08.07.03, 11:39
Za parę dni kończą mi się tabletki anty. Chcę zajść w ciąże. I oto moje
pytanie: przez jaki czas powinnam się zabezpieczać, aby nie zajść w ciąże
mnogą?
Obserwuj wątek
    • jakasik Re: Ciąża 08.07.03, 12:08
      Co to nie ma tu nikogo, kto znał by odpowiedz na moje pytanie? Hmmm.
    • an_ni Re: Ciąża 08.07.03, 12:18
      co za dziwne pytanie? kochaj sie na jednym boku, co dwa dni? zrob jedna dziurke
      w gumce wink no sorry ale rozsmieszylo mnie twoje pytanie wink
      mozesz odczekac pare m-cy po odstawieniu pigulek bo wg niektorych wzrasta
      plodnosc po odstawieniu ale nasza Pani Ekspert kiedys napisala ze obecne
      pigulki maja mniej hormonow niz kiedys kiedy mnogie ciaze zdazaly sie czesciej
      po pigulkach i sama nie miala takich przypadkow
      • jakasik Re: Ciąża 08.07.03, 12:27
        Pytanie śmieszne. OK. Lecz dalej nie otrzymałam na nie odpowiedzi. Kilka
        miesięcy - to znaczy ile? Byłam u lekarza i zalecił 3m-ce. A ja chcę wiedzieć
        ile inne dziewczyny czekały.
        • an_ni Re: Ciąża 08.07.03, 12:56
          no coz - nie ma reguly, to chyba oczywiste, kazdy organizm jest inny
          uzyj wyszukiwarki i poczytaj wypowiedzi dziewczyn na ten temat
          (ciaza mnoga, ciaza po pigulkach) bedziesz zmiala jeszcze wiekszy metlik smile
          az tak strasznie nie chcesz blizniakow? takie slodkie dwa malenstwa naraz? smile
          • jakasik Re: Ciąża 08.07.03, 13:24
            Pewnie masz racje, że słodkie. Tylko jakoś nie widzę siebie w roli matki polki
            z 2 na raz. Pozdrowionka!
            • an_ni Re: Ciąża 08.07.03, 13:28
              a ja bym chciala miec blizniaki bo dwa razy w ciazy juz nie wink
            • steffanka Re: Ciąża 08.07.03, 13:31
              Był już poruszany ten temat. Możesz sprawdzić odpowiedz Pani Doktor.
              Powiedziała ona iż zna teorie dotyczące powiązań odstawienia pigułek z ciażą
              mnogą, ale w swojej 10-letniej praktyce nie spotkała się z tym w praktyce.
              Osobiście mogę Ci powiedzieć że moja znajoma "wpadła" po odstawieniu pigułek i
              urodziła JEDNo dziecko.
              Myślę iż jest to uzależnione genetycznie, może nastapić po kuracji Hormonalnej
              ( ale są to już dużo wieksze ilości hormonów niż w zwykłych pigułkach anty.
    • yousta1 Re: Ciąża 08.07.03, 13:42
      Cześć Jaksik
      Powiem Ci jak to widzę-jeśli jest Ci pisane mieć bliźniaki to żebyś nie wiem co
      robiła to i tak się urodzą. Myślę, że pigułka anty nie ma na to wpływu. Większy
      wpływ ma na to czy w Twojej lub męża rodzinie zdarzały się ciąże mnogie czy nie
      a nawet jeśli tak to wcale nie jest powiedziane że Ciebie to spotka.
      Głowa do góry-bliźniaki też są fajne! no gorzej jest jak się okazuje, że jest
      ich np 4-wtedy to już przerąbane...
      Pozdrawiam
    • magda010 Re: Ciąża 08.07.03, 20:24
      Ja czytalam, ze plodnosc tuz po odstawieniu jest zwiekszona, ale co to tak naprawde znaczy? O ciazach mnogich po tabletkach nie czytalam, ale np. po leczeniu hormonalnym to znana sprawa. No ale ponoc tabletki maja mniej hormonow i nie ma takiego ryzyka. Ja bym moze odczekala ze 3 miesiace.
      • zmijka Re: Ciąża 09.07.03, 08:55
        To, że od razu po tabletkach płodność jest zwiększona, to tzw. "efekt odbicia"
        czyli jajeczkowanie np. już po ośmiu dniach od odstawienia tabletek. W wielu
        organizmach później z jajeczkowaniami są różne zaburzenia i większość
        organizmów dochodzi do normalnego rytmu kilka miesięcy - dlatego nie jest łatwo
        zajść w ciążę, gdy to pierwsze jajeczkowanie się "przegapi".
        Pani dr pisała też i to potwierdzam, że nie zna ze swojej praktyki ciąż mnogich
        spowodowanych pigułkami.
    • ann99 Re: Ciąża 09.07.03, 10:46
      Tez mialam kiedys takie watpiwosci,czy zaraz jak odstawie tabletki i zajde w
      ciaze to nie bede "podwojna" mamusia. I zarowno moj Pan Doktor jak i nasza Pani
      Doktor zgodnie stwierdzili,ze nie spotkali sie w swojej praktyce z ciazami
      mnogimi po pigulkach antykoncepcyjnych. Ryzyko wzrasta jak hormonalnie leczy
      sie nieplodnosc- to wtedy jest dosc duze prawdopodobienstwo ciazy mnogiej.
      Moja kolezanka ostawila pigulki i zaraz potem zaszla w ciaze i ma jedna, zdrowa
      i wspaniala coreczke.
      I po odstawieniu pigulek nastepuje wspominany juz wczesniej "efekt odbicia" i
      wtedy o wiele latwiej (ponoc) zajsc w ciaze.
      Ja postanowilam w sierpniu odstawic pigulki i ......zobaczymy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka