Dodaj do ulubionych

Tampony pomórzcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:08
Mam kilka pytań dotyczacych tamponów otóz mam 15 lat i narazie tylko 1
miesiaczke za sobą, i to takką bardzo mało obfitą ze wystarczyla sama wkładka
higieniczna... Obawiam sie ze nastepny czyli moj 2 wypadnie juz gdy bede nad
morzem i ono moje pytania:
1. Czy tamponów mozna uzywać juz podczas 2 okresu?
2. CZy mozna go uzywac podczas takich mało obfitych okresów jak mój??
3. Czy to prawda ze jesli tampon nie jest całkowicie nasiakniety to ciezko
jest go wyjąć a jesli zbyt nasiąkniety to mozę sie rozsypać tzn z3 podczas
wyciagania jego czesc zostanie w pochwie??
4. Które tampony są lepsze ob czy tampaxy??
5. Jakie mam kupić na wyjazd??
6.CZy nie uszkodzę blony dziewiczej??
7.czy to prawda ze nie wszystcy moga uzywac tamponów??
Licze na odpowiedz wiem ze wydaja wam sie pewnie smieszne ale dla mnie to
spory dylemat. CZEKAM NA ODPOWIEDZ(i)
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Tampony pomórzcie IP: *.tpnet.pl 29.07.07, 19:15
      Jak na moj stan wiedzy:
      1. mozna
      2. nie wiem... ale mozesz uzyc tamponów "mini" = one sa na male krwawienia.
      3. prawda - jesli jest malo nasiakniety - czasem trudno wyjac.. ale mozna wyjac.
      Co do "rozsypywania" przesiaknietego - bzdura! Jesli tampon jest zbyt
      nasiakniety - to po prostu przepusci krew.
      4. dla mnie najlepsze sa TAMPAXY Z APLIKATOREM - i te ci polecam na "pierwszy
      raz" - bo dzieki aplikatorowi bedziesz wiedziala dokladnie, czy wsunelas tampon
      na odpowiednia "glebokosc".
      5. np. tampax mini z aplikatorem smile
      6. nie wiem - przez taka aplikacje zapewne mozna sobie zrobic "kuku"... o ile
      pcha sie tampon na sile. Niektore dziewczyny maja problemy z aplikacja, bo maja
      blone dziewicza, ktora dosc mocno zaslania wejscie do pochwy. A inne maja
      mniejsza blone i nie maja najmniejszych problemow z aplikacją. Tak bylo u mnie.
      7. odpowiedz powyzej.

I dobra rada: kup tampony i DOKLADNIE, nawet KILKA RAZY przeczytaj ulotke. Tam
      jest wszystko ladnie opisane.
    • Gość: Marta Re: Tampony pomórzcie IP: *.tpnet.pl 29.07.07, 19:15
      acha....

pisze sie "pomóżcie"
    • Gość: ;-) Re: Tampony pomórzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:20
      wiesz co? zacznij na razie od podpasek
      • Gość: izulka Re: Tampony pomórzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:28
        nie mogę uzyć podpasekcrying bo jade na obóz pływacki a czemu podpaski bedą lepsze?
      • Gość: izulka Re: Tampony pomórzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:29
        a i bardzo przepraszam za błey ortograficzne... zawsze mam z tym problemy
        • Gość: sundry Re: Tampony pomórzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:01
          Co do pytania czy nie wszyscy mogą używać tamponów-moja koleżanka twierdzi,że
          jak używa,to wzrasta jej ciśnienie i prawie mdleje..Ja staram się nie używać ze
          względu na nadżerkę.
          • mariolabig Re: Tampony pomórzcie 29.07.07, 20:10
            Nie wiem co ma nadżerka do tamponów?ale może ma
            Odpowiadając ci na pytania uważam iz sama powinnaś spróbowac,nic złego ci się
            nie stanie,zobaczysz tylko czy będzie ci wygodnie czy też nie.Ja tez zaczęłam
            uzywac mając jakies 14-15lat.Na początku oczywiście jest tak dziwnie ale to
            tylko dlatego ze o tym sie myśli.Polecam TAMPAX MINI.Aha,druga miesiączka nie
            musi wypaść ci dokładnie 28 dni po pierwszej,może być nieregularnie ale
            zabespiecz sie i weż ze sobą nie tylko tampony ale i podpaski.
    • lilith76 Re: Tampony pomórzcie 30.07.07, 09:02
      1. można
      2. ja bym się zastanawiała, ale drugi może być już normalnie obfity.
      3. tak, ciężko, ja czuję też lekkie pieczenie i suchość, kiedy nie ma wystarczającej ilości krwii to wchłania wilgoć z pochwy; ale w wodzie może być inaczej (jedziesz pływać); kiedy jest zbyt nasiągnięty, to po prostu krwe wycieka po sznureczku na zewnątrz wink
      4. jakie uznasz za dobre dla siebie; ja wolę OB, ale Tampaxy mają aplikator;
    • mamalgosia Re: Tampony pomóżcie 30.07.07, 11:11
      1. Czy tamponów mozna uzywać juz podczas 2 okresu?
      Tak, nie ma to znaczenia

> 2. CZy mozna go uzywac podczas takich mało obfitych okresów jak mój??
      Tak, ale kup tampony "mini" lub "comfort" - najmniej wchłaniają. I w ogóle
      najlepiej od takich zacznij - są najcieńsze i łatwiej jest je wprowadzić. No i
      jeszcze nie wiesz, jakie będziesz miała miesiączki, więc lepiej założyć, ż
      emało obfite - bo za "słaby" tampon nie zaszkodzi, a za "silny" tak
      > 3. Czy to prawda ze jesli tampon nie jest całkowicie nasiakniety to ciezko
      > jest go wyjąć a jesli zbyt nasiąkniety to mozę sie rozsypać tzn z3 podczas
      > wyciagania jego czesc zostanie w pochwie??
      > 4. Które tampony są lepsze ob czy tampaxy??
      > 5. Jakie mam kupić na wyjazd??
      > 6.CZy nie uszkodzę blony dziewiczej??
      > 7.czy to prawda ze nie wszystcy moga uzywac tamponów??
      > Licze na odpowiedz wiem ze wydaja wam sie pewnie smieszne ale dla mnie to
      > spory dylemat. CZEKAM NA ODPOWIEDZ(i)
      • mamalgosia Re: Tampony pomóżcie 30.07.07, 11:13
        mamalgosia napisała:

> 1. Czy tamponów mozna uzywać juz podczas 2 okresu?
        > Tak, nie ma to znaczenia
        >
        > > 2. CZy mozna go uzywac podczas takich mało obfitych okresów jak mój??
        > Tak, ale kup tampony "mini" lub "comfort" - najmniej wchłaniają. I w ogóle
        > najlepiej od takich zacznij - są najcieńsze i łatwiej jest je wprowadzić. No
        i
        > jeszcze nie wiesz, jakie będziesz miała miesiączki, więc lepiej założyć, że
        mało obfite - bo za "słaby" tampon nie zaszkodzi, a za "silny" tak

> > 3. Czy to prawda ze jesli tampon nie jest całkowicie nasiakniety to ciezk
        > o
        > > jest go wyjąć
        tak

a jesli zbyt nasiąkniety to mozę sie rozsypać tzn z3 podcza
        > s
        > > wyciagania jego czesc zostanie w pochwie??
        Pierwsze słyszę

> > 4. Które tampony są lepsze ob czy tampaxy??
        Na pewno są zwolenniczki i jednych i drugich. Ja uważam, że ob lepsze. Ale
        chyba są jakieś tampaxy z aplikatorem, może od takich łatwiej zacząć

> > 5. Jakie mam kupić na wyjazd??
        jw

> > 6.CZy nie uszkodzę blony dziewiczej??
        raczej nie

> > 7.czy to prawda ze nie wszystcy moga uzywac tamponów??
        Mężczyźni niesmile Ale serio: może sie zdarzyć, że kobieta nie toleruje
        tamponów,ale tego się nie dowiesz, jak nie sprawdzisz

> > Licze na odpowiedz wiem ze wydaja wam sie pewnie smieszne ale dla mnie to
        >
        > > spory dylemat. CZEKAM NA ODPOWIEDZ(i)
        >
    • jeanne72 Re: Tampony pomórzcie 30.07.07, 15:43
      Przede wszystkim radzę Ci nauczyć się stosowania tamponów nie podczas
      miesiączki, a w okresie międzymiesiączkowym ( jest wtedy więcej śluzu, tampon
      łatwiej jest wprowadzić). Pamiętaj aby wprowadzać go pod odpowiednim kątem - do
      góry i do tyłu.I zacznij od tych najmniejszych rozmiarów. Na pewno nie rozsypie
      się przy wyjmowaniu smile
      • Gość: aga Re: Tampony pomórzcie IP: *.tpnet.pl 30.07.07, 16:07
        jeanne72 napisała:

> Przede wszystkim radzę Ci nauczyć się stosowania tamponów nie podczas
        > miesiączki, a w okresie międzymiesiączkowym ( jest wtedy więcej śluzu, tampon
        > łatwiej jest wprowadzić). Pamiętaj aby wprowadzać go pod odpowiednim kątem -
        do
        > góry i do tyłu.I zacznij od tych najmniejszych rozmiarów. Na pewno nie
        rozsypie
        > się przy wyjmowaniu smile

co za debilna rada..
        na tamponach JAK WÓŁ jest napisane, ze NIE MOZNA ich uzywac, gdy nie ma sie
        miesiaczki!!!
        Po co pakowac sobie tampon do pochwy gdy nie ma okresu? Żeby sie zablokowal?????

NIE MOZNA tego robic!!! Tym bardziej ze przez to narusza sie naturalna
        wydzieline w pochwie i sie wyjalawia pochwe - a stad krok do infekcji...
        • Gość: sundry Re: Tampony pomórzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 16:14
          Zgadzam się z agą.U mnie bez okresu było po prostu za sucho.
        • yadrall Re: Tampony pomórzcie 30.07.07, 16:18
          I niestety moze sie zdarzyc,ze masz taka ciasna blone dziewicza,ze nie bedziesz
          mogla stosowac tamponow i wtedy nic na to nie poradzisz-chyba,ze szybko
          znajdziesz takiego co Cie rozdziewiczy. Tylko czy warto?
        • jeanne72 Re: Tampony pomórzcie 30.07.07, 16:41
          aga napisał(a):
          co za debilna rada..
          > na tamponach JAK WÓŁ jest napisane, ze NIE MOZNA ich uzywac, gdy nie ma sie
          > miesiaczki!!!
          > Po co pakowac sobie tampon do pochwy gdy nie ma okresu? Żeby sie zablokowal????

Uważaj żebyś czasem nie umarła od zastosowania tamponu między miesiączkami. Tak
          to jest, jak laik naczyta się kolorowych czasopism i wydaje mu sie, ze pochłonął
          całą wiedzę medyczną świata.
          Ja nie mówię o noszeniu tamponów pomiędzy miesiączkami, jak niektóre kobiety
          probują robić - by pochłaniały wydzielinę z pochwy. Mówię o włożeniu tamponu na
          chwilę w celu nauczenia się jego stosowania. Co w trakcie miesiączki jest o
          wiele trudniejsze, bo nie dość, że nie ma śluzu - to jeszcze wyciekająca krew
          utrudnia sprawę.
          A Ty lepiej unikaj stosunków z mężem, bo naruszasz przez to naturalną florę
          bakteryjną pochwy... Żenada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka