Dodaj do ulubionych

W poniedziałek operacja

12.07.07, 16:34
WitamsmileBylam dzis na konsultacji u prof.z wynikami
histopatologicznymi.Właściwie to powiedział tak-początkowa faza
nowotworowa,bardzo wcześnie wykryta.W niedz.kładę sie do szpitala a w pon.mam
miec operację wyciecia szyjki macicy.Trzymajcie kciukismile
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: W poniedziałek operacja IP: *.smgr.pl 12.07.07, 16:51
      trzymamy trzymamy!! wszystko bedzie dobrze... musi byc!!
    • Gość: Iza Re: W poniedziałek operacja IP: *.aster.pl 12.07.07, 17:39
      Kochana!!!!
      Będzie dobrze. Wiesz jak dużo zależy od fazy choróbska, a jak widać jesteś
      bardzo mądrą i dzielną dziewczyną. Działasz, walczysz, a nie płaczesz. W
      poniedziałek pomyślę o Tobie ciepło. Pewnie nie pomoże, ale może będzie Ci
      trochę lżej. Mocno i serdecznie pozdrawiam. Iza
      • mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 13.07.07, 11:48
        Masz rację Iza,walczę-jestem jeszcze młoda 30lat i przedewszystkim mam dwojke
        cudownych dzieciaczków to one dają siłę!!!Dziekuję za dobre słowosmile
    • Gość: ??? Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 17:13
      W niedzielę sa przyjęcia do szpitala?
      Chyba prywatnego...
      A dokładnie co masz napisane na wyniku histopatologicznym?
      • mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 13.07.07, 18:27
        Nie to nie jest szpital prywatny.Normalny szpital w W-wie
        im.Orłowskiego.Profesor Romuald Dębski-jeden z najlepszych,powiedział bym
        przyjechała w niedziele po lekkim gotowanym obiedzie.Dostałam jeszcze
        skierowanie na podstawowe badania,zrobilam wczoraj a dziś odebrałam
        wyniki.Wynik Histopatologiczny jest dość długi nie bardzo chce mi się go
        przepisywać.Przypomnę Ci,że trafiłam na wszystkie konieczne badania po wyniku
        cytologi IVgrupa.Kolposkopia-high-grade cin.Potem miałam robioną biopsje 3
        wycinki i wylyżeczkowanie jamy macicy.Napisze Ci w skrócie.Wycinek z godz.3
        strzepki nablonka para....z cechami dysplazji duz st.fragmenty nabł zawierają
        podsicieliska.Wycinek z godz.6 pokryty nabl.parae...bez cech dysp.W obrebie
        ognisko nabł dysplast stop małego.Wycinki z godz 9 i 12bez cech dysplazji z
        ogniskowym rozrotem akantotycznym.W wyskrobinach strzępki endocervix i
        endometrium z obrazami sekrecji. Jeżeli potrafisz to postaw diagnozę!
        Pozdrawiamsmile
        • Gość: ??? Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:42
          Z tego wynika że nie jest tak źle, to "tylko" dysplazja, czyli stan
          przednowotworowy, w porę wykryta, czyli wszystko jest do wyleczenia.Nie będzie
          to zabieg wycięcia szyjki tylko konizacja, też to przeszłam i naprawdę nie ma co
          się martwić.Najwazniejsze, że zostało to szybko wykryte i zbadane, bo gorzej
          mogło by być gdybyś tak sobie, nieświadomie z tym chodziła, i nie badała sie u
          ginekologa.
          Głowa do góry!
          Z tym szpitalem w niedzielę to jestem zaskoczona! Teraz? W czasie strajku
          lekarzy komuś sie jeszcze chce?
        • Gość: inka Re: W poniedziałek operacja IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:57
          ja tez wierzę razem z Toba, że będzie dobrze, i miej pozytywne nastawienie,
          wiara naprawdę czasem czyni cuda. Trzymam kciuki smile
          • mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 14:48
            JestemsmilePiszę dopiero dziś bo troszke musialam dojść do siebie.Ogolnie wszystko
            wporządku-operacja podobno przebiegla dobrze.Jestem jednak bardzo zniesmaczona
            tym co przeszlam w szpitalu,ale pokolei.Pojechalam tak jak kazal prof.w niedz
            popol.ok 16.Na miejscu pani w izbie przyjęć nakrzyczala,że powinnam być przed
            14 bo trzeba mnie przygotować.Dostalam ful okropności do wieczora na......Bylam
            pusta jak nie wiem co.Nastepnego dnia ok.9.30 dostalam tabl na otumanienie i o
            10 zabrali mnie na operacje,zniecz do kręgoslupa i glupi jasio.Mialamleżec na
            pooperacyjnej cala dobe-wywiezli mnie przed 24 na zwyklą sale.Nastepnego dnia
            ok 9 obchód-pan doktór mowi PANI DO DOMU o 14 bedzie wypis-SZOK!!!A ja nawet
            jeszcze nie zdjęlam nóg z łóżka,wenflon,kroplówka itp.To byl
            koszmar.Potraktowali mnie jakbym przyszla na wyciskanie wągrow z twarzy.Szpital
            ogólnie spoko,czysty itd ale to co się tam dzieje przechodzi ludzkie pojecie.Na
            oddziale gin łózka na korytarzu.W salach ginek leżą kobiety po porodzie z
            bobaskami obok takich jak ja po operacji ponieważ nie ma miejsc na
            poloznictwie.W nocy z pon na wt kobietka rodzila na sali operacyjnej
            ginekologicznej bo zabraklo miejsca na polożnictwie.SZOK i jeszcze raz SZOK.O
            sobie nic się nie dowiedzialam bo nie bylo z kim rozmawiać.Dostalam wypis na
            którym widnieje tylko Rozpozn-dyspl malego stopnia(jak tam szłam miałam
            napisane dużego stopnia)Zastosowano leczenie-amputacja szyjki macicy.Nawet nie
            wiem ile amputowano.Wyniki kolejne histopatologiczne za 2 tyg.Jeszcze raz
            bardzo dziękuję za dobre slowa z Waszej strony pozdrawiam.
            • Gość: ania Re: W poniedziałek operacja IP: *.smgr.pl 19.07.07, 14:54
              SZOK SZOK SZOK!! naprawde przechodzi to wszystko ludzkie pojecie... ciesze sie
              jednak, ze jestes juz po i czujesz sie w miare dobrze smile) wszystkiego dobrego!!
              zdrowka zycze i szybkiego powrotu do pelni sil!!
              • Gość: wiejska baba trzymaj sie ciepło...cha cha cha i zdrowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 15:14
                po wynik hist pat nie idz za 2 tyg bo go nie bedzie , dzwon , ja swój odebrałam
                kilka dni temu a operacje miałam 11 czerwca.Takie bagno i złe traktowanie w
                szpitalach dotyczy najczesciej kobiet na ginekologi...a szkoda gadac.Oswiadczam
                uroczyscie nie jestem za podwyzką dla nikogo ze służby zdrowia!
            • aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 15:47
              może przy wypisie wpisano Ci wynik z błędem. Najważniejszy dla ciebie w tym
              momencie jest wynik histopatologii z wycinków - tam masz miarodajną ocenę - a
              który stopień dysplazji miałaś CIN I,II czy III?
              Bardzo duża część szpitali amputację części szyjki (konizację) traktuje jako
              chirurgię tzw jednego dnia - czyli od kilku do kilkunastu godzin po zabiegu
              wypisuje się pacjentkę do domu. Mnie np trzymano w szpitalu ponad tydzień ale
              mój zabieg chyba był bardziej skomplikowany - nie wiem...
              Ja na wynik histopatologiczny z odciętego kawałka szyjki czekałam tylko tydzień.
              Na szczęście linia odcięcia była bez zmian.
              Niestety traktowanie pacjentek na oddziałach ginekologicznych pozostawię bez
              komentarza jak i informację lekarską odnośnie stanu zdrowia i innych takich.
              Dodam, że mnie odebrano spory kawałek szyjki, ale ordynator oddziału kazał mi
              siebie traktować jak zdrową kobietę i jedynie wykonywać cytologię co pół roku.
              Aha po zabiegu 4 mmiesiące później byłam w ciąży big_grin i mam dziś fajną córę.
              Pozdrawiam
              • Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:12
                Amputacja szyjki to nie jest konizacja.
                Amputacja to usunięcie całej szyjki macicy. Jeżeli wykonuje się konizację, to
                na karcie wypisowej nie można napisać amputacja szyjki macicy, to dwie różne
                operacje.
                • aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:17
                  tak ale amputacja może być częściowa.
                  • aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:23
                    w wypisie mam takie zdanie "amputatio colli uteri m Sturmdorf". A kawałek szyjki
                    posiadam - jak najbardziej sprawny.
                    • Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:31
                      Poprawnie powinno być conisatio colli uteri modo Sturmdorf, ale dopuszczalne
                      jest takie sformułowanie jak u Ciebie. Natomiast samo amputatio a tak wynika z
                      opisu forumowiczki to usunięcie całej szyjki.
                      • aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:40
                        niestety autorka nie ma pojęcia czy usunięto jej całość czy fragment szyjki sad
                        • Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:43
                          Jeżeli napisano samo "amputacja szyjki macicy" to usunięto całą szyjkę.
                  • Gość: ! Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:26
                    Owszem może, tylko wtedy na karcie wypisowej pisze się konizacja i to znaczy
                    usunięcie fragmentu chlorobowo zmienionej szyjki. Samo pojęcie amputacja
                    zarezerwowane jest tylko dla operacji usunięcia całej szyjki macicy.
                    • aga55jaga Re: W poniedziałek operacja 19.07.07, 16:30
                      zajrzyj do posta powyżej tam masz zdanie z mojego wypisu.
                      • Gość: Iza Re: W poniedziałek operacja IP: *.aster.pl 19.07.07, 19:55
                        Hej!!!Tak się cieszę,że jesteś po operacji. Odpoczywaj, wycisz się i wracaj
                        powolutku do siebie. A szpital? Nie myśl o tym za dużo. Tak będzie lepiej, po co
                        się stresować? Tak to jest i będzie jeżeli nikt sie nie weźmie za gruntowną
                        reformę całego systemu, bo problemem nie są tylko podwyżki dla personelu.
                        Przesyłam uściski i pozdrowienia (dla dzieciaczków też). Iza
                        • mamuska-kaska Re: W poniedziałek operacja 20.07.07, 10:20
                          Witajcie!Na wypisie jest napisane tak jak podalam Amputacja szyjki macicy-po
                          polsku nie jest po lacinie.Czyli usunęli całą?Poprzedni wynik histop nie ma
                          zaznaczonego CIN-kilka odpowiedzi wczesniej w tym poście opisalam swój wynik na
                          prośbę jednej z forumowiczek-zerknijcie.Dziękuje za odpowiedzi.
                          • Gość: Goska Re: W poniedziałek operacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:58
                            kurcze, nikt Ci nie powiedział co dokładnie zostało usunięte?A gdzie był lekarz
                            prowadzący?Trzy lata temu miałam operacje usunięcia macicy,przed nie bylo
                            wiadomo czy jajniki też i szyjka czy nie,ale jak tylko troche oprzytomniałam to
                            zaraz lekarz który mnie operował wyjaśnil mi wszystko a bylo to w małym mieście
                            na opolszyźnie.Normalnie jestem zszokowana jak można tak potraktować pacjenta!
                          • Gość: aga Re: W poniedziałek operacja IP: 217.98.102.* 20.07.07, 11:18
                            klasyfikacja CIN jest tu podstawą, gdyż w zależności od niej podejmuje się
                            odpowiednie leczenie i tak np przy CIN I zaleca się wyłącznie obserwację szyjki
                            - jest duże prawdopodobieństwo cofnięcia się zmian, CIN II i III wymaga leczenia
                            najczęściej chirurgicznego - z reguły jest to usunięcia kawałka szyjki macicy.
                            Nie wiem czy zmiana u Ciebie była na tyle zaawansowana iż wymagała amputacji
                            całej szyjki? Czy lekarz przed zabiegiem pytał Cię czy chcesz mieć jeszcze
                            dzieci? Moim zdaniem powinnaś zadzwonić lub przejść się ja oddział i zapytać
                            lekarza prowadzącego o swój zabieg,
                            • mamuska-kaska Re: Odebrałam wyniki 01.08.07, 13:05
                              Wynik histopat po operacji!
                              Jezeli ktoś może to proszę o przetłumaczenie na chłopski rozumsmile

W zbadanym w całości stożku konizacyjnym w obrębie strefy przejściowej widoczna
                              dysplazja dużego stopnia CIN III nablonka paraepidermiodalnego.Tarcza pokryta
                              nabł paraepi... bez cech dysplazji.Granica cięcie w kanale przebiega w obrębie
                              nabłonka gruczolowego kanału szyjki macicy bez istotnych zmian.
                              Z góry bardzo dziękujesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka