Gość: sisi IP: *.centertel.pl 12.08.07, 13:04 Czy możecie mi powiedzieć, jakie objawy występują przy podwyższonej prolaktynie.Wiadome jest,że nadmiar każdego hormonu jest szkodliwe dla zdrowia,wywołuje jakieś następstwa.A jak to jest z prolaktyną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysiatko1 Re: Prolaktyna- objawy 12.08.07, 13:11 u mnie nie było żadnych... a miałam duuuuuuuzo za dużo prl... a poza tym to nieregularne miesiączki np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:59 U mnie objawem podwyższonej prolaktyny był przede wszystkim trądzkik na twarzy-zwłaszcza na brodzie. Jak zaczęłam brać tabletki na jej zbicie, trądzik minął. Odpowiedz Link Zgłoś
majerankowa Re: Prolaktyna- objawy 12.08.07, 18:16 tycie, wycik z piersi, nieregyularne miesiaczki, tradzik. mmam duzo ponad norme (348, norma<29) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prolaktyna- objawy IP: *.resetnet.pl 12.08.07, 23:09 U mnie nie było żadnego z objawów, o których pisały forumki, a i tak okazało się, że mam guza przysadki. Najlepiej zrobić badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Prolaktyna- objawy 13.08.07, 08:10 Obrzmiałe piersi i wyciek taki jak przy karmieniu.Przy ucisku nawet najmniejszym piersi mnie bolały.Miesiączki maiłam raczej regularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiula777 Re: Prolaktyna- objawy 29.08.07, 18:08 moim objawem był zanik miesiączki prolaktyne miałam 10 razy ponad norme lecze to dziadostwo już 5 rok zażywam hormony i siada mi wszystko przy okazji bolą mnie piersi mam koszmarne migreny ogólnie ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Prolaktyna- objawy IP: *.smgr.pl 29.08.07, 19:05 a u mnie tylko nieregularne miesiaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: Prolaktyna- objawy 30.08.07, 10:27 podstawowym objawem sa nieregularne miesiaczki poza tym moze a nie musi wystapic zmiany skorne na twarzy naturalnie i zazwyczaj powiekszaja sie piersi(prolaktyna jest hormonem wydzielanym u kobiet karmiacych,dzieki niej wytwarza sie mleko w piersiach)oraz nadwaga jest u 90%kobiet z hiperprolaktynemia. a co najwazniejsze i najgorsze to prolaktyna blokuje owulacje(u 100% kobiet z wysoka prolaktyna)co uniemozliwia zajscie w ciazy. nie wszystki z tych obiawow drecza kazda pacjetke ale jezeli hiperprolaktynemi sie nie leczy to po czasie objawy sie nasilaja i jest ich coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
milutka31 Re: Prolaktyna- objawy 03.09.07, 15:08 Piszecie trochę nieścisłości. Czy 90 % kobiet z hiperprolaktynemią ma nadwage? To raczej hiperprolaktynemia może być powodowana niedoczynnością tarczycy.A jak wiemy nadwaga w tym wypadku jest efektem niedoczynności tarczycy a nie nadmiaru prolaktyny. Gosiula leki na obniżenie prolaktyny nie są hormonami. Chyba ze zazywasz rzeczywiście zażywasz jakieś hormony -np tabletki antykoncepcyjne-które zresztą są niewskazane przy hiperprolaktynemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Prolaktyna- objawy IP: *.centertel.pl 04.09.07, 09:45 No właśnie- nadwaga!!! U mnie miesiączka występuje regularnie,problemów z cerą też nie mam,ale jeśli chodzi o piersi to faktycznie zdarzył mi się raz mlekotok ,ale robiłam badania na poziom prolaktyny i wyszedł ok( fakt,że nikt mi nie zasugerował wtedy,że robi się drugi raz z obciążeniem tzn po zażyciu tabletki.....)W tej chwili mam w kanalikach taki dziwny biały,jakby zachnięty pokarm,przy delikatnym sciśnięciu wychodzi.Bolą mnie bardzo często,puchną itp.Z wagą też mam coś nie tak.Stosowałam już różne diety nawet bezcukrową po której przez m-c nie spadłam ani 0,5kg.Potrafię w jednym tygodniu ważyć np.66kg (czuje się wtedy starsznie ociężała,opuchnięta) a za parę dni 64kg.Więc może ma to związek właśnie z niedoczynnością tarczycy wywołaną przez hiperprolaktynemią.Muszę jeszcze dodać,że mam chwilowe straszne ataki wściekłości i jestem bardzo nerwowa.Jakie badania waszym zdaniem powinnam zrobić w pierwszej kolejności-na tarczycę,czy prolaktynę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milutka31 Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 13:54 Sisi to nie hiperprolaktynemia powoduje niedoczynnośc tarczycy, raczej moze dziać sie na odwrót. Powinnaś porozmawiac z lekarzem pierwszego kontaktu, jeżeli stwierdzi że wymaga to konsulatacji endokrynologa to napewno da skierowanie. A sama mozesz sie przekonac w jakiej kondycji jest Twoja tarczyca ( tak mniej więcej) wykonując na własną ręke, oczywiście odpłatnie badania hormonów tarczyce T3 i T4 oraz TSH-hormon przysadki.Koszt to ok 3x15 zł. Lekarz pierwszego kontarku może wypisac Ci skierowanie na TSH i nie powinien tego odmówić, natomiast na hormony tarczycy czy prl raczej nie może. To już jest działka specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Prolaktyna- objawy IP: *.centertel.pl 05.09.07, 10:01 Chyba rzeczywiście najpierw zrobię te badania na tarczycę.Tylko nie wiem tak naprawdę, na ile są one wiarygodne.Czy nie ma jakiś innych bardziej szczegółowych,dokładniejszych.Bo dawno robiłam takie badania i nic nie wychodziło(być może nic mi wtedy nie było) ale robiłam te badania wraz z koleżanką,której też nic nie wyszło choć terczyce u niej było widac gołym okiem.Potem poszła na wizytę do specjalisty i na USG wyszedł guz tarczycy(na szczęscie nie grozny) Więc dlaczego podstawowe badania nic nie wykazały? A gdyby nadal opierała się na wynikach samych badań to co by było za rok,lub dwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milutka31 Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 13:09 Tak więc idź do specjalisty. Ja mam w rodzinie osobę która chorowała na nadczynośc tarczycy i wszytstkie z tych 3 hormonów były poza granicami normy- w tym wypadku TSH poniżej a reszta powyżej normy. Dla przykładu powiem Ci ze ja przy hiperprolaktynemi sama zrobiłam sobie TSH 2 lata temu i wyniosło 1,53 a teraz endokrynolog mi zleciła i wynosi 0,8. Sama się dziwie takiej różnicy, zobaczymy co powie lekarka. A tarczyce mam powiększoną. Mam nową lekarke i jestem na etapie diagnozowania przyczyny hiperprolaktynemi, bo poprzedni lekarz jakoś się nie kwapił do tego pomomo że leczyłam sie 2 lata bez żanych większych rezultatów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ejzo Re: Prolaktyna- objawy 04.09.07, 12:10 Moja koleżanka leczyła sie na prolaktynemie kilka lat. Przede wszystkim miała wyciek z piersi i brzydką cerę. Leczenie troche trwało ale teraz jest ok i ma zdrową roczna córeczkę Jednak wiem od niej i lekarza że prolaktynemia nie przechodzi od tak i nalezy cały czas monitorować swoje zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś