Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 16:41
Mam pytanko bardzo ważne dotyczące antykoncepcji. Napiszcie proszę która
metoda jest najlepsza z doświadczenia. Mi osobiście lekarz przepisał spirale
ale trochę się jej obawiam, myślałam o tabletce z progestegenem. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Antykoncepcja!!! 24.07.07, 16:49

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15080
      • agnieszka283 Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 12:20
        hej
        ja uzywam NUVA RING jest bardzo praktyczny i niemialam zadnych problemow!!

Mozesz sobie o nim na www.nuvaring.de poczytac!!!

pozdrawiam
    • gizela001 Re: Antykoncepcja!!! 25.07.07, 11:50
      Ja na początku brałam pigułki i wylądowałam w szpitalu na ostrej R-ce. Dostałam
      zatoru płucnego. Ryzyko przy braniu tabletek hormonalnych. Aktualnie nawet
      plastrów z hormonem nie moge używać. Więc lekarz dopiero po moich przygodach
      zdecydował się na spirale. Mam to obce ciało i nie jest nagorzej.
    • helikopter2 Re: Antykoncepcja!!! 25.07.07, 18:02
      antykoncepcja hormonalna jest powszechnie stosowana i niezawodna ma jednak
      skutki uboczne
      • Gość: rrrrrrr Re: Antykoncepcja!!! IP: *.tpnet.pl 25.07.07, 21:31
        niezawodna?
        niestety, nawet tabletki sa zawodne.
        • helikopter2 Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 12:37
          sa najbardziej niezawodna metoda. A jesli stosowac je zgodnie z ulotka to sa w
          100% zawodne. Informacja o 99.9% skutecznosci jest na wypadek pozwow firm
          farmaceutycznych, bo ciezko jest ocenic czy ktos stosowala je zgodnie z zaleceniami
          • Gość: aaaa Re: Antykoncepcja!!! IP: *.tpnet.pl 26.07.07, 12:59
            NIE MA ZADNEJ 100% dzialajacej antykoncepcji!!!
            Nawet tabletki brane idealnie moga zawiesc!!! i o tym mowi wskaznik Perla!
          • lisia312 Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 20:17
            " to są w 100% zawodne"

to po co je stosować?
    • slimaczek1 Re: Antykoncepcja!!! 25.07.07, 20:51
      Prezerwatywy sa b. dobrym środkiem antykoncepcyjnym, poza tym jak znasz swoje
      ciało i cykl to spokojnie na parę dni przed okresem można z niej zrezygnować i
      cieszyc sie pełna wolnością.
    • malpolid Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 11:09
      Metoda objawowo-termiczna. Tania, zdrowa i skuteczna.Tylko się trzeba jej nauczyć.

• Gość: Anita Re: Antykoncepcja!!! IP: *.ein.unterdrueckter.codesklave.de 26.07.07, 13:20
        Moim zdaniem najlepsze są tabletki. Mam 26 lat, rok temu urodziłam synka i
        teoretycznie mogłabym mieć spiralę, ale jst dużo większe ryzyko późniejszej
        bezpłodności, oraz szeregu innych komplikacji. Poza tym wiele kobiet nie może
        mieć założonej spirali- chociażby ze względu na możliwość uczulenia na metal
        oraz zbyt obfite miesiączki. Kolejny minusem są stany zapalne ,które wywołuje
        spirala. Moja koleżanka miała założoną spirale i mimo tego zaszla w ciąże, która
        się okazała ciążą pozamaciczną. Tabletki wpływają na twój organizm, są
        ingerencją w nature, ale na pewno mniejszą niż spirala. Od 7miesięcy przyjmuje
        regulon. Jest to środek o niewielkiej zawartości hormonów, dający zabezpieczenie
        antykoncepcyjne i nie wywołujący skutków ubocznych. Jeżeli tabletki są
        odpowiednio dobrane, to nie należy się obawiać niebezpiecznych zmian w organizmie.
    • yagiennka Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 20:44
      Termiczno - objawowa + gumki w dni płodne. U mnie się sprawdza od lat. I jestem
      ogromnie szczęsliwa że niczym się nie truję a mój organizm ma naturalny i zdrowy
      cykl.
      • ja_joanna Re: Antykoncepcja!!! 26.07.07, 22:47
        Przyłączam się do yagiennki. Po 6 latach używania pigułek przerzuciłam się na
        NPR i jestem bardzo szczęśliwa. Nigdy do pigułek ani innych metod hormonalnych
        nie zamierzam wrócić. Skuteczność metody określa się wg wskaźnika Pearla na 0,4,
        czyli cztery ciąże na tysiąc kobiet, a więc na poziomie równym pewności, którą
        daje pigułka.
        Ponadto jest to piękny sposób na poznanie swojego organizmu. Wszystkie
        dziewczyny, które znam i stosują tą metodę uważają ją za metodę nowoczesną,
        skuteczną, przyjemną, nie wymagającą dużo pracy, zero pieniędzy (no dobra,
        czasem trzeba kupić nowy termometr, jak stary się zbije/przestanie działać).
        Stosując tą metodę łatwo zauważyć nieprawidłowości w ciele, jak np. brak
        jajeczkowania i to jest dodatkowy plus.
        • Gość: agunia Re: Antykoncepcja!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 00:10
          niestety ta metoda sprawdza sie tylko u kobiet ktore maja regularne cykle. a jesli nawet uda sie takiej kobiecie z nieregularnym cyklem "dojsc do ladu ze soba" to wystarczy infekcja i juz po metodzie
          • lilith76 Re: Antykoncepcja!!! 27.07.07, 09:30
            > niestety ta metoda sprawdza sie tylko u kobiet ktore maja regularne cykle.

Pozwolę się nie zgodzić.
            Jak ma się regularne cykle to można ryzykować z kalendarzykiem - pomyśl logicznie. Nie żebym kalendarzyk polecała.
            Npr jest idealne dla kobiety z nieregularnym cyklami, bo owulacja wypada w różnych momentach, widać, że była i można przwidzieć dzień @ co do godziny (faza dni od owu do okresu jest zawsze stała). Ile znasz kobiet z nieregularnymi cyklami, które to potrafią???

> to wystarczy infekcja

Nikt nie zabrania używać dodatkowo prezerwatywy. Ile kobiet ma infekcje co miesiąc? Kiedy korzystałam z npr, właśnie uratowało mnie od schizy ciążowej, bo widziałam, że przez infekcję do 33 d.c. nie było owulacji. Inna pewnie by już wyłamała akryle i zrobiła trzy testy ciążowe (pewnie w dzień mocno spóźnionej owulacji). Ja wiedziałam, że ten cykl potrwa do 50 dni.

IMHO to wymagająca 2-3 miesięcy wprawy i zajmująca metoda. Mnie mierzenie temperatury w końcu znurzyło.
    • Gość: Renata Re: Antykoncepcja!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 22:15
      Dzieki kobiety za rady, już tydzień biorę tabletki antykoncepcyjne jak narazie
      jest ok, kiedyś brałam mikrogynon - nie sprawdził się a teraz biorę Cilest -
      czuję się rewelacyjnie. Pozdrawiam Was cieplutko w tę zimną noc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka