital prywatny.Normalny szpital w W-wie im.Orłowskiego.Profesor Romuald Dębski-jeden z najlepszych,powiedział bym przyjechała w niedziele po lekkim gotowanym obiedzie.Dostałam jeszcze skierowanie na podstawowe badania,zrobilam wczoraj a dziś odebrałam wyniki.Wynik Histopatologiczny jest dość długi nie bardzo chce mi się go przepisywać.Przypomnę Ci,że trafiłam na wszystkie konieczne badania po wyniku cytologi IVgrupa.Kolposkopia-high-grade cin.Potem miałam robioną biopsje 3 wycinki i wylyżeczkowanie jamy macicy.Napisze Ci w skrócie.Wycinek z godz.3 strzepki nablonka para....z cechami dysplazji duz st.fragmenty nabł zawierają podsicieliska.Wycinek z godz.6 pokryty nabl.parae...bez cech dysp.W obrebie ognisko nabł dysplast stop małego.Wycinki z godz 9 i 12bez cech dysplazji z ogniskowym rozrotem akantotycznym.W wyskrobinach strzępki endocervix i endometrium z obrazami sekrecji. Jeżeli potrafisz to postaw diagnozę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:42 Z tego wynika że nie jest tak źle, to "tylko" dysplazja, czyli stan przednowotworowy, w porę wykryta, czyli wszystko jest do wyleczenia.Nie będzie to zabieg wycięcia szyjki tylko konizacja, też to przeszłam i naprawdę nie ma co się martwić.Najwazniejsze, że zostało to szybko wykryte i zbadane, bo gorzej mogło by być gdybyś tak sobie, nieświadomie z tym chodziła, i nie badała sie u ginekologa. Głowa do góry! Z tym szpitalem w niedzielę to jestem zaskoczona! Teraz? W czasie strajku lekarzy komuś sie jeszcze chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:57 ja tez wierzę razem z Toba, że będzie dobrze, i miej pozytywne nastawienie, wiara naprawdę czasem czyni cuda. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 14:48 JestemPiszę dopiero dziś bo troszke musialam dojść do siebie.Ogolnie wszystko wporządku-operacja podobno przebiegla dobrze.Jestem jednak bardzo zniesmaczona tym co przeszlam w szpitalu,ale pokolei.Pojechalam tak jak kazal prof.w niedz popol.ok 16.Na miejscu pani w izbie przyjęć nakrzyczala,że powinnam być przed 14 bo trzeba mnie przygotować.Dostalam ful okropności do wieczora na......Bylam pusta jak nie wiem co.Nastepnego dnia ok.9.30 dostalam tabl na otumanienie i o 10 zabrali mnie na operacje,zniecz do kręgoslupa i glupi jasio.Mialamleżec na pooperacyjnej cala dobe-wywiezli mnie przed 24 na zwyklą sale.Nastepnego dnia ok 9 obchód-pan doktór mowi PANI DO DOMU o 14 bedzie wypis-SZOK!!!A ja nawet jeszcze nie zdjęlam nóg z łóżka,wenflon,kroplówka itp.To byl koszmar.Potraktowali mnie jakbym przyszla na wyciskanie wągrow z twarzy.Szpital ogólnie spoko,czysty itd ale to co się tam dzieje przechodzi ludzkie pojecie.Na oddziale gin łózka na korytarzu.W salach ginek leżą kobiety po porodzie z bobaskami obok takich jak ja po operacji ponieważ nie ma miejsc na poloznictwie.W nocy z pon na wt kobietka rodzila na sali operacyjnej ginekologicznej bo zabraklo miejsca na polożnictwie.SZOK i jeszcze raz SZOK.O sobie nic się nie dowiedzialam bo nie bylo z kim rozmawiać.Dostalam wypis na którym widnieje tylko Rozpozn-dyspl malego stopnia(jak tam szłam miałam napisane dużego stopnia)Zastosowano leczenie-amputacja szyjki macicy.Nawet nie wiem ile amputowano.Wyniki kolejne histopatologiczne za 2 tyg.Jeszcze raz bardzo dziękuję za dobre slowa z Waszej strony pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: W poniedziałek operacja IP: *.smgr.pl 19.07.07, 14:54 SZOK SZOK SZOK!! naprawde przechodzi to wszystko ludzkie pojecie... ciesze sie jednak, ze jestes juz po i czujesz sie w miare dobrze ) wszystkiego dobrego!! zdrowka zycze i szybkiego powrotu do pelni sil!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba trzymaj sie ciepło...cha cha cha i zdrowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 15:14 po wynik hist pat nie idz za 2 tyg bo go nie bedzie , dzwon , ja swój odebrałam kilka dni temu a operacje miałam 11 czerwca.Takie bagno i złe traktowanie w szpitalach dotyczy najczesciej kobiet na ginekologi...a szkoda gadac.Oswiadczam uroczyscie nie jestem za podwyzką dla nikogo ze służby zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 15:47 może przy wypisie wpisano Ci wynik z błędem. Najważniejszy dla ciebie w tym momencie jest wynik histopatologii z wycinków - tam masz miarodajną ocenę - a który stopień dysplazji miałaś CIN I,II czy III? Bardzo duża część szpitali amputację części szyjki (konizację) traktuje jako chirurgię tzw jednego dnia - czyli od kilku do kilkunastu godzin po zabiegu wypisuje się pacjentkę do domu. Mnie np trzymano w szpitalu ponad tydzień ale mój zabieg chyba był bardziej skomplikowany - nie wiem... Ja na wynik histopatologiczny z odciętego kawałka szyjki czekałam tylko tydzień. Na szczęście linia odcięcia była bez zmian. Niestety traktowanie pacjentek na oddziałach ginekologicznych pozostawię bez komentarza jak i informację lekarską odnośnie stanu zdrowia i innych takich. Dodam, że mnie odebrano spory kawałek szyjki, ale ordynator oddziału kazał mi siebie traktować jak zdrową kobietę i jedynie wykonywać cytologię co pół roku. Aha po zabiegu 4 mmiesiące później byłam w ciąży i mam dziś fajną córę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:12 Amputacja szyjki to nie jest konizacja. Amputacja to usunięcie całej szyjki macicy. Jeżeli wykonuje się konizację, to na karcie wypisowej nie można napisać amputacja szyjki macicy, to dwie różne operacje. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:17 tak ale amputacja może być częściowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:23 w wypisie mam takie zdanie "amputatio colli uteri m Sturmdorf". A kawałek szyjki posiadam - jak najbardziej sprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:31 Poprawnie powinno być conisatio colli uteri modo Sturmdorf, ale dopuszczalne jest takie sformułowanie jak u Ciebie. Natomiast samo amputatio a tak wynika z opisu forumowiczki to usunięcie całej szyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:40 niestety autorka nie ma pojęcia czy usunięto jej całość czy fragment szyjki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:43 Jeżeli napisano samo "amputacja szyjki macicy" to usunięto całą szyjkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:26 Owszem może, tylko wtedy na karcie wypisowej pisze się konizacja i to znaczy usunięcie fragmentu chlorobowo zmienionej szyjki. Samo pojęcie amputacja zarezerwowane jest tylko dla operacji usunięcia całej szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:30 zajrzyj do posta powyżej tam masz zdanie z mojego wypisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: W poniedziałek operacja IP: *.aster.pl 19.07.07, 19:55 Hej!!!Tak się cieszę,że jesteś po operacji. Odpoczywaj, wycisz się i wracaj powolutku do siebie. A szpital? Nie myśl o tym za dużo. Tak będzie lepiej, po co się stresować? Tak to jest i będzie jeżeli nikt sie nie weźmie za gruntowną reformę całego systemu, bo problemem nie są tylko podwyżki dla personelu. Przesyłam uściski i pozdrowienia (dla dzieciaczków też). Iza Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 20.07.07, 10:20 Witajcie!Na wypisie jest napisane tak jak podalam Amputacja szyjki macicy-po polsku nie jest po lacinie.Czyli usunęli całą?Poprzedni wynik histop nie ma zaznaczonego CIN-kilka odpowiedzi wczesniej w tym poście opisalam swój wynik na prośbę jednej z forumowiczek-zerknijcie.Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:58 kurcze, nikt Ci nie powiedział co dokładnie zostało usunięte?A gdzie był lekarz prowadzący?Trzy lata temu miałam operacje usunięcia macicy,przed nie bylo wiadomo czy jajniki też i szyjka czy nie,ale jak tylko troche oprzytomniałam to zaraz lekarz który mnie operował wyjaśnil mi wszystko a bylo to w małym mieście na opolszyźnie.Normalnie jestem zszokowana jak można tak potraktować pacjenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: W poniedziałek operacja IP: 217.98.102.* 20.07.07, 11:18 klasyfikacja CIN jest tu podstawą, gdyż w zależności od niej podejmuje się odpowiednie leczenie i tak np przy CIN I zaleca się wyłącznie obserwację szyjki - jest duże prawdopodobieństwo cofnięcia się zmian, CIN II i III wymaga leczenia najczęściej chirurgicznego - z reguły jest to usunięcia kawałka szyjki macicy. Nie wiem czy zmiana u Ciebie była na tyle zaawansowana iż wymagała amputacji całej szyjki? Czy lekarz przed zabiegiem pytał Cię czy chcesz mieć jeszcze dzieci? Moim zdaniem powinnaś zadzwonić lub przejść się ja oddział i zapytać lekarza prowadzącego o swój zabieg, Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: Odebrałam wyniki 01.08.07, 13:05 Wynik histopat po operacji! Jezeli ktoś może to proszę o przetłumaczenie na chłopski rozum W zbadanym w całości stożku konizacyjnym w obrębie strefy przejściowej widoczna dysplazja dużego stopnia CIN III nablonka paraepidermiodalnego.Tarcza pokryta nabł paraepi... bez cech dysplazji.Granica cięcie w kanale przebiega w obrębie nabłonka gruczolowego kanału szyjki macicy bez istotnych zmian. Z góry bardzo dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś